Soms blijken er vlak bij je huis geweldige kampeerplekken te zijn die je nog niet eerder ontdekte. Zo kwam ik er bij toeval achter dat er op nog geen 4 kilometer van mijn huis gekampeerd kan worden op Landgoed Doornik. Rust en ruimte, en dat op een steenworp van Nijmegen!

Voor het uitzetten van een speurtocht van mijn scoutinggroep zoomde ik laatst in Google Maps in op mijn eigen omgeving. Er verscheen een groen symbool van een boompje met daarbij “Landgoed Doornik” en toen ik op de bijbehorende link klikte, zag ik tot mijn verbazing dat er gekampeerd kon worden. Hoewel de website gedateerd was, werkte het vermelde telefoonnummer en mailadres en een kampeerafspraak was snel gemaakt.

Landgoed Doornik

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Al bij aankomst op Doornik word je zen

Vanuit mijn Nijmeegse nieuwbouwwijk rijd ik wel vier hele kilometers om te belanden bij een smal laantje dat naar het landgoed voert. Aan het eind zijn twee opritten, links naar een zen-centrum en rechts naar het kampeerterrein, dat er op zichzelf ook heel erg zen uitziet.

Ik word ontvangen door Jeen, een vriendelijke man die hier, naar eigen zeggen, “als een god in Frankrijk” leeft in de historische boerderij op Landgoed Doornik maar kamperen bij de boer is het niet. En hij heeft gelijk. Wat een rust en wat een uitzicht, zo dicht bij de stad!  Je hoort de vogels fluiten en de bomen ruisen, en ruikt de zalm.

Doornik 4

De zalm?

Jazeker, de zalm. Behalve dat Jeen de kampeerplaats bestiert, heeft hij namelijk ook een zalmrokerij. En daar heeft hij het druk mee. Op de dag dat ik er ben, moet er nog een levering naar Limburg worden gebracht. Voor bij de asperges. Hierdoor is er helaas geen gelegenheid om een stukje zalm te proeven.

Ondanks de drukte met de zalm neemt Jeen de tijd om me wegwijs te maken in zijn kleine paradijsje. Eenvoud is het sleutelwoord. Ik ben, met mijn familie, de enige kampeerder en heb dan ook genoeg aan het ene toilet en douche dat de kampeerplaats heeft. Plannen voor meer zijn in de maak, net zoals een plan voor een bed & breakfast en een klein winkeltje met streekproducten. En zalm natuurlijk.

Doornik 2

Een simpel kampeerterrein: precies goed

 Het kampeerterrein is naar mijn idee precies zoals een kampeerterrein moet zijn: anders dan een camping. Het terrein is niet groot, ik denk dat het met tien tenten aardig vol is. Plek voor caravans is er wel, maar dan vooral voor kleintjes. Ooit stonden er op het veld  tipitenten, vertelt Jeen, maar dat gaf teveel gedoe. En daar houdt hij niet van. Rustig en ongedwongenheid, dat past meer. Kinderen zijn welkom, maar ze moeten zichzelf vermaken. Hier geen trampolines, schommels of wipkippen. Wel een vuurkorf van een wastrommel op een bureaustoel-onderstel en een oude roestige tractor. Maar geloof het of niet: het ding rijdt nog.

Doornik 5

Buitenaf, maar toch in de stad

’s Ochtends stap ik mijn tent uit. Een fazant vliegt met veel kabaal op van het veld. Duiven koeren in de boom. Verderop staat een haas stil te luisteren, om even later in de bosjes weg te schieten. Heel in de verte klinkt een sirene, een teken dat ik toch echt in de buurt van de stad zit. En dat heeft voordelen, want daarmee heb je alle faciliteiten dichtbij.

Op wandelafstand van Landgoed Doornik zit bijvoorbeeld restaurant Stroom. Via een wandeling over de Waaldijk of door het jonge bos kom je bij een oud waterpompstation. Na een tijd van leegstand is hier een leuk restaurantje in gekomen, waar je al vanaf ’s ochtends half tien aan de koffie kunt zitten. Gelijk achter het restaurant is het Sprokkelbos, een speelbos waar kinderen kunnen ravotten en zich vies kunnen maken bij de waterpomp.

Als je vanaf het kampeerterrein de andere kant op wandelt, kom je in Park Lingezegen. Dit nieuw aangelegde Landschapspark fungeert als groene buffer tussen de steden Arnhem en Nijmegen. Tussen de akkers van de oude boerderijen in het gebied zijn fiets- en wandelpaden aangelegd en daardoor is er een prachtig gebied ontstaan waar je kunt wandelen, struinen, spelen en fietsen. In dit park liggen vlak bij het landgoed de natuurakkers, waar biologisch graan wordt geteeld en op een milieuvriendelijke wijze wordt getuinierd. Ook is er een openlucht-leslokaal en liggen er verschillende geocaches.

Doornik 3

Wow, wat een plek!

Het is onvoorstelbaar dat er zo’n plek is op maar vier kilometer van het stadscentrum van Nijmegen. Landgoed Doornik is echt een plek om te onthouden als je van eenvoud houdt en de stad wilt bezoeken, maar niet midden in de drukte wil zitten. Ik weet zeker dat ik er, ondanks dat het zo dicht bij huis is, nog een keer naar terugga. En hopelijk kan ik dan wel zalm proeven.

Over de schrijver

Erik

Erik

Erik, 44 jaar. Houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

Laat jouw reactie achter