Boekreview: Legendarische hiking trails vanuit je luie stoel

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Nu de herfst is begonnen, is voor mij het leesseizoen weer geopend. Niets zo lekker als op een donkere najaarsavond met een boek op de bank te kruipen terwijl je de regen tegen het raam hoort tikken. Eindelijk tijd om die verschillende reis- en outdoor boeken die afgelopen zomer uitkwamen eens rustig door te lezen. In dit blog bespreek ik Wanderlust. Ben je nog op zoek naar leestips en maak je graag een wandeling? Lees dan vooral verder!

Wanderlust: De meest legendarische hiking trails ter wereld

Wanderlust ziet er dankzij de mooie foto’s prachtig uit en zou niet misstaan op je koffie- of campingtafel. De foto op de kaft nodigt onmiddellijk uit tot verder bladeren. Het boek beschrijft met vlotte en humorvolle schrijfstijl wandeltochten die zijn verspreid van Australië tot Noorwegen en van Oeganda tot aan Japan.

Legendarische hiking trails

Niet je standaard glossy reisfotoboek

“Voor mij is de ware schoonheid van wandelpaden dat ze er niet alleen zijn op de spectaculaire plekken die schitteren in glossy fotoboeken, maar overal. Ook als je het je niet kunt veroorloven om naar de berg Sinaï of de Trolltunga te reizen, hoop ik dat deze pagina’s je inspireren om een pad dichter bij huis te vinden. Want als je er op de juiste manier naar kijkt, is elk pad groots, mooi en zelfs exotisch op zijn eigen manier, zelfs het kronkelige paadje door dat stukje bos achter je huis, of dat fietspad door het park bij het eindpunt van je metrolijn.” (Robert Moor, blz. 3).

Wanneer bovenstaande woorden reeds in het voorwoord van een prachtig uitziend boek over hiking trails worden geschreven, weet je dat je een goed boek te pakken hebt. Wandelen gaat niet om het bedwingen van de meest spectaculaire routes op een zo groot mogelijke afstand van huis, maar om de beleving van het bewegen in de natuur.

Gedurfde ondertitel

Toch moet ik bekennen dat ik bovenstaand voorwoord niet verwacht had na het lezen van de ondertitel: De meest legendarische hiking trails ter wereld. Ik was aanvankelijk wat sceptisch. Wat maakt een trail legendarisch en wie bepaalt of een trail legendarisch (genoeg) is?

In dit geval blijkt Cam Honan de selectie te hebben gemaakt. Honan is een enthousiaste hiker die de afgelopen 25 jaar al meer dan 90.000 kilometer liep. Hij werd door Backpacker Magazine uitgeroepen tot ‘meest bereisde hiker ter wereld’ en zal met zijn ervaring dus wel weten waar hij het over heeft. Dat Honan een gepassioneerd hiker is blijkt ook uit een van de belangrijkste lessen uit zijn hikerscarrière die hij aan de lezer meegeeft. Hiken met alles wat je nodig hebt op je rug, is volgens hem de beste manier om de natuur van binnenuit te ervaren.

Lees ook:  Boekreview: vind Nederlandse wandelinspiratie in Wandellust

Niet enkel voor wereldreizigers

Zelf geef ik er de voorkeur aan om zoveel mogelijk in Europa op avontuur te gaan, simpelweg omdat ‘vlak bij huis’ al zo ontzettend veel moois te beleven is. Doorgaans ben ik dan ook een beetje huiverig voor boeken die wandelroutes over de hele wereld aanbevelen, bang dat ze zich vooral richten op meer exotische bestemmingen en vergeten hoe mooi Europa kan zijn. Maar ook hier verraste Wanderlust op een positieve manier. Er werd zelfs geopend met de hiking trails in Europa, waarvan er maar liefst 10 aan bod komen.

De indeling van het boek

Wanderlust biedt een overzichtskaart van de wereld waarop de locaties van de verschillende routes zijn aangegeven. Vervolgens worden de verschillende hiking trails per continent behandeld, waarbij het ene continent wat meer legendarische hiking trails bevat dan het andere. Binnen Europa worden bijvoorbeeld 10 trails beschreven tegenover 2 trails in Zuid-Amerika.

Diversiteit aan trails

De door Honan geselecteerde trails zijn zeer divers. Er worden routes beschreven die bekend zijn bij het grote publiek (zoals de Appalachian Trail) en routes die nog nauwelijks bekend zijn (Pindos-trekking). Daarnaast worden er routes beschreven die enkel toegankelijk zijn met een gids en routes die prima zelfstandig ondernomen kunnen worden. Naast meerdaagse tochten worden er ook enkele korte (dag)wandelingen genoemd. Verder wordt er in de beschrijvingen niet alleen aandacht besteed aan de natuur, maar ook aan de cultuur van het gebied waar de route ligt of aan het industrieel verleden van de omgeving. Er is voor elk wat wils.

Trail informatie

Wanderlust is geen routegids en pretendeert dat ook niet te zijn. Hiervoor worden de routes veel te beknopt behandeld. Het boek geeft informatie over de achtergrond van de route en biedt praktische informatie over het begin en eindpunt, de accommodaties en in welk seizoen het pad begaanbaar is.

Daarnaast geeft het boek een indicatie over de afstand, de duur en het niveau van de trail. Waardevol zijn ook de tips hoe piektijden het beste te ontwijken zijn. Maar het meest enthousiast ben ik over de veiligheidstips met betrekking tot geschikt materiaal, de benodigde navigatie skills en de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke dieren als beren en slangen.

Roze wandelbril of waarheidsgetrouw?

Het toeval wil dat ik een van de routes in dit boek enkele jaren geleden zelf gelopen heb, namelijk El Caminito del Rey in het Zuiden van Spanje. Ik ondernam deze prachtige wandeling van enkele uren onder begeleiding van een gids.

Lees ook:  Boekreview: Slapen onder de sterren met lonely planet

Deze gids voorzag onze groep gedurende de wandeling van achtergrondinformatie. Op basis van deze ervaring  kan ik vertellen dat Wanderlust een heel compleet beeld van deze route schetst. Zaken worden daarbij zeker niet mooier voorgedaan dan ze zijn. Dit geeft mij de hoop dat dit ook voor de rest van de trails het geval is.

P1080406

Is Wanderlust een aanrader?

Absoluut! Vergeet de gesjeesde ondertitel en richt je op de geweldige inhoud van het boek. Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Robert Moor wanneer hij in het voorwoord zegt dat het boek gezien kan worden als een catalogus van droomtochten. Je kunt de tochten daadwerkelijk lopen, maar je kunt ze ook alleen in je verbeelding ondernemen. Wees echter gewaarschuwd: het is verslavend!

 

Eerder schreven we ook al een boekreview over deze wandel, kampeer en outdoor boeken: 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending