Maandarrangement op de camping: zo leuk is dat

7ccd16d06e09331f8773f9d228cc9f02?s=55&d=mm&r=g Marieke Je vouwwagen of caravan een hele maand op dezelfde camping? Dat stond voor mij niet echt op mijn wensenlijstje. Dat vond ik altijd iets voor gepensioneerden. Toch kan ik deze kampeerervaring sinds kort afvinken. We stonden een maand op camping De Ullingse Bergen. En wat denk je? Het is ons uitstekend bevallen. We wisselden het campingleven af met thuis aan het werk. Het voelde als een maand vakantie. Klinkt goed toch?

Waarom Vakantiecentrum De Ullingse Bergen? 

In september parkeerden we onze vouwwagen ruim een maand op Ardoer camping De Ullingse Bergen in het Brabantse Sint Anthonis. Tijdens onze vakantie waren we er ruim een week achterelkaar. De rest van de maand was deze camping in de weekenden ons thuis. Doordeweeks gingen we naar huis om te werken. Deze camping is voor ons een vertrouwd adres: als kind kwam ik er al. De laatste 20 jaar gaan we er om de zoveel tijd in september een weekje naartoe. Waarom?

 • de ligging is voor ons perfect vanwege familiebezoek;
 • een buitenzwembad dat ook na de schoolvakanties nog een paar weken open blijft, voor ons de perfecte start van de dag;
 • comfortabel en verwarmd sanitair dat voor 2024 helemaal vernieuwd wordt;
 • goed, gezellig en gastvrij restaurant;
 • prachtige omgeving;
 • rust en reuring: een goed bezette camping die ‘s avonds en ‘s nachts de slogan ‘kom luisteren naar de stilte’ waarmaakt.
Meer info en boeken >>
Omgeving 1

Wat is er zo fijn aan een maand kamperen op dezelfde camping?

Het vakantiegevoel

Met stip op 1. Het voelde voor ons alsof we ruim een maand vakantie hadden gevierd en tussendoor even gewerkt. Normaal is het andersom: je werkt een heel jaar en tussendoor ga je even op vakantie. 

Een keer alles opzetten en afbreken

Ik vind opzetten en afbreken niet het leukste onderdeel van de vakantie. Zeker als het slecht weer is. Nu zat daar maar liefst 5 weken tussen. Relaxed! Zowel bij het opzetten als afbreken hadden we trouwens mazzel: het was prachtig weer. 

Kampeerplek afbreken

Thuis supersnel weg

Alleen beddengoed, een paar kledingstukken en wat eten in de auto en rijden maar! Ik had een lijstje met spullen die ik elke keer mee wilde of moest nemen naar de camping. Zo wist ik zeker dat ik niks vergat. Na een paar weken kon ik dat zonder het briefje. 

Op de camping zo geïnstalleerd

Als je op de camping aankomt ben je zo klaar. Auto uitladen, bed opmaken, elektra weer aansluiten en je kunt gaan zitten. Hooguit een half uurtje na aankomst waren we al lekker aan het genieten. Naarmate de maand september vorderde, arriveerden we in het donker. Omdat alles er al staat en je dus niks op hoeft te zetten, maakte dat niks uit. 

Lees ook:  Oui, Oui! We kunnen vanaf vandaag kamperen in Frankrijk

Lage drempel om te kamperen

Normaal kijk ik eerst naar de weersvoorspellingen voor we besluiten een weekendje te gaan kamperen. Durven we het aan? Nu niet, we gingen gewoon. Alles stond er al en de camping voelde echt als ons andere (t)huis. 

Je kampeerweekend duurt extra lang

We stapten meestal al op donderdagavond, na het eten en de files, in de auto. Of je nou op donderdagavond of vrijdag aankomt, je geniet ook zondag nog de hele dag van het campingleven. Voor een bepaald tijdstip opbreken en vertrekken hoefde nu niet. 

Alle tijd om de omgeving te ontdekken

Normaal staan we hooguit een week op een camping en willen we zo veel mogelijk van de omgeving zien. Druk! Nu voelde dat anders. Waar we het ene weekend niet aan toe kwamen of geen zin in hadden, stelden we uit naar de week erop. Onze fietstochten en wandelingen startten we vanaf de camping. Daar sluit je zo aan op het fiets- en wandelknooppuntennetwerk. Handig! Daar hebben we veel gebruik van gemaakt. In plaats vanuit huis mijn vaste rondje hardlopen, deed ik dat nu elk weekend vanaf de camping. Heerlijk door de bossen in plaats van door de polder. Ook bezochten we het Oorlogsmuseum in Overloon.  

Wandel fiets 1

Waar let je op als je tussendoor naar huis gaat?

Voorzorgsmaatregelen treffen als er regen, wind en/of onweer voorspeld wordt: dat zit ons kampeerders in het DNA. Als je voor een weekje je kampeerplek verlaat, dan is het voordelig, veilig en duurzaam om wat extra’s te doen. Ik had van tevoren een checklist gemaakt met actiepunten. De eerste weken moest ik nog spieken of we alles hadden gedaan. Daarna werd het routine en deden we ieder ons ding.

Hoofdschakelaar elektra uitzetten

Dat heeft meerdere redenen:

 • vanwege de kosten; we betaalden achteraf voor het verbruik, dus dat wilden we zo laag mogelijk houden;
 • vanwege de veiligheid: voor het geval er kortsluiting ontstaat door bijvoorbeeld onweer;
 • vanwege het milieu: niet nodig om elektra in te schakelen als je er niet bent.

Koelkast leeghalen

Het elektra gaat uit, dus bederfelijke spullen neem je mee naar huis. 

Gas afsluiten

Logisch: is veiliger. 

Haringen checken

Zitten ze nog allemaal goed in de grond? Ook als er wind voorspeld wordt? Denk ook aan eventuele stormbanden en scheerlijnen. Tenzij je om de hoek van de camping woont, kun je er niet doordeweeks even naartoe om te checken.

Kampeerplek closeup

Beddengoed en kleding mee naar huis nemen

Dit wordt in het naseizoen snel vochtig. Toilettassen, badslippers en klompen bleven op de camping.

Onmisbare spullen niet vergeten

Denk eraan dat je de spullen meeneemt die je thuis nodig hebt. Je telefoon zul je niet snel vergeten, maar hoe zit het met de opladers voor je telefoon of camping e-reader, eventuele medicijnen en lenzenvloeistof? Normaal betekent een lege kampeerplek en een volle auto dat alles mee naar huis gaat. Die zekerheid heb je nu niet.

Lees ook:  Muziek op de camping: hierom haat ik het!

Ritsen dicht maken

Check of alle ritsen goed dicht zijn van slaapcabines, campingkastjes en (voor)tent. Hiermee beperk je overlast van beestjes en regenbuien.

Afvalbakjes en -zakjes legen 

Normaal breng ik de afvalzakjes pas weg als ze vol zijn. Nu ook als we naar huis gingen. Dat voorkomt stankoverlast en het aantrekken van ongewenste viervoetige bezoekertjes. 

Campingburen informeren

Niet per se nodig, wel netjes: je buren op het kampeerveld even melden wanneer je weer terugkomt. Stel dat er iets is, dan weten ze in ieder geval of het nodig is de receptie te waarschuwen. Als ik thuis een week wegga, dan weten mijn buren dat ook. 

Zitten er ook minpunten aan? 

Jazeker. Aan jou de keuze om te bepalen of je dat een bezwaar vindt. 

 • Je bent niet flexibel. Je kampeermiddel staat een maand lang op dezelfde plek. Dus als je de vrijheid wilt om elk weekend ergens anders te kamperen, dan lukt dat niet. Voor ons was een maand precies goed. 
 • Om toch volop van je arrangement te profiteren, ‘moet’ je elk weekend naar de camping. Het kan betekenen dat je thuis een feestje of een ander leuk evenement mist. In ons geval hield het ook in dat we elk weekend bijna 4 uur in de auto zaten. 
 • Je moet het niet erg vinden als je huis en tuin er een maandje minder strak uit zien.  
 • Je hebt een maand lang dezelfde buren. Het kampeergedeelte waar wij stonden, was gereserveerd voor gasten met hetzelfde arrangement. Dus er is geen verloop. Dus als je geen fijne buren hebt, dan ‘wonen’ die een maand lang naast je. Wij waren omringd door andere 50+’ers, die net als wij van rust hielden, dus we troffen het. 
Kampeerplek
 

Wat kost een maandarrangement op een camping?

Die vraag is lastig te beantwoorden. In ons geval bood de camping een septemberarrangement aan van 5 weken voor net geen 360 euro, exclusief stroom. Deze prijs lag slechts zo’n 50 euro hoger dan wanneer we er ruim een week zouden kamperen. Voor ons dus een goede deal.

Als we er elke nacht hadden geslapen omgerekend dus ongeveer een tientje per nacht. Koopje! Campings die bij grotere organisaties zijn aangesloten, bieden vaak dit soort voordelige arrangementen in voor- en najaar aan. SVR-campings of natuurkampeerterreinen kennen dit vaak niet.

Dan betaal je dus het normale tarief en/of een aangepast tarief voor de dagen dat je er niet bent. Sommige campings staan helemaal geen leegstand toe. Als je dan net als wij tussendoor steeds een paar dagen naar huis gaat, vallen die campings dus af. Interesse in zo’n voordelig arrangement op de camping? Vraag het Google of informeer bij medekampeerders. 

Maandarrangement op een camping voor herhaling vatbaar?

Voor ons in ieder geval wel. We overwegen zelfs om te kijken naar een camping bij ons in de buurt waar we onze vouwwagen in het voor- of naseizoen neer kunnen zetten. Dan fietsen we doordeweeks zelfs vanaf de camping naar ons werk. Nu al zin in!

Auteur

Of Marieke nu de fiets of vouwwagen vol pakt met kampeerspullen, op 10,100 of 1000 kilometer van huis op de camping staat. Dat maakt haar en haar man Jan-Kees niet veel uit. Genieten van het buitenleven, de sfeer op een camping en de omgeving. Daar gaat het om!

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending