Een kanotrektocht of kanovakantie is totaal anders dan een flinke wandeling of fietstocht. Hoewel je je in alle drie de gevallen met je gehele boeltje kunt voortbewegen, komen er bij de voorbereiding en uitvoering toch wat andere zaken kijken. In dit blog geef ik jou enkele tips op basis van de ervaringen die ik tijdens mijn eigen meerdaagse kanotochten opdeed.
Kajak of Canadese kano?
Wanneer je op kanoavontuur gaat, kan je kiezen uit verschillende soorten kano’s: een Canadese kano of een kajak.
Een Canadese kano is een open kano waar je met twee à drie personen ook nog gemakkelijk bagage in meekrijgt. Dit betekent dat je ook als gezin samen met je kind in zo’n kano past. De Canadese kano zit wat stabieler, je gaat door je eigen bewegingen niet zo snel om als met een kajak. Maar wees gewaarschuwd: het is wel mogelijk. Bij een kanoverhuur zul je, wanneer je een meerdaagse tocht onderneemt, vaak een open Canadese kano meekrijgen.
Een kajak is een stuk wendbaarder en sneller dan een Canadese kano. Doordat je wendbaarder bent, kan je makkelijker obstakels omzeilen. Ook kan je met een kajak grotere afstanden per dag afleggen. Je zit lager op het water, waardoor je minder last hebt van weersinvloeden en golven. Omdat je in je eentje in een kajak zit is er minder coördinatie nodig met je medepeddelaars. Wanneer je over een spatschermpje beschikt, kun je bij golven en regen zelfs voorkomen dat er water in je kano belandt en voor de pro’s is eskimoteren na het omgaan een optie.
Varen met een Canadese kano
1 Let op je houding en op je hoofd!
In een Canadese kano zit je vrij hoog ten opzichte van een kajak. Je vangt dus meer tegenwind en moet goed opletten bij lage bruggetjes. In tegenstelling tot de kajak peddel je bij een Canadees beiden aan een eigen kant. Dit kan in het begin nog wel eens voor verkrampingen en spierpijn zorgen, vooral als je niet de juiste houding en slag te pakken hebt. Onderzoek vooral ook even wat voor jou een prettige zithouding is, want drie dagen peddelen met een gebogen rug neemt je lijf jou niet in dank af.
2 De stuurman moet compenseren voor de voorste peddelaar
Wanneer je met zijn drieën in een Canadees vaart, heeft de stuurman het luxe voor mekaar. Maar wanneer je slechts met zijn tweeën peddelt, zal de achterste persoon – de stuurman – voortdurend moeten compenseren voor de voorste persoon. Dit betekent niet dat de voorste persoon niet hard genoeg peddelt! De slag die achterin wordt gemaakt, heeft simpelweg meer invloed op de koers van de boot dan een slag die voorin wordt gemaakt. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je even extra aan wilt zetten ergens, voor je het weet duik je namelijk het riet in.
3 Oefen met de J-slag en andere peddeltechnieken
Er zijn een aantal peddelslagen die het kanoën in een Canadees een stuk efficiënter maken. Zo kan de achterste persoon aan het einde van zijn slag een boogje naar buiten maken. Dit wordt ook wel de J-slag genoemd en is een van de minst vermoeiende technieken om recht vooruit te varen. Je peddelslag moet dan op de vorm van een J – of omgedraaide J aan de andere kant – lijken.
In dit Engelstalige filmpje worden drie handige peddeltechnieken op een heldere manier uitgelegd en in beeld gebracht.
Inpakken en wegwezen
Het is natuurlijk een inkoppertje: wanneer je in een kano zit, bestaat er de kans dat je nat wordt. Wanneer ook jouw hele kampeeruitrusting in deze kano ligt, kan ook die uitrusting nat worden.
4 Houd je materiaal droog tijdens je kanovakantie
Pak daarom alle spullen die je droog wilt houden in waterdichte zakken of tonnen. In sommige gevallen wil een vuilniszak of plastic zak ook prima voldoen, maar zeker met reservekleding en slaapspullen zou ik op een meerdaags avontuur geen risico willen nemen. Sommige kanoverhuurders verhuren deze waterdichte zakken en tonnen bij de kano. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je eigen materiaal aanschaffen.
Kajaks kunnen in tegenstelling tot Canadese kano’s over waterdichte ruimtes beschikken waar je spullen droog in op kunt bergen. Maar ook hier kan een extra laagje plastic zak geen kwaad.
Vaak zijn volgeladen waterdichte zakken wat onhandig te vervoeren, zeker wanneer je met het OV naar het startpunt van je tocht reist. Ik heb daarom zelf een fijne waterdichte rugzak aangeschaft voor dit soort avonturen. Je kunt je bagage natuurlijk ook in een andere comfortabele tas vervoeren en bij de kanoverhuur overhevelen in een waterdichte zak. Ik gebruik hier zelf nog wel eens een shopper voor, omdat deze na gebruik makkelijk op te vouwen is.
5 Vergeet je reservekleding niet
Zorg ervoor dat je droge kleding aan kunt trekken wanneer je onverhoopt omgaat. Nu heb je op een meerdaags avontuur wellicht altijd al een extra setje kleding mee, maar ook op een eendaags avontuur met een kano kan dit geen kwaad. Je wilt niet onderkoeld raken doordat je in je natte kleding nog een paar uur door weer en wind moet peddelen.
6 Wees niet te enthousiast met alles waterdicht wegpakken
Denk voordat je alles in je grote waterdichte tassen gooit even goed na wat je tijdens de tocht bij de hand wilt hebben. Een kanokaart, mobiel, water, zonnebrand en wat te eten is nooit weg. Zorg ook dat je extra laagjes aan kunt trekken wanneer het fris wordt of gaat regenen. En wellicht wil je ook dat reserve kledingsetje dichterbij hebben. Wij gebruikten voor de kleine dingen die niet nat mochten worden een tonnetje, deze draai je op het water makkelijk open en weer dicht.
Voor mobieltjes zijn er ook kleine doorzichtige waterdichte hoesjes op de markt. Ik heb ze zelf nog niet gebruikt, maar het kan zeker handig zijn wanneer je je snel even wilt oriënteren op de kaart of het weerbericht wilt raadplegen.
7 Wees niet te stoer voor een zwemvest
Hoe goed je ook kunt zwemmen, een zwemvest is nooit weg. Je wilt er niet aan denken, maar het is mogelijk dat je net midden op dat ene meer omslaat. Als het je dan niet lukt om terug in de kano te klimmen, zul je een flink stuk – in vaak toch best koud water – moeten zwemmen. Een zwemvest geeft je dan echt een stuk extra veiligheid wanneer je moe wordt of kramp krijgt.
Dus, tenzij je van plan bent om enkel op smalle ondiepe watertjes te varen: zwemvest mee!
8 Bescherm jezelf tegen de zon!
Nog een inkopper, maar zeker met bewolkt weer wil dit nog wel eens vergeten worden: neem zonnebrand mee. Want op het water verbrand je extra snel doordat het water de zon weerkaatst. Zorg daarom ook dat je de zonnebrand altijd dichtbij wegpakt en niet nog onderuit een waterdichte zak moet trekken, want dat doe je niet meer wanneer je al vertrokken bent. Ik vind zelf een petje ook erg prettig als bescherming tegen de felle zon.
9 Voorkom blaren, pak fietshandschoentjes in
Zijn jouw poezelige handjes het niet gewend om een paar uur per dag een peddel vast te houden? En weet je van jezelf dat je makkelijk blaren krijgt? Trek dan een paar fietshandschoentjes aan! Zo voorkom je de wrijving tussen peddel en (natte) handen. Met fietshandschoentjes aan heb ik na een tocht van drie dagen nog steeds geen blaren, terwijl ik zonder handschoentjes vaak na 2 uur al de sigaar ben.
Tips voor wanneer je eenmaal op pad bent
10 Omzeil de drukte tijdens je meerdaagse kanotocht
Wanneer je toch over een wat drukkere vaart wilt – zo een waarvoor op de kaart bijvoorbeeld voor scheepvaart wordt gewaarschuwd – dan wil het nog wel eens helpen om daarvoor een rustig moment uit te kiezen.
Wij ervoeren de Wetering tijdens onze kanovakantie in Nationaal Park Weerribben-Wieden op zondagmiddag om 3 uur – lees spitsuur voor plezierjachten en rondvaartboten – totaal anders dan op maandagochtend tussen 9 en 11 uur. Op zondag zat mijn stresslevel net iets hoger dan comfortabel is en op maandagochtend peddelden we er op ons gemakje genietend overheen.
11 Houd het weerbericht in de gaten
Houd wanneer je met een kano op pad bent altijd het weerbericht in de gaten. Onweer is levensgevaarlijk wanneer je op het water zit, maar onderschat ook de wind niet. Wij proberen brede vaarten en meren niet met al te sterke wind te bevaren. Wanneer je overnachtingsplekken nog niet vast liggen, ben je hier heel flexibel in. Maar ook wanneer je overnachtingsplekken al wel vast liggen – zoals bij mijn meest recente trektocht het geval was – kun je nog wel eens van een draaiende wind profiteren door vroeg of juist wat later te vertrekken.
Heb je geen keus en moet je toch met (flinke) wind een meer over steken? Probeer dan zo dicht mogelijk aan de rand te blijven van waar de wind vandaan komt (loefzijde). Op deze manier heeft de wind nog geen grote golven op het meer kunnen vormen die tegen jouw boot aanslaan.
12 Trotseer de golven
Golven die tegen de zijkant van je boot aankomen, zorgen voor instabiliteit. Je zult heus niet direct omgaan, maar het kan wel spannender zijn – zeker wanneer je door de spanning zelf wat verkrampt in de kano zit.
Wil je voorkomen dat de golven te veel invloed op jouw kano krijgen? Stuur dan – wanneer de drukte op het water dit toelaat – jouw boot met de punt recht in de golven, op deze manier word je minder snel uit balans gebracht.
Dezelfde theorie zou je kunnen aanhouden met boten die je inhalen. Hier moet je juist van de golven afsturen. In de praktijk zit je op vaarten dan echter al redelijk snel in het riet en dat is nu juist niet wat je wilt. Wij peddelen doorgaans, maar gewoon stevig door wanneer we ingehaald worden. Wanneer je vaart hebt, ben je immers stabieler dan wanneer je stil ligt.
Enthousiast geworden en klaar voor jouw eigen meerdaagse kanotocht?
Denk je na het lezen van bovenstaande: ik wil ook een kanotocht maken? Weet dan dat je hiervoor helemaal niet naar het buitenland hoeft! In Nederland zijn er op meerdere plekken meerdaagse kanotochten te maken. Wij schreven al eens een blog met tips om te kanoën in Nationaal Park de Biesbosch, een Packraft trip in diezelfde Bischbosch en tips om te kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden.
reageer