Wat kost een vouwwagen per jaar nu echt? + berekeningen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat kost een vouwwagen mij eigenlijk per jaar? Vouwwagens zijn er in veel soorten en merken, maar met alleen de aankoopprijs van een vouwwagen ben je er helaas nog niet. Want het hebben van een vouwwagen kost meer dan je denkt en bij sommige kosten sta je niet meteen stil. Dus zet ik ze even voor je op een rij en reken voor je uit wat een nieuwe, jonge en oudere tweedehands je per jaar kost. 

De kosten van een vouwwagen op een rij

De kosten van een vouwwagen vallen uiteen in vaste kosten die je ieder jaar hebt voor het bezit van een vouwwagen. Daarbij moet je onder andere denken aan afschrijving, onderhoud, stalling, verzekering en motorrijtuigenbelasting. Deze kosten voor een vouwwagen maak je ieder jaar, ook al blijft hij gewoon in de stalling staan en bezoek je geen enkele camping.

Daarnaast zijn er nog de variabele kosten voor bijvoorbeeld brandstof van je auto, de camping, maar ook het verbruik van Campingaz. In dit overzicht loop ik alle kosten langs en kom ik met 3 voorbeeldberekeningen om de totale kosten van een vouwwagen per jaar in kaart te brengen, want het maakt nogal wat uit of je een nieuwe Holtkamper vouwwagen, een jonge tweedehands of een kekke retro vouwwagen koopt. We beginnen met de vaste kosten. 

Eerder in deze serie:

neiuwe vouwwagen kopen

vakantiebeurs gratis

Wat kost een vouwwagen in aanschaf?

Nieuwe vouwwagen: Wat een nieuwe vouwwagen kost, hangt natuurlijk helemaal van je eigen wensen af. De aanschafprijs van de goedkoopste nieuwe vouwwagens zoals de Camplet Dream, beginnen bij ongeveer €6.000. Hiervoor heb je een erg knusse, kleine, simpele vouwwagen zonder extra’s en accessoires.

Voor een gemiddelde nieuwe vouwwagen inclusief accessoires kom je toch al snel rond de €9.000 – €10.000 uit. De laatste jaren zijn vouwwagens door inflatie en een groeiende vraag aanzienlijk duurder geworden. De luxere merken zoals de Holtkamper kunnen nieuw inclusief accessoires zelfs tot €30.000 kosten.  

2e-hands vouwwagen:  Afhankelijk van de kwaliteit van het tentdoek en hoe deze onderhouden is, gaat het tentdoek van een vouwwagen tot wel 100 à 130 kampeerweken mee. Je hoeft dus niet per se een nieuwe vouwwagen te kopen er zijn ook goede tweedehands vouwwagens te koop.

Ook tweedehands vouwwagens zijn flink in prijs gestegen Een Holtkamper die je 5 jaar geleden nieuw kocht, kun je, mits in goede staat, nu verkopen voor bijna de nieuwprijs van toen.  Mijn eerste vouwwagen kocht ik voor €5.000,- maar er zijn ook oudere vouwwagens nog in redelijke staat op Marktplaats te koop vanaf ongeveer €2.000,-

hotkamper cocoon xl

Onze eerste hotkamper cocoon xl

 

1. Wat is de afschrijving op een vouwwagen?

Eén van de meest onzichtbare kosten van een vouwwagen, maar helaas vaak wel één van de grootste kostenposten, is de afschrijving. Ieder jaar dat je de vouwwagen in je bezit hebt, wordt deze minder waard.

Campooz Fat FreddyJamet ArizonaHoltkamper Cocoon XL
Leeftijd1 jaar oud5 jaar oud10 jaar oud
Nieuwsprijs€ 12,499€ 9,245€ 14,795
Prijs in 2023€ 11,000€ 6,700€ 9,250
Afschrijving per jaar€ 1,499€ 509€ 555
Afscrijving per jaar incl. inflatie€ 2,124€ 524€ 1,083
Lees ook:  Er komt een vouwwagen maar welke? Dit is onze shortlist:

Een vouwwagen dealer vertelde mij dat je uit moet gaan van €800 tot €1.000 afschrijving per jaar over een periode van 15 jaar. In onze voorbeelden op basis van de huidige realiteit zie je dat de afschrijving daar het eerste jaar overheen gaat, wat logisch is voor een nieuwe vouwwagen. Maar voor de 5 en 10 jaar oude vouwwagen ligt de afschrijving daar ver onder.

Als we ook de geldontwaarding, inflatie, in de berekening meenemen: voor €10.000 koop je nu minder vouwwagen dan 5 jaar geleden. Dan zien we dat de afschrijving tussen de €500 en €1100 euro ligt.

2. Opportuniteitskosten of alternatieve kosten van een vouwwagen

Nog zo’n kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien: de opportuniteitskosten van een vouwwagen, ook wel alternatieve kosten genoemd. Dit zijn de kosten die je hebt, omdat je geld vastzit in je vouwwagen.

Mijn oma zei altijd: ‘Je kunt je geld maar één keer uitgeven!’ en daar had ze gelijk in. Als je €10.000 niet aan een nieuwe vouwwagen uitgeeft, maar op een deposito spaarrekening voor 10 jaar vast zet (Huidige rente 4,25%) of tegen een rendement van 7% belegt, dan had je na 10 jaar respectievelijk €5.162,- spaarrente of 9.672,- rendement verdiend. Dat zijn dus gederfde inkomsten die je eigenlijk in je berekening mee zou moeten nemen.

Kosten Caravan

Wat zijn de onderhoudskosten van een vouwwagen?

Een verplichte APK voor vouwwagens is er niet. Toch wil je dat je vouwwagen veilig de weg op gaat. Zo moeten de banden om de 5 à 6 jaar vervangen worden en wordt geadviseerd door de BOVAG om je vouwwagen minimaal eens in de twee jaar te laten keuren.

Voor nieuwe vouwwagens zijn deze kosten vaak beperkt, omdat ze grotendeels onder de garantie vallen. Naarmate je vouwwagen ouder wordt, zullen de onderhoudskosten oplopen. Je kunt in zijn algemeenheid uitgaan van gemiddelde onderhoudskosten per twee jaar van €150 voor een jonge vouwwagen en €300 voor een vouwwagen ouder dan 10 jaar, omdat er dan vaak ook wat vervangen moet worden.

Wat kost een vouwwagenverzekering?

De vouwwagenverzekering is ook niet verplicht, maar wel te adviseren. Meestal bestaat er geen aparte vouwwagenverzekering en moet je dus een caravanverzekering afsluiten Ook dit zijn kosten voor jouw vouwwagen, die jaarlijks of maandelijks terugkomen. Wij hebben eerder al eens op een rij gezet waar je op moet letten bij het afsluiten van een vouwwagenverzekering

De kosten verschillen enorm van €150 tot €600 per jaar, afhankelijk van de voorwaarden, nieuwwaarde of vervangingswaarde, wel of geen hagelschade, wel of geen accessoires, etc. Hier vind je een overzicht van alle vouwwagenverzekeringen. Ook als je je vouwwagen wilt verhuren, komt er een flinke toeslag op de verzekeringspremie van je vouwwagenverzekering.

In de regel kun je uitgaan van gemiddeld 2,5% van de verzekerde vervangingswaarde aan kosten voor een vouwwagenverzekering per jaar. In het geval van de vouwwagen van €25.000 is dat dus €625,- per jaar. Voor de tweedehands vouwwagen van €5.000,- zo’n €125,- per jaar.

kosten caravan stalling

Wat kost vouwwagenstalling?

Tenzij je zelf een oprit met carport of grote schuur hebt, zul je je vouwwagen, zeker in de herfst en winter, droog in een stalling willen plaatsen. Wat kost een vouwwagenstalling tegenwoordig? Daar zitten flinke verschillen tussen, maar plekken in stallingen liggen bepaald niet voor het oprapen en de prijs is de afgelopen jaren opgelopen. Daarnaast zijn caravanstallingen in de Randstad een stuk duurder dan elders.

Je betaalt bij een vouwwagenstalling veelal per lengtemeter van je vouwwagen inclusief dissel en soms ook voor het aantal keren dat je de vouwwagen per jaar wilt gebruiken. Bij een dure stalling betaal je zo maar €120 per meter en €100 extra voor 2 keer extra ophalen per jaar.

Als je mazzel hebt en een nuchtere boer treft, betaal je misschien maar €200,- per jaar. Gemiddeld kost een vouwwagenstalling tegenwoordig toch al snel zo’n €400,- per jaar of €90 per meter.

