Onbekend Oost Denemarken: wat te doen op Lolland-Falster?

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Oost-Denemarken, de regio’s Lolland-Falster en Seeland, zijn niet de eerste plekken waar mensen hun rondreis door of vakantie in Denemarken beginnen. Hoewel onbekend heeft de Oostkust van Denemarken verrassend veel te bieden. Onze rondreis Denemarken begon met een paar dagen in deze regio. Een groot gebied, vol met natuur, mooie kusten, cultuur en fun, waarvan we maar een klein stukje hebben gezien.

Oost-Denemarken, je bent er zo!

Met de Ferry van Scandlines vanaf het Duitse Puttgarden staan we in een mum van tijd het Deense Rødby. De afwikkeling bij de vaarterminal gaat snel en de overtocht zelf duurt een kleine drie kwartier.

Scand1

Vanaf 2028 wordt de reistijd trouwens korter, want dan is de Fehmarnbelttunnel klaar. Deze tunnel, met een lengte van 18,2 kilometer, wordt de langste wegtunnel van Europa. Behalve auto’s gaan er ook treinen door. De bouw is een echt huzarenstukje: In Rødby is er een heel informatiecentrum aan gewijd. Als je interesse hebt in weg- en waterbouw, is het zeker de moeite van een bezoek waard.

Wij hebben deze eerste dag echter een ander doel: de Dodekalitten in Kragenaes. Dit is een kunstwerk van 12 enorme stenen die in een cirkel zijn geplaatst. Je kunt niet met de auto bij het kunstwerk komen, maar wel wandelend vanaf Kragenaes Havn via een mooi pad door het bos.

Zodra je het bos uit loopt, zie je het kunstwerk dadelijk staan: de menhirs zijn 12 meter hoog en in een aantal ervan zijn gezichten gebeiteld. Het is “work in progress”: zodra er geld is wordt er weer een steen voorzien van een hoofd. Er gaat een legende dat de Dodekalitten onder bepaalde omstandigheden zingen, en daarmee vrouwen rond de stenen laten zweven. In het kunstwerk wordt het zingen verbeeld door mysterieuze muziek die bij de beelden uit de grond komt. Het geeft een heel bijzondere sfeer.

Dodekalit1

Nysted: Fraai aan de baai

Vanaf de Dodekalitten is het een kleine 50 kilometer rijden naar onze camping in Nysted. Nysted is een havenplaatsje aan de Oostzee. Het staat vol met schattige oude vissershuisjes, maar is jammer genoeg niet heel erg levendig. Aan de rand van het stadje staat een watertoren uit 1912. In 1976 raakte de toren in onbruik en werd er gediscussieerd over afbraak ervan. Met een nipte meerderheid werd besloten de toren te renoveren en sindsdien is het een echt herkenningspunt voor de stad.

Nysted1

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

In Nysted gelegen in het zuiden van Seeland overnachten we op Nysted Strandcamping, gelegen aan een baai van de Oostzee. Vanaf de camping loop je zo het Skansepark in. Je kunt daar wandelen langs de baai, uitkijken naar het mooie (maar niet openbaar toegankelijke) Aalholm Slot, of lekker liggen luieren op het zandstrandje om vervolgens een duik in het water te nemen.

Lees ook:  Doen in Ringkøbing: klimmen, zandkastelen, boottocht en meer...

Nysted3
Op de camping kun je met alle kampeermiddelen terecht. En ook zonder, want op de camping staat ook een aantal huisjes dat verhuurd wordt. Voor tenten is er een apart tentenveld. De auto kan naast de tent worden geparkeerd. Voor het in- en uitladen is dat makkelijk. Tijdens ons verblijf was het echter erg druk op het tentenveld, en wij vonden dat de auto’s dan wel erg veel ruimte op het veld opeisen. Een centrale parkeerplek buiten het veld zou beter zijn. Op het tentenveld staan een paar picknickbanken (altijd prettig!) en er is een grillplaats, handig voor worstjes en marshmellows.

Het sanitair op de camping is verdeeld over een aantal gebouwtjes, die in een cluster in het midden van de camping staan. In het begin is het even zoeken wat in welk gebouwtje zit. Alles is basic, maar wel compleet: Er is een keuken met gaspitten, oventjes en magnetron en bij de doucheruimte zit een familiedouche mèt wc. De douches zijn gratis en lekker warm, net zoals het water bij het afwassen. Daar houden wij van.

Typisch Deens: De “Hoppepude”

Voor kinderen is er op de camping een speeltuin. Voor het eerst maken wij hier in Seeland kennis met de term “Hoppepude”, een springkussen. Het blijkt dat deze op geen enkele camping in Denemarken mag ontbreken: we komen er tijdens onze reis nog heel veel tegen. De rest van de speeltuin is wat verouderd, alhoewel uit sommige speeltoestellen blijkt dat er wel wordt gewerkt aan vernieuwing. Een populair onderdeel bij onze kinderen waren de skelters. Ook deze vind je op bijna elke Deense camping. In Nysted kun je ze lenen met een muntje van 10 kronen, maar onze kinderen ontdekken al snel dat een AH-muntje ook werkt.

