Lek caravan- of camperdak repareren? Hoe dan?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Lekkage in je camper of caravan, repareren is een hel! Want zeker als je het te laat ontdekt, kan de schade zo groot zijn dat je geliefde vakantiehuisje op wielen direct naar de schroot kan. Zeker bij wat oudere caravans en campers is het dus aan te raden om op tijd te beginnen met het waterdicht maken van het dak en de naden. Maar welke opties zijn er en hoe doe je dat? Wij zochten het uit.

Vochtschade in je camper is niet verzekerd

Of de vochtschade nu van binnenuit komt, of zoals vaker het geval is van buitenaf, eigenlijk alle camperverzekeringen sluiten vochtschade uit. Daarnaast kan het repareren van vochtschade aan je camperdak of caravandak flink in de papieren lopen, een paar duizend euro is niks, dus voorkomen is beter dan genezen.

camperdak lekkage repareren

Lekkage kan ontstaan op de naden of door corrosie

5 manieren om je camper of caravan echt waterdicht te maken

Er zijn grosso modo vijf manieren waarop je waterschade en vochtschade van buitenaf de caravan of camper kunt voorkomen:

  1. Siliconenkit: Dit wordt nog steeds het meest gebruikt en is op de korte termijn effectief. Met de siliconenkit zoals die van Obelink dicht je alle naden van je camper of caravan af. Nadeel van siliconenkit is echter dat het na verloop van tijd uithardt en gaat scheuren. Je moet dan dus zeker iedere twee à drie jaar de naden bijwerken of vervangen.
  2. Butylkit: Deze rubberkit zoals Sikaflex 221 droogt minder hard uit en kan dus snel een jaar langer blijven zitten dan siliconenkit, maar heeft wel een aantal andere nadelen. Het is lastiger aan te brengen en bij opwarming door bijvoorbeeld de zon kan deze scheurtjes krijgen. Hierdoor kun je het lastiger overschilderen. Als je een heel oppervlak ermee behandelt, kun je er ook niets op bevestigen zoals zonnepanelen omdat lijm zich er slecht aan hecht.
  3. Polymeerkit: Is een verbindingslijm die flexibel blijft en goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld naden tussen dak en wandpaneel.
  4. Nanocoating: Nanocoating, keramiek coating of glascoating, het zijn verschillende namen voor hetzelfde. Dit is een dunne, keiharde laag die in verschillende laagjes wordt aangebracht, die de laklaag waterdicht en spiegelglad maakt. In de coating zit siliciumdioxide (SiO2). Hierdoor wordt de laag zo glad dat water en vuil zich niet meer hechten.  Dit is dan ook meteen de duurste oplossing.
  5. Polyurethaanhars voor het hele dak: De nieuwste optie is een polyurethaanhars, die niet alleen de naden, maar ook het hele dak waterdicht maakt. Het kost ongeveer 8 uur, met tussenpozen, om het aan te brengen, maar dan is camper of caravan wel voor 10 jaar, gezien de garantie, beschermd en heb je 10 jaar geen gedoe meer met kitranden.
Lees ook:  Review: Kogeldruk meten met de Reich TLC disselweger

De polyurethaanhars, gepatenteerd door Membrapol,  is namelijk elastisch, waterdicht én kan worden overgeschilderd of als ondergrond voor bijvoorbeeld zonnepanelen gebruikt worden.

Beste optie om je camperdak te repareren?

Hoewel de naden kitten met polymeerkit op de korte termijn misschien de makkelijkste oplossing is, weet je eigenlijk alleen met een nanocoating of Membrapol zeker dat je voor jaren klaar bent en droog zit in je camper. Waarbij Membrapol je een stuk minder pijn in je portemonnee doet. 

mebrapol

Hoe werkt polyurethaanhars dan?

Wil je voor langere tijd van het onderhoud af zijn en zeker zijn van geen lekkage, dan is een behandeling met polyurethaanhars een goede keuze. Het enige product waarmee je meteen het hele dak aan kunt pakken is Membrapol 260. Het is een hars die ook veel gebruikt wordt op het dek van boten, maar ook om bijvoorbeeld kunststoffen douchebakken te repareren, omdat je dan voor €200,- klaar bent voor een totale camperdak reparatie in plaats van het vijfvoudige.

Caravandak zelf waterdicht maken

Zelf aan te brengen of door een specialist

Zelf aanbrengen of laten doen?

Als je ooit een kozijn geschilderd hebt, kun je ook een polyurethaanhars zoals Membrapol op jouw caravandak of camperdak aanbrengen om het daarmee te repareren. Maar omdat het product in 4 lagen aangebracht moet worden en het tussen de lagen 24 uur moet drogen, kun je er ook voor kiezen om dit door een caravanreparatiebedrijf zoals Rotec te laten uitvoeren.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Mocht je zelf je dak willen repareren, de instructies

Je verwijdert eerst oude kit en loszittende verflagen en schuurt oppervlakken licht. Daarna kit je de naden met PU 30H Kit en breng je de primer voor aluminium of glasvezel aan. Daarna breng je de waterdichte laag aan met in dit geval Membrapol 260 Waterproofing. Als laatste werk je het af met een laag Anti-UV Camper om verkleuring tegen te gaan. Het geheel is als pakket te koop voor oppervlakten tussen de 2-7 m2 en 8-15 m2.

Voorkomt ook verkleuring en hagelschade

De laatste laag kun je ook overschilderen in een andere kleur dan wit wanneer gewenst. Mooie bijkomstigheid is dat je met deze polyurethaanhars-aanpak meteen ook verkleuring of vergeling van het kunststof voorkomt, de isolatie verbetert én door de elastische werking een hagelbestendige laag aanbrengt.

Lees ook:  Caravan uit de Stalling, 16 tips om teleurstelling te voorkomen

camperdak lekkage waterdicht maken

Hoe ontstaat vochtschade in een camper of caravan?

Vochtproblemen kunnen op twee manieren ontstaan:

Van binnenuit: Je kunt natuurlijk een lekke waterleiding hebben, maar de meeste vochtschade in caravans en campers waar de schuld binnen de camper ligt, ontstaat door koudebruggen.

Door koken, slapen, afwassen en douchen wordt de lucht in je camper of caravan vochtiger. Vooral warme lucht neemt makkelijk vocht op. Als diezelfde lucht afkoelt, in de avond of op koude plekken, dan ontstaat condens. En die condens kan voor vochtproblemen zorgen, zeker als het in wanden of het dak gebeurt. De enige echte goed oplossing hiervoor is regelmatig ventileren.

Van buitenaf: Vaker komt het voor dat de vochtproblemen door water van buitenaf ontstaan. Slecht onderhouden of uitgedroogde kitnaden of poreus geworden polyester zijn vaak de boosdoener. Deze problemen zijn wat lastiger op te lossen.

Waar te koop?

In Nederland is Mebropol op dit moment enkel te verkrijgen via de website van Membrapol Nederland zelf.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

  • zinken dak wit maken

    • 10.0
      Algemeen
    • 10.0
      Gebruiksgemak
    • 10.0
      Pakmaat
    • 10.0
      Kwaliteit

    zinken dak wit maken met Membrapol?
    Wij hebben een oude caravan met een ouderwets zinken dak, en vragen ons af of het een idee is om het wit te schilderen i.v.m.de hitte binnen. het dak is niet lek.
    Ook hebben wij een airco binnen aan staan, maar om de kosten te drukken denkt mijn man er aan om het dak wit te schilderen of zo iets… en willen wij graag weten wat wij het beste kunnen doen om de airco zo min mogelijk te belasten…weet iemand misschien een goed idee? of zo niet welke witte verf kunnen we dan het best voor dat zinken dak gebruiken?

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending