Milieusticker Frankrijk, alles wat je moet weten in 2018 - Kampeermeneer.nl

Alles wat je moet weten over de milieusticker voor Frankrijk in 2018

Alles wat je moet weten over de milieusticker voor Frankrijk in 2018
Alles wat je moet weten over de milieusticker voor Frankrijk in 2018
4.2 (83.08%) 13 votes

Ga je dit jaar kamperen in Frankrijk. Let dan op want de regels met betrekking tot de milieusticker, het zogenoemde Ecovignet of Crit’Air vignet, zijn veranderd. Om Parijs en bij smog ook andere Franse steden met de auto binnen te rijden moet je in het bezit zijn van een milieusticker. Niet alle auto’s komen voor deze sticker in aanmerking. Lees dus nu alles wat je moet weten over het Ecovignet voor Frankrijk.

Wat is het Ecovignet?

Het Ecovignet is een milieusticker, of eigenlijk een serie van 6 stickers, die verplicht zijn voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR).

De kleur van de sticker, of het Crit’Air zoals deze milieusticker heet, is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt. Auto’s van voor januari 1997 en motoren van voor 2000 krijgen sowieso geen milieusticker en mogen dus niet een milieuzone binnenrijden.

Is de milieusticker in heel Frankrijk verplicht in 2018?

Op dit moment is de enige plek in Frankrijk waar het vignet altijd verplicht is in de binnenstad van Parijs binnen de ringweg op werkdagen tussen 8:00 en 20:00.

Er zijn echter steeds meer steden waar een  ‘incidentele’ milieuzones actief  is en welke worden ingesteld wanneer de luchtkwaliteit te slecht is.  In deze steden wordt de milieuzone alleen actief wanner er sprake is van extreme smog.

Via radio, TV, internet en borden wordt de milieuzone meestal de avond vooraf aangekondigd.  Er wordt dan een vignetplicht ingesteld en  ook aangekondigd welke stickers eventueel die dag wel en geen toegang hebben.

Op dit moment is een incidentele milieuzone actief in:

 • Annecy (Haute-Savoie): in 30 kilometer zones rondom het meer van Annecy
 • Chambéry (Savoie): in de stad en het gebied rondom Chambéry en Aix-les-Bains, inclusief de snelwegen.
 • Chamonix Mont-Blanc: alleen voor vrachtwagens.
 • Drôme: het gehele departement
 • Grenoble / Isère: het gehele departement
 • Lille: de hele stad inclusief de voorsteden. Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs.
 • Lyon: heel Lyon en de noordelijke voorstad Villeurbanne, met uitzondering van de oude Route du Soleil door de stad (A6-A7), de Périphérique en de oostelijke rondweg (Rocade-Est). Die uitzonderingen voor de snelwegen zullen waarschijnlijk gaan verdwijnen.
 • Maine-et-Loire: in delen van het departement
 • Parijs (permanente zone): Binnen de ring van de Boulevard Périphérique geldt een verbod voor auto’s zonder vignet en met de vignetten 4 en 5. Op de Périphérique mag iedereen gewoon komen.
 • Parijs (tijdelijke zone): Binnen de grote ring van de rondweg A86.
 • Puy-de-Dôme:  gehele of gedeeltelijke departement.
 • Rennes: het gebied binnen de rondweg. Op de rondweg zelf lijkt een vignet vooralsnog niet verplicht.
 • Straatsburg: het hele stedelijke gebied van Straatsburg, dus inclusief voorsteden en de snelwegen door de stad.
 • Toulouse: het hele gebied binnen de ring Toulouse (A51, A62, A620)
 • Vendée: gehele of gedeeltelijke departement.
Lees ook:  Bijzondere campers en caravans op marktplaats tot €7500,-

De milieusticker Frankrijk  is voor al deze en toekomstige Franse steden geldig en kent geen verloopdatum. Andere steden waar op dit moment gewerkt wordt aan het instellen van milieuzones zijn:

Avignon Arras Annemasse Bordeaux Cannes Clermont-Ferrand Champlan Baskische kust-Adour Duinkerke (Dunkerque) Dijon Epernay Faucigny, Glières, Bonneville Le Havre Montpellier Reims Rouen Saint-Etienne  Saint Maur-des-Fossés Marnevallei (Vallée de la Marne)

Bij smog heb je ook op de Périphérique, vanaf de Belgische grens en op de Autoroute du Soleil een milieusticker nodig!

Ook op de Périphérique een milieusticker soms verplicht is. Het gebied van de binnenstad van Parijs waar de milieusticker nodig is kan namelijk in geval van smog tijdelijk worden uitgebreid.

In dat geval heb je ook op de Péripheérique een milieuvignet nodig. De milieuzone wordt dan uitgebreid tot de tweede ringweg om Parijs, de Périphérique A86. Hetzelfde geldt voor Lille. In de hele stad inclusief de voorsteden is bij smog een milieusticker vereist. . Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs.

Moeten buitenlandse auto’s ook een milieusticker hebben?

Ja de regeling is van kracht voor alle voertuigen in Frankrijk, ook buitenlandse. Het was echter in eerste instantie voor buitenlanders lastig om het Ecovignet te bestellen. Inmiddels is het sinds maart 2017 ook voor buitenlanders mogelijk om een milieusticker te bestellen.

Ik heb al een Duitse milieusticker is deze ook geldig?

Nee met je Duitse milieusticker kun je in Frankrijk niets. Voor Frankrijk heb je een aparte Franse milieusticker nodig. Hier zijn helaas nog geen Europese afspraken over gemaakt.

Krijg ik een boete als ik zonder Crit’Air vignet rijdt?

Ja, wanneer je zonder Crit’Air vignet een milieuzone in rijdt (In Parijs tussen 8:00 en 20:00) of een milieuzone in rijdt met een te oud voertuig loop je het risico op een boete. Deze boetes zijn op het moment van schrijven €68,-.

Hoe kan ik de milieusticker voor Frankrijk bestellen en wat kost het?

De kosten voor het Crit’Air vignet zijn €4,21 inclusief de verzendkosten naar Nederland. De levertijd is maximaal 30 dagen. Gemiddeld duurt het 1 á 2 weken voordat de milieusticker op de mat valt. In de tussentijd kun je de bevestigingsmail voor je voorruit leggen als bewijs van de aanvraag.

Het ecovignet is online te bestellen via de website van de Franse overheid welke ook in het Engels is. Daar voer je jouw kenteken en gegevens in, betaalt met een creditcard en het ecovignet wordt thuisgestuurd. Heb je geen credit card dan zijn er partijen die de milieusticker Frankrijk vanuit Nederland verkopen waarbij je met Ideal kunt betalen. Je betaalt dan wel een kleine toeslag.

Lees ook:  Kampeerspreuk van de week

Dit vind je misschien ook interessant:
– De maximum snelheid op autowegen in Frankrijk gaat omlaag
– Alles plaatsen waar je in Duitsland de verplichte Umweltsticker nodig hebt
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
– Dit moet je weten over het tol vignet Oostenrijk
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land

Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie campings.

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

 1. Beste Tjerk, dank voor de heldere uitleg. Weet je ook of de sticker in Frankrijk gewoon ter plekke te koop is, en zo ja, waar?

 2. Handig om te weten! Deze zomer weer heerlijk naar Frankrijk, gelukkig kan ik de sticker vanaf 1 mei gewoon bij de ANWB halen :). Mieke

 3. Miranda Says: juni 26, 2017 at 7:46 pm

  ff plagen. 😉 Denk dat het Juni 2017 is geweest dat het bekend werd gemaakt van de ringweg van Parijs en niet 2016.

 4. Sticker heb je binnen 1 week in de bus (juli 2017) in NL.

 5. […] informeerde ik jullie al over de gewijzigde milieuzones in Frankrijk dit jaar.  Er zijn er een behoorlijk aantal bijgekomen waardoor het toch wel slim is om een […]

 6. frank wouters Says: mei 9, 2018 at 8:40 am

  Kan geen certificate aanmaken voor camper van 1992 ? Wat nu ?

 7. Ze kunnen beter in alle eurolanden 2 cent op de benzine en diesel er bij doen als milieubelasting en dat geld dan ook echt daarvoor gebruiken. Al die domme stickers zometeen kun je niets meer zien door de voorruit omdat je overal een sticker voor moet hebben.
  Een Europa zeggen ze dan, nou daar zijn we nog lang niet.

 8. Mireille Says: juli 3, 2018 at 1:46 pm

  https://www.green-zones.eu/nl/green-zones-app/info-green-zones-app.html

  Een handige app voor alle actuele ins en outs mbt milieuzones!

 9. Voor 1997 krijg je sowieso geen milieusticker en mag je die zones ook niet inrijden

 10. Inderdaad, zo is het !

 11. […] je in Duitsland met de auto of camper een binnenstad bezoeken? Grote kans dat je dan een Duitse milieusticker nodig hebt, de zogenaamde umweltsticker. Al in 68 Duitse steden zijn umweltzones van kracht en in […]

 12. […] dat iedereen voortaan met een TelePéage kastje moet gaan betalen. Moet je na de verplichte milieusticker, de alcoholtest, het uitzetten van de flitsmeldingen op je navigatie voortaan dus ook denken aan […]

 13. […] .u5d71277f76b26722ac857e855dc819af { padding:0px; margin: 0; padding-top:1em!important; padding-bot… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *