Welke lichtgewicht tent voor 4 personen? De shortlist:

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een lichtgewicht tent voor een gezin van 4 personen, die weinig ruimte inneemt, makkelijk is op te zetten, die je mee kunt nemen tijdens een fietsvakantie of zelfs als je gaat wandelen of  backpacken. Eigenlijk moet het een ultra lichtgewicht tent zijn om aan die eisen te voldoen. Dit soort tenten zijn er steeds meer maar een echte lichtgewicht tent voor een gezin van 4 personen vinden dat is echt een uitdaging kwam ik achter in mijn zoektocht. Tot nu toe is dit mijn shortlist.

Waarom willen we een lichtgewicht tent?

Je zou zeggen jullie hebben toch een vouwwagen waarom wil je dan een lichtgewicht tent? Nou dat zit zo: Oorspronkelijk zijn we toch tentkampeerders en toen er nog geen kinderen waren hebben we veel gebackpackt.  Ook met kleine kids hebben we met een grote gezinstent gekampeerd.

Nu de kinderen wat ouder worden willen we ook weer eens een fietsvakantie of -weekend kunnen maken en misschien eens gaan interrailen met de kinderen en dat combineren met kamperen. Dan wil je je niet een breuk sjouwen aan een tent van 8 of 9 kilo die ook nog eens lastig is mee te nemen. Daar startte dus mijn zoektocht naar een lichtgewicht familietent.

Welke lichtgewicht tent willen we?

We willen de tent vooral gaan gebruiken voor fietsvakanties en backpack trips waarbij hij dus eventueel ook in het vliegtuig mee moet kunnen. Daarbij kwamen we op de volgende wensenlijst:

 • Onder de 6 kilo maar nog liever onder de 3 kilo inclusief stokken, haringen etc.
 • Budget tot zo’n €600
 • Snel op te zetten
 • Een aparte binnentent om insecten buiten te houden
 • Voldoende ruimte voor 4 personen + bagage in de binnentent
 • Een extra ruimte binnen om ook bij slecht weer apart van de kinderen de kunnen zitten
 • Qua pakformaat zo klein mogelijk of makkelijk te verdelen over verschillende tassen
 • Kwaliteit en waterdichtheid moeten voldoende zijn

Eén of twee lichtgewicht tenten als familietent?

We twijfelen nog een beetje tussen 1 of 2 ultra lichtgewicht tenten. Het grote voordeel van 2 kleine lichtgewicht tenten, met bijvoorbeeld één 2 persoons MSR tent en één 3 persoons Nordisk tent + eventueel een tarp, is dat je veel flexibeler bent. Ook met het oog op de toekomst wanneer de kinderen gaan puberen zijn gescheiden tenten misschien wel een pré.

Nadeel van twee tenten is dat het qua gewicht bijna altijd zwaarder is dan één grotere tent en om wel aan een gewicht onder de totaal 3 kilo te komen moet je echt ultra lichtgewicht tenten kopen en die zijn behoorlijk aan de prijs. Voorlopig hebben we toch besloten om maar naar één tent op zoek te gaan.

Lichtgewicht tenten kijken en vergelijken

We lopen al enige tijd rond met het idee om een lichtgewicht familietent te kopen dus heb ik ook al heel wat uurtjes op internet rondgesurft. Reviews en fora gelezen en maten en gewichten vergeleken.

Lees ook:  Beste tent voor winterkamperen? | 6 wintertenten!

Daarnaast hebben we ook al een paar keer een kampeerwinkel bezocht om de tenten van binnen te bekijken en even proef te liggen met 4 personen. Heel gezellig met het hele gezin hebben we al een paar keer in een stuit gelegen van het lachen.

Uit het proefliggen bleek dat we wat extra ruimte toch wel fijn vinden, maar eigenlijk geen concessies willen doen op gewicht. Dat maakt dat de volgende tenten staan op dit moment op de shortlist.

decathlon lichtgewicht tent

Decathlon lichtgewicht Trek 500 4

Deze Decathlon trekking koepeltent weegt maar 4,8 kilo, heeft 4 redelijk ruimte slaapcabines en je kunt er prima rechtop in zitten. In het voorportaal is ruimte voor extra bagage. Dat klinkt niet slecht en omdat hij van Decathlon is, is de prijs ook nog eens enorm goedkoop. Het is misschien een beetje raar maar dat is dan ook wat mij een beetje tegenhoudt. Welke kwaliteit krijg je hiervoor? Het is allemaal uitgebreid getest maar toch daarnaast lijkt hij op het moment niet leverbaar.

 

wickiup 5 ultra lichtgewicht tent 5 personen

Nigor / Bach Wickiup 5 of toch 4

De Nigor Wickiup 3 lichtgewicht tipi kende ik wel maar ik kwam erachter dat er ook een 4 persoons en een 5 persoons variant is die naast Nigor ook onder de merknaam Bach wordt verkocht. Deze tenten lijken eigenlijk de perfecte lichtgewicht tent te zijn. De 4 persoonsversie is efficiënt met 2,5 kg en een pakmaat van  14 cm x 49 cm. De 5 persoons ultralichtgewicht versie van 3,7 kg en een pakmaat van 18 x 60 is net iets zwaarder maar heeft wel een zee van ruimte. Daarnaast zien ze er ook nog eens heel gezellig uit en kun je in de Wickipu 5 bijna rechtop staan.  

msr elixir4 lichtgewicht tent

 

Elixir 4 personen

De MSR Elixir 4-persoons lichtgewicht tent is ook gemaakt voor 4 personen maar wel met smalle matjes. Met zijn 4.3 kg en kleine pakmaat, qua gewicht dus iets zwaarder. Alleen de extra ruimte is wat beperkt. Je hebt aan twee kanten een kleine vestibule, maar daar kun je niet echt apart zitten van de kinderen. Hier zouden we dan nog een aparte tarp bij mee moeten nemen. MSR tenten zijn echter wel kwaliteitstenten en qua budget is hij nog betaalbaar.

nordisk lichtgewicht 4 personen

Nordisk Oppland 4 trekkingtent

Deze Nordisk Oppland 4  lichtgewicht tent is ook echt geweldig. Hij is namelijk superflexibel. De tent heeft één slaapcompartiment voor 4  personen en een leefruimte ervoor. De voorkant kun je op 4 manieren opzetten bijvoorbeeld helemaal dicht of juist met een luifel, afhankelijk van de weersomstandigheden. De tent is wel een stuk zwaarder dan de andere tenten met 5,56 kg, maar de pakmaat van 20 x 55 cm is op zich nog acceptabel. Voor backpack of wandelvakanties te zwaar, maar voor fietsvakanties wel geschikt.

Hillenberg tent familie

Hillenberg Keron 4 ultra lichtgewicht tent

De Hillenberg Keron 4 staat ook nog op de lijst hoewel ik ook bij deze tent net als bij de MSR Papa Hubba denk dat er te weinig extra ruimte is. Met 4,6 kg en 22 x 55 cm pakmaat is ook deze acceptabel. De 4 GT versie is wel groter maar ook weer zwaarder en duurder. Want bij Hillenberg betaal je voor kwaliteit en naam.  

Lees ook:  Tent impregneren: Zo doe je dat! + 5 tips

exped tent gezin

Exped Carina IV krappe tent voor gezin?

Ook de Exped Carina IV staat nog op de lijst, deze is vergelijkbaar met de MSR Papa Hubba, maar is qua slaapruimte net iets groter en met 2,9 kg net iets zwaarder ook. Ik ben echter bang dat deze om te slapen groot genoeg is, maar dat er te weinig ruimte overblijft om bagage droog op te bergen. Apart zitten is er ook niet bui. Dus hoewel het een (lichtgewicht) tent voor 4 personen is, heb ik hem eigenlijk al afgeschreven.

helsport tent 4 personen

Hellsport Lofoten Trek 5

De Hellsport Lofoten Trek 5 lichtgewicht tent maakt wel nog een goede kans hoewel deze met 4,8 kg wel al aan de zwaardere kant is. Voor 5 personen vind ik de slaaptent persoonlijk aan de kleine kant maar met 4 personen kunnen wij als gezin hier prima in slapen. Daarnaast heeft hij een voorportaal van 2  meter diep waardoor er genoeg ruimte is voor bagage en om eventueel apart van de kinderen te zitten. Ook de prijs is reëel voor wat je krijgt.

Helsport Fjellheimen 6 personen

Helsport Fjelheimen superlight 6 als gezinstent?

De  FJelheimen ultra lichtgewicht tent van Helsport is ook nog interessant. Het is een lichtgewicht tent voor 6 personen met erg veel ruimte voor maar 4,3 kg. De tent heeft twee aparte slaaptenten, één voor 4 en één voor 2 personen en een tussenstuk voor bagage. Hoewel dat tussenstuk met 80 cm niet heel ruim is. Kun je het wel bij één van de slaaptenten trekken als je gewoon binnen zit zodat het ruim genoeg voelt. Omdat er echter van ander materiaal gebruik wordt gemaakt dan bij de Lofoten tent is deze tent met ruim €1000,- wel aan de prijs.

nigor laughing owl 4 personen lichtgewicht

Nigor Laughing Owl

De Nigor Laughing Owl is de grootste lichtgewicht tent die echt gemaakt is voor gezinnen. Met 5,5 kg valt hij nog net binnen onze voorwaarden, maar is meer gericht op fietsvakanties dan de backpack trips. De tent heeft echt een zee van ruimte en is 2 meter hoog waardoor je er makkelijk in kunt staan. Het heeft één slaapcabine en een voorportaal van 160 cm waar je ook kunt staan. Lees ook onze uitgebreide review…

lowland multinova

Lowland Multinova

De Lowland Multinova, deze lichtgewicht tent voor een gezin, werd door verschillende mensen die met het gezin op fietsvakantie gingen aangeraden. Hij is als 2-persoons tent, als 4-persoonstent en als tent met grote luifel te gebruiken. Daarnaast heeft hij maar een paar haringen. Omdat het een lange tunneltent is en dit doek rekt moet je hem wel af en toe bijspannen als je ergens langer bent, maar dat geldt voor bijna al deze lichtgewicht tenten. Qua gewicht valt hij met 6,7 kg wel voor ons te zwaar uit.  Hij is alleen helaas niet meer goed beschikbaar. 

Tent suggesties laat het ons weten

Er valt dus heel wat te kiezen als je die grote lichtgewicht tenten éénmaal gevonden hebt. Maar een keuze maken is toch nog best lastig. Want het gaat om een goede mix vinden van comfort, gewicht en prijs. Vooralsnog denk ik dat op dit moment de Wickiup 5, de Hellsport Lofoten 5 en de Decathlon Trek 500 4 bovenaan de lijst staan.  Voor ons is het uiteindelijk de Wickup geworden, maar als je nog suggesties hebt laat het gerust weten.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

12 reacties

 • Hi, wij hebben de decathlon Quickhiker voor 4. Prima tentje… maar wij wilden dikkere matjes (exped megamat-heerlijk) en toen pasten we niet meer met z’n 4en in de tent (kids nu 10 en 7)

  We hebben nu een voorloper van de nordisk rago via marktplaats (lowland multinova). Heerlijk, en in de toekomst tot twee tentjes om te bouwen. De quickhiker bewaren we. Ondanks (/dankzij) decathlon is het een prima tent! Succes met de keuze

  • Die lowland multinova hebben wij ook. Heel fijne en multifunctionele tent, zeker voor fietsvakantie. Helaas wordt hij niet meer gemaakt. Dit soort relatief lange tunnels heeft wel vaak als nadeel dat er behoorlijk veel krimp in het doek zit, en dat je ze dus steeds opnieuw moet afspannen bij temperatuurswisseling. Daardoor zijn ze minder geschikt voor een langer verblijf op 1 plek.

  • Dag Peggy,
   Dank voor je advies die Lowland ziet er inderdaad ook mooi uit. Zie dat hij nog wel leverbaar is maar voor ons eigenlijk te zwaar als we gaan backpacken. De Quechua tent is ook best een goede deal maar wel smalle matjes dus 😉

 • Hi, Wij hebben de lofoten 5 van Hellsport. Een hele mooie tent waar we veel plezier van hebben gehad. Wij zijn met z’n 2e en daarvoor is hij eigenlijk weer te zwaar. Voor een reparatie hebben wij hem een keer naar de bever gestuurd, waar vervolgens de tent is zoekgeraakt. Wij hebben daarom een gloednieuwe lofoten 5 retour gekregen, maar zitten er aan te denken om hem op te ruilen voor een kleiner lichtgewicht tentje. Mocht u interesse hebben om hem voor een schappelijk prijsje over te nemen, kunt u gerust contact opnemen!

  Mvg,

  Anneke Dekker

  • Beste Anneke,

   Op zoek naar een tent voor ons kleine gezin las ik deze topic en reacties. De lofoten 5 klinkt en ziet er op filmpjes uit als zeer geschikt, helaas vind ik ‘m niet bij kampeerwinkels terug. Mocht u de tent nog willen verkopen, neem gerust contact met mij op, dan kunnen we bekijken of het inderdaad een tent is die bij ons past.

   Mvg,

   Annefleur Petri

  • Beste Anneke,

   Op zoek naar een tent voor ons kleine gezin las ik deze topic en reacties. De lofoten 5 klinkt en ziet er op filmpjes uit als zeer geschikt, helaas vind ik ‘m niet bij kampeerwinkels terug. Mocht u de tent nog willen verkopen, neem gerust contact met mij op, dan kunnen we bekijken of het inderdaad een tent is die bij ons past.

   Mvg,

   Annefleur

 • Decathlon trek 500 4
  Prima tent, wij zijn er mee naar Santiago gefietst vanuit leerdam en óók nog vanuit leerdam naar de middelandse zee.
  En verder nog verschillende tochten in Nederland.
  Gedurende 5 jaar is er geen druppel water binnengekomen.
  Ik kan niet anders zeggen dan dat dit de ideale tent is voor fietsvakanties!!!

Laat jouw reactie achter