8 naturistencampings waar we graag komen

954dc0784751598477e9c465a063bc70?s=55&d=mm&r=g Gast Mooie naturistencampings in Nederland en daarbuiten. Je moet ze maar net weten te vinden. En hoewel ik ook op verjaardagen gewoon mijn tips voor naturistencampings deel, moet je wel weten op welke verjaardag dat past. Daarom delen we graag onze favoriete naturistencampings met jullie. 

naturisme

Mooie naturistencampings in Nederland

Voor mij is naturisme een levenswijze. Dat betekent niet dat ik de hele dag bloot rondloop in huis en tuin, maar waar het kan, zoeken wij een naturistencamping uit om onze zomervakanties door te brengen. Ik schreef al eens hoe het echt is op een naturistencamping. Er zijn een aantal pareltjes die ik wil benoemen: 

1. Naturistencamping De Krösenberg

De Krösenberg, vlak over de grens met Duitsland in Twente. Heerlijk rustig verscholen in het bos, met ruime plekken. Het geeft een instant vakantiegevoel met lieve mensen die vriendelijk en gemoedelijk zijn en waar ook vaak activiteiten plaatsvinden. Het speelt ook mee dat mijn schoonouders daar een vaste plek hebben en we daar dus graag op bezoek gaan. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en ook genoeg vertier voor (jonge) kinderen (speeltuin en een gezamenlijk gebouw) dus geschikt voor het hele gezin.

2. Naturistencamping Lotus

Natuurlijk mag de camping waar ik mijn hele puberteit in Friesland heb doorgebracht niet ontbreken in het lijstje: Lotus in Makkinga. Ook met een heerlijk zwembad en op gezette tijden gaat de sauna aan. Een fijne plek waar mijn moeder nog steeds een vaste plek heeft en graag elk weekend naar toe gaat.

3. Naturistencamping Vrije vogels

Als laatste de Vrije vogels in Midwoud, Noord-Holland, ook een mooi verenigingsterrein met een zwembad, dus ook geschikt voor gezinnen. De vrijheid die deze camping oproept, weerspiegelt voor mij het naturisme.

Maar er zijn natuurlijk nog tal van campings, groot en klein, die je in Nederland kunt bezoeken. 

Mooie naturistencampings in het buitenland

naturisten campings

4. Naturistencamping Rosenfelder Strand

Aan de Oostzee in Duitsland ligt Rosenfelder Strand, pal aan het strand dus. Je kunt nog net niet bloot oversteken, maar het is echt heerlijk vertoeven op deze camping aan de Duitse Waddenzee. Even verderop ligt het dorpje Dahme, waar de strandkorven op het strand staan, precies zoals je dat verwacht aan de Duitse kust. De camping is best groot, maar de ligging aan het strand zorgt ervoor dat dit een camping is waar ik graag naar toe ga. 

5. Naturistencamping Sjohaug

In Scandinavië zijn er ook een aantal campings die naturistisch zijn, vaak aan een meer of aan zee gelegen. Noorwegen is overigens niet heel erg naturistisch, er zijn maar drie campings waarvan wij er één bezocht hebben, Camping Sjohaug, vlakbij Oslo. Het grote voordeel van naturistencampings in Scandinavië is dat bijna elke camping wel een sauna heeft, die ook bijna elke avond aan gaat, of die je zelf mag aanzetten. Bijkomend voordeel is dan natuurlijk dat bloot zijn helemaal een gevoel van vrijheid geeft. 

Lees ook:  Onze 16 tienercamping tips in Frankrijk, Spanje en Italië

naturisten camping nederland

6. Naturistencamping Tysmosen 

Tysmosen is sinds kort weer open, hij ligt vlakbij Kopenhagen wat het een mooie camping maakt van waaruit je deze stad kunt bezoeken. De camping heeft een zwembad, maar toen wij er waren in 2019, was dit nog niet klaar om in te kunnen zwemmen. Dat was wel jammer, want het was 30 graden. De camping heeft ook een sauna, die, als de beheerders er zijn, bijna elke avond wel aangaat. Ook stoken ze dan lekker het kampvuur op, zodat je nog heerlijk buiten kunt zitten onder de sterrenhemel. 

naaktcampings

mooie naturisten camping

7. Naturistencamping Snapphanen

Zweden is, ondanks het wisselende klimaat, een fijn land voor naturisten. In de zomer van 2019 bezochten wij Snapphanen en waren blij verrast door de ligging en de vriendelijkheid van de verenigingsleden. Deze camping ligt aan een meer en beschikt ook weer over een sauna die bijna elke avond aangaat, en waarna je na je saunarondje in het koele meer kunt duiken. Ook stoken ze elke avond de gezamenlijke hout-BBQ op, waar iedereen zijn eigen eten klaarmaakt en gezellig met z’n allen opeet. Echt een gezellige samenkomst, waarna je je eigen ding weer kunt doen.  

8. Naturistencamping Costalunga

Rest mij nog één pareltje, en wel Camping Costalunga in Italië. Italianen houden wel van naakt recreëren, maar hebben weinig campings waar dat kan. Bij Costalunga kun je je in het hoogseizoen inschrijven om mee te eten met het avondeten. Precies zoals je dat verwacht: aan lange tafels, gezellig met z’n allen aanschuiven bij mama. Ook deze camping heeft een zwembad en het is een terrassencamping boven op de berg. Er komen veel mensen van verschillende nationaliteiten, zowel jong als oud.

Verschillende campings in Frankrijk 

En Frankrijk is bij uitstek het land waar je naturistisch kunt kamperen. Met een heerlijk regelmatig klimaat, en veel zonuren, natuurlijk de beste plek waar je je kleren uit kunt trekken. Het is lang geleden dat ik in Frankrijk op vakantie geweest ben, dus ik zou je niet (meer) alle campings kunnen noemen, maar het is absoluut de moeite waard om de naturistencampings in dat land een keer te bezoeken. 

Tips zijn altijd welkom

Dit zijn natuurlijk niet de enige naturistencampings in Nederland en Europa die de moeite waard zijn. Daar zijn er nog veel meer van. Heb jij nog pareltjes van campings die je wilt delen? Laat het dan hieronder in een reactie weten of stuur ons een berichtje. 

 

Auteur

Dit artikel is een bijdrage van een gastblogger op Kampeermeneer.

4 reacties

 • Naturisten vereniging de Grens

  • 10.0
   Kwaliteit:
  • 10.0
   Gebruiksgemak:
  • 10.0
   Pakmaat:

  Prachtig terrein bij natuurgebied Loonse en Drunense Duinen en de Efteling
  Prachtig terrein in het natuurgebied Huis ter Heide en Loonse en Drunense duinen. Mooie wandel en fiets mogelijkheden. Er is een nieuw zwembad en volop mogelijkheden voor kinderen om te spelen.
  Kantine is voorzien van drank en ijs. Sfeer is er ontspannen. Mooie plaatsen om als gast te kamperen.

  • Deze wilde ik ook zeggen inderdaad. Prachtige camping met super lieve Nederlandse beheerders die ook hele gezellige kook avonden verzorgen. Zeer de moeite waard

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending