Naar de camping dan neem je toch zeker wel een fietsje mee? Uhhh nou na een eerdere blog over grootste ergernissen op de camping weet ik dat eigenlijk niet meer. Ouderen op electrische fietsen en kinderen op kinderfietsjes of loopfietsjes zijn volgens veel kampeerder niet welkom op de camping. Toch nemen wij ook komende vakantie zeker de kinderfiets en loopfiets mee. Ik zal je vertellen waarom.
Waarom ergert men zich aan een loopfiets op de camping?
Tja, ik stelde op facebook de vraag wat de grootste kleine kampeer ergernissen waren. Ouders met kinderen ergerden zich aan mensen die met hun (electrische) fietsen over de camping scheurden. Met de angst dat hun kind onder de fiets komt. Ouderen geven juist aan dat kinderen op een kinderfiets of loopfiets zomaar de weg op kunnen schieten en vaak voor geluidsoverlast zorgen. Toch vind ik dat een loopfiets of kinderfiets op de standaard inpaklijst voor kampeerders thuis hoort, net als de opvouwbare bolderkar trouwens.
Lang leve de loopfiets
Eerlijk is eerlijk tot een jaar of zeven geleden had ik nog nooit van een loopfiets gehoord. Toen mijn zoontje echter twee werd was de eerste loopfiets een feit. Een loopfiets heeft twee wielen, geen trappers en wordt door de peuter met de eigen benen voortbewogen.
Omdat de loopfiets twee in plaats van drie wielen heeft moet je peuter zelf het evenwicht bewaren. Dat gaat eerst met twee voeten aan de grond, maar al snel vinden ze uit dat ze zich ook kunnen afzetten om snelheid te maken. Dan is het rennen geblazen.
Omdat peuters op een loopfiets handen en voeten moeten combineren om de fiets in bedwang te houden helpt een loopfiets ook bij de motorische ontwikkeling van je kindje. Al is het op de stoep kinderen leren met een loopfiets wel de beginselen van het zich inzicht in het verkeer. Wanneer moet ik stoppen? Hoever is de stoep nog ten opzichte van de snelheid. Dit helpt enorm als ze straks op een kinderfiets stappen.
Foto: Susannah Relf
De camping is een perfecte plek om een kinderfiets uit te proberen
De overstap van een loopfiets naar een kinderfiets is over het algemeen een stuk kleiner dan bij bijvoorbeeld een driewieler. Onze zoon kreeg voor zijn derde verjaardag zijn eerste echte kinderfiets met trappers. Supertrots was hij ook al zaten er nog zijwieltjes aan zijn kinderfietsje. Die zijwieltjes hebben er welgeteld drie dagen opgezeten omdat hij ze gewoon niet nodig had. Zijn evenwicht bewaren had hij op de loopfiets al geleerd.
De camping is de perfecte plek om te leren fietsen. Er is ruimte genoeg op een veldje om rondjes te rijden. Als je kind met de kinderfiets omvalt valt hij zacht op het gras. Daarnaast is er ook nog eens weinig tot geen verkeer waardoor ze lekker hun gang kunnen gaan met hun kinderfietsje.
Loopfietsen en kinderfietsen bannen van de camping?
Nou nee dus! Wat mij betreft horen de kinderfiets en loopfiets echt thuis op de camping. Vooral als je zoals wij in de stad wonen is de camping één van de weinige plekken waar je kinderen gewoon lekker kunt laten fietsen. Ze kunnen ontdekken hoe ze met die vrijheid om kunnen gaan én gewoon ook nog eens goed en veilig kunnen leren fietsen.
Zeuren andere kampeerders dan gewoon over die kinder- en loopfietsen?
Natuurlijk moet je als ouder je kind een beetje in de gaten houden. Je geeft ze instructies mee en als ze door hun enthousiasme teveel kabaal maken spreek je ze daarop aan. Ze moeten immers ook leren dat ze met anderen rekening moeten houden. Maar dat laatste moeten degenen die zich aan de kinderfietsjes ergeren ook doen. Gelukkig kun je ook altijd nog kiezen voor een ander soort camping waar minder kids komen. Wat mij betreft, is een kinderfiets of loopfiets voor die kleintjes dus echt een musthave op de camping! Wat vinden jullie?
Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door FietsenopFietsen.nl
reageer