Natuurcamping in Nederland? Onze 12 favorieten!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Natuurcampings in Nederland zijn er in vele soorten en maten. We hebben er in de loop der jaren een hoop gezien en bezocht. Ik krijg dan ook vaak de vraag: ‘Wat is de mooiste natuurcamping van Nederland?’ Eigenlijk is dat een ondoenlijke vraag. Iedere natuurcamping heeft zijn eigen sfeer én kampeerders. Toch zijn er verschillende natuurcampings en natuurkampeerterreinen waar ik en de andere Kampeermeneer bloggers graag komen én terugkomen. 

Wat is een natuurcamping?

Misschien een beetje vragen naar de bekende weg, maar over wat je een natuurcamping mag noemen verschillen de meningen toch behoorlijk. Ik zie regelmatig campings zichzelf ‘natuurcamping’ noemen terwijl ze vol staan met rijen stacaravans, alle plekken aan laantjes met afgebakende heggen liggen of waar iedere dag een treintje met schallende muziek van het animatieteam rondrijdt. Dat zijn geen natuurcampings. 

Een natuurcamping is wat mij betreft een kleinschalige camping met maximaal 200 plekken, maar liever kleiner, in of bij een natuurlijke omgeving, die ook op de camping zelf terug te zien is, waar je in rust en vrijheid kunt kamperen. Dat betekent ruime en natuurlijk vormgegeven kampeerplekken waar de maaimachine schaars gebruikt wordt, waar je bij voorkeur vanaf de camping direct een natuurgebied in kunt wandelen of fietsen en waar de rust de boventoon voert. Dat betekent geen uitgebreide animatieprogramma’s, geen muziek op de camping en rekening houden met elkaar. Dus kinderen kunnen vrij spelen en ravotten, maar na een uur of 10 ‘s avonds heerst er rust op de camping. Gelukkig zijn er nog steeds genoeg van dit soort natuurcampings in Nederland.  

Wat is de mooiste natuurcamping van Nederland?

Eén specifieke mooiste natuurcamping van Nederland is eigenlijk gewoon niet te noemen. Ze verschillen te veel van elkaar en iedere camping heeft zijn eigen charme. Wel zijn er een paar natuurcampings in Nederland die wat betreft de Kampeermeneer bloggers echt een bijzondere vermelding mogen krijgen. Dit zijn onze favorieten: 

natuurcampings friesland

Natuurcamping De Waps in de bossen 

Oudemirdum, Friesland
In de bossen bij Oudemirdum kun je heerlijk kamperen, daar ligt één van de favoriete natuurcampings van Akke: Natuurcamping
De Waps. Op deze camping is er plaats genoeg voor alle soorten kampeeruitrustingen. Deze natuurcamping in Zuid-Friesland, niet ver van het IJsselmeer, is met ongeveer 180 ruime plekken aan de grote kant, er is dus ruimte genoeg.

Door de ruime kampeerplaatsen midden in het bos, heb je alsnog het idee dat je alleen in het bos kampeert. Misschien komt dit ook door het beleid van de camping, waarbij geen stacaravans of bingoavonden aan te pas komen. Ook de hoogteverschillen maken het terrein interessant. Met de tent kun je op de mooiste plekjes staan. Vanaf je kampeerplek loop je zo het bos in. Er zijn talloze gemarkeerde wandel- en fietsroutes waarbij de camping als beginpunt kan fungeren.

lemeler esch 6

Natuurcamping De Lemeler Esch

Lemele, Overijssel
Natuurcamping De Lemeler Esch is een relatief grote en luxe natuurcamping in Nederland bij Ommen, aan de voet van de Lemelerberg. De camping is een paradijs voor kinderen die er naar hartenlust kunnen spelen om de vele speeltuintjes op de kampeervelden, hutten bouwen in het bos, een kletspoot halen in de speelvijver of plonsen in het zwembad.

camping veenkuil

Natuurcamping De Veenkuil, zo mooi kan Flevoland zijn

Bant, Flevoland
In het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder, op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee, ligt het Natuurkampeerterrein de Veenkuil. Hier kun je wel heel bijzonder kamperen! Bijvoorbeeld tussen de boomtoppen of op een vlot, maar ook met je eigen tent, vouwwagen of campertje. Het natuurkampeerterrein zelf is simpel, maar ik word er zo vrolijk van.

natuurkampeerterrein drenthe

Natuurkampeerterrein Borger, echt even weg

Het fijne van dit natuurkampeerterrein in Drouwen is dat het niet aan een weg of heel dicht bij een dorp ligt, vindt Akke. Je kampeert echt in het bos. Dus wanneer je rust zoekt, is dit een ideale camping. Ze zet er in ieder geval graag haar tent op. 

Lees ook:  9 x de leukste campings in Drenthe met zwembad!

Het is een vrij ruime camping met ruime plaatsen voor alle kampeeruitrustingen. Je kunt er houthakken voor een vuurtje op de gezamenlijke vuurplaats. Er liggen bijlen en droog hout voor je klaar. Vanaf de camping wandel je zo een bospaadje in of volg je een route met de mountainbike. Iets verderop is het boomkroonpad en tijdens onze wandeling vonden we ook een meertje met daarbij een zandstrandje. 

Natuurkampeerterrein De Klashorst 3

Natuurkampeerterrein De Klashorst

Diffelen, Overijssel
Nog een favoriet van Akke en anderen. In het Vechtdal zijn talloze campings. Dat is niet voor niets zo, want het is een prachtige omgeving. Op deze camping lopen de omringende natuur en de camping zelf naadloos in elkaar over. Door de talloze overnachtingsmogelijkheden en door de diverse omgeving is De Klashorst voor veel verschillende natuurliefhebbers geschikt.

Dit natuurkampeerterrein is zeker een aanrader. Je kunt hier het hele jaar terecht en daardoor zie ik me hier ook op verschillende manieren terugkomen. In de winter en het vroege voorjaar past een huisje goed, maar in de zomer zou ik hier weer liever in mijn eigen tent staan. En stiekem lijkt het me ook wel erg leuk om een keer in zo’n hangmat te slapen. 

vlagtberg natuurcamping brabant

Foto: De Groene Koepel

De Vlagberg, vuurtje en rust, ook in de winter

St. Anthonis, Noord-Brabant
Eén van Eriks favoriete natuurcampings in Nederland is De Vlagberg. Als je aankomt in de omgeving van De Vlagberg, krijg je eerst de indruk een enorm campingcomplex op te rijden. Caravans, een pannenkoekenrestaurant, dat is nou net niet waar je wilt zijn. Gelukkig ligt het echte natuurkampeerterrein een klein stukje verder, in het bos. Op het terrein heerst rust. Een licht glooiend terrein met een mooie vuurhut en een prachtig, maar niet te groot sanitairgebouw. Via een computerscherm meld je je aan en daarna kun je op zoek naar een van de ruime plekken. 

Voor kinderen heeft het kampeerterrein een stuk speelbos met pomp, waar ze met takken kunnen slepen, hutten kunnen bouwen en lekker vies kunnen worden. Het dorp St. Anthonis, met supermarkt, ligt op loopafstand. Ideaal is ook dat De Vlagberg één van de terreinen is waar je kunt winterkamperen!

morgenrood natuurcamping brabant

Foto: Nivon

De bossen in bij Morgenrood 

Oisterwijk, Noord-Brabant
Nog een favoriete natuurcamping van Erik en vele anderen ligt in de Brabantse bossen van Oisterwijk. Tussen de vele andere campings die daar zijn, ligt Nivon-huis Morgenrood. Behalve dat je er binnen in een jeugdherberg-achtige sfeer kunt overnachten, kun je er op het grote terrein ook kamperen. Anders dan bij de andere campings in de omgeving, waar het vaak hutjemutje-kamperen is, heb je hier nog rust en ruimte. 

In de bossen rondom Oisterwijk kun je prachtig wandelen of fietsen. Of bezoek het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, en trek er vanuit daar met de boswachter op uit.  Koken hoeft hier eigenlijk niet. Er zijn hartstikke veel restaurants in de buurt, en ook op Morgenrood zelf kun je met de pot mee-eten.

natuurcamping veluwe quadenoord

Quadenoord, een soort wildkamperen op de Veluwe

Renkum, Gelderland
Ook
Quadenoord is één van onze favoriete natuurkampeerterreinen in Nederland. De camping ligt aan de zuidrand van de Veluwe bij Renkum waar stuwwallen overgaan in een rivierenlandschap. Deze natuurcamping is buiten paalkamperen misschien wel de plek die het dichtste komt bij wildkamperen in Nederland. Ja, er is een klein simpel toiletgebouw en er staan wat poepdozen verspreid over het terrein, maar verder is het eigenlijk gewoon een bos.  

Lees ook:  Kamperen in de kasteeltuin van het Muiderslot

Een bos waar je jouw camper, tent of hangmat bijna overal gewoon kunt neerzetten en ophangen. In het hoogseizoen heb je natuurlijk ook hier gewoon buren, maar in het voor- en naseizoen kun je zomaar je eigen stukje bos hebben, bijvoorbeeld aan één van de stroompjes. Het deel waar je vrij kunt kamperen is de laatste tijd wel wat kleiner geworden, omdat een deel van de vrije plekken nu wordt gebruikt voor het slapen in yurts en tipi’s. 

natuurcampings veluwe

Staatsbosbeheer camping Drie in Ermelo

Ermelo, Gelderland
Eén van de favoriete natuurcampings in Nederland van onze blogster Wijtske, is natuurcamping Drie. “Kom kamperen bij fabelachtig kampeerterrein
Drie in het Speulderbos”, zo luidt de eerste zin van de site van Staatsbosbeheer bij de omschrijving van Drie en ja, dat onderstreep ik wel. Het is een pareltje, verscholen in het bos op de Veluwe, bij Ermelo. Fabelachtig tussen de bomen gelegen, met mooie, rustige plekken waar ik met mijn campertje kon staan. Ik zat een paar jaar geleden “in between jobs” zoals dat zo mooi heet, dus om mijn hoofd leeg te maken voordat ik aan een nieuwe baan begon besloot ik om me een paar dagen terug te trekken op de Veluwe. Met Caesar, onze hond, in mijn VW T3 busje settelde ik mijzelf dus tussen het fabelachtige moois, in de ontluikende lente deze keer. 

Vanaf Drie, waar je overigens bijna geen bereik hebt met je mobiele telefoon (héérlijk!), kun je zo het bos van de Veluwe in lopen en bijna oneindig over de paden dwalen. Als je ‘s avonds zin hebt, kun je het vuur aanmaken bij de centrale vuurplaats. Er is een prachtig, nieuw, modern sanitairgebouw. Aan het begin van de weg zit Restaurant Boshuis waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch of diner. Ik was er uiteindelijk maar één nachtje, maar wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar, maar dan langer.

winterkamperen het bos roept

Natuurkampeerterrein Het Bos Roept

camping aan het lauwersmeer

Natuurcamping De Pomp aan het Lauwersmeer

In 2024 gesloten voor renovatie!
Natuurkampeerterrein De Pomp is een mooie, rustig gelegen camping in Noord-Friesland, en favoriet bij Wijtske. De camping ligt in een natuurgebied, vlak bij het Nationaal Park Lauwersmeer, een paradijs voor vogelliefhebbers. Het enige wat je dus ook hoort zijn vogels. En, naar verluidt, is er een zeearend nest vlak bij de camping. Ik heb ze nog niet gespot, maar wie weet de volgende keer? 

