Tent op camping

17 handige websites voor microcampings in Europa

Reageer

Erik Kamperen op kleine, niet-commerciële plekjes wordt steeds populairder.  Dit is ook te zien aan het groeiende aantal websites dat dit soort locaties aanbiedt, zowel in binnen- als buitenland. Omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, zet ik hieronder 17 websites voor microkamperen op een rij. 

Microcamping: Hoe werkt het?

Bij microkamperen slaap je bij particulieren op het land. Het is bedoeld voor een beperkt aantal overnachtingen met je tent, camper of kleine caravan. Reserveren van een plekje doe je via een website, en via dat kanaal betaal je ook. Hou er rekening mee dat je bij microcampings wat meer afhankelijk bent van de beschikbaarheid van de eigenaar. Je zult dus vaker ‘nee’ te horen krijgen, bijvoorbeeld omdat de eigenaar zelf op vakantie is of zijn plekje al aan iemand anders heeft toegezegd.

De meeste websites werken op ongeveer dezelfde, makkelijke manier. Op een kaart zie je een overzicht van beschikbare plekken. Wil je reserveren, dan maak je een account aan en geef je de gewenste data door. Eigenlijk net zoals een gewone campingboeking dus. De website stuurt je aanvraag dan door naar de microcamping en via hetzelfde kanaal krijg je vervolgens een akkoord en betaalverzoek terug. De betaling bestaat meestal uit de overnachtingskosten plus een bookingsfee, want de databases moeten natuurlijk ook bekostigd worden. Eerder schreef ik al over handige zoektips voor microcampings en kamperen bij particulieren, maar nu  een overzicht van sites in Europa en Amerika. 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Waar kun je microkamperen?

Nederland

Campspace.com
De grote bekende op het gebied van microkamperen is natuurlijk campspace.com. Met inmiddels honderden plekken in voornamelijk Nederland en België is deze website bijna niet meer te missen. Plekken voor tent, camper of caravan, van ‘bamping’ tot ‘glamping’, je vindt er al snel iets van je gading.

Natuurhuisje.nl
De website natuurhuisje.nl ken je natuurlijk van die bijzondere vakantiehuisjes in het groen. Wist je dat deze website tegenwoordig ook kampeerterreintjes aanbiedt? In de filterfunctie kun je als type “kampeerplek” aanvinken, en dan krijg je een stuk of 150 plekken in Nederland, België en Frankrijk te zien waar je je tentje kunt opslaan of je camper kunt parkeren.

kamperen in de tuin

België

Welcometomygarden.be
Slow-travellers kunnen hun hart ophalen met de veelheid aan gratis kampeerplekken die Welcometomygarden biedt. Ik schreef er al eerder een blog over. Op de site vind je een veelheid aan plekken in België, en tegenwoordig ook een aantal in Nederland. Maar zoals gezegd: alleen voor hikers en fietsers!

Denemarken

Brugminbaghave.dk
Voor (bijna) gratis overnachtingen in Denemarken kennen de meeste wandelaars en fietsers de sites van Overnatning i det fri en Udinaturen. Aanvullend daarop is er tegenwoordig ook een groot netwerk van particulieren die hun tuin aanbieden. Voordeel is dat je daar vaak ook met gemotoriseerd vervoer terecht kunt én dat het net wat minder primitief is. Je vindt alle plekken op brugminbaghave.dk. Wel in het Deens, dus Google translate is je vriend.

Microcamping Dk

 

Duitsland

1nitetent.com
Wil je kamperen in Duitsland? Grote kans dat je via 1nitetent.com een gratis plekje vindt. Deze laagdrempelige website geeft je meer dan 650 adressen, verdeeld over heel Duitsland. Je vindt ze op een overzichtelijke kaart en na het aanklikken van een locatie zie je gelijk het mailadres en telefoonnummer van de aanbieder, samen met eventuele specifieke regels (bijvoorbeeld over de faciliteiten op een plek) die er op een locatie gelden.

Zeltzuhause.de
De website Zeltzuhause.de geeft je de mogelijkheid om per Duits landsdeel te zoeken naar microkampeerplekjes. Ook kun je selecteren op verschillende categorieën: zo kun je bijvoorbeeld hond- of kindvriendelijke plekjes er tussenuit filteren. Bij alle plekken staan foto’s van de locatie en is duidelijk aangegeven welke faciliteiten er zijn. Zo weet je dus van tevoren ongeveer wat je kunt verwachten. 

Hinterland.camp
Kamperen voor caravans, campers en tenten op ongeveer 500 microcampings verspreid over heel Duitsland, van primitief tot relatief luxe, kan via Hinterland.camp Er zijn zelfs speciale locaties voor Volkswagen-camperaars.

Alpacacamping.de
Camperaars die in Duitsland een standplaats zoeken, moeten zeker eens kijken op alpacacamping.de. Op deze website vind je meer dan 1000 plaatsen in heel Duitsland waar je tegen een kleine vergoeding een nachtje kunt doorbrengen. Ook als je met tent of caravan bent, trouwens. Geen match? Dan kun je de kaart ook nog uitzoomen om te kijken naar andere plekken in de omgeving. 

Popupcamps.de
Een laatste voor Duitsland, vooral gericht op camperaars, maar ook met wat tentplekjes, is popupcamps.de. Deze website lijkt op de voorgaande, maar heeft niet zo’n groot aanbod. Er staan desondanks wel prachtige camperplekjes tussen!

Frankrijk

Homecamper.com
Op zoek naar een knus kampeerplekje in Frankrijk? Dan kom je al snel bij homecamper.com uit. Deze website biedt meer dan 500 particuliere microcampings in Frankrijk en Wallonië. Variërend van echt back-to-nature tot behoorlijk luxe, zit er vast wat voor je tussen.

Lecampingsauvage.fr
De naam zegt het al: Lecampingsauvage is een site om te bezoeken als je zoekt naar plekjes met weinig tot geen comfort. Vaak eigen water mee en ‘pipi dans la nature’, bijna helemaal wildkamperen dus.

Tent op camping

Groot-Brittannië

Wildpoint.com
Op microvakantie in Groot-Brittannië? Dan is wildpoint.com een site om niet te missen. Je vindt hier meest basic locaties vanaf ongeveer 20 pond per nacht op bijzondere plekken, met vaak alleen eenvoudige faciliteiten, hoewel er soms ook een wat luxere plek bij zit.

Nearlywildcamping.org
Daar waar alle andere websites gratis zijn, vraagt Nearlywildcamping om een lidmaatschap van 24 pond per jaar. Je krijgt daarvoor toegang tot hun database met meer dan 200 kampeerplekken in heel Groot Brittannië. Ik heb er geen ervaring mee, maar wil hem hier toch vermelden.

Italië

Gardensharing.it
Voor microcampings in Italië is gardensharing.it een handige website. Je vindt er ruim 500 tuinen waar je je tent, camper of kleine caravan kwijt kunt. Ook staan er wat kamers bij particulieren op, maar dat aantal is beperkt.

Brugminbaghave

Tsjechië

Bezkempu.cz
Als je Tsjechisch een beetje goed is (of je goed met Google translate overweg kunt), én je houdt van echt primitief kamperen, dan is Bezkempu.cz de place-to-be. Op deze website vind je bijna duizend veldjes waar je een nachtje kunt kamperen, vaak zonder enige voorziening. Legaal wildkamperen dus!

Verenigde Staten

Hipcamp.com
Ook buiten Europa kent men het fenomeen microkamperen. Op Hipcamp.com vind je duizenden plekken in Noord-Amerika, van chique lodges tot uiterst primitieve wildkampeerplekken. Ben je meer van de kant-en-klare tenten? Bezoek dan zeker ook tentrr.com, want op die site tref je dat soort accommodaties aan.

Er zijn vast nog meer websites…

Zoals je ziet, zit microkamperen wereldwijd flink in de lift. Het is daarom ook niet ondenkbaar dat ik nog websites heb gemist. Ken jij nog een site die niet in het lijstje staat? Geef hem dan gerust door!

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending