Camping Moulin de Laborde in de Lot? Als vrienden vroegen waar wij onze zomervakantie gingen doorbrengen en ik noemde deze streek, keken ze me wat bevreemd aan. Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord maar de verhalen waren goed en de plaatjes van de gekozen camping daar zagen er verlokkelijk uit. We zouden gaan kamperen in Zuid-Frankrijk. Na lang speuren hadden we een aantal maanden eerder een plek gereserveerd op camping Moulin de Laborde.

In de Lot heet een crêperie nog geen pannenkoekenhuis

Camping Moulin de Laborde ligt bij Montcabrier, een piepklein dorpje op een ruime 1000 kilometer vanaf Utrecht. In de Lot-et-Garonne dus, een departement in het Zuidoosten van onze vakantiefavoriet Frankrijk. Wanneer je het minder leuk vindt dat een crêperie een pannenkoekenhuis heet, zoals in de ietsje noordelijker gelegen Dordogne, dan is de Lot een geweldig alternatief.

Camping Moulin de Laborde de eerste indruk: Zoals je je kamperen in Frankrijk voorstelt

Het is juli. Na een tussenstop van 3 nachten ergens in midden-Frankrijk, rijden we eind van de middag camping Moulin de Laborde op. Een vrij kleine camping met 90 plaatsen, grasveldjes met steeds zes of zeven plekken. Tussen de veldjes wat lage struiken.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Een slootje waar kinderen spelen met schepnetjes, een groot veld in het midden met een kabelbaan, een natuurvijver met een bootje aan een steiger, een vrij groot maar eenvoudig zwembad en wat gebouwtjes rond een binnenplaats… En dat alles zon-overgoten. Op de achtergrond wat hogere groene heuvels. Wat een welkom. Heerlijk simpel. Dit is wat wij ons bij kamperen in Zuid-Frankrijk voorstellen.

Nederlandse eigenaren 

Bij de receptie, tegelijk winkel en klein restaurant, worden we warm onthaald, in het Nederlands. Natuurlijk. Op zo’n mooie plek zijn landgenoten neergestreken. Als volwassenen vinden wij dat vaak wat minder. Het doet naar ons idee afbreuk aan onze buitenland-ervaring, maar onze dochter wordt er blij van want het betekent vaak dat er op Moulin de Laborde ook veel Nederlanders zijn en dat is ook hier zo. Nederlanders en Vlamingen. Bijna alleen maar. Ach ja, wat maakt het ook uit. Het is vakantie, toch.

Mijn dochter twijfelt wordt dit leuk? 

We krijgen een plek op veld nummer 3. Er staat verder niemand hier, op het volgende veld staat één koepeltent met een lezende meneer onder een bungelend peertje. Gaat dit goed komen? Dochterlief heeft haar twijfels, “De vorige camping was veel leuker zegt ze.”

En als we dan ook nog een paar uur zoet zijn met het installeren van onze uitrusting, zij vindt het in- en uitpakken echt  het minst leuke deel van de vakantie, dan staat het huilen haar nader dan het lachen.  Terwijl deze camping toch echt aan haar eisen voor een tienercamping voldoet. Totdat er een clubje kinderen aangerend komt om te vragen of ze meegaat naar de tafeltennistafel. Zo, dat is geregeld! Alle seinen staan op groen!

Camping Moulin de Laborde heeft veel kinderen, tenten én ruimte!

In de dagen die volgen komen er langzaam wat meer gezinnen op Moulin de Laborde . Veel tentkampeerders, een enkele caravan. Omdat de plekken zo ruim zijn heb je niet het idee dat het druk is maar de groep kinderen breidt zich steeds uit.

Het is een hecht clubje dat samen gaat zwemmen, tafeltennissen of zich ophoudt langs en in de natuurvijver. In de vijver zwemmen vissen die op allerlei creatieve manieren gevoerd worden. Het leukste is om ze van tussen je tenen te laten eten of vanuit je zwembroek. Als je dát durft ben je pas echt een held 😉

De Lot is daar wel wat te beleven? 

‘s Ochtends ondernemen we meestal wat buiten de camping. We bezoeken het kasteel van Bonaguil, een marktje in de buurt, of we maken een flinke wandeling in de omgeving. Monpazier is een mooie middeleeuwse plaats vlakbij, we gaan een dag kanovaren op de rivier de Dordogne.

Avondmarkt in Montcabrier, zelfs de kinderen aten slakken

Eén keer per week is in Montcabrier een avondmarkt. Vanaf de camping lopen we met een grote groep door het bos de berg op, richting marktplein. Daar staan lange tafels en je kunt bij verschillende kraampjes zelf je menu bij elkaar scharrelen.

De plaatselijke wijnboer verkoopt zijn rosé, de bakker zijn broodjes en de restauranthouder escargots en andere kleine hapjes. Je kunt er de meest heerlijke gerechtjes proeven en er speelt een bandje. Ook de kinderen komen uitgebreid aan hun trekken. De uitdaging is uiteraard om elk van hen tenminste één slak te laten eten. De meesten krijgen het voor elkaar. Als er één schaap over de dam is tenslotte…

Aan het eind van de avond lopen we voldaan en rozig van de wijn terug naar de camping. In het stikdonker door het bos, gelukkig hebben we een zaklamp bij ons maar het is een spannend tochtje! Wat een fijne avond hebben we gehad, volgende week doen we dit gewoon nog eens over.

Zwemmen, klimmen en boogschieten bij de camping!

Vanuit de camping Moulin de Laborde worden ook wat activiteiten georganiseerd. Een klimcursus bij een rotswand net buiten de camping of een paar uur pijl-en-boog schieten. ’s Middags worden we geacht op de camping zijn, dan klinkt de lokroep, de kinderen hebben elkaar geleerd op hun duim te fluiten. Ze organiseren een spontane voetbalwedstrijd. Ouders tegen kinderen. Ze spelen tot laat, met een grote groep, Weerwolven. Zelf verzinnen ze hierop allerlei varianten die heel creatief op eigen kaartjes getekend worden.

En ondertussen luieren wij wat rond en plonzen we af en toe het zwembad in. Rond vijf uur worden hier en daar flessen rosé geopend en borrelen we gezamenlijk voor steeds een andere tent, afhankelijk van wie er tijd heeft gehad om in het dorp een knisperend brood en een droge worst te halen. Borreltijd.  Dit is vakantie met een hoofdletter!

Moulin de Laborde, Dit was de leukste camping ooit!

Ons plan was om na twee weken op Moulin de Laborde een andere camping te zoeken. Dit doen we meestal zo, maar nu willen we niet weg. En dochterlief al helemaal niet. Fijner dan hier kunnen we het nergens hebben. Alle twijfels van het begin waren nerges voor nodig. 

Gelukkig is onze plek nog een paar dagen vrij en kunnen we nog 5 nachten extra blijven. Daarna moeten we echt verkassen en met pijn in ons hart rijden we de camping af, nagezwaaid door iedereen die het geluk heeft nog niet weg te hoeven… wat een heerlijke plek was dit! Camping Moulin de Laborde is de leukste camping ooit!

Over de schrijver

Saskia

Saskia

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

Laat jouw reactie achter