koelbox tips hou je je koelbox of camping koelkast schoon, georganiseerd én zorg je dat hij een lang leven beschoren is.
Een koelbox kan best een flinke investering zijn. Je wilthem dus zo lang mogelijk in goede staat houden. Daarnaast zijn koelboxen vaak ook een bron van irritatie. Je haalt er een fles frisdrank uit en alles dondert over elkaar heen. Met deze 121. Zet je koelbox op blokken voor de ventilatie
Vooral voor compressor koelboxen zoals de Mobicool C40 en B40 is het belangrijk dat zij voldoende ventilatie hebben aan alle kanten van de koelbox. Zo kunnen ze hun warmte goed kwijt, wat de levensduur verlengt. Er zijn daarom speciale koelboxrekken op de markt waar je ze makkelijk op kunt zetten. Maar, je kunt ook gewoon twee kleine balkjes meenemen van thuis. Ander voordeel is dat, wanneer je een onverhoopte overstroming hebt, de camping koelkast droog staat.
2. Leg een rooster onderin tegen condens
Vooral thermo-elektrische koelboxen staan er om bekend dat je pakken melk en groenten natte voeten krijgen door de condens. Deze hoopt zich op onderin je koelbox en hierdoor wordt het één grote bende en gaat groente en fruit rotten. Dit is simpel op te lossen door een rooster onderin de koelbox te leggen. Wij gebruiken een op maat geknipte rubberen ringmat. Je hoeft dan maar één keer per week het water eruit te gooien.
3. Laat de klep van de koelbox open met een vaatdoekje
Wanneer je de koelbox niet gebruikt en deze niet op de stroom is aangesloten, kun je hem het beste met de klep open wegzetten, nadat je hem hebt schoongemaakt. Dit voorkomt dat er alsnog schimmel of vieze geuren gaan ontstaan. Ik laat zelf altijd een dubbelgevouwen droog en schoon vaatdoekje tussen de rand zitten.
4. Koelbox kapot? Zet hem op zijn kant
Onze Dometic absorptiekoelbox deed het een keer niet meer. Hij werd wel warm maar koelde niet meer. Ik was al klaar om een nieuwe te kopen, maar dat bleek niet nodig. Bij deze koelboxen kan er een luchtbel in de leiding komen waardoor hij niet meer koelt. Wat je dan kunt doen is 1: de koelbox uitzetten, 2: de koelbox op zijn kant leggen of zelfs op zijn kop voor een uurtje, 3: de koelbox weer rechtop zetten en een uur of 4 wachten voordat je hem weer aanzet. In ons geval werkte het als een tierelier.
5. Zet je absorptiekoelbox waterpas met een fles cola
Een voordeel van een compressor koelbox en Thermo-elektrische koelbox is dat je deze niet waterpas hoeft te zetten voor een goede werking. Het je echter een absorptie koelbox dan moet je deze wel altijd waterpas zetten. Staat deze scheef dan koelt hij minder goed. Een handig trucje om dit te controleren is een halfvolle frisdrank fles op zijn zij in de koelbox leggen. Dan zie je al snel of deze waterpas staat of niet.
6. Verlengsnoer 12V voor in de auto
Wil je jouw eten ook in de auto koel houden? Zet je zware koelbox dan alsjeblieft in de achterbak. Dat voorkomt ongelukken. De achterbank is geen veilige plek voor een koelbox als je met 100 kilometer per uur ineens moet remmen. Heb je niet zo’n luxe auto met stekkeraansluiting in de achterbak? Ik ook niet. Gelukkig zijn er handige verlengsnoeren voor 12V op de markt waarmee je hem toch in de achterbak kunt gebruiken. Afhankelijk van de lengte van je auto heb je er soms twee nodig.
7. Zet je koelbox thuis al aan
Vooral absorptiekoelboxen zoals onze Dometic Combicool RC doen er lang over om de eerste keer af te koelen. Maar ook voor andere types koelboxen is het slim om hem thuis 24 uur voor vertrek al aan te zetten. Op 12V koelen de meeste koelboxen toch wat minder hard en als ze dan meteen hard moeten werken draait het koelsysteem onnodige overuren. Gewoon thuis alvast aanzetten dus.
8. Bakkensysteem voor structuur en vallen
Mijn grootste koelbox ergernis is dat alles over elkaar heen dondert wanneer je er iets uithaalt. Een beetje organiseren is mij niet vreemd. Daarom gebruiken we soms, we vergeten het ook nog wel eens, om plastic opbergbakken met rechte wanden te gebruiken. Eén voor broodbeleg, één voor groente, je begrijpt het wel. En ze zijn ook nog stapelbaar. Ja dit kost meestal wel ruimte maar scheelt ook frustratie.
9. Fles water als koelelement
Vooral in kleine standaard isolatie koelboxen zonder elektriciteit is ruimte een schaars goed. Ook koelelementen kosten ruimte. Dus waarom zou je dan niet een anderhalve liter frisdrankfles met water invriezen en deze als koelelement gebruiken. Zo heb je én lekker koel ijswater én een koele koelbox. Handige kampeerhack toch?
10. Zet de koelbox op stahoogte.
Deze tip sluit natuurlijk naadloos bij de eerste ventilatietip aan. Heb je last van je rug of ben je gewoon niet zo gek op bukken? Zet je koelbox dan op stahoogte. Dat is makkelijker, vooral als je aan het koken bent en even snel iets moet pakken. Hiervoor kun je gewoon een Curver box op de kop zetten of een speciaal koelboxrek.
11. Leg koelelementen bovenop
Wil je toch gewoon koelelementen gebruiken die je op de camping hebt laten invriezen? Dan is het natuurlijk makkelijk om deze aan de zijkant of onderop te leggen. Ze zitten dan niet in de weg. Dat is echter niet de beste plek voor het koelen. Koude lucht daalt immers. Daarom kun je koelelementen het beste bovenop leggen voor de meest optimale koeling.
12. Maak je koelbox schoon met een sopje
Op de camping zag ik eens iemand zijn camping koelkast schrobben met een flinke scheut bleek! Ten eerste hoop ik dat ze dat niet achter de tent in de bosjes hebben gegooid. Ten tweede zou ik dat dus echt nooit doen. Een gewoon sopje met allesreiniger of afwasmiddel is meer dan genoeg om je koelbox schoon te maken. Heftige schoonmaakmiddelen zoals bleekwater kunnen het de antibacteriële kunststof binnenkant van je koelbox aantasten. Hierdoor kunnen ze zelfs gaan lekken op termijn.
Ben je op zoek naar een nieuwe koelbox maar weet je niet zo goed welke koelbox geschikt is? Dan kan mijn uitgebreide koelboxen blog je ook helpen kiezen welke koelbox voor jouw soort kampeertrip het beste past.
Nog meer koelbox tips?
Er zijn vast nog meer meer handige koelbox tips om je koelbox in te ruimen, schoon te houden of te onderhouden. Als je er nog één hebt, laat jouw koelbox tip dan zeker hieronder in de comments achter.
Koelboxtips
Zet je absorptie-koelbox bij weer boven de 30 graden niet op een winderige plek.Zet hem ook niet in de tent.
Wij kopen in bijv. Frankrijk kleine vierkante waterflessen.
2 of 2,5 of 3,3 de.Dat stapelt efficiënt.En je kunt er voor elk wat wils,rose of witte wijn in doen of wat anders.
Vul je koelbox iedere dag s avonds voor het naar bed gaan aan.
Succes en veel koel kampeerplezier
Bakjes van de chinees zijn stapelbaar, en in diverse hoogtes. (En gratis?)
Mobicool koelbox
Wij hebben vroeger met allerlei soorten koelboxen gekampeerd, maar onze Mobicool is werkelijk al sinds vele jaren echt de allerfijnste! Vol wel wat zwaar, maar dat mag de pret niet drukken.
aanvulling op tip 5 : lijm zo’n driehoek waterpasje op het deksel.
aanvulling op tip 6: Toen de bekleding even uit de auto moest voor reparatie hebben we meteen een 12V-stopcontact in de achterbak laten aanleggen. Heel veel gemak van gehad.
Dankjewel slimme tips