Mini koelkast of camping koelkast? Wat is het verschil?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Camping koelkasten zijn er in alle soorten en maten, thermo-elektrisch, compressor, absorptie, groot klein met of zonder vriesvak en dan is er ook nog de mini koelkast. Steeds meer kampeerders gebruiken een mini koelkast in plaats van een koelbox op de camping. Waarom is dat eigenlijk?

Is een camping koelkast echt anders dan een mini koelkast?

Nou ja, eigenlijk wel. Onder de noemer camping koelkast verstaan we meestal een compressor koelkast of absorptie koelkast die gemaakt is voor gebruik in de outdoors. Hij heeft een robuust uiterlijk en kan tegen een stootje en heeft een klep bovenop zodat je hem van bovenaf kunt vullen.

Een mini koelkast is vaak niet per se voor de camping bedoelt en heeft een deur aan de voorkant in plaats van een klep aan de bovenkant. Verder is hij qua formaat vaak even groot als een grotere camping koelkast. Ze hebben vaak een inhoud van tussen de 15 en maximaal 100 liter en zijn als compressor koelkast eigenlijk een kleine versie van de koelkast die je thuis in de keuken hebt staan.

Waarom zie je die mini koelkasten steeds vaker op de camping?

Het valt mij op dat je op campings steeds vaker mini koelkasten in voortenten en onder luifels ziet verschijnen. Vooral in Zuid-Europa en op campings in Nederland waar mensen langer dan maar een paar nachten verblijven zijn ze populair.

Dat heeft een paar redenen. Ten eerste hebben we meer warme zomers in Europa waardoor lekkere koele drankjes of zelfs ijsjes op de camping steeds meer een eerste levensbehoefte worden. Een mini koelkast heeft met koelen, ook als het buiten 40 ºC is geen probleem. 

Daarnaast vinden sommige mensen het gewoon praktischer. Een camping met een deur en schragen is net wat overzichtelijker en makkelijker in te delen dan een koelbox met deksel. Dat wordt al snel een chaos van kaas, bier, boter en komkommers die over elkaar heen liggen.

mini koelkast voor de camping

Lijkt een mini koelkast je handig? Let dan op

Niet iedere mini koelkast is per sé geschikt voor op de camping. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt om er één onder je luifel neer te zetten.

Lees ook:  Review: Dometic ACX3 40 is muisstil en kan vriezen

Hoeveel Watt?

Wat is het stroomverbruik van een mini koelkast? Camping koelkasten worden zo gemaakt dat ze weinig stroom gebruiken omdat elektriciteit op de camping vaak beperkt is. De meeste campings hebben tegenwoorden een 6 tot 16 Ampère aansluiting. Met 6 Ampère wat op veel campings de standaard is kun je maximaal 1380 Watt gebruiken. 

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Bij een mini koelkast hoef je over het algemeen niet bang te zijn dat jouw campingveldje door jouw behoefte aan een koud biertje op zwart gaat. De meeste mini koelkasten hebben maar een stroomverbruik van 60 tot 150 Watt. Een energielabel van E of lager is daarbij een goede indicator.

Formaat

Deze kleine koelkasten zijn er in verschillende maten. Een veel gebruikt formaat op de camping is dat van de barkoelkast. Deze koelkastjes zijn veelal tussen de 40 en 50 cm hoog én breed en zo’n 40 á 45 cm diep.  Hierdoor passen ze vaak nog goed in de kofferbak van je auto en kun je er in de voortent ook nog iets bovenop zetten en ze als tafeltje gebruiken.

Vriesvak

Een groot voordeel van mini koelkasten is dat ze vaak een vriesvakje hebben. Er zijn maar weinig camping koelkasten die dat hebben. Check wel even wat het formaat van het vriesvak is, groot genoeg voor een pak ijsjes?  Maar deze moet natuurlijk ook weer niet het halve volume van de hele koelkast innemen, want dan past de rest van je boodschappen er niet meer in.

Indeling

De indeling is één van de redenen dat kampeerders voor een mini koelkast in plaats van een koelbox kiezen. Standaard hebben de meeste koelkastjes maar twee schragen / planken. Een extra plank is vaak juist wel handig omdat je dan minder loze ruimte hebt en de koelkast efficiënter kunt inruimen. Iets grotere mini koelkasten hebben soms ook vakken in de deur wat vooral voor flessen weer handig is.

Koelkast huren?

Wil je wel lekkere koude colaatjes, maar heb je geen ruimte meer in je kofferbak of aanhanger? Op steeds meer campings, ook hier vooral weer in Zuid-Europa, kun je ook gewoon een koelkast per dag huren. Dat scheelt een hoop gezeul.

Lees ook:  Review: Dometic Coolfun CK 40D Hybrid, de koudste!

Goedkoop is het niet vaak betaal je tussen de 5 en 10 euro per dag. Aangezien de meeste mini koelkasten al beginnen bij 130 á 140 euro heb je zo’n investering snel terugverdiend.

Dus wat wordt het camping- of mini-koelkast?

Vooral door de hete zomers en handige indeling zie je mini koelkasten steeds vaker op de camping en ze kunnen in sommige gevallen een prima alternatief voor een camping koelkast zijn in het hete Zuid-Europa of als je langere tijd op één plek verblijft.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de vaak witte koelkastjes en wat minder avontuurlijk uit vind zien dan de steeds stoerder wordende koelboxen, maar wat vind jij? Een handige oplossing of toch niet zo geschikt voor op vakantie?

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending