Hoofdlampen zijn er in veel soorten en maten. Ik testte twee nieuwe lampen van het Australische merk Knog, de Quokka en de Bandicoot. Zijn ze uniek in hun soort, of kun je ze beter laten liggen?
De test
Een verblijf tijdens de kerstvakantie in een trekkershut in België lijkt de ideale omstandigheden te bieden om de twee Australische Knog-hoofdlampen aan een test te onderwerpen. De hut ligt midden in het bos, het is vroeg en lang donker en de camping is verder verlaten.
De Knog Quokka en Bandicoot hebben geen batterijen, dus lekker licht
Ik haal de hoofdlampen uit de verpakking van duurzaam karton, en constateer dat ze eerst moeten worden opgeladen. Via een USB-poort, want beide lampen werken zonder batterijen. Enerzijds ideaal, want daardoor zijn de Quokka van 49 gram en de Bandicoot van 60 gram een stuk lichter dan hun soortgenoten met batterij. Anderzijds moet je wel een stekker of powerbank met USB-aansluiting meenemen.
Alle twee de Knog hoofdlampen hebben een band van siliconen. Dat heeft een hoge treksterkte, en is weer- en waterbestendig. Anderzijds voelt het ook wel wat vreemd op je hoofd. Ik was er niet direct van gecharmeerd, maar mijn vrouw vond het juist erg prettig zitten. Meningen verschillen….
De Quokka, lichtste van het stel
De Quokka kost rond de 25 euro. Voor die prijs krijg je een waterbestendige hoofdlamp, die maximaal 80 lumen levert. Op de verpakking wordt verwezen naar een website met nog meer feiten over de lamp, maar helaas levert dat een 404 (deze site bestaat niet) op. Je moet het dus doen met mijn eigen observaties.
De hoofdlamp stellen en vastzetten gaat makkelijk
De hoofdlamp doe je met een dunne siliconenband om je hoofd. Met een eenvoudig klipje zet je hem vervolgens strak. Het klipje zit vast aan de hoofdband, dus risico om het te verliezen is er niet.
Welk soort licht krijg je met de Knog Quokka
In de hoofdlamp zitten 3 led-lampjes (twee witte en één rode), waarmee je vier verschillende lichtstanden kunt instellen: combo (voor veel licht), spot (voor gericht licht), wide (voor breder licht) en red (voor de rode led). Het witte licht is typisch “zaklamp licht”: 80 lumen koud en wit. Gelukkig kun je alle vier de standen in drie stappen dimmen, en ook nog eens laten knipperen. Een volledig opgeladen lamp gaat tussen de 2,5 uur (aller felste stand) en 70 uur (gedimd rood licht) mee.
De bediening tussen de standen is even oefenen, een combinatie van enkel en dubbelklikken op een rubberen knopje aan de voorkant. Als je het eenmaal door hebt, is het heel eenvoudig.
80 lumen is verblindend fel
Mocht je denken dat 80 lumen wat weinig is, dan kan ik je geruststellen. De Quokka schijnt ongeveer 35 meter ver. Ruim voldoende om je goed te kunnen oriënteren en om goed gezien te worden.
Nadeel aan de hoofdlamp is dat hij niet kantelbaar is. Wanneer je iemand recht aankijkt verblindt de lamp nogal. Ik vind de lamp daardoor meer geschikt om te dragen bij het hardlopen dan tijdens het kamperen, waarbij je meestal toch wat meer interactie met je medemens hebt. Het rode lichtje is dan wel weer handig om te gebruiken bij het lezen in de tent. Zo heb je toch licht, maar maak je niet iedereen wakker met je felle lamp.
De Knog Bandicoot, de grote gadget broer met veel functies
De grote broer van de Knog Quokka, de Knog Bandicoot, is iets duurder. Voor ongeveer 35 euro krijg je vier ledlampjes (waarvan één rood) én een naar beneden gericht wit “leeslampje”, deze bestaat uit nogmaals 4 kleine ledjes.
Handig een apart leeslampje
Dit leeslampje is echt wel een voordeel van deze hoofdlamp: je schijnt mensen niet direct in de ogen, en het geeft je toch voldoende licht om te zien wat er vlak voor je voeten gebeurt. Ook vind ik wit licht net wat makkelijker om te lezen dan rood. Alle ledjes zijn dimbaar in drie standen.
Je kunt de lamp programeren, maar is dat nodig?
Wat de Bandicoot bovendien echt een gadget maakt, is dat je hem kunt programmeren. Je plugt hem via de USB-aansluiting in je laptop en via een eenvoudig programmaatje op je laptop kun je de ledjes verschillende lichtsterktes meegeven of laten knipperen. Je kunt zelfs het SOS-signaal programmeren, of een “disco-stand” waarbij de ledjes in een afwisselend ritme aan en uit gaan. Ga je in de praktijk nooit gebruiken natuurlijk, maar leuk is het wel.
Hoe zit de Knog Bandicoot hoofdlamp op je hoofd?
De siliconenband van de Bandicoot is wat platter dan die van de Quokka en kent een andere sluiting. Hierdoor zit hij wat mij betreft prettiger, maar is hij weer wat minder eenvoudig te verstellen. Met de lichtopbrengst van de Bandicoot zit het met 100 lumen wel goed. Hij schijnt net wat verder (40 meter) dan zijn kleinere broer. Qua verbruik gaat hij ongeveer even lang mee.
Makkelijk op te laden met USB
Ook de Bandicoot laad je op via USB. In tegenstelling tot de Knog Quokka, waar je het lampje uit de siliconen band moet halen, klik je bij de Knog Bandicoot de hoofdband eenvoudig open en kun je hem als een USB-stick inpluggen. De ledjes van het leeslampje fungeren als indicator hoe ver het opladen is: Handig. Bang voor water is deze hoofdlamp trouwens niet: hij is waterdicht en je kunt hem zelfs een half uur op 1 meter diepte gebruiken bij het snorkelen!
Beoordeling
-
Kwaliteit:
7.5
-
Gebruiksgemak:
7.0
-
Licht:
8.0
-
Gewicht:
10.0
Pluspunten
+Lichtgewicht
+Oplaadbaar
+Rood lampje
Minpunten
-Programmeerfunctie overbodig
Knog Bandicoot en Quokka: Nemen of laten liggen?
Als kampeerder zou ik, ondanks het lichte gewicht de Quokka laten liggen. Ik denk dat er voor ongeveer dezelfde prijs handigere lampjes te koop zijn. Bovendien houd ik er niet zo van dat je het lampje uit de hoofdband moet halen om hem op te laden. Zou ik hardlopen, dan dacht ik er misschien anders over.
De Bandicoot zou ik daarentegen zeker nemen. Niet vanwege het programmeren, wat wel een leuk verhaal oplevert bij het kampvuur, maar waar je verder niks aan hebt, maar wel vanwege de verschillende lichtintensiteiten, het handige leeslampje en de robuuster vormgegeven sluiting voor het opladen. Hierdoor is de Bandicoot echt een onmisbare alles-in-1 hoofdlamp!
Beste Erik, dank voor de beschrijving. Puntje van aandacht vind ik wel, dat je BOL aanprijst. Ik ben persoonlijk meer van “support your local retailer”, dan van alles online te kopen. De lampjes zijn vast ook bij Bever, Vrijbuiter, Karsten of elde ruste koop.
Dag Hans,
Dank je voor de reactie! Zeker is het goed de lokale winkelier een handje te helpen. Bij Bever en Vrijbuiter hebben ze de Knog lampen niet in het assortiment. De andere twee winkels zitten niet echt bij mij in de buurt, en op hun site kan ik de knog niet vinden. Geef het rustig door als je ze ergens ziet, fijn zelfs!
is weer nuttige info, dank je wel groetjes Puck
Graag gedaan