Lees ook:  Review: Kogeldruk meten met de Reich TLC disselweger

Geen wegenbelasting, wel kenteken

Het goede nieuws is dat je voor je vouwwagen geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Omdat de meeste vouwwagens ook een gewicht van onder de 750 kg hebben, is ook een eigen kenteken niet nodig. Vanwege dat gewicht en omdat je dan wel een hele dikke bak moet hebben om boven de 3500 kg gewicht voor de combinatie auto + vouwwagen uit te komen is ook een apart rijbewijs niet nodig. Dat scheelt weer kosten!

vouwwagen

Brandstofverbruik

Je koopt een vouwwagen om er lekker mee te gaan kamperen. Dat betekent kilometers maken in de weekenden en vakantie en dus verbruik je bij elektrische auto’s elektriciteit en bij standaard auto’s benzine of diesel.

Het extra verbruik van een auto met een vouwwagen erachter is echter door het lage gewicht en de aerodynamica een stuk minder dan bij een caravan. Gemiddeld ligt het brandstofverbruik bij een auto met een vouwwagen maar 10% tot 20% hoger. Ook bij elektrische auto’s met vouwwagen is de actieradius gemiddeld maar 25% minder.

Dit zijn variabele kosten en afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt en hoe zuinig jouw vouwwagen is.  Gemiddeld genomen kun je uitgaan van het onderstaande verbruik van een vouwwagen bij 5.000 km per jaar:

Campings zijn ook niet goedkoop

Met een vouwwagen is wildkamperen niet echt een optie en de meeste kampeerders willen dat ook niet, dus moet je ook rekening houden met de kosten van een camping. Campingprijzen lopen erg uiteen in Europa, maar volgens het Duitse camping info was de gemiddelde prijs van een camping in 2024 tussen de €13 en €39 verschillend per land. Wie goed zoekt, kan ook voor de helft nog wel een plekje op een boerencamping of natuurcamping vinden.

Wat kost een vouwwagen per jaar?

Nu we de kosten van afschrijving, onderhoud, stalling, verzekering duidelijk hebben, zien we dat de afschrijving van een vouwwagen een grote impact kan hebben op de werkelijke kosten. Hieronder zie je uitgerekend wat een vouwwagen kost als je een nieuwe, jonge vouwwagen of oudere tweedehands vouwwagen koopt:

Campooz Fat FreddyJamet ArizonaHoltkamper Cocoon XL
Leeftijd1 jaar oud5 jaar oud10 jaar oud
Nieuwsprijs€ 12,499€ 9,245€ 14,795
Prijs in 2023€ 11,000€ 6,700€ 9,250
Afschrijving per jaar€ 1,499€ 509€ 555
Afscrijving per jaar incl. inflatie€ 2,124€ 524€ 1,083
Verzekering€ 500€ 168€ 231
Stalling€ 400€ 400€ 400
Onderhoud€ 075 € 150
Totaal:€ 3,024€ 1,166€ 1,864
Gemist rendement (4.25%)€ 531€ 1,550€ 4,775

Over een looptijd van 10 jaar kost de Holtkamper Cocoon XL ons dus ongeveer €1.864,- en de Jamet maar €1.166,- aan vaste kosten per jaar. Het verschil zit hem dus vooral in de afschrijving en inflatie. De variabele kosten van brandstof en campingplaatsen zijn daar nog niet in meegenomen.

vouwwagen huren

Een vouwwagen is best duur, eerst huren?

Zoals je ziet, kunnen de kosten van een vouwwagen per jaar flink in de papieren lopen. Vooral door afschrijving van de vouwwagen, stalling en verzekering. Je krijgt er echter ook een hoop vrijheid en plezier voor terug.

Toch zou ik je echt willen aanraden: overweeg ook het huren van een vouwwagen nog eens. Al is het alleen maar om het eerst eens uit te proberen en erachter te komen welke vouwwagen bij jouw vakantiestijl past.

Maar ook als vervanging van vouwwagenbezit kan een huur van een vouwwagen een goedkope en duurzame oplossing zijn. Gemiddeld wordt een vouwwagen zo’n  5 weken per jaar gebruikt.  Een Campooz Fat Freddy vouwwagen huur je voor €39 per dag, dat is €1.365,- voor 5 weken en dat komt dicht in de buurt van de jaarlijkse kosten. Wees er dan wel op tijd bij, want vooral in het hoogseizoen zijn de vouwwagens snel verhuurd. Nadeel is natuurlijk wel dan je dan niet met je eigen tent op wielen op pad bent.

Ook weten wat kamperen met een camper of caravan kost? 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending