Al bijna mijn hele leven heb ik doorgebracht op een naturistencamping: vanaf mijn dertiende hadden mijn ouders een vaste staplek op een naturistenterrein in Friesland. Hoewel het begon in mijn puberteit, ben ik bijna nooit onzeker geweest of heb ik me geschaamd voor het naakt zijn. Kamperen op een naturistenterrein is echt anders en ik ga je in deze blog uitleggen waarom.
Het ontstaan van naturisme
Naturisme en de bijbehorende verenigingen zijn ontstaan in de jaren 60. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat dat de periode was van vrijheid (alles moet kunnen) en vooral gelijkheid. Het beginsel van naturisme is dan ook gebaseerd op vrijheid en gelijkheid. Immers, als je bloot bent, kun je je niet verschuilen achter (merk)kleding. Er is dus geen sociaal onderscheid, iedereen is in principe gelijk. Ik voel me daarbij thuis en met mij zo’n 58.000 andere leden in Nederland.
Nudisme versus naturisme, wat is het verschil?
Deze twee termen worden nogal eens door elkaar gehaald. Een nudist is iemand die eigenlijk het liefst de hele dag bloot is en daar dan ook het meeste van geniet. Het woorddeeltje ‘nu’, wat naakt betekent in het Frans, zegt het eigenlijk al. Een naturist geniet ook van het bloot zijn, maar gaat meer uit van gezamenlijke normen en waarden. Het woordje ‘natuur’ zit er ook in, het gaat om respect voor elkaar en de natuur en dat het liefst zonder kleren. Dat maakt nou net het verschil.
Vooroordelen en oordelen, hoe zit het echt?
Er bestaan nogal wat vooroordelen over het naakt rondlopen op een camping.
Kijken en bekeken worden: ‘Dan lopen jullie zeker de hele dag naakt en je wordt de hele tijd bekeken?’ Dat is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Dat is dus echt niet het geval! Natuurlijk kijk je wel eens naar elkaar, maar niet met de intentie om elkaar te be- of veroordelen. En als het koud is, dan trek ik echt wel kleding aan. Maar als het mooi weer is, dan is het een heerlijk gevoel om bloot rond te lopen. Je voelt namelijk ieder zuchtje wind of elk zonnestraaltje. Voor mij staat het dus ook gelijk aan het één zijn met de natuur en de elementen intenser beleven.
Seks: Vaak wordt gedacht dat naturisme gelijk staat aan seks, dat is zeker niet waar! Natuurlijk zijn naturisten niet aseksueel, maar het draait niet de hele dag en nacht om sekstoerisme. Het is zelfs zo dat op sommige campings vrijgezelle mannen niet gewenst zijn, omdat vanuit de naturisten het vooroordeel kan ontstaan dat deze mannen met een andere intentie het kampeerterrein bezoeken. Gelukkig is dat minder nu, ik zou het vreselijk vinden als mensen op basis van hun status geweerd worden. Maar het geeft wel aan dat naturisme niet gelijk staat aan seks.
Picture perfect: En tegenwoordig moet je vaak voldoen aan het plaatje van het perfecte lichaam, wat op social media getoond wordt; dat is op een naturistenterrein wel anders. Iedereen loopt rond met zijn of haar imperfecties en er wordt niets aan de verbeelding overgelaten. Het zien van verschillende lichamen met alle mogelijke maten zorgt ervoor dat er meer acceptatie is van je eigen lichaam. En het streeploos bruinen is ook een mooi bijkomend voordeel… Maar goed, ik zal even bij het begin beginnen.
Naakt kamperen is eigenlijk best handig
Wat houdt dat dan in, kamperen op een naturistencamping? Wel, je hoeft niet moeilijk te doen met aan- en uitkleden in je tent of caravan. Je stapt gewoon bloot naar buiten en trekt iets aan of stapt juist gekleed naar buiten en je trekt iets uit.
Ook is het heel praktisch bij de douches, want ja, er zijn geen afzonderlijke douchehokjes, allemaal niet nodig. Natuurlijk heeft bijna elke camping wel een aparte douche voor als het eens nodig is om wel afzonderlijk te douchen. Maar er is geen schaamte en dus is het ook niet nodig om in een apart hokje te douchen. Geen gezeur met kleren die op de grond vallen en gemanoeuvreer in te kleine douchehokjes en zo… Ik vind dat echt heerlijk. Ook bloot zwemmen is fantastisch: je hebt geen natte kleding die aan je lijf blijft plakken en een natte plek op je handdoek achterlaat. Dit zijn vooral praktische voordelen.
Is het dan wel hygiënisch? Ja, uit respect voor elkaar wordt daar streng op gelet. Als je gaat zitten leg je eerst even een handdoekje neer waar je op gaat zitten. En de douches maak je even netjes schoon na gebruik. Ik zou wel durven beweren dat het vaak schoner is op een naturistencamping dan op andere campings.
De sfeer is anders dan op textielcampings
Omdat naturisten zich voornamelijk bij elkaar aansluiten, zijn de meeste campings in binnen- en buitenland verenigingsterreinen. Gezamenlijk dragen ze dus de zorg voor de schoonmaak, het onderhoud en kantinediensten etc. Dat betekent ook dat er vaak activiteiten zijn die gezamenlijk georganiseerd worden: de sfeer is er dus anders dan op ‘textielcampings’, zoals wij naturisten gekscherend de gewone campings noemen ;-). Doordat veel leden uit de jaren 60 komen, het tijdperk van liefde, is de sfeer ook gemoedelijk.
Nieuwe generatie ontdekt langzaam naturisme
Maar, juist bij dat tijdperk zit nu net ook een probleem: de volwassenen van de jaren 60 zijn de oudjes van nu en dus vergrijst de vereniging wel; de aanwas van nieuwe leden op de verenigingsterreinen is niet heel groot. Desondanks merk ik wel dat er wel weer een nieuwe generatie is, die wel naaktstranden bezoekt, of in het buitenland op naturistencampings kampeert, maar helaas zullen de verenigingen het de komende jaren steeds moeilijker krijgen, ben ik bang. Schone taak voor het NFN, de Naturisten Federatie Nederland, om toch het naturisme te blijven promoten!
En wat vinden onze kinderen ervan
Doordat wij onze kinderen al van jongs af aan meenemen naar naturistencampings, zijn ze het wel gewend dat wij bloot kamperen. Ook logeren ze regelmatig bij opa en oma op de camping, maar het blijft voor hen toch ook wel elke keer weer een stap om hun kleren uit te trekken. Zeker nu ze wat ouder worden, is het wel een drempel om bloot te gaan. Maar je merkt vaak dat het wel natuurlijk gaat: eerst willen ze niet bloot en trekken ze niets uit, maar na een tijdje lopen ze vanzelf bloot rond.
Bij de meeste campings is het min of meer verplicht om bloot te zwemmen en dat zorgt ervoor dat na het zwemmen de kleding ook wel uit blijft. Het is voor mij geen absolute must dat onze kinderen onze levenswijze volgen, ik wil ze wel graag meegeven dat er geen schaamte is. Die balans is natuurlijk lastig. Vaak valt of staat het met de vriendjes of vriendinnetjes die ze ontmoeten, zijn die bloot, dan is het gek om toch je zwembroek weer aan te trekken, en andersom. Het belangrijkste, zeker bij pubers, is dat je er geen druk op legt en iedereen in zijn / haar waarde laat. Respect is daarbij weer het toverwoord.
Naakt kamperen is meer dan alleen je kleren uittrekken
Naakt kamperen is dus meer dan alleen je kleren uittrekken. Het is een motto waarin je respect hebt voor elkaar en elkaar in de waarde laat om wie hij / zij (bloot) is. Het is een levenswijze die gaat over waarderen van de elkaar en de natuur waarin je leeft. Ik blijf mijn leven lang naturistisch kamperen. En wat vind jij? Is naturistisch kamperen iets voor jou?
reageer