In het noorden van Drenthe, net ten oosten van Assen bij het plaatsje Anderen, ligt camping Landgoed Tolhek. De camping is ooit gestart in een kerstbomenveldje. De handel in kerstbomen is gestopt en de kerstbomen zijn inmiddels uitgegroeid tot flinke sparren. De campingplaatsen liggen op open plekken in dit bos, dat inmiddels is uitgebreid met loofbomen. Op de meeste van de plekken sta je alleen en omdat de plekken ver van elkaar af liggen is het net of je alleen op de wereld bent. In dit blog lees je wat ik ervan vond.

IMG 9733

De voorzieningen op camping Tolhek zijn prima

De camping ligt net buiten het dorp Anderen en heeft zo’n 90 plaatsen. Ze noemen zichzelf een minicamping maar dat vind ik het niet. De camping is best wel groot, maar zeker niet massaal. Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door de eigenaar. Het nummer van ons plekje hadden we vooraf al doorgekregen, zodat we ongeveer wisten wat we konden verwachten.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


De plaatsen zijn zonder uitzondering ruim en liggen mooi verspreid over het terrein. Elke plaats heeft elektriciteit en zijn eigen watertappunt. Ik vind het met een vouwwagen of tent toch altijd handig als je een kraantje in de buurt hebt. Er zijn twee nette toiletgebouwen. Genoeg voor het aantal plaatsen, maar doordat de camping zo ruim is, is het vanaf sommige plekken wel ver lopen als je nodig moet!

Er is gratis wifi voor wie dit wil, met een goed signaal. En er is een koelkast voor algemeen gebruik, fijn voor de fietskampeerders of als je te voet aankomt. Je hond mag mee naar camping Tolhek. Wij hadden een privé open plek en voor onze hond was dat heel fijn. Doordat ze niet werd afgeleid door voorbijgangers met of zonder hond, bleef ze heel rustig bij onze vouwwagen liggen. Er zijn niet veel andere voorzieningen op deze camping. Je broodjes moet je zelf afbakken in de Omnia, als je die hebt (wel een aanrader trouwens) en er is geen terras of campingwinkeltje. Je vindt hier vooral rust en groen. 

De kampeerplaatsen zijn heel divers

In het midden van de camping ligt een grote dierenweide en een vijver. Aan die vijver ligt ook een aantal kampeerplaatsen. Weer heel anders dan kamperen op een open plek in het dennenbos. Je kunt ook kiezen voor een plek op een veldje. Het aanbod aan verschillende plekken is dus heel divers en je kunt de plek kiezen die bij jou past. Op de camping stonden, toen wij er waren, best veel wandelaars. Niet gek als je bedenkt dat het langeafstandswandelpad ‘het Pieterpad’ langs landgoedcamping Tolhek loopt.

pieterpad

De natuur staat voorop op camping Tolhek

De eigenaren van camping Tolhek hechten aan het behoud van de natuurlijke omgeving. De sparren passen niet in het landschap maar ze maken de plek wel bijzonder. Het stikt er van de konijntjes en de eekhoorntjes, heel gezellig als je tegen de schemering richting het toiletgebouw loopt. ‘s Avonds is de verlichting op de camping gedimd, je ziet net genoeg om het pad te vinden, maar de natuur heeft zo veel minder last van het licht. Voordeel is dat je geweldig veel sterren ziet. Onze favoriete bezigheid als het donker is, achterover in je stoel zoeken naar vallende sterren! 

boomhut

Je vindt op Tolhek ook een geweldige boomhut

Landgoedcamping Tolhek heeft meegedaan aan de Boomhut Battle, een programma van ZAPP. De boomhut die ze hieraan overgehouden hebben, is prachtig en je kunt hierin met zes personen overnachten. Slapen in een boomhut, welk kind wil dat niet? Echt wel een bijzondere slaapplek!

Camping Tolhek noemt zichzelf een seniorencamping

Op deze camping is verder niet zo veel te doen voor kinderen. Kleine kinderen zullen nog wel vooruit kunnen, maar als ze ietsje meer spanning en sensatie zoeken, dan vinden ze dat op deze camping niet. Kampeerders die op zoek zijn naar een rustige plek in de natuur, zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Ook voor wat oudere mensen is het een ideale camping lijkt me. Camping Tolhek noemt zichzelf dan ook een seniorencamping

Fietsen en wandelen meteen vanaf de camping

Vanaf de camping kun je meteen heerlijke fiets- of wandeltochten maken. Wij huurden fietsen in Gasselte, maar je vindt in Drenthe fietsverhuurders op elke hoek van de straat bij wijze van spreken. Je zit er vlak bij het Balloërveld, een heidegebied met zandverstuivingen. Ik vind dit één van de mooiste plekken van Drenthe.  Hunebedden zijn nooit ver weg in Drenthe en ook het boomkroonpad in Drouwen is een bezoekje waard. Dit wandelpad ligt op hoogte, tussen de toppen van de bomen. Het is overigens niet heel lang, 150 meter, je bent er al met al een half uurtje zoet mee. Vooral voor kleine kinderen is het een leuk uitstapje. Er vlakbij ligt een speelbos en een kabouterpad.

pomp

Zou ik nog een keer teruggaan naar Landgoedcamping Tolhek? Als we Drenthe als bestemming kiezen, is het zeker een mooie plek om te verblijven. Dus ja, ik denk het wel.  Landgoedcamping Tolhek ligt op een mooie locatie. Het is wel een beetje vreemd om zo’n groot dennenbos te vinden op deze plek. De camping is heel ruim en groen en de voorzieningen zijn prima. Het is een camping  waar de wat oudere kampeerder zich zeker thuis zal voelen. Ik vond het er wel heel erg rustig. Het is maar waar je voor kiest. Als je op zoek bent naar rust en groen dan zal camping Tolhek je zeker bevallen!

Over de schrijver

Saskia

Saskia

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

Laat jouw reactie achter