Een meerdaagse kanotocht in de Biesbosch, zo pak je dat aan!

954dc0784751598477e9c465a063bc70?s=55&d=mm&r=g Gast Kamperen op een camping waar je alleen met de boot kunt komen: dat is pas avontuur! Je hoeft voor mooie vaartochtjes echt niet naar het buitenland. In Nederland ligt namelijk het grootste zoetwatertijdengebied van Europa: Nationaal Park De Biesbosch! En wat is er nu een mooier avontuur dan met de kano dit gebied te ontdekken? Wij maakten een meerdaagse kanotocht door de Biesbosch. Zo pakten wij dit aan.

Biesbosch 7

Kajak, kano, sloep of waterfiets?

Je beleeft de Biesbosch optimaal vanaf het water. Er zijn wilgenbossen en groene oevers, kronkelende kreekjes en grotere rivieren. Vanaf het water kun je op zoek naar (sporen van) de 300 bevers die in de Biesbosch leven, maar kun je ook genieten van alle prachtige vogels die je onderweg tegenkomt. Er zijn zelfs plekken waar je met een motorbootje niet kunt komen, zodat je in alle rust kunt kanoën!

Varen kan op veel verschillende manieren in de Biesbosch. Wanneer je zelf niet beschikt over een bootje, zijn er heel wat jachthavens en verhuurbedrijven die een variatie aan vaartuigen verhuren. Je kunt daardoor vanuit verschillende plekken vertrekken en zo steeds een nieuw stuk Biesbosch ontdekken! Een Canadese kano, een sportieve kajak, een sloep, een motorbootje met kajuit of juist gewoon een waterfiets: waar ga jij voor?!

Of de Packraft Trail?

Een andere optie is nog een Packraft, oftewel een kano die je in een rugzak op je rug mee kunt nemen. Zo kun je wandelen en kanoén combineren. Nathalie maakte een Packraft trail en had een super ervaring in de Biesbosch. 

Biesbosch 30

Kamperen met je kano in de Biesbosch

Het ultieme avontuur is natuurlijk om de boot voor twee (of meer) dagen te huren en een nachtje te kamperen in de Biesbosch! Dat kan op verschillende plekken. Wij kozen voor minicamping de Biesboschhoeve op de Vischplaat. Dit is een heuse melkveeboerderij op een eiland! Er is een steiger waar je je bootje kunt aanleggen, maar wij trokken onze kajaks de kant op over de dijk. De koeien hebben een stukje wei afgestaan dat is ingericht als minicamping met twee trekkershutten. Wij hadden ons eigen lichtgewicht MSR-tentje bij ons dat we konden opzetten op het tentenveld.

Er zijn meer campings waar je varend terecht kunt in de Biesbosch. Zo is ook Boerderijcamping Van Bergeijk alleen te bereiken per boot. Op deze voormalige landbouwpolder, die teruggegeven is aan de natuur, kun je terecht om aan te leggen met je bootje en je tent op te zetten! Natuurkampeerterrein de Knotwilg is wél via de weg te bereiken. Hier kun je met alle kampeermiddelen terecht én meteen vanaf de camping je kano te water laten om een tochtje te maken. Jachthaven van Oversteeg heeft 2- en 4-persoons trekkershutten in de haven staan.

Lees ook:  De 4 leukste pop-up campings van 2024?

Voorheen waren er ook verschillende paalkampeerplekken in de Biesbosch, maar deze bestaan helaas niet meer.

kano kamperen biesbosch

Kajakken of kanoën in de Biesbosch

Varen in een kano of kajak is de allerbeste manier om de Biesbosch te ontdekken. Er zijn vele kreekjes en watertjes die zo smal zijn dat je er niet met een sloep kunt komen! Dit zijn de mooiste en rustigste stukken om te varen. Onder laaghangende takken door en dwars door het riet: het is net een jungle! Lekker peddelen door bochtige smalle stukjes of juist over weidse watervlakten. Wij genoten van de rust en stilte waardoor je veel verschillende vogels tegenkomt en echt het gevoel hebt dat je alleen met de natuur bent.

Kanodoorgangen: Deze rustige kanostukken zijn te herkennen aan een blauw bord met een roeiboot erop. Het is afgezet, waardoor het lijkt of je er niet doorheen kunt, maar bij het blauwe bord is een opening waar de kano precies doorheen past.

Waterkaart: In de Biesbosch is het belangrijk om een kaart of digitale kanokaart mee te nemen. De Biesbosch is een groot gebied en de kleine kreekjes zijn soms lastig te vinden. Houd er rekening mee dat De Biesbosch een ruig natuurgebied is waar je soms voor onverwachte situaties komt te staan. Zo zaten wij regelmatig vast op een ondiep stuk of moesten we zelfs de kajak uit omdat we niet onder een bruggetje door konden! Ook kunnen er op de brede stukken best wat golven staan, dus een zwemvest is geen overbodige luxe.

Biesbosch 28

Met de kano te water

De beste plekken om te starten met de kano zijn Jachthaven van Oversteeg in Werkendam of Jachthaven Vissershang in Hank. Dit zijn beide ook jachthavens waar verschillende soorten kano’s en kajaks te huur zijn. Vanaf Jachthaven Vissershang zijn er zelfs bewegwijzerde routes te volgen. Drimmelen is geen goede plek om je kano te water te laten. Vanaf deze haven moet je de brede Amer over, waar ook beroepsvaart overheen komt.

Wij huurden onze kajaks bij Van Oversteeg. We gingen voor de ‘luxe kajak’. Deze is wat smaller en onstabieler dan de gewone kajak, maar heeft wel verschillende compartimenten om je uitrusting in te vervoeren. We hadden gelukkig genoeg spullen bij ons om de kajak wat zwaarder te maken en daardoor dieper in het water te leggen. Een garantie dat je tassen droog blijven is er nooit, dus gebruik zeker waterdichte zakken! Zelf raadt het verhuurbedrijf aan om de Canadese kano te huren voor je avontuur. Ook hierin kun je je spullen het best in vuilniszakken stoppen om te voorkomen dat ze nat worden.

Lees ook:  Camping Lolotte, kinderblubber ontdekplek in de achterhoek

kanoen biesbosch

Uniek avontuur in Nederland

Kamperen met een boot is al een heel nieuwe ervaring, maar zeker in dit fantastisch mooie natuurgebied krijg je écht een vakantiegevoel. Met je motorbootje naar een trekkershut of met de tent in je kajak: je kunt het zo sportief en avontuurlijk maken als je zelf wil. De Biesbosch is een geweldig stukje Nederland voor een dagje weg, een microavontuur of zelfs een paar dagen in de natuur. Een laatste tip: check even deze beverhotspotkaart, stap rond de schemering nog even terug in je bootje en wees heel stil… Misschien kom je bevers tegen! 

Nog niet uitgelezen? We hebben nog meer tips voor een meerdaagse kanotocht of voor een meerdaagse kanoroute met campings door nationaal park de Weerribben.

kanokamperen biesbosch

 

Auteur

Dit artikel is een bijdrage van een gastblogger op Kampeermeneer.

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending