Een natuurcamping in België? Ben en Annelies openden Beau Reve in de Ardennen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Pas op: Dit artikel is inmiddels een aantal jaren oud. De camping hebben Ben en Annelies inmiddels helaas moeten verkopen. Het nieuwe management van de camping heeft een hele andere filosofie en wij hebben verschillende klachten ontvangen over hoe het nu op de camping er aan toe gaat. We raden deze camping dus niet meer aan. 

Ja een natuurcamping in België! In Nederland zijn we qua natuurcampings verwend met natuurkampeerterreinen en de ene na de andere charme camping. In België zijn de natuurcampings echt dun gezaaid. Maar in de Ardennen heb ik er nu één gevonden met ruime plaatsen, geen stacaravans, autovrij, je mag er een kampvuur stoken én met  eekhoorntjes en bevers in overvloed. Ben en Annelies namen in 2014 een verwaarloosde camping nabij La Roche en Ardennes over en maakten van Beau Reve een echte natuurcamping van.

Het roer omgooien en je eigen camping beginnen velen dromen ervan maar na het kijken van een seizoen ‘Ik Vertrek’ blijft het vaak bij dromen. Bij Ben en Annelies was dat niet het geval. Drie jaar geleden hebben ze de stap gezet en inmiddels is natuurcamping Beau Reve drie seizoenen geopend en willen ze niet anders meer. Ik interviewde ze om te kijken hoe het zo ver kwam.

beau reve natuurcmaping1Wie zijn jullie?

Wij zijn Ben en Annelies en na een carrière in de scheepvaart en horeca besloten we drie jaar geleden ons gevoel te volgen en natuurcamping Beau Reve te starten.  We wonen al enige jaren in België maar de droom van een camping beginnen begon na Ben’s 50ste verjaardag steeds meer te spelen. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Deze vonden we in de Ardennen en na veel en hard werken hebben we van de verwaarloosde camping nu een mooie natuurcamping weten te maken.

Wat voor camping is Beau Reve?

We houden van het ouderwetse kamperen. Back to basic, lekker veel ruimte, kampvuurtjes, genieten van de natuur en echt contact met elkaar dat is wat we voor ogen hadden toen we de camping begonnen. Dat is wat we zelf fijn vinden en kampeerders die dat beeld aanspreekt wilden we ook aantrekken. Het is ontzettend leuk om te zien dat de kampeerders die we nu krijgen ook heel bewust voor die natuurcamping sfeer gekozen hebben. We hebben alleen Wifi bij de bar en niet op het veld. Dat zorgt er enerzijds voor dat de bar echt een ontmoetingsplek is en anderzijds dat bij ons op de camping niet iedereen om acht uur ’s avonds de tent of caravan in kruipt maar bijvoorbeeld een spelletje speelt bij het kampvuurtje voor hun tent.

Lees ook:  Packraft Trail, wij gingen raften in De Biesbosch

natuurcamping ardennen

Zijn jullie een ecocamping of een natuurcamping?

Tja eigenlijk zijn we beiden. We zijn één van de weinige echte natuurcampings of natuurkampeerterreinen in de Ardennen en dat was een bewuste keuze. Een ecocamping zijn we meer bij toeval geworden. Onze camping is geheel zelfvoorzienend door de 75 zonnepanelen die de 44 plekken van stroom voorzien. De camping is niet aangesloten op het energienet en omdat we niet net als de vorige eigenaren afhankelijk wilden zijn van een vervuilende en lawaaierige generator bleken zonnepanelen het enige goede groene alternatief. Daarnaast zijn we ons erg bewust van onze footprint en scheiden ook het afval op de camping.

beau reve5 e1517433130521

Hoe maak je van een verwaarloosde camping een natuurcamping?

Met veel werk en doorzettingsvermogen. Toen we hier kwamen was er vijf jaar niets aan de camping gedaan. Het gras stond manshoog, er stonden oude stacaravans weg te roesten, de bramenstruiken domineerden het veld en het sanitair en de bar en receptie waren verouderd.  We zijn begonnen met maaien, snoeien en bomen rooien. Zo kwam er langzaam weer een camping tevoorschijn en vonden we zelfs nog een beek waarvan we het bestaan niet kenden. We hebben de receptie en bar opgeknapt en zijn nu bezig om het sanitair te vernieuwen. Zo wordt de camping steeds een beetje meer van ons en steeds meer de natuurcamping waar iedereen ouderwets kamperen kan die we voor ogen hebben.

beau reve5 e1517433130521

Waarom hebben jullie voor deze plek in de Ardennen gekozen?

We wonen op de camping en we moeten onszelf af en toe in de arm knijpen want wat een rijkdom is het om op zo’n schitterende plek wonen.  We zitten hier in een schitterend heuvellandschap aan de rand van het bos en aan een beek. Er lopen hier reeën, eekhoorntjes, bevers, everzwijnen over het terrein en roofvogels in de lucht. De natuur en rust is dus overal.

Aan de andere kant is er in dit deel van de Ardennen ontzettend veel te doen. Meteen vanaf de camping zijn verschillende wandel- en fietstochten mogelijk en het is sowieso heerlijk wandelen in de Ardennen. Er zijn leuke stadjes zoals La Roche en Ardennes dichtbij en voor echte actievelingen kan er gekanood worden op de Ourthe of gemountainbiket en geklommen. Er zijn dus eigenlijk twee werelden en die zien we hier ook op de camping terug.

Hoe bevalt het om campingeigenaar te zijn in de Ardennen?

We hebben veel geleerd de afgelopen jaren en leren nog elke dag maar we zijn erg blij dat we deze camping zijn begonnen. We vinden het heerlijk om zoveel contact met verschillende soorten mensen te hebben. Ze ’s ochtends lekkere warme broodjes bij de tent te brengen. De gasten hebben het leuk en dat maakt het voor ons ook leuk. Het voelt daardoor voor ons ook niet als werk. Hoewel we in het hoogseizoen wel lange dagen maken.

Lees ook:  Campingtip: Camping Anderegg in de Ardennen

Gaan jullie zelf nog wel kamperen?

Ja hoor als voor de meesten de vakantie is afgelopen begint die van ons. Afgelopen jaar hebben we in oktober met een camper een maand door Europa getrokken. Eerlijk is eerlijk je kijkt dan wel met andere ogen naar een camping. Je merkt dan hoe belangrijk kleine dingen kunnen zijn zoals warme douches en een goede waterdruk bijvoorbeeld. Dat zit bij ons dan ook wel goed.

Ben je benieuwd naar deze eerste echte natuurcamping in de Ardennen of wil je alvast een plaatsje reserveren? Neem dan alvast een digitaal kijkje op camping Beau Reve. Andere campings die wij bezochten in de Ardennen zijn Camping Tonny en Camping Anderegg\

Update: Inmiddels zijn Ben en Annemarie aan een nieuw avontuur begonnen en is de camping op hetzelfde mooie plekje overgenomen. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter