Met de auto op kampeervakantie? Let hier op!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De zomer komt er weer aan en dat is natuurlijk de perfecte tijd om eropuit te gaan! Staat er dit jaar weer een toffe kampeertrip op de planning of ga je voor het eerst met de vouwwagen of caravan op pad? Zowel voor ervaren kampeerders als beginners is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. In dit artikel geven we je vier handige tips voor een veilige reis.

  1. Check de bandenspanning

Veel mensen vergeten het, maar het controleren van de bandenspanning is erg belangrijk. Check dus van tevoren de bandenspanning van je caravan, auto of vouwwagen. Een te hoge bandenspanning gaat ten koste van je grip en zorgt voor meer slijtage aan de banden.

Bij een te lage bandenspanning is de wegligging slechter en verbruik je meer brandstof. Ook loop je meer risico dat de banden oververhit raken en klappen, wat voor vervelende schade kan zorgen. De juiste bandenspanning vind je meestal in het instructieboekje van je auto, caravan of vouwwagen.

  1. Zorg voor de juiste kogeldruk

Als dit je eerste kampeertrip is met een caravan of vouwwagen is deze term erg belangrijk om te kennen. Kogeldruk gaat over de neerwaartse kracht waarmee de caravan, via het koppelstuk, op de trekhaak van de auto rust. De kogeldruk is belangrijk voor de wegligging van de trekauto en caravan of vouwwagen.

Een te lage kogeldruk zorgt voor instabiliteit en brengt meerdere risico’s met zich mee. Zo kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vouwwagen of caravan gaat slingeren als je hard rijdt. Informatie over de juiste kogeldruk kan je vinden in de instructieboekjes of bijgeleverde documenten van zowel de auto als de vouwwagen of caravan. Omdat er meerdere waarden zijn moet je rekening houden met de laagste kogeldruk van de drie componenten.

  1. Check je verzekering

Het rijden met een caravan of vouwwagen is niet altijd even makkelijk. De kans bestaat dus dat je per ongeluk schade veroorzaakt bij een ander. Maak je schade met je caravan of vouwwagen bij een ander? Dan is dit verzekerd via de WA autoverzekering. Raakt je eigen auto of caravan beschadigd? Dan heb je een extra dekking nodig om de schade vergoed te krijgen. Vergeet dus niet je verzekeringen te checken voordat je op vakantie gaat.

  1. Verdeel het gewicht

Als je gaat kamperen gaan er meestal een hoop spullen mee. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar het inpakken van de caravan of vouwwagen heeft directe invloed op hoe veilig je rijdt. Als het gewicht niet gelijkmatig verdeeld wordt kan je onderweg gaan slingeren en kan het een stuk moeilijker worden om een helling op te komen. En dat zorgt voor een hoger brandstofgebruik en slijtage van de banden.

Lees ook:  Motorola Talkabout T62, walkie talkie toch best handig

Leg zware bagage zo laag en zo dicht mogelijk bij de as en zowel aan de linker- als aan de rechterkant. Zorg dat deze spullen vastzitten en tijdens de reis niet kunnen bewegen. Plaats lichte spullen, zoals kleding in de bovenkastjes of voor- en achterin de kampeerwagen. Zo is het gewicht gelijkmatig verdeeld en kan je veilig de weg op.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...