Kamperen op kleine, niet-commerciële plekjes wordt steeds populairder. Dit is ook te zien aan het groeiende aantal websites dat dit soort locaties aanbiedt, zowel in binnen- als buitenland. Omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, zet ik hieronder 17 websites voor microkamperen op een rij, en de lijst vul ik geregeld aan.
Microcamping: Hoe werkt het?
Bij microkamperen slaap je bij particulieren op het land. Het is bedoeld voor een beperkt aantal overnachtingen met je tent, camper of kleine caravan. Reserveren van een plekje doe je via een website, en via dat kanaal betaal je ook. Hou er rekening mee dat je bij microcampings wat meer afhankelijk bent van de beschikbaarheid van de eigenaar. Je zult dus vaker ‘nee’ te horen krijgen, bijvoorbeeld omdat de eigenaar zelf op vakantie is of zijn plekje al aan iemand anders heeft toegezegd.
De meeste websites werken op ongeveer dezelfde, makkelijke manier. Op een kaart zie je een overzicht van beschikbare plekken. Wil je reserveren, dan maak je een account aan en geef je de gewenste data door. Eigenlijk net zoals een gewone campingboeking dus. De website stuurt je aanvraag dan door naar de microcamping en via hetzelfde kanaal krijg je vervolgens een akkoord en betaalverzoek terug.
De betaling bestaat meestal uit de overnachtingskosten plus een bookingsfee, want de databases moeten natuurlijk ook bekostigd worden. Eerder schreef ik al over handige zoektips voor microcampings en kamperen bij particulieren, maar nu een overzicht van sites in Europa en Amerika.
Waar kun je microkamperen?
Nederland
Campspace.com
De grote bekende op het gebied van microkamperen is natuurlijk campspace.com. Met inmiddels honderden plekken in voornamelijk Nederland, België maar inmiddels ook andere landen is deze website bijna niet meer te missen. Plekken voor tent, camper of caravan, van ‘bamping’ tot ‘glamping’, je vindt er al snel iets van je gading.
Campanyon.com
Een goed voorbeeld doet natuurlijk volgen. Sinds 2021 is campanyon.com begonnen. Met bijna 200 plekken in Nederland en even zoveel daarbuiten groeit deze website snel. De systematiek is van dezelfde eenvoud als bij Campspace: Zoeken, boeken, betalen en kamperen maar!
Natuurhuisje.nl
De website natuurhuisje.nl ken je natuurlijk van die bijzondere vakantiehuisjes in het groen. Wist je dat deze website tegenwoordig ook kampeerterreintjes aanbiedt? In de filterfunctie kun je als type “kampeerplek” aanvinken, en dan krijg je een stuk of 150 plekken in Nederland, België en Frankrijk te zien waar je je tentje kunt opslaan of je camper kunt parkeren.
België
Welcometomygarden.be
Slow-travellers kunnen hun hart ophalen met de veelheid aan gratis kampeerplekken die welcometomygarden biedt. Ik schreef er al eerder een blog over. Op de site vind je een veelheid aan plekken in België, en tegenwoordig ook een aantal in Nederland. Maar zoals gezegd: alleen voor hikers en fietsers!
Denemarken
Brugminbaghave.dk
Voor (bijna) gratis overnachtingen in Denemarken kennen de meeste wandelaars en fietsers de sites van overnatning i det fri en udinaturen. Aanvullend daarop is er tegenwoordig ook een groot netwerk van particulieren die hun tuin aanbieden. Voordeel is dat je daar vaak ook met gemotoriseerd vervoer terecht kunt én dat het net wat minder primitief is. Je vindt alle plekken op brugminbaghave.dk. Wel in het Deens, dus Google translate is je vriend.
Duitsland
1nitetent.com
Wil je kamperen in Duitsland? Grote kans dat je via 1nitetent.com een gratis plekje vindt. Deze laagdrempelige website geeft je meer dan 650 adressen, verdeeld over heel Duitsland. Je vindt ze op een overzichtelijke kaart en na het aanklikken van een locatie zie je gelijk het mailadres en telefoonnummer van de aanbieder, samen met eventuele specifieke regels (bijvoorbeeld over de faciliteiten op een plek) die er op een locatie gelden.
Zeltzuhause.de
De website zeltzuhause.de geeft je de mogelijkheid om per Duits landsdeel te zoeken naar microkampeerplekjes. Ook kun je selecteren op verschillende categorieën: zo kun je bijvoorbeeld hond- of kindvriendelijke plekjes er tussenuit filteren. Bij alle plekken staan foto’s van de locatie en is duidelijk aangegeven welke faciliteiten er zijn. Zo weet je dus van tevoren ongeveer wat je kunt verwachten.
Hinterland.camp en Camperland.de
Kamperen op ongeveer 500 microcampings verspreid over heel Duitsland, van primitief tot relatief luxe, kan via hinterland.camp Er zijn zelfs speciale locaties voor Volkswagen-camperaars. Als je met de camper of daktent op pad gaat, kijk dan trouwens ook op camperland.de ,want ook daar vind je leuke plekjes.
Alpacacamping.de
Camperaars die in Duitsland een standplaats zoeken, moeten zeker eens kijken op alpacacamping.de. Op deze website vind je meer dan 1000 plaatsen in heel Duitsland waar je tegen een kleine vergoeding een nachtje kunt doorbrengen. Ook als je met tent of caravan bent, trouwens. Geen match? Dan kun je de kaart ook nog uitzoomen om te kijken naar andere plekken in de omgeving.
Mycabin.eu
Onlangs toegevoegd aan dit lijstje: mycabin.eu. Deze website biedt avontuurlijke tentplekjes, camperplaatsen en hutten van allerlei soorten en maten aan, voornamelijk in Duitsland. De site ziet er uit als vele andere, maar heeft toch weer zijn eigen unieke plekjes.
Roadsurfer.com
Hoewel je zou denken dat roadsurfer.com misschien alleen voor campers is, zijn er via deze website ook plekken voor tenten en zelfs caravans te vinden. De meeste liggen in Duitsland, maar ook daarbuiten worden er plekken aangeboden.
Handig! Bei-oma-ernst.de
Tijd besparen? Tegenwoordig is er een verzamelsite voor microkampeerplekken in Duitsland. Op bei-oma-ernst.de vind je er heel veel van voorgaande sites bij elkaar, hoe handig!
Frankrijk
Homecamper.com
Op zoek naar een knus kampeerplekje in Frankrijk? Dan kom je al snel bij homecamper.com uit. Deze website biedt meer dan 500 particuliere microcampings in Frankrijk en Wallonië. Variërend van echt back-to-nature tot behoorlijk luxe, zit er vast wat voor je tussen.
Lecampingsauvage.fr
De naam zegt het al: lecampingsauvage is een site om te bezoeken als je zoekt naar plekjes met weinig tot geen comfort. Vaak eigen water mee en ‘pipi dans la nature’, bijna helemaal wildkamperen dus.
Groot-Brittannië
Wildpoint.com
Op microvakantie in Groot-Brittannië? Dan is wildpoint.com een site om niet te missen. Je vindt hier meest basic locaties vanaf ongeveer 20 pond per nacht op bijzondere plekken, met vaak alleen eenvoudige faciliteiten, hoewel er soms ook een wat luxere plek bij zit.
Nearlywildcamping.org
Daar waar alle andere websites gratis zijn, vraagt nearlywildcamping om een lidmaatschap van 24 pond per jaar. Je krijgt daarvoor toegang tot hun database met meer dan 200 kampeerplekken in heel Groot Brittannië. Vooral leuk is hun “wildness-rating system”, waarmee ze met behulp van kampvuurtjes aangeven hoe ‘wild’ een kampeerplek is.
Italië
Gardensharing.it
Voor microcampings in Italië is gardensharing.it een handige website. Je vindt er ruim 500 tuinen waar je je tent, camper of kleine caravan kwijt kunt. Ook staan er wat kamers bij particulieren op, maar dat aantal is beperkt.
Tsjechië
Bezkempu.cz
Als je Tsjechisch een beetje goed is (of je goed met Google translate overweg kunt), én je houdt van echt primitief kamperen, dan is bezkempu.cz de place-to-be. Op deze website vind je bijna duizend veldjes waar je een nachtje kunt kamperen, vaak zonder enige voorziening. Legaal wildkamperen dus!
Zwitserland
Nomady.ch
Een van de volgers van Kampeermeneer voegde een voor mij nog onbekende website toe: nomady.ch. Op deze site staan ongeveer 500 plekken in Zwitserland. Je kunt de website ook bereiken via nomady.at, dus wie weet komen er binnenkort plekken in Oostenrijk bij. Dank voor de toevoeging!
Verenigde Staten
Hipcamp.com
Ook buiten Europa kent men het fenomeen microkamperen. Op hipcamp.com vind je duizenden plekken in Noord-Amerika, van chique lodges tot uiterst primitieve wildkampeerplekken. Ben je meer van de kant-en-klare tenten? Bezoek dan zeker ook tentrr.com, want op die site tref je dat soort accommodaties aan.
Er zijn vast nog meer websites…
Zoals je ziet, zit microkamperen wereldwijd flink in de lift. Het is daarom ook niet ondenkbaar dat ik nog websites heb gemist. Ken jij nog een site die niet in het lijstje staat? Geef hem dan gerust door, dan voeg ik hem toe!
Er ontbreekt er een in je overzicht. Ik was er, zoekend naar kleine campinkjes. Niet gevonden, wel is gangbaar daar: plek vragen bij een boerenhof. En er schijnt een app te zijn: Nomady of id. Ik vond hem niet, waarop kleine plekken worden aangeboden/gedeeld.
Dank je, ik kende deze nog niet. Nu dus ook micro-kamperen in Zwitserland. Ik voeg hem toe.