7.6
gemiddeld

Motorola Talkabout T62, walkie talkie toch best handig

Motorola Talkabout T62
Beoordeling
 • Algemeen
  7.5
 • Gebruiksgemak
  9.0
 • Ontvangst
  7.0
 • Bereik
  7.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een walkie talkie kan soms best handig zijn: als je een lange wandeling maakt en niet hetzelfde tempo loopt, als je kinderen zwerven over de camping, als je met twee auto’s een lange reis maakt of tijdens het skiën op de piste. Ik ging dus op zoek naar een walkie talkie en dat werd de Motorola T62. Tijd voor een review.

Maar je hebt toch een mobiele telefoon?

Klopt, die heb ik ook, maar ik merkte dat het bellen soms best veel handelingen kost als je regelmatig contact met elkaar wilt hebben. Daarnaast had ik zeker in bossen en in de bergen niet altijd bereik en vooral als ik aan het sporten ben of als ik met mijn kids wil, is communiceren met een dure smartphone niet altijd handig. Ze zijn toch erg kwetsbaar. Juist voor dit soort hikes, skitripjes of als de kinderen over de camping zwerven, leek een walkie talkie mij wel handig. Zeker toen ik erachter kwam dat de walkie talkies van tegenwoordig een bereik hebben tot wel 15 kilometer.  

motorola talkabout t62

Speelgoed of profi portofoon

Toen ik me er in ging verdiepen, bleek al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Je hebt goedkope speelgoed walkie talkies van twee tientjes, maar er zijn ook joekels van portofoons van een paar honderd euro. Kwaliteit, bereik, waterdichtheid en functies zoals het kunnen switchen tussen kanalen, een VOX oftewel handsfree optie en aansluiting voor oortjes bepalen welke walkie talkie  handig is. Daarnaast bestaan sommige sets uit twee, maar andere uit drie of vier walkie talkies.

Ik ging op zoek naar een set met minimaal 4 kilometer bereik, die tegen een stootje kon en waarmee mijn kinderen ook makkelijk overweg konden. Spatwaterdicht was voldoende en een oortje aansluiten is leuk, maar geen vereiste. Zo kwam ik uit bij de vrolijke Motorola T42 set.

motorola T42

Eerst de T42 besteld, maar die was het niet…

Ik had eerst de T42 besteld. Mooi vond ik dat die uit drie walkie talkies bestond die niet erg zwaar zijn, waardoor de kinderen er ook verstoppertje mee konden spelen. Ze zijn simpel te gebruiken en met een bereik van 4 kilometer mooi binnen bereik. Toen we ze binnen kregen waren de kids meteen enthousiast en gingen er mee spelen hier in de wijk.

Al snel kwamen we er daardoor achter dat die 4 kilometer een beetje overdreven is, zeker in bewoonde gebieden. Tot 100 meter was de ander goed te verstaan, tot 500 meter ook te verstaan met gekraak en na 800 meter was er geen verbinding meer.  We hebben ze ook nog in de weilanden geprobeerd en toen kwamen we tot ongeveer het dubbele, maar dan houdt het op. Leuk als speelgoed, maar niet geschikt voor hikes, het met twee auto’s rijden of op de piste. Ik heb ze teruggestuurd.

Lees ook:  Kamperen met je elektrische Auto? 11 handige tips!

Hoe zit dat dan met bereik

Het bereik van de walkie talkies moet je met een korreltje zout nemen. Het vermelde bereik is onder optimale omstandigheden zonder bebouwing of natuurlijke hindernissen en zonder stoorzenders in de atmosfeer. De werkelijke afstand is eigenlijk altijd minder.

Welke modellen van de Motorola Talkabout zijn er?

Naast de Motorola Talkabout T42 zijn er in dezelfde range ook nog de T62 en T82.

Motorola Talkabout T42: Budget / speelgoedversie. Bestaat uit 3 walkie talkies op ieder 3 AAA-batterijen in kekke kleurtjes en met een fabrieksbereik van 4 km.

Motorola Talkabout T62Basisversie met 2 ontvangers en een aansluiting voor hoofdtelefoon, werkt op een accu en heeft een fabrieksbereik van 8 km.

Motorola Talkabout T82Buitenversie met alle extra’s van de T62 en een extra zaklamp, maar met een fabrieksbereik van 10 km en IPX2 water en schokbestendig, waardoor hij ook in de regen gebruikt kan worden.

Motorola Talkabout T82 Extreme:  Extreme versie is gelijk aan T82, maar met een hogere schokbestendigheid en waterbestendigheidsfactor van IPX4, waardoor hij erg geschikt is voor buitensporten.

Motorola T42Motorola T62Motorola T82Motorola T82 Extreme
Aantal walkie talkies3222
 Gewicht79 g161 g197 g197 g
Bereik4 km 8 km 10 km 10 km
Kanalen 16161616
Hoofdtelefoon aansluitingneejajaja
Stroom 9 x AAAAccuAccuAccu
spreektijd16 uur18 uur18 uur16 uur
Stand-by tijd16 uur29 uur20 uur20 uur
WaterbestendigneeneeIPX2IPX4
Schokbestendigneeneejaja

motorola talkabout t62 walkietalkie

Het werd uiteindelijk de Motorola Talkabout T62

Het werd uiteindelijk de Motorola T62 zodat we wel een accu hebben en een groter bereik, maar ik ga hem toch niet in de regen gebruiken, dus die waterbestendigheid was minder van belang. Hoe bevalt de Talkabout T62?

1. Gebruiksgemak: Hij is iets zwaarder dan de T42, maar ligt nog steeds fijn in de hand en makkelijk erbij te pakken. Met de clip haak je hem vast aan je riem of zak en hij blijft dan ook goed zitten. Zelfs bij het rennen.

motorola talkabout t62 walkie talkie

De bediening is intuïtief. Mijn kinderen en zelfs mijn buurjongen van 3 hadden binnen no time door hoe de walkie talkie werkt. Voor simpele dingen zoals het veranderen van het kanaal of het gebruikmaken van de automatische ‘over’-toon heb je geen handleiding nodig. Het enige wat ik even moest opzoeken, was hoe ik het geluid van de knoppen uit kon zetten. Maar dat kan en voor alle tonen kun je afzonderlijk het volume instellen. Ook zie je op je display nog hoeveel accu de Motorola Talkabout T62 nog heeft. Wel handig om even te checken.

De T62 is dus niet waterbestendig, waardoor je hem eigenlijk in de regen of tijdens het skiën niet kunt gebruiken. Hoewel ze echt niet meteen kapot gaan van één spettertje is de T82 of T82 Extreme beter geschikt voor echte buitensporters.

Lees ook:  Vignet Oostenrijk, alles wat je moet weten: Update 2024

2.Bereik: Het fabrieksbereik van de Motorola T62 zou 8 kilometer moeten zijn. Ik heb hem gebruikt in bebouwd gebied en ook in het weiland en de uiterwaarden redde hij dat niet, maar het bereik was wel veel beter dan de T42. In de stad heb ik een bereik van ongeveer 2 kilometer met een beetje gekraak, maar nog wel verstaanbaar. Na ongeveer 2,8 kilometer was het niet meer te verstaan. In de vlakke uiterwaarden had ik tot ongeveer 4,7 kilometer een redelijk goede verbinding. Na 6 kilometer hoorde ik echter te weinig om een goed gesprek te kunnen voeren. Het maakte qua bereik weinig uit of ik hem op de fiets of in de auto gebruikte. Deze afstanden zijn hemelsbreed, achteraf in Google maps gemeten.

motorola talkabout t62 specificaties

3. Opladen: De oplader wordt meegeleverd met de Talkabout T62 en bestaat uit één stekker met daaraan twee plugjes die je in de zijkant van de Walkie Talkie kunt pluggen. Binnen 4 uur waren ze weer volledig opgeladen.

motorola talkabout t62 review

4. Accuduur: Ik heb de accuduur niet precies kunnen meten, omdat we ze verspreid over meerdere dagen gebruiken. In standby-stand houden ze het zeker zo’n 24 uur vol (wel helemaal uitzetten als je hem niet gebruikt) en in de 24 uur hebben we alles bij elkaar denk ik ook zo’n 3 uur gepraat. Met 1 keer per vakantieweek opladen kom je dus al een heel eind.

Motorola Talkabout T62
Beoordeling
Motorola Talkabout T62
7.6
gemiddeld
Met de Motorola Talkabout T62 hebben we genoeg bereik voor het rijden met 2 auto's, tijdens wandelingen of om op de camping mee te spelen. Een volgende keer zou ik toch voor de T82 gekozen hebben omdat je dan voor een paar tientjes extra een meer stootvast en waterdicht exemplaar hebt die je ook met wintersport veiliger kunt gebruiken.
 • Algemeen
  7.5
 • Gebruiksgemak
  9.0
 • Ontvangst
  7.0
 • Bereik
  7.0

Eindconclusie: Review Motorola talkabout T62 walkie talkie

Ik dacht altijd dat walkie talkies alleen als speelgoed leuk zijn, maar nu we ze in huis hebben, gebruiken we ze toch meer dan ik dacht. Ik neem er soms zelf één mee naar de supermarkt als de kinderen alleen thuis zijn. Ik heb dus de Motorola Talkabout T42 en de T62 beide gebruikt en de T42 is leuk als speelgoed, maar meer ook niet.

Met de Motorola Talkabout T62 kun je al een stuk meer: daar had ik dus tot zo’n 6 kilometer bereik mee. Daarnaast is het erg handig dat hij niet op batterijen, maar op een accu werkt en is de accuduur meer dan genoeg voor een gemiddelde actieve week spelen en buiten actief zijn op de camping. Daarnaast zijn de kinderen er nog steeds gek op en worden ze ook tijdens het buitenspelen veel gebruikt. Een volgende keer had ik denk ik toch voor de spatwaterdichte Talkabout T82 gekozen omdat je deze ook zonder zorgen bij de wintersport kunt gebruiken. 

motorola talkabout t62 walkie talkie outdoor

De walkietalkies werden beschikbaar gesteld door Airsys

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Ontvangst
  Sending
 • Bereik
  Sending