Hiermee ga ik me bij een deel van de kampeerders niet populair maken, ben ik bang. Mijn mening dat muziek niet thuishoort op de camping, wordt niet door iedereen gedeeld. Een paar weken geleden stond een paar tenten verderop een André Hazes-liefhebber die het nodig vond om het hele veld mee te laten genieten. Dat kan mijn campingdag echt verzieken. Ik snap het gewoon niet, er zijn genoeg alternatieven. Anderzijds ben ik hier ook een beetje dubbel in, want waarom een gitaar dan wel?

Muziek op de camping en rust en natuur gaan samen

Op de campings waar ik kom, daar kom ik voor mijn rust, om te genieten van de natuur, tijd met mijn gezin door te brengen en actief de omgeving te verkennen. Als ik naar muziek wil luisteren in de open lucht, dan ga ik naar een festival. Gelukkig denken de meeste andere kampeerders op deze campings daar ook zo over. Toch komt het een paar keer per jaar voor dat ergens op het veld de radio, Spotify of bluetooth-speaker net te hard of soms veel te hard aan gaat.

Soms is het de ‘puber des tents’ die even een statement wil maken. Vaak wordt hij of zij al snel door de ouders opgeroepen om dat ding uit te zetten. Dit snap ik wel en heb ik vast ook zelf als tiener een paar keer gedaan.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Niet iedereen heeft jouw muzieksmaak

Waar ik wel last van heb, is van mensen die in de caravan, camper of tent de radio aanzetten zodat het hele veld mee kan luisteren. Ze zijn zich er meestal vast niet van bewust dat ze hier niet alleen naar luisteren, maar vervelend is het wel.  Ik als kampeerder verderop wordt namelijk gedwongen om mee te luisteren. Daarbij wil ik sowieso niet naar muziek of radio luisteren op de camping en als ik wel ergens naar luister, dan wil ik zelf kunnen kiezen waarnaar ik luister. 

Gedwongen luisteren naar André Hazes, Martin Garrix, K3, Rammstein of zelfs mijn favoriete Red Hot Chili Peppers of Snow Patrol, nee liever niet. Ik wil zelf de controle erover hebben óf en zo ja, waarnáár ik luister.

Maar andere geluiden dan?

Als ik hier eens over spreek met anderen die dit minder storend vinden, dan zeggen ze vaak: “Maar er zijn toch ook zo veel andere geluiden, zoals spelende kinderen of afwassende buren.”?  Klopt! Die geluiden zijn er ook en die ervaar ik als veel minder indringend. Waarom?  Voor een deel omdat die vaak niet zo hard zijn, maar het belangrijkste is toch dat het geen constant geluid is, geen bas heeft die boem, boem, boem, gaat. Je weet: het geluid gaat snel weer weg.

Zeg er wat van

Hoor je storende muziek op de camping? Zeg er wat van.  Doe ik meestal ook. Al voelt het wat gênant, meestal zijn de muziekliefhebbers zich er zelf niet van bewust en zetten ze die meteen uit. Anderzijds heb ik ook weleens verontwaardigde blikken en of zelfs een grote bek gekregen nadat ik hier een opmerking over maakte. Gelukkig zijn dat de uitzonderingen. Dus heb je hier net als ik last van, zeg er dan wel gewoon wat van. De meeste radio- of muziekluisterende kampeerders zijn zich er gewoon niet bewust van.

Bluetooth-speakers in lampen, tafels: neem ze mee naar het strand. maar niet naar de camping

Een trend die sinds een paar jaar op de camping in opkomst is, zijn apparaten waarin een bluetooth-speaker is geïntegreerd: lampen maar ook tafeltjes of zelfs koelboxen. Fijn voor een strandfeest, ook overdag zou ik me er aan storen, maar op de camping zijn ze niet welkom wat mij betreft.

Gebruik gewoon een koptelefoon

Hoort muziek dan helemaal niet thuis op de camping?  Als je lekker naar muziek wilt luisteren of naar  het nieuws op de radio, kan dat natuurlijk ook op de camping prima, maar dan binnen in je caravan en niet te hard. 

In je hangmat lekker naar muziek, luisterboeken of podcasts luisteren kan ook prima met een koptelefoon op. Doe ik zelf ook regelmatig. Ik ben fan van mijn JBL bluetooth oortjes. Je kunt er lekker mee luieren, hardlopen of chillen zonder dat iemand er last van heeft.

En een gitaar bij het kampvuur dan?

Waarbij het dubbele gevoel in mij naar boven komt, is gitaarmuziek. Mijn tolerantieniveau hiervoor ligt een stuk hoger. Het duurt langer voordat ik daar last van heb en ik betrap me er zelfs op dat ik op een gegeven moment mee ga zitten zingen of neuriën.  Op één of andere manier is ons aangeleerd dat gitaarmuziek hoort bij gezelligheid en daardoor ervaar ik het als minder storend. Dus een beetje gitaarmuziek op de camping mag wat mij betreft, maar voor al het andere geldt: zet gewoon een koptelefoon op.

 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

4 reacties

  • DIT! Dankjewel voor het bespreken. Ik vind het ook vreselijk als ik gedwongen word om te luisteren naar wat voor muziek dan ook. Ik wil ook zelf bepalen óf en wat ik luister. Muziek is namelijk zoveel indringender dan random omgevingsgeluid. Omdat het uit heel dwingende patronen bestaat, neemt het echt een deel van je actieve bewustzijn in beslag, wat echt superirritant is.

    En niet alleen op de camping, overal lijken mensen het nodig te vinden om hun herrie aan anderen op te dringen: vanuit auto’s, op de fiets, in de trein, zijn ze bang voor stilte ofzo? Kunnen ze hun muziek niet lekker privé houden? Snappen ze niet meer wat “een beetje rekening houden met elkaar” betekent?

  • Hoi Tjerk, ik ben het helemaal met je eens! Fijn dat iemand zich hierover durft uit te spreken. Er zijn ook zoveel fijne geluiden om naar te luisteren zónder muziek, bijvoorbeeld de wind, de vogels etc.

  • Zó mee eens! Ja, precies dit. wij hebben ‘s ochtends wel zachtjes onze muziek aan op de speaker in de caravan. die speaker komt sowieso nooit naar buiten. buiten wil je buitengeluiden horen… gehamer op haringen, spelende kinderen en vogeltjes die fluiten!