Alles wat je moet weten over de milieusticker Frankrijk in 2023

Reageer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Ga je dit jaar kamperen in Frankrijk. Let dan op want de regels met betrekking tot de milieusticker Frankrijk, het zogenoemde Ecovignet of Crit’Air vignet, zijn veranderd. Om Parijs en bij smog ook andere franse steden met de auto binnen te rijden moet je in het bezit zijn van een franse milieusticker. Niet alle auto’s komen voor deze sticker in aanmerking. Lees dus nu alles wat je moet weten over het Ecovignet voor Frankrijk.

Wat is het Ecovignet?

Het Ecovignet is een milieusticker, of eigenlijk een serie van 6 stickers, die verplicht zijn voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR).

Welke franse milieustickers zijn er? 

De kleur van de sticker, of het Crit’Air zoals deze franse milieusticker heet, is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt. Auto’s van voor januari 1997 en motoren van voor 2000 krijgen sowieso geen franse milieusticker en mogen dus niet een milieuzone binnenrijden.

Milieusticker 0 Groen: Deze sticker is vooral voor electrische voertuigen. 
Milieusticker 1 Paars: Deze paarse sticker is vooral voor relatief schone nieuwe voertuigen met een benzine motor o juist een gas of hybride installatie. 
Milieusticker 2 Geel: Dit zijn wat oudere een meer vervuilende  vooertuigen. Voorlopig mogen ze bijna altijd nog een milieuzone in.  In Parijs worden ze vanaf 2024 geweerd. 
Milieusticker 3 Oranje: Dit zijn oudere en meer vervuilende voertuigen. Voorlopig hebben deze nog toegang tot de milieuzones maar bijvoorbeeld in Parijs worden ze per 2022 geweerd. 
Milieusticker 4 Bordeaux rood: Oudere vervuilende voertuigen met voornamelijk een dieselmotor. Vanaf 2021 worden deze in Parijs geweerd. 
Milieusticker 5 Grijs: Zeer vervuilende, voornamelijk dieselmotoren. Deze voertuigen zullen op korte termijn in alle milieuzones in Frankrijk altijd worden geweerd. 
Geen milieusticker: Auto’s en campers met een toelatingsdatum van voor 1 januari 1997 krijgen geen milieusticker en mogen de zones dus sowieso niet in.  Voor oldtimers van 30 jaar en ouder is er een uitzondering, maar deze geldt alleen voor in Frankrijk geregistreerde oldtimers met een frans kenteken. Dus niet voor Nederlandse oldtimers. Die kunnen dus geen frans milieuvignet verkrijgen. 

Is de milieusticker in heel Frankrijk verplicht in 2023?

Op sommige plekken is een milieusticker verplicht. Op dit moment zijn er 3 permanente milieuzones, zogenaamde Zones à Circulation Restreinte (ZCR), actief in Frankrijk waar het Crit’Air vignet altijd verplicht is. Dat zijn: 

Permanente milieuzones Frankrijk:

 • Permanente milieuzone Parijs: in de binnenstad van Parijs binnen de ringweg op werkdagen tussen 8:00 en 20:00
 • Permanente milieuzone Lyon: in de binnenstad van Lyon is een permanente milieuzone voor bestelbusjes met enkel zitplaatsen voorin. Hier is een vignet 0 tot 3 nodig voor toegang.
 • Permanente milieuzone Grenoble: in de binnenstad van Grenoble is een permanente milieuzone voor bestelbusjes met enkel zitplaatsen voorin. Hier is een vignet 0 tot 3 nodig voor toegang.
 • Permanente milieuzone Vallei van de Arve: Tussen Genève en de Italiaanse grens richting de Mont Blanctunnel. OP dit moment alleen voor vrachtwagens boven de 7,5 ton. 

Sinds januari 2020 heb je ook in de Zwitserse stad Genève, net over de grens met Frankrijk, een milieusticker nodig. Heb je echter al een Franse milieusticker dan hoef je geen extra Zwitserse milieusticker aan te schaffen. 

Tijdelijke milieuzones Frankrijk (ZPA):

Er zijn echter steeds meer franse steden waar een  ‘incidentele’ milieuzones actief is, een Zone de Protection de l’Air, en welke worden ingesteld wanneer de luchtkwaliteit te slecht is.  In deze steden wordt de milieuzone alleen actief wanneer er sprake is van extreme smog.

Lees ook:  Kogeldruk, dit moet je erover weten!

Via radio, TV, internet en borden wordt de milieuzone meestal de avond vooraf aangekondigd.  Er wordt dan een vignetplicht ingesteld en ook aangekondigd welke stickers eventueel die dag wel en geen toegang hebben.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Op dit moment kunnen tijdelijke milieuzones (ZPA) actief zijn in:

 • Annecy (Haute-Savoie): in 30 kilometer zones rondom het meer van Annecy
 • Bouche du Rhone: Dit hele departement inclusief Marseille
 • Chambéry (Savoie): in de stad en het gebied rondom Chambéry en Aix-les-Bains, inclusief de snelwegen.
 • Chamonix Mont-Blanc: alleen voor vrachtwagens.
 • Cote d’Or: hele departement inclusief Dijon
 • Creuse: het gehele departement
 • Deux Sévres: het gehele departement
 • Drôme: het gehele departement
 • Eure et Loir: het gehele departement
 • Grenoble / Isère: het gehele departement
 • Gers: het gehele departement
 • Gironde: het gehele departement inclusief de franse stad Bordeaux
 • Herault: het gehele departement inclusief de stad Montpellier
 • Lille: de hele stad inclusief de voorsteden. Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs.
 • Loiret: het gehele departement inclusief de franse stad Orléans
 • Lyon en Villeurbanne: heel Lyon en de noordelijke voorstad Villeurbanne, met uitzondering van de oude Route du Soleil door de stad (A6-A7), de Périphérique en de oostelijke rondweg (Rocade-Est). Die uitzonderingen voor de snelwegen zullen waarschijnlijk gaan verdwijnen.
 • Maine-et-Loire: in delen van het departement
 • Parijs (permanente zone): Binnen de ring van de Boulevard Périphérique geldt een verbod voor auto’s zonder vignet en met de vignetten 4 en 5. Op de Périphérique mag iedereen gewoon komen.
 • Parijs (tijdelijke zone): Binnen de grote ring van de rondweg A86.
 • Puy-de-Dôme:  gehele of gedeeltelijke departement.
 • Pyrénées-Atlantiques: het gehele departement inclusief de steden Biaritz en Pau en de snelweg richting Spanje
 • Rennes: het gebied binnen de rondweg. Op de rondweg zelf lijkt een vignet vooralsnog niet verplicht.
 • Straatsburg: het hele stedelijke gebied van Straatsburg, dus inclusief voorsteden en de snelwegen door de stad.
 • Haute-Garonne en Toulouse: het hele gebied binnen de ring Toulouse (A51, A62, A620)
 • Vendée: gehele of gedeeltelijke departement.
 • Vienne: het gehele departement inclusief de stad Poitiers
 • En het aantal blijft toenemen... 

Lage emissiezones  (ZFE’s)

Naast de tijdelijke en permanente milieuzones zijn er ook minimaal 17 lage-emissiezones. In deze zogenaamde zone à faibles émissions (ZFE), kunnen de lokale overheden zelf bepalen op welk type auto’s, wanneer, hoelang, in welk gebied en met welke uitzonderingen de milieuzones geldig zijn. 

De faibles émissions, lage-emissiezones,  zijn gebaseerd op het Crit’Air categorieën systeem. En op basis van dat systeem zyllen ze voertuigen met bepaalde kleuren stickers gaan weren uit het gebied. In Parijs gaat de ZFE per 1 juli 2019 in het hele gebied van metropool Parijs. In eerste instantie worden daarbij enkel auto’s van voor januari 1997 geweigerd. De komende jaren zal dat telkens een sticker opschuiven. 

Toekomstige milieuzones

De milieusticker Frankrijk is voor al deze en toekomstige franse steden geldig en kent geen verloopdatum. Andere franse steden waar op dit moment door lokale overheden gewerkt wordt aan het instellen van milieuzones zijn:

Avignon Arras Annemasse Bordeaux Cannes Clermont-Ferrand Champlan Baskische kust-Adour Duinkerke (Dunkerque) Dijon Epernay Faucigny, Glières, Bonneville Le Havre Montpellier Reims Rouen Saint-Etienne  Saint Maur-des-Fossés Marnevallei (Vallée de la Marne)

Lees ook:  Tol op Autobahn Duitsland vanaf 2020

Ook op de Périphérique een milieusticker? 

Bij smog heb je ook op de Périphérique, vanaf de Belgische grens en op de Autoroute du Soleil een milieusticker nodig! Ook op de Périphérique een mileusticker Frankrijk soms verplicht is. Het gebied van de binnenstad van Parijs waar de milieusticker nodig is kan namelijk in geval van smog tijdelijk worden uitgebreid.

In dat geval heb je ook op de Péripheérique een milieuvignet nodig. De milieuzone wordt dan uitgebreid tot de tweede ringweg om Parijs, de Périphérique A86. Hetzelfde geldt voor Lille. In de hele stad inclusief de voorsteden is bij smog een milieusticker vereist. . Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs. Dus ook voor een stedentrip Parijs is het handig de sticker aan te schaffen. 

Moeten buitenlandse auto’s ook een milieusticker Frankrijk hebben?

Ja, de regeling is van kracht voor alle voertuigen in Frankrijk, ook buitenlandse. Het was echter in eerste instantie voor buitenlanders lastig om het Ecovignet te bestellen. Inmiddels is het sinds maart 2017 ook voor buitenlanders mogelijk om een franse milieusticker te bestellen.

Ik heb al een Duitse milieusticker is deze ook geldig?

Nee, met je Duitse milieu sticker kun je in Frankrijk niets. Voor Frankrijk heb je een aparte franse milieusticker nodig. Hier zijn helaas nog geen Europese afspraken over gemaakt. Wel is je Franse milieusticker ook in Spanje geldig. Je hebt dan geen aparte milieusticker Spanje meer nodig. 

Krijg ik een boete als ik zonder Crit’Air vignet rijdt?

Ja, wanneer je zonder Crit’Air vignet een milieuzone in rijdt (In Parijs tussen 8:00 en 20:00) of een milieuzone in rijdt met een te oud voertuig loop je het risico op een boete van de franse overheid. Deze boetes zijn op het moment van schrijven €68,-.

Wat kost de milieusticker voor Frankrijk? 

De kosten voor het Crit’Air vignet zijn €4,51 inclusief de verzendkosten naar Nederland. De levertijd is maximaal 30 dagen. Gemiddeld duurt het 1 á 2 weken voordat de franse milieusticker op de mat valt. In de tussentijd kun je de bevestigingsmail voor je voorruit leggen als bewijs van de aanvraag.

Hoe kan ik de milieusticker Frankrijk bestellen?

Milieustickers zijn niet te koop bij de ANWB-winkels of in tankstations in Frankrijk zelf. Direct kopen kan alleen online, maar ook dan heb je met een wachttijd te maken.

Het ecovignet is online te bestellen via de website van de franse overheid die ook in het Engels is. Daar voer je jouw kenteken en gegevens in, betaalt met een creditcard en het vignet Frankrijk wordt thuisgestuurd.

Heb je geen credit card en wil je in het Nederlands bestellen dan zijn er partijen zoals ”Vignet Frankrijk bestellen” die de milieusticker Frankrijk vanuit Nederland verkopen waarbij je met Ideal kunt betalen. Je betaalt dan wel een kleine toeslag.

Mijn advies koop gewoon zo’n franse milieusticker

Er zijn mensen die hun hele route uitstippelen om niet zo’n milieusticker nodig te hebben, en ja er zijn ook in 2023 genoeg Fransen die de sticker nog niet hebben. Maar als je jouw vakantie gewoon zorgeloos wilt vieren dan koop je gewoon op tijd zo’n sticker en je bent voor de rest van de levensduur van jouw auto klaar. 

Ook verplicht en handig in de auto in Frankrijk

Het is goed om te weten dat je in Frankrijk ook verplicht bent om een veiligheidshesje én gevarendriehoek in de auto moet hebben bij wet. Daarnaast moet je een navigatiesysteem hebben waar de flitsmeldingen helemaal van te verwijderen zijn, zoals deze. Want ook flitsmeldignen zijn verboden in Frankrijk. Als laatste is een tolbadge erg handig, je kunt dan meteen doorrijden en rekent achteraf af. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: Eén voor Frankrijk, Spanje en Portugal en één voor diezelfde landen + Italië

Dit vind je misschien ook interessant:
– De maximum snelheid op autowegen in Frankrijk gaat omlaag
– Alles plaatsen waar je in Duitsland de verplichte Umweltsticker nodig hebt
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
– Dit moet je weten over het tol vignet Oostenrijk
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land=

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

25 reacties

 • Ze kunnen beter in alle eurolanden 2 cent op de benzine en diesel er bij doen als milieubelasting en dat geld dan ook echt daarvoor gebruiken. Al die domme stickers zometeen kun je niets meer zien door de voorruit omdat je overal een sticker voor moet hebben.
  Een Europa zeggen ze dan, nou daar zijn we nog lang niet.

 • Nuttig stuk. Paar punten
  – Tussenpartijen die je het vignet met kleine toeslag verkopen? Pas op! Er zijn er die doodleuk 30 euro vragen voor een vignet van 4,21.
  – In Parijs binnen de Périphérique is vooralsnog elk vignet goed, maar de gemeente wil inderdaad graag ook de vignetten 4 en 5 uitsluiten.
  – Op de regel dat auto’s van voor ’97 geen vignet krijgen geldt één uitzondering: lpg–auto’s krijgen altijd vignet 1, het schoonste dat auto’s die op fossiele brandstof rijden kunnen krijgen..
  – Kans dat vignet op de rocade est in Lyon nodig wordt lijkt me uiterst klein. Lyon wil vooral dolgraag af van het doorgaande verkeer op de oude route A6/A7 dwars door de stad en ook de Périph loopt dicht langs huizen. Er is maar één alternatief: de Rocade Est. Die zit ook al aan zijn limiet, maar toch: als je verkeeruit de stad wilt weren, kun je daar geen beperkingen stellen.

 • Camper 1989
  Ik sta op het punt om een camper uit 1989 te kopen, maar eigenlijk betekent dat ik daar niet echt mee naar bestemmingen aan de Franse kust kan rijden?

  • Oldtimer camper en milieusticker
   Ik ben benieuwd, heb dezelfde vraag (camper op diesel uit 1986). Wat te doen en wat te vermijden?

 • Naar Huanne-Montmartin met een jeep 2.5i uit 1993
  Ik heb een Jeep Cherokee 2.5 op benzine met Katalysator uit 1993. Ik mag wel in Rotterdam in de milieuzone rijden maar niet in Frankrijk daar ik geen sticker kan bestellen voor de milieuzones. Ik heb nu een vakantie uit staan in Huanne-Montmartin. Deze kan ik dus nu annuleren begrijp ik?

  • Dat klopt deels. De sticker is alleen in Frankrijk te koop. Via de link in het artikel. Heb je geen credit card of is je frans niet al te best dan kun je hem ook via een tussenpersoon in Nederland kopen. Zie ook links in het artikel. Deze bestellen hem dan voor je maar hiervoor betaal je wel extra.

Laat jouw reactie achter