Het terrein is voorzien van eenvoudig, maar prima sanitair. Er zijn ook een aantal plekken met stroom beschikbaar. Natuurlijk is er ook de welbekende gezamenlijke vuurplaats, maar je mag ook op je eigen plekje vuur stoken, mits het, maar van de grond af is. De Pomp is echt een camping voor rustzoekers, maar ook een uitvalsbasis voor een bezoek aan Dokkum, de stad Groningen of Leeuwarden. Wij kiezen zelf voor de Pomp om echt even tot rust te komen. Het natuurgebied is natuurlijk ook zeer geschikt voor een lange wandeling, ik zou dan zeker je verrekijker meenemen om vogels te spotten. Kortom, zoek je rust en natuur, dan moet je bij De Pomp zijn. 

Natuurcamping of natuurkampeerterrein? 

De termen natuurcamping, Natuurkampeerterrein, Staatsbosbeheer-camping en Nivon camping worden nog weleens door elkaar gebruikt. De term natuurcamping is geen beschermde term, de andere drie wel. Dat merk je wanneer je daar gaat kamperen. Bij een Natuurkampeerterrein moet je namelijk een jaarlidmaatschap hebben om daar te kunnen kamperen. Dit schaf je aan in de vorm van het Groene Boekje.

Op Nivon terreinen kan iedereen altijd kamperen, maar ook daar kun je een lidmaatschap afsluiten waarmee je korting krijgt. Allemaal hebben ze aangesloten natuurcampings in Nederland en op de campings zelf merk je niet heel veel verschil. Want allemaal hebben ze basic natuurcampings waar eigenlijk niets anders is dan een douche, WC, kampeerplek en wat comfortabelere plekken waar ook speeltuintjes zijn, een slechtweeraccommodatie of een restaurant. 

En deze natuurcamping in Nederland dan?

Dit is een greep uit onze favoriete natuurcampings in Nederland. Dit zijn in ieder geval de natuurcampings waar wij nog weleens naar terug zouden willen. Maar er zijn er meer. Dus ken jij nog een mooie natuurcamping die op dit lijstje thuishoort, laat het hieronder dan vooral weten. Zo blijft er ook voor ons nog wat over om te ontdekken. 

Alle natuurcampings in Nederland >>

Meer natuurcampings in:

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

8 reacties

 • prima informatie

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  aanrader deze tips voor natuurcampings
  Ga zo door we gaan zeker gebruik maken van de tips over natuurcampings

 • Aan de biesbosch gelegen
  Aan de biesbosch ligt natuurcamping de Knotwilg. Je kan met je tent aan het meer staan en de meest prachtige vogels zien. Zo hebben we vorig jaar de zee arend gespot. Echt heel bijzonder. Je kan met de fiets richting dordrecht en zo door de biesbosch fietsen. Wij gaan zeker nog een keer terug.

 • Ik ben erg blij met alle info.

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Ik ga dit jaar voor de 2e keer kamperen
  en ben blij met alle info die je steeds geeft. Nu weer natuurcampings. Afgelopen jaar stond ik, ( ik kampeer alleen) tussen vaste gasten met een jaarplaats die een complete tuin hadden gemaakt bij hun caravan. Ze wilden best wel even een praatje maken, maar ik sta met mijn de Waard tent , toch graag tussen tentcampeerder in.

 • Engeland
  Hallo Tjerk en alle anderen,
  Mijn mannetje en ik kamperen zo vaak als we kunnen en dat is lekker vaak. We hebben n heel klein kerrevenneke en gaan heel goed op jullie tips! Nu is mijn vraag of je die ook hebt over Engeland. We gaan spoedig daar 4 weken heen. N mooie reis langs de zuidwest kust. Dus heb je tips????? Heel graag. Lieve groet Rita

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending