Milieusticker Duitsland? Alles wat je moet weten. Update 2024

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Ga je in Duitsland met de auto of camper een binnenstad bezoeken? Grote kans dat je dan net als in Frankrijk een Duitse milieusticker nodig hebt, de zogenaamde umweltplakette. Al in 48 Duitse steden zijn umweltzones van kracht en in de meeste zones mag je alleen naar binnen met een groene sticker. Daarom alle vragen en antwoorden op een rij over de milieuzones in Duitsland.

Wat is een milieusticker?

De milieusticker is eigenlijk een serie van 3 stickers, die verplicht zijn voor alle auto’s, campers, bussen, vrachtwagens etc. die in Duitsland toegang willen tot een milieuzone (Umweltzone).

Er worden drie kleuren uitgegeven: groen, geel en rood. De kleur van de milieusticker, of de umweltplakette of  Feinstaubplakette zoals deze milieusticker officieel heet, is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt.

Inmiddels worden auto’s met een rode sticker in geen enkele milieuzone meer toegelaten en auto’s met een gele sticker alleen in de milieuzone Neu-Ulm. In de praktijk betekent dit dat de meeste diesel auto’s van voor 2001 en benzine auto’s van voor 1993 niet meer in een milieuzone mogen komen.

Milieuzones duitsland

Is de milieusticker in heel Duitsland verplicht in 2024?

De milieusticker heb je in Duitsland alleen nodig als je met de auto of camper de binnenstad van één van de deelnemende steden in wilt rijden. Inmiddels is het aantal steden dat een umweltzone heeft en waar je dus een milieusticker nodig hebt in Duitsland gestegen tot 48. 

Het is goed om te weten dat snelwegen die door een milieuzone heen lopen zijn vrijgesteld. Je kunt dus prima zonder milieusticker naar Oostenrijk, Zwitserland en Italië reizen als je niet in een stadscentrum komt.

Waar kan ik de sticker voor Duitsland bestellen en wat kost het?

De handigste manier om de milieusticker te bestellen is online. Je bent het snelste en goedkoopste uit als je één van de gespecialiseerde websites gebruikt. Je betaalt dan €14,96 in plaats van €16,95 bij de ANWB en geen verzendkosten terwijl de Duitse sticker binnen 24 uur verzonden wordt.

Lees ook:  Kamperen in Nieuw-Zeeland, 7 tips voor vertrek
Vignet online bestellen>>

Lees ook onze: Kampeertips voor Duitsland 

De Duitse steden die op dit moment een milieuzone hebben en waar de umweltsticker dus verplicht is zijn:

[one_third]Aken
Augsburg
Balingen
Berlijn
Bochum (Ruhrgebied)
Bonn
Bottrop (Ruhrgebied)
Bremen
Castrop-Rauxel (Ruhrgebied)
Darmstadt
Dinslaken
Dortmund (Ruhrgebied)
Duisburg (Ruhrgebied)
Düsseldorf
Erfurt
Eschweiler
Essen (Ruhrgebied)
Frankfurt
Freiburg
Gelsenkirchen (Ruhrgebied)
Gladbeck (Ruhrgebied)
Hagen
Halle (Saale)

[/one_third][one_third] Hannover
Heidelberg
Heidenheim
HeilbronnHerne (Ruhrgebied)
Herrenberg
Herten (Ruhrgebied)
Ilsfeld
Karlsruhe
Keulen
Krefeld
Langenfeld
Leipzig
Leonberg/Hemmingen
Ludwigsburg
Magdeburg
Mainz
Mannheim
Marburg
Mönchengladbach
Mühlacker
Mülheim (Ruhrgebied)
München
Münster

[/one_third][one_third] Neuss
Neu-Ulm
Oberhausen (Ruhrgebied)
Offenbach
Osnabrück
Overath
Pfinztal
Pforzheim
Recklinghausen (Ruhrgebied)
Remscheid
Reutlingen
Ruhrgebied
Schramberg
Schwäbisch Gmünd
Siegen
Stuttgart
Tübingen
Ulm
Urbach
Wendlingen
Wiesbaden
Wuppertal

[/one_third]

Het aantal verandert regelmatig. Op deze website zie een actueel overzicht met de Umweltzones in 2024. 

Milieusticker Duitsland

Ik heb al een franse of zwitserse milieusticker is deze ook geldig?

Er lijkt inderdaad een Europese wildgroei aan milieuzones en dus ook milieustickers te ontstaan. Hierover zijn op Europees niveau nog geen afspraken gemaakt. Jouw Franse of Zwitserse sticker in niet in Duitsland geldig. Wel is de Duitse milieusticker ook geldig als vignet in Spanje

Op dit moment moet je dus voor ieder land, met uitzondering van Spanje, een aparte milieusticker op je voorruit plakken. Heb je al een Oostenrijks vignet, Zwitsers vignet of Franse milieusticker dan moet je toch nog een Duitse ernaast plakken.

Moeten buitenlandse auto’s ook een milieusticker hebben?

Alle auto’s, campers, bussen en vrachtwagens die zich in een milieuzone bevinden in Duitsland moeten een milieusticker hebben. Zelfs elektrische auto’s hebben een groene sticker nodig.

Motoren en brommers vallen buiten de regeling en hebben géén umweltsticker nodig. De regeling geldt voor alle auto’s dus ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Krijg ik een boete als ik zonder Duitse milieusticker rijdt?

Ja, de boete voor het rijden met een voertuig in een umweltzone, maar zonder milieusticker is op dit moment €100,-. De Nederlandse en Duitse politie werken op het gebied van boetes nauw samen, dus een boete krijg je gewoon thuis op de mat.

Waar plak ik de Duitse sticker op mijn autoraam?

De milieusticker hoor je te bevestigen aan de binnenkant. Gezien vanaf de binnenkant plak je de milieusticker aan de rechterkant onderaan.

Hoelang is de milieusticker in Duitsland geldig?

De Duitse milieusticker heeft in principe geen aflopende geldigheid. Zolang het kenteken van de auto niet verandert, blijft de umweltsticker geldig. Dus ook als je een tweedehands auto koopt waar de sticker al op zit hoef je deze niet opnieuw aan te vragen.

Lees ook:  Kampeerbeurzen in 2024, hier moet je zijn!

Kan ik de milieusticker ook in Duitsland zelf kopen bij een tankstation?

Nee, bij een tankstation zijn de milieustickers niet verkrijgbaar, maar Je kunt de milieusticker wel in Duitsland zelf kopen. De umweltstickers zijn in Duitsland verkrijgbaar bij vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS en de DEKRA en in de meeste merkgarages van uw auto. Ze testen dan op basis van de uitlaatgasnormen je auto en kunnen je een gele of groene milieusticker geven. Makkelijkste is gewoon om hem online te bestellen

Want in Duitsland lopen de kosten uitéén van €5 tot €50. De ervaringen hiermee zijn wisselend, de één was in 5 minuten klaar, de ander moest een uitgebreide test ondergaan en was zo een half uur verder.  Je hebt in ieder geval altijd het kentekenbewijs van de auto nodig.

Vignet online bestellen>>

Dit vind je misschien ook interessant:
– Alles wat je moet weten over de verplichte milieusticker Frankrijk
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
– Dit moet je weten over het tol vignet Oostenrijk
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

Laat jouw reactie achter