Mijn mooiste natuurcamping in Zweden: Getnö Gård Lake Åsnen Resort

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Natuurlijk heb ik niet alle campings in Zweden bezocht, dus ik kan niet zeggen dat deze parel echt de allermooiste is. Dat Getnö Gård de mooiste natuurcamping is die ik in Zweden heb bezocht, is wel zeker. Wat er zo mooi is aan deze plek? Ik vertel het je in deze blog.

Afgelopen zomer zijn wij voor het eerst met onze baby gaan kamperen. Eerst proefkamperen in Nederland en toen dat goed beviel, hebben we onze spullen bij elkaar gepakt en zijn we naar Zweden gereisd. Want kamperen in Zweden is echt heerlijk. We hebben hier geslapen op glampingplekken en op campings. Soms in onze tent en af en toe ook in stugor: Zweedse trekkershutjes. De laatste plek die we hebben aangedaan is natuurcamping Getnö Gård Lake Åsnen Resort.

Midden in een nieuw Zweeds natuurgebied 

Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze natuurcamping in een merengebied: Lake Åsnen. Dit gebied bestaat natuurlijk al langer, maar pas sinds 2018 is het officieel een nationaal park. Met verschillende arenden, (zwemmende) elanden, herten en nog talloze andere dieren is het de moeite waard om je verrekijker mee te nemen.

De natuurcamping ligt net buiten het officiële nationale park, maar wel in een groene omgeving omringd door water. In het nationale park zijn overigens geen echte overnachtingsplaatsen, alleen een paar shelters voor kanoërs.

natuurcamping zweden 2

Vanaf de natuurcamping zo op het Zweedse water

Wanneer je dit gebied goed wilt verkennen, dan kun je gemakkelijk een van de wandelroutes vanaf de natuurcamping lopen. Wij liepen de blauwe route en dat was een leuke, niet al te lange, wandeling door het gebied.

Veel beter is het om een bootje te pakken. Op de camping zijn dan ook kano’s, kajaks en verschillende soorten bootjes te huur. Op een mooie dag zijn de motorboten en elektrische bootjes zo weg en blijven de roeiboten over. Wij hebben een ochtend een roeibootje gehuurd, maar de combinatie van buien en een baby zorgen ervoor dat we het water toch niet opgaan.

Wanneer je – op de kaart – iets omhoog vaart, ben je binnen no-time in het nationaal park. Wat trouwens niet betekent dat de omgeving en het terrein van de natuurcamping niet de moeite waard zijn. Je kunt overal mooie foto’s maken, die niet onder doen voor de plaatjes in bijvoorbeeld Wanderlust Europa.

Lees ook:  Hoe is het met Anton en Kirsten in Zweden?

natuurcamping zweden 3

Voor iedereen is er plek

Net als bij veel campings in Zweden zijn er in Getnö Gård ook stugor, een soort trekkershutjes. Wanneer je op doorreis bent, je tent kapot is of wanneer je gewoon zin hebt in een hutje, staat daar een bed voor je klaar.

Naast de hutjes is er natuurlijk plek voor tenten, caravans en campers. Op het glooiende terrein zijn relatief grote plekken, zodat je veel vrijheid hebt rondom je kampeermiddel. Wij waren er begin augustus, wat een drukke maand is, en het viel me op dat je alsnog redelijk privé kon zitten. Qua terrein en terreinindeling deed het me denken aan De Waps in Oudemirdum.

natuurcamping zweden 4

Helemaal back-to-basic of juist luxe

Wanneer je niet op de natuurcamping overnacht, maar wel op het ruime terrein van Getnö Gård, dan zijn er nog twee opties.

De eerste is heel erg avontuurlijk én back-to-basic. Er staan namelijk een aantal shelters voor kanoërs op het terrein. De voorzieningen bij deze shelters zijn primitief, maar dat maakt het misschien wel uitdagend. Er staat namelijk een composttoilet en er is een mogelijkheid om vuur te maken.

De tweede optie is een van de huisjes die zo over het terrein zijn verdeeld dat je het idee hebt helemaal alleen te staan, maar alsnog op loopafstand van de receptie en de andere faciliteiten. In zo’n huisje zit zelfs een vaatwasser. En misschien zijn de namen van de huisjes nog wel leuker: Räven, Älgen, Kronhjorten en wij sliepen in Rådjuret. In het Nederlands zou dat Vos, Eland, Edelhert en Hert zijn.

natuurcamping zweden 5

Erop uit met het hele gezin in een Zweeds nationaal park

De doelstelling van Getnö Gård is niet voor niets dat er ruimte moet zijn om met het hele gezin de natuur in te gaan. Toen de ‘geiteneilandboerderij’, dat betekent de naam van deze plek, werd opgericht, was dat in eerste instantie een boerderij. Hier en daar stonden huisjes op het terrein, die werden gebruikt om personeel samen met hun gezin vakantie te laten vieren in de natuur.

De eigenaresse vertelt ons dat haar vader al heel vroeg in de gaten had dat alleen de boerderij niet genoeg op zou brengen om een toekomst op te bouwen. Ook wilde hij de natuur beschermen. Daarnaast vond hij die natuur ook te mooi om niet te delen. In de voetsporen van haar vader zet zij nu de camping door. Dit doet ze bijvoorbeeld door de camping niet stampvol te zetten, want dan beleef je de rust toch minder, maar ook door wandelpaden uit te zetten en tips te geven over mooie kanotochten.

Lees ook:  Anton & Kirstens' eerste seizoen als campingeigenaar! | Interview

Het is dan ook niet heel gek dat ze heel trots is op de status Nationaal Park voor Lake Åsnen. In het broedseizoen kun je niet overal je bootje aanleggen, maar dit zorgt er wel voor dat er echt van alles voorkomt.

En die huisjes voor het personeel zijn zo opgeknapt dat je ze nu kunt huren, wanneer je een iets luxer onderkomen wilt hebben.

Lezen over het nationale park

In mijn reisgids kan ik niet veel vinden over Nationaal Park Lake Åsnen. Daarom heb ik van tevoren nog wel wat twijfels of dit gebied de moeite waard is, maar ik ben blij dat we wel deze kant op zijn gegaan.

Er valt namelijk wel genoeg te lezen over de omgeving van deze natuurcamping in Zweden. De eigenaresse wijst ons op de reisgids Åsnen, Nature, National Park and Wildlife in South Sweden. In dit boekje staat zo ongeveer alles over de dieren en planten van de omgeving.

Ook wordt dit park in 2020 opgenomen in de Good Travel Guide Top 100. Dit is een lijst met gebieden waar toerisme en natuur hand-in-hand gaan. Er wordt dus echt op dit natuurgebied gelet.

natuurcamping zweden 1

We komen terug!

Zoals je al hebt kunnen lezen, ben ik echt heel enthousiast over deze natuurcamping in Zweden. Wat mij betreft heeft Getnö Gård Lake Åsnen Resort echt heel veel te bieden. Wanneer onze jongen groter is, gaan we hier dan ook zeker naar terug met de tent en blijven we langer dan de twee nachten van afgelopen zomer.

Ken jij nog andere mooie natuurcampings in Zweden?

 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending