Onze meerdaagse kanotocht door de Weerribben-Wieden

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Muisstil glijdt onze Canadese kano door het water. Hier even geen druk verkeer van fluisterbootjes, rondvaartboten en plezierjachten. En dat loont. Op slechts een paar meter naast ons stapt een ooievaar onverstoorbaar langs de waterkant. Na een hectische start op dag 1, blijkt dat je tijdens je meerdaagse kanotocht in Nationaal Park Weerribben-Wieden ook nog rustig kunt peddelen. Al moet je soms goed zoeken.

Een ooievaar langs de waterkantKanoën in de Weerribben

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Met idyllische waterdorpen als Giethoorn en de vele bevaarbare watergangen en meren trekt dit Nationaal Park jaarlijks duizenden bezoekers.

Een groot deel van deze bezoekers trekt met fluisterboten en rondvaartboten het water op. Nationaal park Weerribben-Wieden was daarom niet gelijk de eerste locatie die bij mij opkwam voor een meerdaagse kanotocht. De vriendin met wie ik op pad ging, had echter recent nog de wateren van de Biesbosch onveilig had gemaakt en zo kozen we uiteindelijk toch voor de Kop van Overijssel.Peddelend over een rustige vaart

Een korte beschrijving van onze route

Op naar Camping Muggenbeet vanuit een druk Giethoorn

Wij startten onze meerdaagse kanotocht op een zaterdag aan het einde van de ochtend bij onze kanoverhuurder in hartje Giethoorn. Niet de meest rustige tijd en dat was te merken. Het was druk op het water. We wisten een aantal botsingen met fluisterboten knap af te wenden en voeren richting Giethoorn Noord. Daar werd het gelukkig al snel wat rustiger.

Vervolgens draaiden we de lange ietwat saaie maar rustige Thijssengracht in. Onderweg zagen we vooral reigers, eenden, meerkoeten en nauwelijks boten. Tot onze teleurstelling zagen we helaas ook geen kanoaanlegplaatsen. Toch een kleine tegenvaller voor dit waterrijke gebied met zijn vele kanoroutes. Wel hebben we een paar keer aan de kant aan kunnen meren, maar wanneer je je kano niet vast kunt leggen – of uit kunt stappen – strek je toch net wat minder relaxed je benen.

Met een ‘houten gat’ staken we vervolgens schuin het Giethoornse Meer over richting Noordwesten. Daar bereikten we onze eerste overnachtingsplek, aan de Riete: Camping Muggenbeet.

Vanaf Camping Muggenbeet met een natuurlijke omweg naar Camping de Turftente

Op dag twee van onze meerdaagse kanotocht voeren we van Camping Muggenbeet naar Camping de Turftente. Hemelsbreed nog geen vijf kilometer over de Riete en de Wetering. Vanwege de breedte van het water en de vele boten die daar in het weekend voeren, kozen wij echter voor een avontuurlijke omweg.

We voeren terug naar het Giethoornse Meer en hielden rechts aan richting de Valse Trog. Waar alle plezierjachten vanuit de Valse Trog linksaf het Noorderdiep naar Blokzijl insloegen, ging ons kanootje rechtsaf voor de Roomsloot. Dit bleek een goede keuze. We kwamen hier nog maar een paar fluisterbootjes tegen en peddelden door het sfeervolle gehucht Nederland. Aan de Heer van Diezenvaart troffen we vervolgens eindelijk de eerste kanoaanlegplek van ons weekend aan. Fijn om even de beentjes te kunnen strekken.

Na het strekken van de beentjes volgde een prachtig stukje rustige natuur. Hier was het dat we onze langbenige gesnavelde vriend tegenkwamen. Helaas werd deze idylle een paar kilometer verder bruut verstoord toen we onder een draaibare brug door de drukke Heuvengracht bereikten. Plezierjachten voeren op deze zondagmiddag af en aan en achter ons doemde zelfs een grote rondvaartboot op. Gelukkig was het niet ver meer naar Camping de Turftente aan de Wetering. Hier vallen we ’s avonds tevreden in slaap onder luid geklepper van de ooievaars die tegenover de camping nestelen.

