Wat neem jij mee terug naar huis uit Frankrijk, Duitsland of België?

8569d5985c99f75d42195c1460991200?s=55&d=mm&r=g Saskia Wanneer wij vroeger gingen kamperen was het heel gewoon, we namen voor zeker een week eten mee van thuis. In onze caravan, onder de zitting van de banken, stonden kratten vol met boodschappen. Voor de eerste dag macaroni, ham in blik en tomatensaus, voor de tweede dag instant aardappelpuree met door de slager ingeblikt vlees en een blik erwten en voor dag drie soep met broodjes knakworst. Naast een voorraad koffie en thee en ranja, broodbeleg en de nodige koekjes en snoepjes. De eerste week van de vakantie zagen wij geen supermarkt van binnen! Ik geloof niet dat iemand toen ooit had gehoord van een te zwaar beladen caravan. Aan de andere kant ging er ook altijd weer één en ander mee naar huis, én dat doe ik zelf nu ook. 

Geen pindakaas op stokbrood

Later was het juist de kunst om zo min mogelijk mee te nemen, was het not-done om ’s ochtends Hollandse pindakaas op je stokbrood te smeren. ‘s Lands wijs ‘s lands eer zei mijn moeder dan als we zaten te klagen dat we ‘Frans’ moesten eten. Wat niet heel erg was trouwens, mijn vader stopte een hele reep chocolade in een uitgehold stokbrood en dat was dan onze lunch, geweldig.

Nog steeds vind ik het heerlijk om een maaltijd bij elkaar te zoeken op een Franse markt. Je vindt er geen ‘gekke’ groenten meer, de producten die je er vindt kun je tegenwoordig bijna altijd ook gewoon in Nederland krijgen, maar toch eet ik alleen artisjokken als we in Frankrijk op de camping staan. In Nederland koop ik ze nooit.

Een supermarkt op vakantie, hoe groter hoe liever

Thuis is de supermarkt sowieso een moetje, niks aan. Maar op vakantie vind ik de supermarkt geen enkel probleem, hoe groter hoe liever! Door de beperkte ruimte in de koelkast van onze vouwwagen, moet je gewoon ook vaker boodschappen doen, maar ik vind het heerlijk om te dwalen door de gangpaden, op zoek naar dingen die ze bij ons niet verkopen. Al helemaal op het heetst van de dag, nergens koeler dan in de Franse hypermarché.

maggi

Foto: Like the Grand Canyon

Maggi-mixen, een ideaal souvenir

Dingen die ze bij ons niet verkopen, daarvan neem ik altijd wat mee naar huis. Pasta in vreemde vormen, roomboter met stukjes zout, lokale likeurtjes, chips in rare smaken. Maar het allerleukst vind ik Maggi-mixen. Elk land heeft zijn eigen lokale Maggi-mix blijkbaar. In Nederland koop ik ze nooit, want vers is beter en lekkerder, maar we nemen er altijd een paar mee vanuit Frankrijk, Duitsland of waar we dan ook zijn. En zo zitten we dan in augustus, net terug van een heerlijke kampeervakantie, aan de Franse stoofpot of Duitse gesnetzeltes. en als het lekker is hebben we pech want ik neem van de meeste mixen maar één zakje mee dus op is echt op.

 
wijn camping

Foto: Eddie Welker

Wijn smaakt op de camping altijd beter dan thuis

Er zijn meer dingen die wij standaard meenemen, natuurlijk de wijn die op de camping veel beter smaakt dan thuis, maar vanuit Frankrijk ook altijd een stukje coeur de boeuf (rundvlees, duur maar zooo lekker!) en een kaasje uit de streek waar we waren. Een tray Kronenbourg pils met draaidop en een fles Suze. Een soort zoete kruidendrank. Lekker! Een paar flessen Oasis. En toen we in Uzes in Frankrijk het Haribo-museum bezocht hadden, natuurlijk een flinke voorraad snoepjes. Maar dat zijn van die toevalstreffers.

Lees ook:  Hoe is het met Anton en Kirsten in Zweden?

Duitse spatzle en Belgische preparé

Uit Duitsland vaak gekke bakproducten en spatzle. En worst, die ik dan thuis invries. De hele zomer barbecueën wij met Duitse worst. Als we in België zijn doen we ons te goed aan preparé, een soort filet American maar dan veel lekkerder. We eten deze meestal wel meteen op want heel lang houdbaar is het volgens mij niet. De Belgische mayonaise kun je tegenwoordig ook gewoon bij ons krijgen dus daar is het bijzondere wel vanaf.

Wat nemen jullie mee terug?

Veel etenswaren mee heen nemen, dat doen wij dus niet. Maar terug des te meer. Dat zijn onze souvenirtjes waardoor we later in het jaar nog eens terugdenken aan dat ene mooie plekje of die fijne camping. Doen jullie dat ook? Welke producten uit de supermarkt nemen jullie mee terug van vakantie ? 

Auteur

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

12 reacties

 • Als we in Frankrijk zijn nemen we altijd Madeleines mee, heerlijke cake-koekjes in de vorm van een soort schelpje. Met een lik jam kun je er een mini-gebakje van maken, maar zonder zijn ze ook al njum.

 • Een kein beetje buiten de scope, maar uit Portugal (Porto) gaat uiteraard port mee. Mijn zoon woont daar, en zijn Portugese vrouw kent de pareltjes van kleine wijnhuizen. Het is een feestje om bij de diverse huizen iets moois te scoren. Dozenvol gaan mee terug.

 • In Frankrijk koop ik altijd een paar pakken couscous. Uit Duitsland alcoholische drank.
  Uit Tsjechië namen wij limonade mee.

 • Vroeger namen we kleine blikjes linzen mee, voor een heel jaar! Tot ze in Nederland ook te koop waren. Wijn natuurlijk en Clairette de Die. Ook wel eens grote 2 literflessen Oasis limonade peer/appel. Als ze leeg waren, gebruikte ik ze op school om lijm in te bewaren voor de kinderen. Tegenwoordig nemen we bijna niets meer mee. Een paar Picodonnetjes (geitenkaasjes) en een paar echte glazen potjes Marmite. Hier alleen nog maar in knijpflesjes te koop, waardeloos.

 • Ik lees deze.blog op de camping in Kroatië. Terwijl ik net gister een fles olijfolie bij een boertje aan de kant van de weg heb gekocht. Echt, je vindt negens lekerdere!

 • Hoi Saskia, wij doen precies hetzelfde haha.
  Wij nemen altijd Rillettes de poulet rôti mee uit frankrijk. Heerlijk, maar, zoals jij ook al schrijft, zijn sommige dingen gewoon onlosmakelijk verbonden met de vakantie en het vakantiegevoel. Zo smaakt de Rillettes toch net iets minder lekker thuis dan bij de caravan. Het zorgt er wel voor dat je bij iedere keer dat je het potje opent, je terugdenkt aan de vakantie. Groetjes.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending