7 zoektips: Zo vind je de leukste micro campings!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Dat éne unieke kampeerplekje waar je je tentje ver weg van de massa kunt opzetten, willen we natuurlijk allemaal vinden. En met alleen het intypen van ‘camping’ en het gebied in Google, verzand je tussen de grote aanbieders en gesponsorde links. Hoe vind je dat unieke stekje of die pittoreske microcamping dan wel? In deze blog geef ik je een aantal handige tips.

Een kleine camping of een microcamping?

Het begrip kleine camping is nogal multi-interpretabel. De één bedoelt hier een camping mee met zo’n 100 plaatsen, de ander met 50 plaatsen en weer een ander met slechts 10 plaatsen. Op Kampeermeneer rekenen we campings met maximaal 60 plaatsen tot kleine campings en noemen we campings met tot 10 plaatsen microcampings. 

1. Niet iedere camping heet camping

De meeste mensen zijn al snel geneigd om in Google te gaan zoeken op het woord ‘camping’. Hierdoor blijven kleine plekken soms verborgen, omdat zij zich ‘kampeerterrein’, ‘micro camping’, ‘kampeerplaats’ of ‘tentplaats’ noemen. Zoek dus vooral ook op synoniemen. Ook werkwoorden als ‘tentkamperen’ willen nog wel eens wat opleveren.

2. Kamperen bij particulieren 

In het verlengde hiervan kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar campings bij particulieren. Een soort wildkamperen, maar dan wel met toestemming en vaak tegen een vergoeding. De laatste jaren is het aantal sites met dit soort aanbod voor met name ‘slow travellers’ enorm gegroeid. Iedereen kent inmiddels vast Campspace.com, een website die zich helemaal richt op overnachten op bijzondere, kleinschalige plekken. Maar ook op brugminbaghave.dk, welcometomygarden.org, natuurhuisje.nl en zelfs op booking.com vind je tegenwoordig particuliere kampeerplekjes voor je tent. Bij die laatste is het nog wel zoeken naar een speld in een hooiberg trouwens.

3. Microcampings in het buitenland zoeken? Ken je talen!

Als je een kampeerplek in het buitenland zoekt, staar je dan niet blind op het Nederlands. De grote campings hebben vaak een Nederlandse site, maar kleinere plekken niet. Die vind je dus juist door te zoeken in de taal van het land. Dus gebruik eens ‘zeltplatz’, ‘campsite’ of ‘aire naturelle’ als zoekwoord. En stel op google je locatie eens op een ander land in, dat geeft soms ook verrassende resultaten. Om je een beetje te helpen hebben we ook een overzicht van websites voor microcampings

Lees ook:  Eerste keer kamperen. Deze 13 fouten maakt iedereen

Inderdaad, je zoekresultaten zullen met deze methode dus ook meestal in een andere taal zijn. En dat is soms lastig. Engels en Duits lukken mij vaak nog wel, en bij Frans maak ik vaak gebruik van een handig vertaalprogramma als deepl.com of google translate. Hiermee laten grote stukken tekst zich goed vertalen. Ik geef eerlijk toe: tijdrovend is deze zoekmethode wel en voor exotische talen als Grieks of Japans is hij misschien niet zo geschikt.

20200721 212514 2

Kleine Camping Wientjesvoort

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

4. Gebruik eens de zoomfunctie van Maps

Kampeerplaatsen zijn op Google Maps te herkennen aan het symbool van een tentje. Weet je naar welk gebied je wilt? Gebruik dan eens de zoomfunctie in Google Maps. Of vul in het zoekvak ‘camping’ in en kies voor ‘dit gebied doorzoeken’. Je ziet je overnachtingsplekken dan zo op de kaart verschijnen. Bovendien zie je zo gelijk wat er nog meer in de buurt is en wie weet kun je daar ook overnachten. Zo belandde ik eens bij een imkerij, waar we onze tent in de wei mochten zetten. Dus ja: met deze zoekmethode kom je nog eens ergens. 

5. Zoek kampeerterreinen met foto’s

Heb je een foto van je ideale kampeerplek? Zoek dan eens via Google Afbeeldingen. Je kunt daar je eigen foto uploaden (klik op het fototoestel) en dan zoeken op vergelijkbare foto’s. Heel gemakkelijk! Ik heb tussen de zoekresultaten al geregeld nieuwe kampeerjuweeltjes gevonden. Weliswaar lang niet altijd in het gebied waar ik in eerste instantie naar zocht, en daarom hoort bij deze tip ook gelijk de volgende.

Camping Ouren

6. Leg een lijst aan voor de toekomst

Heb je eindelijk de perfecte microcamping gevonden, blijkt hij niet in de gewenste regio te liggen, of net dat ene jaar gesloten te zijn. Klik hem dan niet gelijk weg, want de kans is groot dat je hem daarna bijna onmogelijk nog een keer weet te googelen. Wat ik doe, is voor al die plekken een kaart bijhouden in Google Maps. Aan die kaart voeg ik steeds de plekken die ik gaandeweg het jaar vind, toe als een soort eigen geheime kampeerschatkamer. Met die kaart heb ik alvast een start voor een volgende kampeertrip, het bespaart een hoop tijd en zorgt ervoor dat ik altijd wat te dromen houd!

Lees ook:  Welcome to my garden, gratis kamperen voor slow travellers

Je kunt je behoorlijk verliezen in de zoektocht naar de perfecte camping. Google is je vriend, maar kan tegelijkertijd ook je vijand worden. Want elke kampeerplek heeft wel iets waardoor het nét niet perfect is. En voor je het weet, breng je je hele vakantie achter de computer door.

7. Op zoek naar het echte avontuur? Ga op de bonnefooi.

Een laatste tip is om op de bonnefooi af te reizen naar je vakantiegebied, daar een topografische kaart te kopen en te kijken wat er aan campings op staat. Of gewoon willekeurige bordjes ‘camping’ die je onderweg tegenkomt, volgen. En maar kijken waar je uitkomt.  Deze tip is misschien niet zo geschikt voor families met jonge kinderen, want het kan je behoorlijk uit je comfortzone brengen. En vrienden verklaren je misschien voor gek: wie gaat er tegenwoordig nou nog weg zonder eerst uitgebreid websites te bekijken en reviews te lezen? Aan de andere kant maakt het het wel avontuurlijk. Gegarandeerd dat je over zo’n manier van reizen nog lang napraat!

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

4 reacties

  • Heerlijk zo weg gaan. Caravan (we zijn wat ouder) achter de auto en gewoon gaan. Het enige wat van te voren bepaald wordt is de richting, maar …. ook dat kan onderweg veranderen. En dan onderweg of een bordje of inderdaad google maps raadplegen als we willen stoppen. Zo hebben wij ook een rondreis door Noorwegen gemaakt. De enige planning was, camping voordat we de boot op gingen, de boot natuurlijk en de eerste camping in Noorwegen (wij kwamen pas om 1 uur ‘s nachts aan). Op de boot besloten linksom te rijden en we hebben genoten, ondanks dat ons slot van de caravan stuk ging en we veel regen gehad hebben. Wat een heerlijk land en zeker voor herhaling vatbaar. Nu nog een keer alleen met de auto naar de Noordkaap 🙂 Dank voor de leuke stukjes van Kampeermeneer ik geniet er elke keer weer van en doe nog steeds nieuwe ideetjes op. Ga vooral zo door, het weer wordt weer lekker en de kriebels slaan weer toe. Nog een maandje dan gaan wij onze Wolvendame weer halen. 🙂

  • winterkamperen
    Hallo,
    Misschien heb ik de pagina over het hoofd gezien, maar is er ook een lijst met winterkampeerterreinen? nu is het vaak zoeken naar een leuke kleine camping, maar die blijkt dan pas op 1 april te openen.

Laat jouw reactie achter