Terug naar Giethoorn

Met de stress van de vorige middag nog in de benen besloten we op dag drie van onze meerdaagse kanotocht vroeg te vertrekken. We moesten dit keer immers wel over de ‘drukke’ Wetering en wilden echt niet uren stressen vanwege tegenwind en de golfslag van de plezierjachten. Toen we om 9 uur ‘s ochtends onze kano te water lieten, bleek al snel dat dit een goede keus was: we kwamen dit keer nauwelijks een boot tegen. Genietend peddelden we de Wetering af richting het Giethoornse Meer.

Via het Giethoornse Meer zakten we weer af naar de Thijssengracht, waar we dit keer bijna onmiddellijk rechtsaf een smal kanovaartje insloegen. Wauw, wat was het daar prachtig! Echt een van onze favoriete stukjes van het weekend. Wat een rust, wat een natuur! En als kers op de taart troffen we hier ook nog een kanosteiger met bankje, wat een luxe! Dit was kanovaren zoals het volgens mij bedoeld is.

Na een welverdiende pauze peddelden we via de Brouwersgracht naar het idyllische Dwarsgracht. Net zo mooi als Giethoorn, maar een stuk minder fluisterbootjes in het water hier. In Dwarsgracht kun je aanmeren bij een horecagelegenheid, maar wij zaten nog vol met blije energie van onze pauze en peddelden gestaag verder.

Lees ook:  8 x de leukste campings in Zeeland met zwembad!

Via de lange rechte Cornelisgracht voeren we vervolgens richting Giethoorn. Ter hoogte van de jachthaven vonden we nog een aanlegsteiger waar we nog kort even de beentjes strekten. En vervolgens peddelden we de drukte weer in. Hier hadden we geheel in stijl weer een paar net-niet-botsingen met fluisterbootjes, alvorens we onze kano inleverden.

Drukte op de Wetering

Gemengde gevoelens

Wij hadden onze meerdaagse kanotocht voor de verandering niet zelf gepland, maar compleet met kanohuur en overnachtingen geboekt. Ik was nog niet zo bekend met de wateren in deze omgeving en hoopte op deze manier door een kenner over de wat minder drukke wateren van dit populaire gebied te worden gestuurd. In de praktijk was dit helaas niet per se het geval. Al was het wel leuk om op deze manier eens op campings te belanden waar je zelf nog geen research naar gedaan had.

Doordat de campings al voor ons bepaald waren, hadden we vervolgens zelf ook nog maar beperkt invloed op onze route. Met behulp van de meegekregen kaarten konden we wel creatief zijn, maar de speelruimte was zeker op dag 1 en 3 niet groot. Zeker als je zo min mogelijk over hetzelfde stuk wilt varen.

Op dag 2 hadden we qua route wat meer vrijheden en deze hebben we dan ook benut. We genoten echt van de rust en de natuur, maar schrokken vervolgens van de drukte op de Heuvengracht. Op dag 3 genoten we tot onze grote verbazing van de rust op de eerder nog drukke Wetering. De kers op de taart tijdens onze meerdaagse kanotocht was het werkelijk prachtig stukje – met kanoaanlegplaats – net na het Giethoornse meer. Dat is kanoën zoals het volgens mij bedoeld is en ik heb de hoop dat dit op veel meer plekken in dit mooie gebied mogelijk is, als je maar buiten de populaire vaarten blijft.

Ik denk dat je met een goede kaart van het gebied een dergelijke meerdaagse kanotocht echt prima zelf kunt plannen, waarbij je de flexibiliteit kunt behouden die wij nu toch wat misten. Ik keer in ieder geval zeker nog eens terug, gewapend met de kaart waar ik inmiddels al wat extra campings op ingetekend heb.

Hoe plan je een meerdaagse kanotocht in Nationaal Park Weerribben-Wieden?

Op de website van het Nationaal Park Weeribben-Wieden vind je meerdere kanoroutes. Hier kun je je alvast een beetje oriënteren op jouw mogelijke routes door het gebied. Wanneer je echt op pad gaat, raad ik je aan ook een fysieke kaart van het gebied mee te nemen. Wij kregen deze kaart mee van onze kanoverhuurder en waren erg blij met alle informatie die erop stond.

Op deze kaart vind je zeven bewegwijzerde kanoroutes – in lengte variërend van 7 tot 14 kilometer. Verder staan er meerdere verbindingsroutes tussen deze kortere routes en een meerdaagse onbewegwijzerde kanotocht van 70 km voor de gevorderde kanofanaat.

Op sommige plekken – denk hierbij aan meren en kanalen – waarschuwt een groot uitroepteken je voor scheepvaart, golfslag en harde wind. Verder vind je op de kaart handige plekken zoals kanosteigers, horecagelegenheden, kanoverhuur, overnachtingsmogelijkheden en campings. Let op: zeker niet alle campings in dit gebied staan op de kaart, dus het loont zich zeker om je zelf nog even extra te oriënteren voor je op pad gaat!

Met behulp van de kaart – en een beetje hulp van Google voor extra campings – is het vervolgens heel goed mogelijk om uit deze routes een eigen meerdaagse kanotocht in elkaar te knutselen.

Waar kun je in de Weerribben-Wieden met je kano kamperen?

Zoals ik eerder al schreef, kampeerden wij tijdens dit kanoavontuur op twee campings.

Camping Muggenbeet Camping Muggenbeet

De eerste nacht stonden we op camping Muggenbeet. Dit is een kleine camping met een kanosteiger vlak naast de stacaravans. Maar schrik niet wanneer je aankomt varen, want achter de bosjes ligt een prachtig tentenveld aan een meertje verstopt! De camping beschikt verder over eenvoudige sanitaire voorzieningen en ligt direct naast Hotel en Restaurant Geertien. Als je geen zin hebt om te koken hoeft dat hier dus niet.

Camping de Turftente

De tweede nacht kampeerden we bij Camping de Turftente, een kleine camping met zo’n 15 kampeerplaatsen. De camping beschikt over prettige basisvoorzieningen en heeft voor trekkers een picknicktafel ter beschikking. Mocht je geen zin hebben om je tent in de kano mee te nemen, dan kan je hier ook terecht in een trekkershut direct aan het water. De camping ligt direct aan de druk bevaren Wetering, maar ook heel dicht bij een aftakking naar de rustigere wateren van de Weerribben. Deze camping verhuurt zelf ook kano’s.

Lees ook:  Een meerdaagse kanotocht in de Biesbosch, zo pak je dat aan!

Overige campings in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden beschikt over nog veel meer kampeermogelijkheden. Ik zal er hieronder enkele benoemen, maar pak er vooral zelf ook eens google.nl/maps bij en typ ‘camping’ in wanneer je op dit gebied ingezoomd bent. Je zult je verbazen.

  • Tussen bovenstaande campings in vind je aan de Wetering nog een kampeermogelijkheid: Camping de Wilgenhof. Wij hebben hier zelf niet gekampeerd, maar zagen de camping liggen toen we er langs peddelden.
  • In het Noorden van het Nationaal Park, vlak bij Ossenzijl, vind je Recreatiecentrum de Kluft. Deze camping is met zijn 275 kampeerplaatsen beduidend groter dan de eerdergenoemde campings, maar beschikt over een trekkersveld dat speciaal is ingericht voor tentkampeerders. Wanneer je juist zonder tent op pad wilt, vind je hier verschillende huuraccommodaties. Ook vind je hier een kanoschool en kanoverhuur.
  • Sla je je tent liever op in de buurt van het populaire Giethoorn, dan heb je zelfs keuze uit meerdere campings! Een greep uit het aanbod: Camping d’Hof grenst aan de Bovenwijde, het grote meer bij Giethoorn en beschikt over meerdere tentenvelden met uitzicht. Ook hier zijn verschillende accommodaties en kano’s te huur. Camping De Sloothaak ligt er vlak naast in hartje Giethoorn, terwijl SVR camping de Stouwe een stuk Noordelijker meer in de rust ligt.
  • Ook in Dwarsgracht is het mogelijk om te kamperen en wel bij Camping Dwarsgracht. Er is plek voor je tent, maar hier kun je ook trekkershuisjes of pods huren. Ook deze camping verhuurt kano’s.
  • Een stuk zuidelijker vind je in Belt-Schutsloot Watersportcamping de Kleine Belterwijde. De camping ligt direct aan het meer de Kleine Belterwijde, met een supermarkt op slechts 150 meter lopen. Ook hier vind je verschillende huuraccommodaties en kan je verschillende soorten kano’s huren. De camping ligt direct aan een familievriendelijke bewegwijzerde kanoroute van 10 kilometer. Maar let op: als je vanaf hier wilt doorsteken naar het noordelijke deel van het Nationaal Park, zul je een groot meer – de Beulakerwijde – moeten oversteken.

Wil je het nog wat avontuurlijker hebben tijdens je meerdaagse kanotocht? Natuurmonumenten heeft in Nationaal Park Weerribben-Wieden drie kanokampeerplekken aangelegd. Je kunt je tentje hier op een vlonder opzetten, verder zijn er geen voorzieningen aanwezig. Zo waan je je toch bijna in Zweden?! Je vindt de drie locaties op de eerder genoemde kanokaart en via de website van Natuurmonumenten. Reserveren is niet mogelijk, wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Onze kanverhuur

Waar in Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je kano’s huren?

Eigenlijk had ik deze vraag voor een groot deel onder het vorige kopje kunnen scharen. Want heel veel campings in het Nationaal Park verhuren ook kano’s. Voor de volledigheid noem ik hieronder toch nog twee kanoverhuurders waar je niet kunt kamperen.

Wij haalden onze kano dus op bij Bed & Boot Mol / Groenewegen in hartje Giethoorn. Een prachtige startlocatie met verschillende soorten kano’s en een vriendelijke verhuurder die ons handige routekaarten meegaf. Extra pluspunt: op de bankjes van onze kano bevonden zich dunne matjes, waardoor we net iets minder snel last krijgen van een ‘houten gat’. Voor de minder geoefende kanoër is het echter wel een uitdaging om gelijk in de drukke grachten – met veel onervaren kapteins – van Giethoorn te belanden.

Noordelijker, in de Weerribben, kun je kano’s huren bij Café Restaurant De Weerribben. Deze horecagelegenheid ligt op loopafstand van Camping de Turftente en vlakbij de smallere watertjes en vele kanosteigers in dit gebied. Extra prettig is dat wanneer je je kano weer inlevert, je jezelf gelijk kunt trakteren op een lekker drankje en hapje.

Enthousiast geworden?  

Ben je na het lezen van bovenstaande enthousiast geworden en wil je zelf ook op meerdaagse kanotocht? Lees dan vooral ook nog even mijn blog met handige tips voor een kano(trek)tocht. Zo voorkom je wellicht dat je na de eerste dag al de blaren op je hand hebt staan of kapseist door de golfslag van een plezierjacht.

Wel zin om te kanoën, maar toch niet overtuigd door Nationaal Park Weerribben-Wieden? Lees dan ook over onze 7 daagse kanovakantie in Zweden en Tessa’s blog over haar meerdaagse kanotocht door de Biesbosch in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa: Nationaal Park de Biesbosch. Hier zijn namelijk genoeg smalle wateren te vinden waar je met niets anders dan een kano doorheen kunt varen – en soms kan zelfs dat niet. Nathalie ging in de Biesbosch ook op Packraft trail, wandelen met de kano in je backpack. 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending