Kamperen en lezen gaan voor mij samen. In de hangmat in de zon, onder een boom in de schaduw of met regendruppels op het tentdoek; in dat beeld past bij mij altijd een boek. Maar als je veel leest, kunnen boeken behoorlijk wat ruimte innemen. Dan is een e-reader een fijn alternatief. Maar hoe gebruik je die nu makkelijk en goedkoop op de camping? Akke zocht het uit. 

Iedere vakantie een nieuw boek

Vroeger mochten we in de zomervakantie altijd één nieuw boek kopen. Zo spaarden mijn zus en ik de boeken van Artemis Fowl en maakte ik kennis met Gerbrand Bakker. Ik vond het altijd een feestje om een mooi boek uit te zoeken zo net voordat we op vakantie gingen. Het uitzoeken van een of twee goede boeken hoort nu dan ook standaard bij mijn vakantievoorbereiding.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Omdat ik meestal wel meer dan één boek lees, gaat er altijd een stapeltje mee op reis. Achterin onze kampeerauto had ik tussen het matras en het zijpaneel van de auto een boekenhoekje gemaakt. Ik kon makkelijk acht boeken meenemen. Alleen wanneer ik vlieg en kampeer is dit niet altijd een optie. Daarom hier een aantal tips over hoe je voldoende boeken mee kunt nemen op reis.

Tip 1: Gratis lenen bij de vakantiebieb

Elk jaar staan er vanaf 1 juni boeken klaar in de gratis app vakantiebieb. (Ook voor niet leden) De eerste maand vind je er alleen jeugdboeken daarna ook boeken voor volwassenen. Je download de vakantiebieb app en kunt de boeken heel gemakkelijk op je telefoon lezen. Dus ook wanneer je weinig ruimte hebt, kun je op deze manier wel degelijk heel wat boeken ‘meenemen’.

Dit jaar staat bij de jeugdboeken bijvoorbeeld ‘De afstand tussen jou en mij’  onder de categorie 15-18 jaar. Dit boek is ook zeker de moeite waard om te lezen wanneer je die leeftijd al bent gepasseerd. Het gaat over een meisje dat alleen de Appalachian trail loopt. Het is een spannend en geloofwaardig verhaal over een heel bijzondere langeafstandswandeling.

Vanaf 1 juli staan ook de boeken voor volwassenen open. Wat ik heel tof vind, is dat je dan gratis nieuwe titels kunt lezen. Zo staan ‘Zomervacht’ van Jaap Robben en ‘Ach, moedertje’ van Hugo Borst alvast voor je klaar.

Tip 2: Een stapel boeken op je e-reader

Natuurlijk kun je ook boeken op een e-reader zetten. Zelf heb ik de Kobo Glo. Het handige aan deze e-reader is dat er een leeslampje in zit. Op deze manier kun je ook prima ’s avonds in bed of bij een kampvuur doorlezen.

Af en toe koop ik een e-book. Voor deze zomer staat ‘De goede zoon’ van Rob van Essen alvast op mijn e-reader.

Tip 3: boeken met vervallen auteursrecht

 Nog vaker download ik een boek van de digitale bibliotheek van de Nederlandse Letteren. Via deze website kun je gratis boeken downloaden die geen auteursrecht meer hebben. ‘Stille kracht’ van Louis Couperus of reisverhalen als Nova Zembla  kun je hier gratis downloaden. Je kunt ze dan op je telefoon, tablet of e-reader lezen.

Natuurlijk zijn dit niet de nieuwste boeken, want auteursrecht vervalt niet zomaar. Toch is het bijzonder hoe mooi en toegankelijk bijvoorbeeld de boeken van Louis Couperus blijken te zijn.

Tip 4: e-books lenen bij de bieb

Wanneer je liever van levende schrijvers leest of een voorkeur hebt voor chicklits of thrillers, dan kun je ook e-books lenen via de bibliotheek. Wanneer je lid bent van de bibliotheek is dit heel gemakkelijk. Je kunt tien titels per keer lenen, dus daar kom je ook een heel eind mee op vakantie.

Tip 5: Boeken luisteren in de auto

Naast het daadwerkelijke lezen, kan het laten voorlezen van een boek ook een heerlijk tijdverdrijf zijn tijdens een lange autorit. Omdat ik lid ben van de bibliotheek doe ik dit het hele jaar door, maar ook wanneer je geen lid bent is er een gratis selectie. Niet alleen in de auto vind ik het leuk om voorgelezen te worden, maar bijvoorbeeld ook voor het slapen gaan.

Via de app LuisterBieb komen klassiekers als ‘de koning van Katoren’ of ‘GVR’ langs. Ideaal voor een rit met kinderen en stiekem vind ik deze verhalen zelf ook heel leuk om te luisteren. Ook de LuisterBieb heeft een vakantie-editie waar vanaf 1 juni acht titels klaar staan voor jeugd.

Tip 6: Abonnementen om veel te lezen

Natuurlijk zijn er ook allemaal abonnementen waarbij je bijna onbeperkt e-books kunt lenen. Voorbeelden hiervan zijn het abonnement Kobo Plus Boeken bij Bol.com, Amazon Prime of storytel.com waar je ook luisterboeken kunt lenen. Bij Storytel heb je alleen wel te maken met beperkte selecties.

Omdat ik vooral boeken lees van Nederlandse auteurs en omdat het assortiment bij de bibliotheek heel ruim is, gaat hier mijn voorkeur naar uit. Een andere reden waarom ik geen echt abonnement heb op een digitale leesomgeving is, omdat ik stiekem toch nog graag een boek in mijn handen heb. Zeker ook op de camping.

Tip 7: een ‘echt’ boek lezen

Wanneer je het liefst een hardcover of paperback leest, kan dit ook op vakantie. Je kunt ruimte maken voor één of twee boeken in je bagage en deze ruilen met andere kampeerders.

In Nederland is het leuk om te ruilen binnen een mini-bieb of via zwerfboek.nl. Maar ook op steeds meer campings vind je een ruilplank of kast voor boeken. Wanneer je in het buitenland bent, kun je vaak ook ruilen op campings. Het voor- of nadeel hiervan is wel dat je dan niet altijd Nederlandstalige boeken terug kunt ruilen. Ik wil zelf ook nog graag een minibieb bij huis. Misschien moet ik een van mijn handige broers maar weer eens vragen.

Zo kun je goedkoop en veel lezen op reis

Op deze manieren probeer ik voldoende boeken mee te nemen op reis en lukt het mij om genoeg te lezen. Met de vakantiebieb, luisterboeken, mijn e-reader en stiekem ook nog een stapeltje echte boeken kan ik op reis. Op de camping zit ik zo nooit zonder boek terwijl ze weinig ruimte innemen.

Heb jij nog andere tips om makkelijk de hele zomer te lezen?

Over de schrijver

Akke

Akke

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland maar ook in Scandinavië, Jordanië en binnenkort Oeganda. Leer Akke kennen...

Laat jouw reactie achter

2 reacties

  • Zelf heb ik nog steeds graag een papieren boek! Ik bezoek heel regelmatig kringloopwinkels en koop daar lekkere vakantie lectuur voor een paar euro. Samen nemen we een krat boeken mee in de auto.