Ga je dit jaar kamperen in Frankrijk. Let dan op want de regels met betrekking tot de milieusticker Frankrijk, het zogenoemde Ecovignet of Crit’Air vignet, zijn veranderd. Om Parijs en bij smog ook andere Franse steden met de auto binnen te rijden moet je in het bezit zijn van een milieusticker. Niet alle auto’s komen voor deze sticker in aanmerking. Lees dus nu alles wat je moet weten over het Ecovignet voor Frankrijk.

Wat is het Ecovignet?

Het Ecovignet is een milieusticker, of eigenlijk een serie van 6 stickers, die verplicht zijn voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR).

Welke milieustickers zijn er? 

De kleur van de sticker, of het Crit’Air zoals deze milieusticker Frankrijk heet, is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt. Auto’s van voor januari 1997 en motoren van voor 2000 krijgen sowieso geen milieusticker en mogen dus niet een milieuzone binnenrijden.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Milieusticker 0 Groen: Deze sticker is vooral voor electrische voertuigen. 
Milieusticker 1 Paars: Deze paarse sticker is vooral voor relatief schone nieuwe voertuigen met een benzine motor o juist een gas of hybride installatie. 
Milieusticker 2 Geel: Dit zijn wat oudere een meer vervuilende  vooertuigen. Voorlopig mogen ze bijna altijd nog een milieuzone in.  In Parijs worden ze vanaf 2024 geweerd. 
Milieusticker 3 Oranje: Dit zijn oudere en meer vervuilende voertuigen. Voorlopig hebben deze nog toegang tot de milieuzones maar bijvoorbeeld in Parijs worden ze per 2022 geweerd. 
Milieusticker 4 Bordeaux rood: Oudere vervuilende voertuigen met voornamelijk een dieselmotor. Vanaf 2021 worden deze in Parijs geweerd. 
Milieusticker 5 Grijs: Zeer vervuilende, voornamelijk diesel motoren. Deze voertuigen zullen op korte termijn in alle milieuzones in Frankrijk altijd worden geweerd. 
Geen milieusticker: Auto’s  en campers met een toelatingsdatum van voor 1 januari 1997 krijgen geen milieusticker en mogen de zones dus sowieso niet in.  Voor oldtimers is er een uitzondering maar veel buitenlandse oldtimer bezitters blijken moeite te hebben om van deze uitzondering gebruik te kunnen maken. 

Is de milieusticker in heel Frankrijk verplicht in 2021?

Op dit moment zijn er 3 permanente milieuzones, zogenaamde Zones à Circulation Restreinte (ZCR), actief in Frankrijk waar het vignet altijd verplicht is. Dat zijn: 

Permanente milieuzones Frankrijk (ZCR):

 • Milieuzone Parijs: in de binnenstad van Parijs binnen de ringweg op werkdagen tussen 8:00 en 20:00
 • Milieuzone Grenoble: in de binnenstad van Grenoble van maandag tot en met vrijdag van 6:00 tot 19:00 uur.
 • Milieuzone Vallei van de Arve: Tussen Geneve en de Italiaanse grens richting de Mont Blanctunnel.  OP dit moment alleen voor vrachtwagens boven de 7,5 ton. 

Sinds januari 2020 heb je ook in de Zwitserse stad Geneve, net over de grens met Frankrijk een milieustickernodig. Heb je echter al een Franse milieusticker dan hoef je geen extra Zwitserse milieusticker aan te schaffen. 

Tijdelijke milieuzones Frankrijk (ZPA):

Er zijn echter steeds meer steden waar een  ‘incidentele’ milieuzones actief  is, een  Zone de Protection de l’Air, en welke worden ingesteld wanneer de luchtkwaliteit te slecht is.  In deze steden wordt de milieuzone alleen actief wanner er sprake is van extreme smog.

Via radio, TV, internet en borden wordt de milieuzone meestal de avond vooraf aangekondigd.  Er wordt dan een vignetplicht ingesteld en  ook aangekondigd welke stickers eventueel die dag wel en geen toegang hebben.

Op dit moment kunnen tijdelijke milieuzones (ZPA) actief zijn in:

 • Annecy (Haute-Savoie): in 30 kilometer zones rondom het meer van Annecy
 • Bouche du Rhone: Dit hele departement inclusief Marseille
 • Chambéry (Savoie): in de stad en het gebied rondom Chambéry en Aix-les-Bains, inclusief de snelwegen.
 • Chamonix Mont-Blanc: alleen voor vrachtwagens.
 • Cote d’Or: hele departement inclusief Dijon
 • Creuse: het gehele departement
 • Deux Sévres: het gehele departement
 • Drôme: het gehele departement
 • Eure et Loir: het gehele departement
 • Grenoble / Isère: het gehele departement
 • Gers: het gehele departement
 • Gironde: het gehele departement inclusief de stad Bordeaux
 • Herault: het gehele departement inclusief de stad Montpellier
 • Lille: de hele stad inclusief de voorsteden. Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs.
 • Loiret: het gehele departement inclusief de stad Orléans
 • Lyon en Villeurbanne: heel Lyon en de noordelijke voorstad Villeurbanne, met uitzondering van de oude Route du Soleil door de stad (A6-A7), de Périphérique en de oostelijke rondweg (Rocade-Est). Die uitzonderingen voor de snelwegen zullen waarschijnlijk gaan verdwijnen.
 • Maine-et-Loire: in delen van het departement
 • Parijs (permanente zone): Binnen de ring van de Boulevard Périphérique geldt een verbod voor auto’s zonder vignet en met de vignetten 4 en 5. Op de Périphérique mag iedereen gewoon komen.
 • Parijs (tijdelijke zone): Binnen de grote ring van de rondweg A86.
 • Puy-de-Dôme:  gehele of gedeeltelijke departement.
 • Pyrénées-Atlantiques: het gehele departement inclusief de steden Biaritz en Pau en de snelweg richting Spanje
 • Rennes: het gebied binnen de rondweg. Op de rondweg zelf lijkt een vignet vooralsnog niet verplicht.
 • Straatsburg: het hele stedelijke gebied van Straatsburg, dus inclusief voorsteden en de snelwegen door de stad.
 • Haute-Garonne en Toulouse: het hele gebied binnen de ring Toulouse (A51, A62, A620)
 • Vendée: gehele of gedeeltelijke departement.
 • Vienne: het gehele departement inclusief de stad Poitiers
 • En het aantal blijft toenemen... 

Lage emissiezones  (ZFE’s)

Naast de tijdelijke en permanente milieuzones zijn er ook minimaal 17 lage-emissiezones. In deze zogenaamde zone à faibles émissions (ZFE), kunnen de lokale overheden zelf bepalen op welk type auto’s, wanneer, hoelang, in welk gebied en met welke uitzonderingen de milieuzones geldig zijn. 

De lage-emissiezones zijn gebaseerd op het Crit’Air categorieën systeem. En op basis van dat systeem zyllen ze voertuigen met bepaalde kleuren stickers gaan weren uit het gebied. In Parijs gaat de ZFE per 1 juli 2019 in het hele gebied van metropool Parijs. In eerste instantie worden daarbij enkel auto’s van voor januari 1997 geweigerd. De komende jaren zal dat telkens een sticker opschuiven. 

Toekomstige milieuzones

De milieusticker Frankrijk  is voor al deze en toekomstige Franse steden geldig en kent geen verloopdatum. Andere steden waar op dit moment gewerkt wordt aan het instellen van milieuzones zijn:

Avignon Arras Annemasse Bordeaux Cannes Clermont-Ferrand Champlan Baskische kust-Adour Duinkerke (Dunkerque) Dijon Epernay Faucigny, Glières, Bonneville Le Havre Montpellier Reims Rouen Saint-Etienne  Saint Maur-des-Fossés Marnevallei (Vallée de la Marne)

Ook op de Périphérique een milieusticker? 

Bij smog heb je ook op de Périphérique, vanaf de Belgische grens en op de Autoroute du Soleil een milieusticker nodig! Ook op de Périphérique een mileusticker Frankrijk soms verplicht is. Het gebied van de binnenstad van Parijs waar de milieusticker nodig is kan namelijk in geval van smog tijdelijk worden uitgebreid.

In dat geval heb je ook op de Péripheérique een milieuvignet nodig. De milieuzone wordt dan uitgebreid tot de tweede ringweg om Parijs, de Périphérique A86. Hetzelfde geldt voor Lille. In de hele stad inclusief de voorsteden is bij smog een milieusticker vereist. . Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs. Dus ook voor een stedentrip Parijs is het handig de sticker aan te schaffen. 

Moeten buitenlandse auto’s ook een milieusticker Frankrijk hebben?

Ja de regeling is van kracht voor alle voertuigen in Frankrijk, ook buitenlandse. Het was echter in eerste instantie voor buitenlanders lastig om het Ecovignet te bestellen. Inmiddels is het sinds maart 2017 ook voor buitenlanders mogelijk om een milieusticker te bestellen.

Ik heb al een Duitse milieusticker is deze ook geldig?

Nee met je Duitse milieu sticker kun je in Frankrijk niets. Voor Frankrijk heb je een aparte Franse milieusticker nodig. Hier zijn helaas nog geen Europese afspraken over gemaakt.

Krijg ik een boete als ik zonder Crit’Air vignet rijdt?

Ja, wanneer je zonder Crit’Air vignet een milieuzone in rijdt (In Parijs tussen 8:00 en 20:00) of een milieuzone in rijdt met een te oud voertuig loop je het risico op een boete. Deze boetes zijn op het moment van schrijven €68,-.

Wat kost de milieusticker voor Frankrijk? 

De kosten voor het Crit’Air vignet zijn €4,21 inclusief de verzendkosten naar Nederland. De levertijd is maximaal 30 dagen. Gemiddeld duurt het 1 á 2 weken voordat de milieusticker op de mat valt. In de tussentijd kun je de bevestigingsmail voor je voorruit leggen als bewijs van de aanvraag.

Hoe kan ik de milieusticker Frankrijk bestellen?

Milieustickers zijn niet te koop bij de ANWB winkels of in tankstations in Frankrijk zelf. Direct kopen kan alleen online maar ook dan heb je met een wachttijd te maken.

Het ecovignet is online te bestellen via de website van de Franse overheid welke ook in het Engels is. Daar voer je jouw kenteken en gegevens in, betaalt met een creditcard en het vignet Frankrijk wordt thuisgestuurd. Heb je geen credit card dan zijn er partijen die de milieusticker Frankrijk vanuit Nederland verkopen waarbij je met Ideal kunt betalen. Je betaalt dan wel een kleine toeslag.

Mijn advies koop gewoon zo’n miliuesticker

Er zijn mensen die hun hele route uitstippelen om niet zo’n milieusticker nodig te hebben, en ja er zijn ook in 2021 genoeg Fransen die de sticker nog niet hebben. Maar als je jouw vakantie gewoon zorgeloos wilt vieren dan koop je gewoon op tijd zo’n sticker en je bent voor de rest van de levensduur van jouw auto klaar. 

Ook verplicht en handig in de auto in Frankrijk

Het is goed om te weten dat je in Frankrijk ook verplicht bent om een veiligheidshesje, gevarendriehoek én alcoholtester in de auto moet hebben bij wet. Daarnaast moet je een navigatiesysteem hebben waar de flitsmeldingen helemaal van te verwijderen zijn, zoals deze. Want ook flitsmeldignen zijn verboden in Frankrijk.  Als laatste is een tolbadge erg handig, je kunt dan meteen doorrijden en rekent achteraf af. 

Dit vind je misschien ook interessant:
– De maximum snelheid op autowegen in Frankrijk gaat omlaag
– Alles plaatsen waar je in Duitsland de verplichte Umweltsticker nodig hebt
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
– Dit moet je weten over het tol vignet Oostenrijk
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land=

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

20 reacties