27 tips tegen muggenbulten. Wat helpt echt tegen jeuk van een muggenbeet?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Muggenbulten die jeuken… Arghhhh, ik word soms helemaal gek van de jeuk van die muggenbeten. Dan blijf ik maar krabben maar echt helpen doet het niet. Dus deed ik een oproep op Facebook: Wat helpt tegen muggenbulten? Het  resultaat zijn 27 tips die volgens de lezers helpen tegen jeuk. Daar moet toch een effectief middel tussen zitten?

Waarom bijten muggen?

Er zijn iets van 25 verschillende soorten muggen in Nederland. Maar een paar van die soorten kunnen je steken en dus voor muggenbulten zorgen. Daarnaast zijn het ook nog eens alleen de vrouwtjes muggen die je überhaupt een muggensteek kunnen geven. Mannetjes muggen hebben de eiwitten uit ons bloed namelijk niet nodig. Vrouwtjes muggen wel. Ze laten daarmee namelijk hun eitjes groeien. Dus als muggen verjagen is eigenlijk het beste middel tegen een muggenbult. Er komen namelijk minder babymugjes als ze je niet kunnen prikken. Overigens zijn er ook nog vliegen die kunnen prikken.

Waarom jeukt een muggenbult?

Tja, waarom jeuken muggenbulten? In de meeste gevallen voel je het op het moment dat een mug je prikt niet eens. De jeuk komt pas later en dan zie je opeens die bult op je arm of been. De ene keer jeukt het meer dan de andere én de ene persoon heeft ook meer last van muggenbulten dan de ander. Hoe kan dat?

Een muggensteek is eigenlijk een heel klein wondje in je huid. Normaliter stolt je bloed snel om dat wondje te dichten. Muggen willen echter een beetje tijd hebben om jouw bloed op te slurpen. Daarom spuiten ze een beetje speeksel met antistollingsmiddel in je huid. De natuurlijke reactie van je lichaam is om dan histamine aan te maken. Deze histamine zorgt voor een kleine allergische reactie, jeuk, zwelling en de rode kleur.

Waarom heb ik meer muggenbeten dan een ander?

Waarom de één meer muggenbulten heeft dan een ander of waarom de één meer gestoken wordt dan een ander zijn verschillende dingen. Waarom de één meer muggensteken heeft dan een ander heeft alles met jouw lichaamsgeur te maken.  Deze wordt veroorzaakt door lichaamseigen stoffen en bacteriën volgens de heer Knols, schrijver van het boek Mug. Douchen of deo helpt hier niet tegen. Dit is een geurprofiel dat je gewoon hebt.

Of je van muggenbeten ook muggenbulten krijgt, heeft volgens Knols weer te maken met hoe gevoelig je bent voor histamine. De één kan 10 keer worden geprikt, maar krijgt geen muggenbulten terwijl bij een ander door één bult de hele arm opzwelt. DNA en domme pech als jij dus snel een allergische reactie hebt.

Vooral niet krabben

Je eerste reactie bij jeuk is krabben. Zo zijn onze hersenen geprogrammeerd. Dat is evolutionair zo gegroeid. Toch is krabben niet de goede oplossing tegen muggenbulten. Door het krabben wordt de huid licht beschadigd en krab je de bult soms zelfs open. Hierdoor wordt de jeuk na het krabben juist erger. Maar wat kun je dan wel doen om de jeuk en zwelling van een muggenbeet te verminderen en deze te behandelen?

Wat helpt dan wel tegen muggenbulten?

Een muggenbult of muggenbeet is superirritant als je last hebt van de jeuk. Daarom zijn er ontzettend veel tips en middelen om de jeuk van een muggenbult tegen te gaan en te behandelen. Hieronder heb ik mijn eigen tips en die ik van Facebook heb gekregen verzameld. Het zijn meer dan 27 tips tegen muggenbeten, dus daar moet toch wel een remedie tussen zitten die voor jou werkt. Want wat werkt, is afhankelijk van de manier waarop jouw lichaam omgaat met een muggenbeet. Veel van deze tips helpen ook tegen een andere insectenbeet. 

Zalf en smeren tegen muggenbulten

1. Corticosteroïdenzalf: Deze  ‘muggen zalf’ zorgt ervoor dat het afweersysteem van de huid wordt onderdrukt. Hierdoor komt er geen lichaamsreactie en blijft de muggenbult dus beperkt. Corticosteroïden zijn beschikbaar als zalf en spray.

Lees ook:  Wespen verjagen! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

2. Ourganix lotion: deze Ourganix lotion is eigenlijk ontwikkeld om te gebruiken bij irritatie door de eikenprocessierups, maar van veel lezers horen we dat het ook goed werkt tegen jeuk van muggenbulten. Door een unieke combinatie van menthol met lavendel en kamfer werkt het direct verkoelend en verzorgend voor de huid. Ook te gebruiken bij muggenbulten of bijvoorbeeld tegen uitslag van brandnetels

3. Azaron: Deze anti-jeukcrème gebruik ik al mijn hele leven tegen de hevige jeuk en het werkt gewoon. De ene keer beter dan de andere, maar de jeuk stopt gewoon. Je kunt het tegenwoordig in handige sticks of in crème krijgen.

4. Nestosyl: Het wordt ook wel wondergel genoemd. Wat het precies doet, weet ik niet maar volgens Anna werkt het wel goed tegen de jeuk van een muggenbult.

5. Sudocrème: Je kunt het wel die crème die je op babybillen smeert of waar je peuter als je even niet kijkt de hele kamer mee beschildert. Dat kun je ook op een muggenbeet smeren om een jeukende huid te stoppen.

6. Calendulan: Je kunt Calendulan tegenwoordig in verschillende toepassingen krijgen zoals crème, emulsie en spray. Het werkt een beetje hetzelfde als de corticosteroïdenzalf, het gaat de reactie van de huid tegen, maar dan zonder hormonen. Het helpt voor een hoop huidaandoeningen en dus ook tegen muggenbulten.

7. Molkosan: Dit is een natuurlijk product van verdunde melkwei van Dr. Vogel die volgens een aantal van jullie prima werkt tegen de jeuk van een muggenbult. Gewoon erop smeren en de jeuk verdwijnt.

Oliën die helpen tegen jeuk

8. Tea tree olie: Dit middeltje helpt niet alleen tegen de zwelling, maar ook om de muggen op afstand te houden. De olie helpt tegen de zwelling en de geur houdt muggen bij je weg. Twee ‘muggen’ in één klap.

9. Toco Tholin olie: Een beetje van deze massageolie werkt als een tierelier bij muggenbulten. Het kan wel even een beetje prikken in het begin maar daarna gaat de jeuk snel weg.

10. Lavendelolie: Nog zo’n olie die overal voor lijkt te werken. Je kunt met lavendelolie in ieder geval muggen verdrijven omdat ze de geur afschuwelijk vinden. Daarnaast werkt het ook verzachtend voor de jeukende huid. Bijkomend voordeel is dat ik het persoonlijk erg lekker vind ruiken.

Huis, tuin- en keukenmiddelen tegen de jeuk

Een huismiddel tegen jeuk van oma werkt vaak ook maar is niet altijd even handig in gebruik Onderstaande middelen tegen jeuk werken bij grote, veel muggenbulten of heel veel muggenbulten:

11. Tandpasta: Dit is nog zo’n anti jeuk tip die veel voorbij kwam. Smeer een dun laagje tandpasta op de bult en door de menthol of munt die in de tandpasta zit wordt de jeuk aanzienlijk verzacht. Die ga ik zelf ook eens proberen. Je moet dan wel als een soort dalmatiër met witte stippen over straat.

12. Azijn: Azijn is net als citroensap behoorlijk zuur, dit helpt goed tegen jeuk. Welk soort azijn je moet gebruiken daar verschillen de meningen over. De één zweert bij appelciderazijn en een ander gebruikt gewoon keukenazijn. Zo helpt azijn tegen jeuk. 

13. Een koperen cent: Nog eentje uit oma’s trukendoos, als je een koperen cent op de muggenbult legt en eventueel met een pleister erop plakt dan zou je een bult kunnen laten verdwijnen. Daarmee ook de jeuk. Zou een eurocent werken?

14. Zout: Tja ik wist dit ook niet, maar volgens een lezer helpt zout echt tegen de jeuk. Je strooit het op de muggenbult en wacht dan even. Nog niet getest en het lijkt mij best een bende worden, maar schijnt effectief te zijn tegen jeuk.

Lees ook:  Fruitvliegjes: 7x zo kom je er écht vanaf!

15. Alcohol: Nee, een wijntje of bier helpt niet tegen een muggenbeet, maar ontsmettingsalcohol wel. Je dept dit met een watje op de bult wat het ‘wondje’ ontsmet. Het prikt even, maar daarna is de jeuk een stuk minder. Alcohol kun je gewoon bij de drogist of online kopen.

16. Bananenschil: Het stinkt een beetje, maar werkt wel. Wrijf een bananenschil over de muggenbult en het suiker in de schil onttrekt het vocht en de jeuk uit de muggenbult.

17. Theezakje: Zit je net thee te drinken als je wordt geprikt dan heb je mazzel. Duw het gebruikte theezakje tegen de muggenbult en de jeuk zal snel minder worden. Wel eerst even goed uitknijpen.

18. Suiker: Zoals de suiker uit een bananenschil werkt tegen de jeuk werkt ook pure suiker. De bult een beetje nat maken met water, suiker erop strooien en klaar.

19. Baksoda: Echt een tip van mijn beppe (oma), want ik geloof niet dat wij dit standaard in huis hebben, laat staan op de camping. Een beetje water met baksoda en dan mengsel als een masker op je huid smeren. Heel goed voor je huid zal het niet zijn want het droogt het behoorlijk uit maar datzelfde doet het met de muggenbult. Zo gaat de jeuk dus weg.

20. Kruisje: Dit is eigenlijk mijn eerste reactie als ik merk dat ik een muggenbult heb. Meteen zet ik er met mijn nagel een kruisje in. Het werkt volgens mij vooral psychologisch omdat je dit zo gewend bent. Want eigenlijk kun je net als bij krabben de huid vooral beschadigen.

21. Ui: In plaats van een citroenschijfje kun je ook een halve ui op de muggenbult drukken. Men doet het al decennia en volgens Simone werkt het nog altijd. De jeuk zou redelijk snel moeten verdwijnen.

22. Handzeep: Mijn oma smeerde vroeger al zeep op onze muggenbulten, maar met gewone vloeibare handzeep werkt het ook. Je laat het opdrogen en je hoeft niet meer te krabben.

Muggenbulten koelen helpt ook

23. IJsblokjes: De kou van een ijsblokje, of een coolpack, zorgt dat de zwelling van de bult wordt tegengegaan. Het werkt een beetje verdovend. De eerste ergste jeuk gaat dan weg. Blijft de jeuk terugkomen dan moet je één van de andere tips gebruiken. Wel een fijne oplossing voor als je op het terras wordt gebeten.

24. Aloë vera: Aloë vera gel wordt natuurlijk voor heel veel dingen gebruikt en zorgt voor verkoeling. Net als bij ijs verdooft dat de jeuk. Vooral als je hele armen of benen onder de muggenbeten zitten lijkt me dit echt een fijn gevoel

25. Koelzalf: Dit werkt op dezelfde manier als een ijsblokje, maar is iets praktischer omdat je het kunt smeren. De koelzalf smeer je op de muggenbeet en daarmee verdoof je het jeukgevoel zonder dat het een kliederboel wordt.

Pillen tegen muggenbeten

26. Antihistamine: Je lichaam maakt bij een muggenbeet histamine aan om het speeksel van de mug te bestrijden. Dit zorgt voor jeuk. Vooral als je veel muggenbulten hebt of er langer last van hebt dan kunnen antihistamine tabletten goed helpen. Dit werkt vaak wel langzamer dan andere tips.

27. Vitamine B: Nog zo’n middel met een dubbele werking. Vitamine B pillen zorgen ervoor dat muggen op afstand blijven. Ze houden niet van de geur die je daarmee uitstoot. Mensen ruiken deze niet. Wel zeggen verschillende lezers dat het ook helpt om minder last te hebben van de jeuk van een muggenbeet.

Wat zijn nu de beste tips tegen muggenbulten?

Wat het beste tegen de jeuk van een muggenbult helpt blijft persoonlijk, omdat het afhankelijk van jouw huidtype en het afweersysteem van je huid is. De tips om de jeuk en zwelling van een insectenbeet te verminderen die het meest werden genoemd zijn: Tandpasta, Tea Tree olie en Azaron sticks. Die zou ik zeker eens proberen. Wat je vooral niet moet doen is dus krabben want daar wordt de jeuk alleen maar erger van.

Lees ook onze tips om andere insecten te verjagen: 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

43 reacties

 • Een warm voorwerp (niet heet, maar wel zo warm dat het net draaglijk is) gedurende een paar seconden op de jeukende plek houden, heeft bij mij altijd al geholpen. Ook bij steken van andere insecten zoals dazen.

 • Het enige wat echt goed helpt tegen jeuk is dit:
  herpotherm-hot-kiss-tegen-een-koortslip
  Het is hetzelfde principe als de Byte Away pen maar het ontwerp is steviger en dus beter mee te nemen. Werkr echt super en geloof me, ik kan het weten. En ja helpt ook tegen koortslip.

 • Ik heb sinds een week ook de bite away pen en heb sindsdien minder last. Mogelijk omdat pijn tijdelijk de plaats van jeuk inneemt, maar ik heb ook het idee dat minder plekken een dikke bult worden. In elk geval een plek waard in je lijst van mogelijkheden.

 • Ik heb sinds kort ontdekt dat (bij mij) het smeren van verse gember op de huid werkt tegen de jeuk.
  Ik heb mijn buurman verse munt gegeven. Die heeft hij in de grond in een pot gestopt en voor het raam geplaatst. Sindsdien heeft hij geen last meer van muggen in huis.

 • Niet goed!
  Ik heb met mijn kind van 12 het citroensap geprobeerd, was totaal GEEN succes! Het is binnen haar lijf gekomen, nu ligt ze in het ziekenhuis, dus probeer zeker NIET de citroensap tip!!!

   • citroensap?
    Hoi Tjerk, is dit gewoon citroensap op de bult smeren? ( ik begrijp de reactie niet van de schrijfster ‘het is binnen haar lijf gekomen en ligt nu in het ziekenhuis’.) Je kunt me mailen als je het niet hier wil antwoorden.

   • citroensap niet de oorzaak
    Vind het heel erg dat je dochtertje naar het ziekenhuis moest.

    Van sommige insectenbeten kan je een infectie in het bloed krijgen, ongeacht wat je probeert eraan te smeren.
    Citroensap is hier niet de boosdoener geweest.
    Mijn dochter had vorig jaar een hele dikke rode hand na een insectenbeet, allerlei geprobeerd eraan te doen om te verzachten, zwelling te minderen.
    Toch maar via ziekenhuis gegaan nadat het dikker werd en verder naar haar arm ging. Via een bloedafname werd er gecontroleerd of ze geen infectie in haar bloed had. Dit was gelukkig niet zo bij haar en buiten medicatie tegen allergie kon er niets soelaas brengen aan de beet, ook geen cortisonezalfje.

  • Wat erg voor jou dochter! Ik schrik ervan! Heel veel sterkte!
   En toch ondanks wel enorm bedankt want ik wilde het straks gaan proberen..

   Veel liefs

 • Azaron
  Het werkzame bestanddeel van azaron is ammoniak of ammonia even vergeten welke. In ieder geval dat spul in die rode fles in het gootsteen kastje. Werkt als een tierelier en stinkt. Of het ook gezond is?
  In Hongarije deppen ze azijn (max 10%) op een wespensteek. De Nederlanders daar zweren bij vaporub. Ook kaneel en kruidnagel lijken goed te werken tegen wespen en vliegen. Ik zweer bij lavendelolie. Wel even mengen met een drager olie (baby, massage of watvoor olie dan ook) is beter voor de huid.

 • Aambeienzalf
  Aambeienzalf bevat lidocaine (verdooft een beetje), bestanddelen om zwelling en ontsteking tegen te gaan en sommige bevatten verkoelende bestanddelen als menthol. Maar om een vakantie niet te vergallen als je al veel gestoken bent: antihistamine. Gewoon hooikoortstabletten meenemen.

 • Open gekrabde plek
  Wat als de plek open gekrabd, of zelfs vocht lekt zonder krabben wat bij mij meestal het geval is. Ik krijg muggen bulten die zo’n 5-10 cm doorsnede hebben en gaan “lekken”. Heel ruw aanvoelen. Ik durf niks te smeren omdat het dan open is en zou gaan worden ontsteken als je er wat opsmeerd. Dat is wel een dingetje wat ik nergens terug kan vinden.

  • open gekrabd, dan heet voorwerp ertegen
   Een opengekrabde bult kan je”behandelen”met hitte, bv een theelepel die in je koffie of thee stond. De hete theelepel tegen de muggenbult houden. (doet een beetje zeer, maar zorg wel dat je niet verbrandt)

 • last van muggen steek
  hallo ik heb erg last van me benen en ben van de week goed gestoken door een mug best een hele grote buld zins dien heb ik erg last van pijn in me bene zou dat door de mug gekomen zijn ben vanmorgen bij de huisarst geweest dacht mischien allergie er van maar hij zeg van niet hoelang duurt nou zo muggen steek

 • Voltare
  Hoi, ik krijg een allergische reactie op muggenbeten en heb vd huisarts de tip voltare gel te gebruiken. Zit pijnstiller in. Werkt zelfs bij hevige reacties!

 • Paracetamol
  Mijn tip is om de bult nat te maken , een klein beetje, en er een paracetamolletje op te plakken. Het vocht is belangrijk. Hiermee lost de paracetamol op. Dan kan het door de huid dringen. Dit remt de ontstekingsreactie en stilt de jeuk. Duurt 30 minuten.

 • het enige echt perfecte middel tegen muggenbulten
  Een paar dagen geleden had ik bij een wandelingetje in een bos… het was schemerig en wat dampig en weinig wind…zo n 20 muggenbulten op mijn onderbenen. Korte broek. Suf natuurlijk. Maar het was niet te harden. Sowieso vinden muggen mij altijd een lekker hapje, maar dit was wel erg pittig. Een tip die ik las was een anti hooikoortspilletje met cetirizine per dag. Na 1 dag was de ergste jeuk weg. Na 2 dagen nauwelijks meer jeuk en zwelling begon al weg te trekken. 3e dag… ik kon nog zien waar ze zaten, maar geen enkele last meer. Beetje onzin bij een enkele muggenbult, maar bij een flinke snoepfestijn aan je benen of plekker waar je niet bij kunt komen…echt het helpt en kost een appel en ei.

 • Vaseline
  Vaseline is het goto-middeltje van mijn vrouw tegen allerlei ongemak, pukkeltjes, spierpijn, brandwondjes, snijwondjes, noem maar op. Soms helpt het, soms ook minder, maar tegen muggenbetenjeuk is er geen beter medicijn.

 • Uitzuigen zsm
  uitzuigen werkt het beste. vaak heb je wel iemand nodig die dit voor je wil doen. een natuurlijk zo spoedig mogelijk, Max 3 uur na beet. het gaatje zit er nog een soms lijk ik echt het gif te proeven.

Laat jouw reactie achter