6 Natuurcampings in Brabant waar we graag kamperen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een natuurcamping vnden in Brabant is niet zo’n  probleem want hoewel je bij Brabant al snel denkt aan steden als Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Breda, is er gelukkig nog genoeg natuur over om van te genieten. We hebben daarom 6 van onze favoriete natuurcampings in het land van Guus verzameld waar de Kampeermeneerbloggers graag komen. 

vlagtberg natuurcamping brabant

Foto: De Groene Koepel

De Vlagberg, vuurtje en rust, ook in de winter

Eén van Eriks favoriete natuurcampings in Brabant is de Vlagberg. Als je aankomt in de omgeving van de Vlagberg, krijg je eerst de indruk een enorm campingcomplex op te rijden. Caravans, een pannenkoekenrestaurant, dat is nou net niet waar je wilt zijn. Gelukkig ligt het echte natuurkampeerterrein een klein stukje verder, in het bos. Op het terrein heerst rust. Een licht glooiend terrein met een mooie vuurhut en een prachtig, maar niet te groot sanitairgebouw. Via een computerscherm meld je je aan en daarna kun je op zoek naar een van de ruime plekken. 

Voor kinderen heeft het kampeerterrein een stuk speelbos met pomp, waar ze met takken kunnen slepen, hutten kunnen bouwen en lekker vies kunnen worden. Het dorp St. Anthonis, met supermarkt, ligt op loopafstand. Ideaal is ook dat de Vlagberg één van de terreinen is waar je kunt winterkamperen!

landgoed barendonk

Natuurcamping Barendonk ligt tussen de kabouters

In Beers, net onder Nijmegen ligt natuurkampeerterrein Landgoed Barendonk. Geen wildkampeercamping, ook geen basic natuurcamping, maar eerder een mix tussen een natuurcamping, boerencamping en kindercamping: wakker worden met grazende koeien voor je tent en lokale delicatessen bij de receptie. Je kunt er kamperen en er zijn luxe trekkershutten

De camping heeft 6 kleine veldjes, onze favorieten waren die aan de buitenkant van de camping met uitzicht en het ‘kinderveld’ met een speeltuintje in het midden. Kinderen kunnen hun hart hier ophalen, want vanaf de camping loopt een erg leuke kabouterroute, er zijn volop skelters en af en toe mogen ze een ritje maken op de pony. 

De Hoevens, natuurcamping ‘with a view’

Bij Alphen, midden in de natuur tegen de grens van België, ligt Landgoed De Hoevens. Een prachtig gebied waar je volgens Saskia een even zo prachtig natuurkampeerterrein vindt. De kampeerplaatsen liggen bijna allemaal rondom een groot veld met in het midden een kampvuurplaats waar ‘s avonds een vuur gemaakt wordt en waar je dan broodjes kunt bakken of marshmallows kunt roosteren aan lange stokken.

Lees ook:  Kamperen in de kasteeltuin van het Muiderslot

Er is een apart tentenveld zonder elektra, maar met prachtig uitzicht over de uitgestrekte velden van Brabant. Er is er een overdekte kookgelegenheid. Handen en voeten die zwart zijn van het spelen kun je wassen in een modern en heel net sanitairgebouw. Aan de rand van het kampeerterrein ligt een natuurlijke zwemvijver met een klein strandje. Het achterste gedeelte van de vijver is gereserveerd om in te vissen. Wat een paradijselijke plek is dit! 

camping hartje groen

Hartje Groen, natuurcamping met sfeer

Ik twijfelde een beetje of ik deze camping wel in dit rijtje moest opnemen, maar hij is ook als de natuurcamping de moeite waard. Camping Hartje Groen is namelijk een wat grotere camping met zo’n 150 plaatsen die grotendeels aan een ontspannen festival doet denken. Ze hebben een restaurant met aanschuiftafel, zwemvijver met kabelbaan en verschillende speeltuintjes. Zelfs de toiletgebouwen zijn sfeervol aangekleed. 

Maar een deel van de camping is in het bos gelegen en de plekken daar zijn natuurcampingwaardig. Je hebt veel privacy en schaduw en je staat echt op een beetje afstand van de rest van de camping, maar wel midden in het bos.  Eigenlijk het beste van twee werelden. Alle luxe binnen handbereik, maar wel met echt in de natuur van Brabant.

review de duiventoren

Zwemmen en even niets op De Duiventoren 

Onder de rook van Breda, in Dorst, tussen de Brabantse weilanden én bossen ligt natuurkampeerterrein De Duiventoren. Een simpele no-nonsense natuurcamping  met plekken op een veldje en langs  het vennetje achteraan op het terrein.  Voor de kinderen is er een simpele speeltuin, trampoline en voetbalveld en in de ven kan de hele zomer gezwommen worden. 

Vanaf deze natuurcamping ben je zo in Breda of Tilburg, maar ook het naastgelegen natuurgebied en zwemwater zorgen voor genoeg actie. Een dikke bonus voor deze camping is de naastgelegen ijsboerderij, waar wij van het ijs geen genoeg van konden krijgen. 

morgenrood natuurcamping brabant

Foto: Nivon

De bossen in bij Morgenrood 

Nog een favoriete natuurcamping van Erik ligt in de Brabantse bossen van Oisterwijk. Tussen de vele andere campings die daar zijn, ligt Nivon-huis Morgenrood. Behalve dat je er binnen in een jeugdherbergachtige sfeer kunt overnachten, kun je er op het grote terrein ook kamperen. Anders dan bij de andere campings in de omgeving, waar het vaak hutjemutje-kamperen is, heb je hier nog rust en ruimte. 

In de bossen rondom Oisterwijk kun je prachtig wandelen of fietsen. Of bezoek het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, en trek er vanuit daar met de boswachter op uit.  Koken hoeft eigenlijk niet hier. Er zijn hartstikke veel restaurants in de buurt, en ook op Morgenrood zelf kun je met de pot mee eten.

Lees ook:  7 fijne kindercampings op de Veluwe | Groot én klein!

Wat is jouw favoriete natuurcamping in Brabant? 

Natuurlijk zijn dit niet alle natuurcampings van Brabant, misschien zit zelfs de mooiste natuurcamping van Brabant er wel niet tussen. We hebben ze immers nog lang niet allemaal bezocht. Weet jij een natuurcamping die niet op  dit lijstje zou misstaan? Laat het vooral weten, want op mooie plekken komen we graag. 

Alle natuurcampings in Nederland >>

Meer natuurcampings…

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

Laat jouw reactie achter