Campingtip: Kleine camping ‘t Wantij op het mooiste stukje van Terschelling

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Camping ’t Wantij op Terschelling, een kleine camping waarvoor je graag naar het meest oostelijke dorp van het eiland fietst. Want Oosterend, waar ’t Wantij middenin ligt, is wat mij betreft één van de fijnste en minst aangetaste stukken van Terschelling dichtbij de duinen én het wad. Op de camping wordt er nog echt voor je gezorgd en kleine kinderen kun je vrij laten spelen. Meer in deze review.  

wantij review

Kleine camping groots voor kleine kinderen

’t Wantij is een kleine camping met 21 plaatsen. Het is één groot veld met in het midden een volleybalveld én een kleine speeltuin met speelhuis, zandbak en duikelrekken. Voor kinderen tot een jaar of 11 een prima plek om te spelen en zich te vermaken. Omdat het maar één veld is maakt dat de camping ook voor ouders overzichtelijk en kun je de kinderen vanonder de luifel prima in de gaten houden.

Warm onthaald op ‘t Wantij

Wij stonden met een tent op ‘t Wantij. Omdat we het voor een week teveel gedoe vonden om onze vouwwagen mee te nemen hebben we een tent gehuurd bij Primakamp. Zij zetten de tent inclusief kampeerspullen voor je neer op iedere camping op Terschelling. Zo heb je toch een echt kampeergevoel. Wil je wat meer comfort dan heeft de camping ook nog een paar safaritenten.

Bij aankomst werden we meteen warm onthaald door eigenaresse Bianca.  Dat was wel fijn want buiten was het deze meivakantie met 10 graden en zonder zon best fris. Toen we er achter kwamen dat we de kachel vergeten waren aan te vinken bij Primakamp, had Bianca meteen een oplossing. We mochten een kachel van ze lenen en ze had ook meteen een goede tip voor een warm restaurant.

kleine camping terschelling

Een kleine camping maar met de lekkerste campingdouche ever

Het toiletgebouw van ’t Wantij heeft even een speciale vermelding nodig. Het ziet er met de houten accenten namelijk sfeervol uit maar de douches zijn ook nog eens heerlijk. Niets geen miezerig koud straaltje hier. In het splinternieuwe toiletgebouw, het rook er nog naar nieuwe verf, hangen regendouches met een aparte handdouche. Schuin achter het grote toiletgebouw is nog een klein verwarmd toiletgebouwtje met daarin ook zo’n lekkere douche én een handig kinderbadje. 

Lees ook:  14 x de leukste campings in Gelderland met zwembad!

Je krijgt zes gratis minuten en dat is maar goed ook. Want de warme regendouche met prima straal is erg fijn, daar wil je graag veel langer onder staan. Tja en dat is op een camping met 21 plaatsen en drie douches natuurlijk niet de bedoeling. 

Een kleine camping tussen wad en duin

’t Wantij ligt tegen de duinen aan de Noordzee kant aan. Vanaf de camping is het ongeveer een kleine 2 km fietsen naar het strand bij paal 18. Waar ook het sfeervolle strandpaviljoen Heartbreak Hotel is gevestigd (aanrader!). Vanaf hier kun je nog een mooie wandeling maken naar het drenkelingenhuisje zo’n 7 km verderop. Voor onze kleinste was dat net te ver, maar een volgende keer doen we dat zeker.

Vanaf de camping loop je zo de duinen in en is het maar een paar honderd meter lopen naar Kaapsduin van waar je een mooi uitzicht hebt over het eiland. Aan de andere kant van de camping is het nog ongeveer een kleine 500 meter lopen tot de dijk waarachter het wad ligt. Hier kun je eindeloos krabbetjes en visjes zoeken in de slenken.

kleine camping wantij

Oosterend is een end maar dat is het meer dan waard

’t Wantij ligt in het laatste dorpje van Terschelling. Wanneer je vanaf de boot naar Oosterend fietst, ongeveer 13 kilometer, kom je steeds dichter bij de natuur en verder weg van de grotere appartementencomplexen, hotels en campings.

Op een eiland als Terschelling ontkom je niet aan de invloeden van toerisme maar in Oosterend en ’t Wantij lijken deze nog minder aanwezig. Misschien ook omdat het maar een klein dorpje is en er op twee restaurants  ( Restaurant de Boschplaat is een aanrader) na weinig voorzieningen zijn. 

Wel zijn er vanuit Oosterend verschillende activiteiten te ondernemen. Er is jaarlijks een gezellige kofferbakmarkt. Met Puur Terschelling kun je op huifkartocht,  schapenboerderij Zeekraal is een bezoekje waard (ik heb de halve vakantie “Zo lief, die lammetjes” gehoord en de kaasboerderij schijnt de lekkerste kaas van Nederland te hebben.)

Vanuit Oosterend is het wel een stuk fietsen naar de grotere plaatsen zoals Midsland (7 km) en West Terschelling (13 km) maar voor boodschappen kun je 3 kilometer verderop in Lies bij de Spar terecht (of je kunt je boodschappen door Spar bij je tent laten bezorgen). In het naastgelegen Hoorn zijn ook nog een paar leuke restaurants zoals Zonneweelde met een heerlijke speeltuin voor de kinderen.

wandeling boswachter terschelling

Uitwaaien op de Boschplaat vanaf camping ‘t Wantij

Eigenlijk begint Terschelling pas bij Oosterend. Vanaf de kleine camping ’t Wantij is het namelijk nog wel zo’n 15 kilometer tot het uiterste oostelijke punt van het eiland. Het grootste deel van dit gebied bestaat uit natuurgebied de Boschplaat. Een schitterend gebied waar duin langzaam overgaat in wad. In het broedseizoen is dit gebied grotendeels afgesloten.

Lees ook:  Natuurcamping in Nederland? Onze 12 favorieten!

Wel kun je tot bijna het einde wandelen of fietsen langs de rand van het gebied. Ook onder begeleiding van een vrijwillige boswachter kun je door een deel van het gebied trekken. Wij deden een wandeling met een vrijwilliger van Staatsbosbeheer. De kinderen spotten hazen, lepelaars en wulpen. Ze leerden welke plantjes op het wad eetbaar zijn en wat een eendenkooi is. De volle twee uur hingen ze aan de lippen van de vrijwillige boswachter.

Op Terschelling is altijd wat te doen

Het fijne aan Terschelling als groter Waddeneiland is dat er altijd wel wat te doen is. Je bent niet alleen op het strand, de duinen en de Boschplaat aangewezen.  Wij hadden geen bar slecht weer, maar geen zon en het was voor de kinderen te koud om de hele dag buiten te zijn. Dus bezochten we het fantastische Wrakkenmuseum, voeren met de Talisman naar de zeehonden, dronken heeeeel veeeel warme chocomelk en bezochten het natuurmuseum inclusief zeeaquarium in West Terschelling.  Genoeg tips voor kinderen op Terschelling.

Praktische zaken op camping ‘t Wantij

Camping ’t Wantij heeft op alle plaatsen stroom. Naast het toiletgebouw is een verwarmde ruimte voor de afwas waar ook een wasmachine en droger staan en daar weer naast is een huiskamer. In de huiskamer kun je in de ochtend verse broodjes bestellen maar ook is er een TV, zijn er spelletjes en heel veel boeken die je kun lenen.

camping terschelling

camping wantij ervaring

’t Wantij, kleine camping op het mooiste stukje Terschelling

Oosterend is het meest Oostelijke dorp van Terschelling en wat mij betreft ook het begin van het mooiste stukje Terschelling. ’t Wantij ligt midden in dit kleine dorpje en heeft precies wat een kleine camping zo aantrekkelijk maakt. Persoonlijk contact met de eigenaren, een overzichtelijk veld, de lekkerste campingdouches ooit en genoeg vertier voor kleine kinderen. Tja het is iets verder fietsen dan West Terschelling of Midsland maar dat is de omgeving dan ook meer dan waard.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending