8.3
gemiddeld

MobiCool C40koelbox, review 8 hete zomers heeft hij ons gered

Mobicool C40 Compressor Koelbox -
Beoordeling
 • Koelen:
  10.0
 • Geluid:
  6.0
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Kwaliteit:
  9.0

8569d5985c99f75d42195c1460991200?s=55&d=mm&r=g Saskia We hebben de MobiCool C40  koelbox nu zo’n 8 jaar. Ik vond het wel tijd om voor een review na zoveel hete zomers. Inmiddels ken ik onze MobiCool C40 van binnen en buiten en heeft deze koelbox ons al heel wat hete zomers op de camping door geholpen. In deze review vertel ik je hoe. Inmiddels is deze camping koelkast vervangen door de B40 die bijna precies hetzelfde is maar daarover meer. 

UPDATE: Mobicool C40 wordt Mobicool MB40

De Mobicool C40 is inmiddels uit de productie gehaald en alleen de Mobicool MB40 die ook op 12V in de auto aangesloten kan worden is nu nog verkrijgbaar. Ook de Mobicool MB40 hebben we getest en gooide hoge ogen. 

Wanneer je gaat kamperen met een tent of vouwwagen is een goede koelbox echt heel handig. Je kunt natuurlijk best vooruit met een eenvoudige koelbox en koelelementen. Op de meeste campings, zeker kleinere campings, is wel een mogelijkheid om koelelementen in te vriezen. Maar een koelkast op stroom vinden wij toch wat betrouwbaarder, zeker bij zomerse temperaturen. 

Wat is een compressor koelbox? 

Er is nogal wat te kiezen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe camping koelbox. Thermo-elektrische koelboxen, compressorkoelboxen of een absorptiekoelbox zoals de Dometic Combicool RC.  Ik zou haast meer niet weten welke koelbox nou het meest geschikt is voor mijn manier van kamperen.  Wij hebben destijds na lang wikken en wegen voor de MobiCool C40 gekozen wat een compressorkoelbox is. Ik zal je vertellen waarom. 

review mobicool c40

We hebben de MobiCool nu al jaren

Wij hebben jaren geleden, na lang wikken en wegen, een MobiCool compressor koelbox gekocht waarvan nu alleen de MB40 versie nog leverbaar is. Hij was wel duurder dan andere merken, maar deze fijne campingkoelkast heeft ons al door heel wat hete zomers heen geholpen. Inmiddels kun je door de stickers precies zien waar de koelbox allemaal heeft gekoeld. En daar zaten een paar flinke warme vakanties tussen. 

De MobiCool C40 kan tegen een stootje

De buitenkant van de koelkast is van gecoat staal en kan tegen een stootje. De deksel en de binnenkant zijn van kunststof. Schoonmaken gaat heel makkelijk, deze koelkast heeft geen randjes of hoekjes waar vuil in gaat zitten. De deksel heeft een rubberen rand en sluit goed met een magnetisch slot. Aan de zijkant zitten twee handgrepen waarmee je hem makkelijk uit de auto tilt.

Lees ook:  Review: Campart Travel CB 8630 Arendal ook op Powerbank!

Deze koelbox heeft één ruim vak

Onze MobiCool heeft een inhoud van 40 liter. Dat is voor ons, wij kamperen meestal met 3 of 4 personen, groot genoeg. Wij vinden het handig dat er 2-literflessen rechtop in kunnen staan. En bij de MobiCool C40 en Mobicool MB40 kan dat.

We hebben wel al vaak zitten denken of we een oplossing konden vinden voor de onoverzichtelijke puinhoop die in de koelkast ontstaat wanneer de koelkast vol zit en je er een fles uithaalt. Dan valt namelijk alles door elkaar en de spullen die je dan net nodig hebt, liggen altijd precies onderop. Een goede oplossing hebben we nog niet gevonden trouwens dus tips zijn welkom. Dit is wat ons betreft ook meteen het enige echte nadeel van deze  camping koelkast

Een compressor koelbox, wat is dat? 

De MobiCool maakt gebruik van een compressor. Het voordeel hiervan is dat hij snel op temperatuur is, erg koud kan koelen (tot vriezen aan toe) en dat hij redelijk energiezuinig is. Het nadeel is dat de compressor wel wat geluid maakt als hij gaat koelen. Bij ons staat de koelkast in een hoekje van de vouwwagen en wij hebben er geen last van. Maar ik kan me voorstellen dat het een vervelend geluid is als hij constant aanslaat en je er direct naast moet slapen.

De MobiCool B40 heeft een 230V  en een 12 V aansluiting 

De huidige Mobicool MB40 heeft werkt op 220/230 volt, en een 12 volt aansluiting. Onze C40 had dat niet. Dat betekent dat je er dus wel een normale stroomaansluiting voor nodig hebt op de camping. In de auto kun je hem niet aansluiten. Wij vullen en koelen hem altijd thuis, voordat we vertrekken. Dan zetten we hem achter in de auto en als je hem dan niet te vaak open doet dan blijven de spullen redelijk koel. We hebben wel eens twee dagen met de koelbox achterin gereden zonder stroom en de melk die erin stond was niet bedorven! Qua isolatie zit het dus wel goed. 

mobicool c40 of b40

De MobiCool B40 vs. C40

Wij ervaren het niet als een probleem dat onze koelkast onderweg niet aan kan. Maar wil je wel óók een 12V aansluiting dan is er de MobiCool B40 en nog nieuwere MB40 camping koelkast. Het enige echte verschil tussen deze twee compressorkoelboxen is die 12V aansluiting en een paar tientjes.  Op de 12V stand koelt de B40 wel minder hard dan op de compressorstand omdat hij dan eigenlijk switcht naar een thermo-electrische manier van koelen. 

Temperatuur is goed in te stellen met de thermostaat en blijft heerlijk koel

Als de MobiCool op stroom is aangesloten kun je de koelkast instellen op een temperatuur van +10 tot -15 graden Celcius. Je kunt hem dus ook als vriezer gebruiken maar wij hebben dit nog nooit gedaan.

De camping koelkast blijft goed op temperatuur en koelt prima, ook als het in de tent 40 graden is. Je stelt de temperatuur in met een draaiknop aan de bovenzijde. Deze draaiknop heeft geen temperatuuraanduiding en het instellen gaat dus op de gok. Proberen dus, soms wat hoger, soms wat lager.  Na een paar dagen weet je wel hoe hij ongeveer moet staan. 

Blokken eronder is goed voor de ventilatie

In onze vouwwagen zetten we onze campingkoelkast altijd op twee blokken. Er zijn ook speciale rekjes hiervoor te koop maar echt stabiel zijn die niet. Met de blokken staat de koelkast net een paar centimeter van de grond en dat schijnt goed te zijn voor de ventilatie. Dan wordt het ook niet vochtig onder de koelkast. En mocht je zonder grondzeil kamperen, dan staat de koelkast na een regenbui niet in het water. Of de koelbox waterpas staat is niet belangrijk.

mobicool c40 review

Gooi je koelelementen niet zomaar weg!

Onze oude koelbox, met koelelementen, gebruiken wij trouwens wel nog steeds. Als we boodschappen gaan doen staat hij achter in de auto zodat we onze boodschappen gekoeld kunnen vervoeren van de supermarkt naar de camping. Ook heel handig als je bij de slager of de visboer bent geweest!

Mobicool C40 Compressor Koelbox -
Beoordeling
Mobicool C40 Compressor Koelbox -
8.2
gemiddeld
Mobicool C40 Compressor Koelbox
 • Koelen:
  10.0
 • Geluid:
  6.0
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Kwaliteit:
  9.0

Pluspunten

+ veel ruimte
+ onderhoudsvriendelijk
+ koelt goed ook bij hitte. 
+ tot -15 graden vriezen
+ snel gekoeld
+ energiezuinig
+ 2 liter flessen passen
+ Hoeft niet waterpas
+ 12V bij B40

 

Minpunten

– geen indeling in vakken
– maakt geluid bij koelen
– relatief zwaar
– duur in aanschaf
– geen 12V bij C40

Review: MobiCool C40 koelbox al jaren een goede vriend in hete zomers en de MB40 is nog handiger

De MobiCool C40 compressor koelbox is zijn geld dubbel en dwars waard wat ons betreft. Een aanrader dus, ondanks de hoge aanschafprijs en het feit dat hij best wel zwaar is. Hij is niet helemaal geruisloos. Maar voordelen zijn er veel meer: Hij koelt en kan zelfs vriezen ook als het buiten 40 graden is, voldoende ruimte en snel op temperatuur. Zoek je een camping koelkast die ook onderweg op de 12V aan kan dan is de MobiCool B40 het overwegen waard. Oh, er passen nog veel meer stickers op onze koelbox dus ik hoop dat hij ons nog even trouw blijft. 

Actuele prijsvergelijking Mobicool MB40

Auteur

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

6 reacties

 • Hey Kampeermeneer,

  Bedankt voor de review! Wel een aanmerking, de b40 is een hybride en heeft weliswaar een 12v aansluiting. Maar op de 12v stand werkt hij thermo elektrisch en niet op de compressor. Zou je hem bijvoorbeeld op een accu willen laten draaien op zonne energie, dan is deze info van belang daar hij veel minder goed koelt op thermo elektrische stand en veel meer stroom verbruikt. Ik dacht dit meld ik even. Een 12v compressor koelbox begint kwa prijs eerder rond de 600 euro…

 • Lichter alternatief: Mobicool MCF40
  Wij hebben jaren met plezier met de MB40 gekampeerd, echter vonden we hem te zwaar en lastig tillen net die kleine handvatten. Wij hebben nu een veel lichter broertje (scheelt ca 10 kg basisgewicht!!) met mooie hengsels voor het dragen. Maakte iets meer lawaai volgens de reviews, maar dat is op te lossen met een nieuw onderdeeltje ter waarde van € 7,- en wat technisch inzicht. Helemaal blij mee! Dus tip voor diegenen die de MB40 te zwaar tillen vinden: er is een alternatieve Mobicool ?

  • Oplossing voor wat meer lawaai
   Wij hebben deze ook net aangeschaft en viel me inderdaad op dat deze wat meer lawaai maakt. Hoe heeft u dit opgelost?

 • C40 met stroom inverter
  Zou een c40 op de 12v aangesloten kunnen door een 12v naar 230v inserter op de auto? Of kan dit niet door de compressor?

Laat jouw reactie achter