Nysted4 1

Nysted Strandcamping heeft een klein winkeltje. Mocht je echt iets belangrijks vergeten zijn, dan kun je er terecht. Voor “echte” boodschappen liggen er twee supermarkten op 2,5 kilometer afstand van de camping in het stadje. Je kunt er heen wandelen via een wandelpad langs de baai en door het stadje. Dat is erg mooi, maar toch ook wel een hele tippel.

Centraal tussen zoo, bos, fun en kunst

De camping ligt voor onze activiteiten lekker centraal. Safaripark Knuthenborg Zoo ligt op een half uurtje rijden, en op ongeveer dezelfde afstand tref je bij het plaatsje Marielyst het mooiste strand van Denemarken of kun je wandelden in het Bøtøskoven.
Dit niet al te grote bos ligt op de zuidelijkste punt van Denemarken en zit vol met prachtige vlinders. Er lopen ook wilde paarden, maar die lieten zich tijdens ons bezoek niet zien. In het bos is een aantal uitgezette korte wandelingen, die je ook kunt combineren. Foldertjes met de routes liggen bij de ingang van het bos, en zijn ook te krijgen bij de toeristeninformatie van Marielyst.

Nysted5

Nysted2

Direct naast het bos vind je het Golf en Funpark. Je kunt hier allerlei varianten van het golfspel spelen. En je hoeft er net eens voor te kunnen golfen! Wij spelen er voetbalgolf, maar ook frisbeegolf, handbalgolf en pitch en puttgolf kun je er spelen. Verder hebben ze twee midgetgolfbanen (waarvan er één de grootste van van Denemarken is), kun je je reactiesnelheid testen in een baseball-kooi en rondsjezen op een segway.

Lees ook:  Campingmuseum Denemarken, wij namen een kijkje!

De activiteiten kun je per stuk reserveren, maar er is ook een dagpas waarmee je alle activiteiten kunt doen. Het park is best groot en de verschillende spelbanen liggen er goed onderhouden en strak gemaaid bij. Met ons gezin vermaken we ons veel langer dan we van tevoren hadden verwacht. Onze dochter van 7 doet dapper mee, hoewel sommige onderdelen soms net wat te moeilijk voor haar zijn. Dochter van 10 weet echter geregeld vader en moeder af te troeven.

Nysted6

Nysted7

Ook kunstminnaars komen aan hun trekken

Als je van kunst houdt, is het Fuglsang Kunstmuseum een aanrader. Het ligt in Toreby, op ongeveer een half uur rijden van de camping. Fuglsang is een van de oudste kunstmusea van Denemarken. In een mooi gebouw, waarvan het uitzicht al een kunstwerk op zich is, hangen in een aantal zalen mooie kunstwerken.

Tijdens ons bezoek is er een tentoonstelling over Munch en Goldstein, een Noorse schilder en Deense dichter die lang bevriend zijn geweest en elkaars werk hebben beïnvloed. Hoewel het museum niet heel groot is, kun je er zeker wel een ruim uur doorbrengen. En vergeet niet nog even rond te kijken in de museumwinkel en koffie te drinken in het café!

Nysted8

Verdwalen is (g)een optie in Labyrint Lolland-Falster

Een andere activiteit, alweer op een halfuurtje rijden, is het Labyrint Lolland-Falster. Het bevindt zich bij een op het eerste gezicht onooglijk industrieterreintje in Guldborgsund. We parkeren er en bedenken net “waar zijn we nu weer beland?”, als we vriendelijk welkom worden geheten door Christine, de eigenaresse. Een paar maanden geleden is ze, in een klein bosje bij het industrieterrein, een labyrint begonnen. In dit bijzondere doolhof hangt op elke kruising een bordje. Steeds als je een bordje tegenkomt, beantwoord je een vraag. Het antwoord geeft vervolgens aan hoe je je weg moet vervolgen.

Er zijn verschillende routes. Wij kiezen voor een route met gemengde vragen, geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, in het Duits. Meestal gaat het met die vragen goed, maar soms is het lastig: “Hoe heet de hond van Tim?”. Weten wij veel. Dan maar gokken. En als het mis gaat, dan terug naar het vorige punt en opnieuw proberen.

Nysted9

In het labyrint is ook een schuilhuisje dat vol hangt met houten ballen. Kinderen kunnen er zelf een bal kleuren. Zodra er twintig klaar zijn, worden ze door Christine aan elkaar geregen en opgehangen in het huisje. Zo ontstaat er een vrolijk geheel.

En eigenlijk is dat de hele sfeer die er in het labyrint heerst. Heerlijk door de ongedwongen sfeer en simpelheid. Geen digitale gadgets, maar gewoon pen en papier. En in het midden van het doolhof gewoon op de uitkijktoren, glijbaan of leuk groot vier op een rij spelen, terwijl vader en moeder aan de koffie met taart zitten.

Een paar dagen is te kort

Na al deze activiteiten zit onze dagen in Lolland-Falster en Seeland er alweer op. Het was eigenlijk te kort voor Zuidoost Denemarken. Maar wij reizen door naar het eiland Møn, waar een nieuwe camping Hårbølle Strand op ons wacht.

Lees alles over onze vakantie in Møn Seeland en Lolland en Falster:
– Alles wat je moet weten over kamperen in Denemarken
– Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen
Hårbølle Strand, camping in de natuur op Deens Møn
Stevns Klint: de kerk die net niet helemaal in zee stortte

Deze rondreis door Denemarken maakte Erik op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen en eerlijke ervaring. 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending