Mieren bestrijden | Welke tips werken echt?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Mieren in je tent, je tuin, of zelfs je huis… ze kruipen echt overal in…, in je koelbox in je tas. En voor je het weet komen ze via een paadje met honderden tegelijk. Hoe kun je nu het beste en op diervriendelijke wijze mieren bestrijden? Want ja, gif is natuurlijk ook geen goed idee voor je eigen gezondheid. En mieren in huis of in je tent daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Wat zijn nu de beste oplossingen tegen mieren? We hebben zelf wat dingen getest en delen tips van lezers met je.

soorten mieren

12.000 soorten mieren 

Schrik niet, maar er bestaan zo’n 12.000 soorten mieren. En sommige mierenkolonies bestaan uit miljoenen mieren. In Nederland kom je vooral de tuinmier, bosmier of gewone steekmier tegen. Die zijn meestal zwart of bruin, maar in het bos heb je ook rode mieren die bijten, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Zijn mieren nu eigenlijk schadelijk?

Nee, gelukkig zijn ze niet echt schadelijk voor je gezondheid. Maar ze kunnen wel je eten besmetten met bacteriën. Mieren zijn eigenlijk nuttige diertjes die andere insecten en natuurlijk afval opruimen. Helaas zijn het wel hardnekkige beestjes waardoor het vaak lastig is om ze weg te krijgen uit je keuken of tuin of te verdrijven uit je tent, caravan of camper.

Meestal lukt het daarom ook niet om in één keer mieren te bestrijden. In je tuin maken ze vaak nesten onder en tussen je tuintegels, waardoor je hele terras verzakt. Ze kunnen zelfs dragende constructies beschadigen in je huis. En wanneer ze ergens een nest hebben, dan worden het al heel snel grote aantallen. 

tips tegen mieren in huis

little red ant eating and carrying leftover breadcrumbs on the kitchen table. Concept of poor hygiene or homemade pest

Mieren in huis of in je tent

Mieren hebben in huis maar een piepklein gaatje nodig om naar binnen te komen. Een kier in je deur, een gaatje bij de rits van je tent… en ze wandelen natuurlijk zo naar binnen. Kleine gaatjes dichtmaken en strips langs je deuren en ramen zijn dus een goed idee. Wanneer je dat combineert met een hordeur en horren voor je ramen, dan wordt het al een stuk lastiger (voor alle insecten) om binnen te komen.

Wat eten mieren?

Mieren zijn echt alleseters, maar in de vrije natuur leven ze vooral van honingdauw. Dit is een vloeistof die wordt geproduceerd door bladluizen. Sommige mieren kidnappen zelfs bladluizen omdat ze die zo lekker vinden. Wanneer je luizen in huis of in je tuin hebt, moet je dus extra alert zijn op mieren. Dat trekt ze namelijk aan. Mieren eten verder de nectar van fruit, noten, planten. Het zijn omnivoren dus behalve planten en dauw eten ze ook kleine (dode) insecten en restjes van dode dieren of de broodkruimels op de vloer. 

Mieren voorkomen is altijd beter

Mieren voorkomen is eigenlijk de beste oplossing. Vooral binnen, in je tuin zijn mieren eigenlijk een veel minder groot probleem, ze zijn juist goed voor de biodiversiteit en ruimen rommel op. 

Mieren in huis voorkomen:

 • Dicht alle openingen, gaten en kieren af en plaats fijnmazig gaas voor ventilatiegaten. Sluit alleen smalle openingen (7 mm of smaller) af met gaas. Of de bredere openingen die dicht bij de grond zijn (onder de twee meter hoog). Andere ventilatiegaten worden namelijk ook gebruikt door vogels en vleermuizen.
 • Check je planten in je tuin en huis regelmatig op bladluis. Kijk of ze gaten hebben in de bladeren. Luizen trekken mieren aan als een magneet. Belangrijk dus om even goed in de gaten te houden.
 • Er zijn veel dingen waar mieren niet overheen willen lopen. Denk aan peper, citroensap, kaneel, koffiedik, een koperen munt, krijt en babypoeder. Plaats een lijn met een van deze middeltjes op zo’n paadje waar de mieren over lopen. Onze ervaring is echter wel dat de mieren dan gaan ‘omlopen’ en gewoon een ander paadje maken.
 • Mieren volgen een geurspoor naar het voedsel dat ze hebben gevonden. Je kunt dit geurspoor ook doorbreken door de plek waar ze over lopen met Dettol of een sterk geurende antibacteriële zeep te reinigen.
 • Ruim etensresten direct op en houd je keuken goed schoon. Plaats ook geen open zakken met levensmiddelen in de kast. Laat de afwas niet in de gootsteen staan en veeg plakkerige potten goed schoon.
 • Houd de oppervlaktes in je keuken goed schoon met Dettol of een andere antibacteriële, sterk ruikende zeep.
Mieren bestrijden

Zipper on the green tent, macro shot

Zo kun je mierennesten in je tuin en op de camping voorkomen:

Lees ook:  23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

Zoals gezegd zijn mieren in je tuin eigenlijk een aanwinst, maar wanneer ze onder je terras of dragende delen van je huis hun nesten bouwen, kunnen ze wel voor schade zorgen en dat wil je voorkomen.

 • Ik kreeg ooit de tip van een stratenmaker: meng cementpoeder met het zand dat je onder je terras plaatst. Zo komen de tegels goed vast te liggen en kunnen er geen nesten onder worden gemaakt. Ook blijft je terras zo veel langer mooi recht liggen zonder verzakkingen. Meng ook cement met het zand waarmee je de tegels voegt. Zo kan er geen enkel insect tussen de voegen kruipen. Echt een gouden tip, want mijn terras ligt na twintig jaar nog steeds kaarsrecht zonder mieren.
 • Plaats koffiedik in je tuin tegen mieren. Mieren houden niet van koffiedik en het is ook nog eens goed voor je planten en om wormen aan te trekken. Mijn oma zwoor hierbij en ieder filterzakje ging de tuin in. 
 • Mieren houden ook niet van sterke geuren zoals knoflook of lavendel. Strooi wat gedroogde lavendel of knoflook water op de plaats van de mierennesten. Of plant Lavendel langs je huis, staat mooi en houdt de mieren buiten. 
 • Ook kun je kruidenplantjes plaatsen op deze plekken waar ze een hekel aan hebben. Afrikaantjes, basilicum, bieslook, knoflook, goudsbloemen of munt werken prima om mieren te voorkomen.

Hoe kun je mieren bestrijden?

Het kan gebeuren dat je alles hebt gedaan om mieren te voorkomen, maar je toch een mierennest in je tuin hebt of ze toch in je huis komen. Wat kun je dan doen om de mieren op een effectieve en liefst diervriendelijke manier te bestrijden?

Gebruik liever geen gif zoals mierenpoeder want dat is natuurlijk ook geen goed idee voor je eigen gezondheid of voor de planten en bodem in je tuin. Om diezelfde reden raden we ook middeltjes zoals kruidnagel, cayennepeper, kaneel en azijn af. Die zijn namelijk schimmeldodend. Wanneer ze in de bodem terechtkomen, dan kunnen ze daar belangrijke nuttige bodemschimmels doden. Geen goed idee dus.

Mieren bestrijden in je tuin:

 • De beste manier is om een omgekeerde bloempot over het nest te plaatsen. Doe dit wel direct bij de start van de bouw van een mierennest. Na twee weken bouwen de mieren dan hun nest in de pot. Je kunt het nest daarna ergens anders plaatsen. De mieren bouwen dan gewoon verder op die plek. Ook superleuk voor kinderen: zet in plaats van een gewone bloempot een glazen pot of aquarium over het nest. Zo kun je precies zien hoe de mieren hun nest bouwen.
 • Je kunt ook het volledige nest weg scheppen. Bedenk wel dat het nest vaak best diep in de grond zit. De mieren beginnen vaak rond de 30 centimeter onder de grond met het bouwen van hun nest. Je kunt het nest dan ergens anders plaatsen.
 • Je kunt ook een paar keer het nest met koud water laten overstromen tegen mieren. Of je kunt er een paar keer kokend water over gieten. Herhaal dit een enkele keren. Dat overleven de mieren dan natuurlijk niet.
 • Gebruik natuurlijke vijanden zoals aaltjes om mieren te bestrijden. Bij het tuincentrum kun je nematoden kopen. Dit is een parasiet in de vorm van een soort aaltje. Mieren kunnen hier niet tegen en verlaten hun nest.
 • Heb je echt het hele jaar door en ook grote hoeveelheden (grote) mieren in je tuin? Dan kan het zijn dat je een mierenplaag hebt. Schakel dan altijd een professionele ongediertebestrijder in. Ook niet goed voor het milieu, maar beter dan een huis vol mieren of funderingen die verzakken.
mieren verjagen

Mieren in huis bestrijden:

 • De beste manier om mieren in huis of op de camping te bestrijden, is nog altijd om te checken waar ze op af komen en de bron te verwijderen. Wij bergen eten daarom op de camping op in een luchtdichte box; dat werkt prima. Ook vliegenkasten, vliegennetten en een vast grondzeil, zijn echt een must op de camping.
 • Maak daarna de plekken waar ze liepen of het huis binnenkwamen goed schoon met Dettol.
 • Je kunt mieren ook in de val lokken met met een lokdoosje of zelfgemaakt met wat zoetigheid zoals stroop of gist, met bakpoeder en poedersuiker in een bordje of schaaltje. Plaats er plastic folie over met wat gaatjes erin, zodat ze er wel in kunnen, maar er niet meer uit. Dit werkt tijdelijk en alleen als de mierenplaag nog niet groot is. 
 • Gebruik één van de sterk geurende middeltjes die ze niet prettig vinden zoals munt, citroen, kaneel, knoflook, azijn, kruidnagel, lavendel et cetera.
 • Wil je toch een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken zoals mierenlokdoosjes of mierenpoeder? Check dan of ze een keurmerk hebben van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Ook kun je dit herkennen aan een nummer op de verpakking dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’. 
Lees ook:  Wespen verjagen! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Wat werkt het beste tegen mieren?

Onze ervaring is nog altijd dat de bron verwijderen echt de beste oplossing is om mieren te bestrijden. Thuis schoonmaken met Dettol en alles afgedicht bewaren op de camping in een luchtdichte box voor eten. Wanneer ze niet meer bij deze etenswaren kunnen komen, dan verdwijnen ze vanzelf. Check dus waar de mieren en de paadjes naartoe gaan. Vaak zijn dit voorraadkasten met open zakken meel en suiker (of ander eten). Plaats deze dus in goed afsluitbare voorraadbussen.

Ook de tip die wij ooit kregen om cement door het zand onder ons terras te mengen, is een tip die heel goed werkt. De tip van de omgekeerde bloempot is ook echt een hele mooie en diervriendelijke methode tegen mieren die de biodiversiteit in je tuin ook in stand houdt. En we gaan zeker ook onze restjes koffiedrab in de tuin plaatsen om mieren te bestrijden. Maar ook om eens te kijken wat voor andere beestjes dat aantrekt.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending