Oostenrijk staat niet bekend als een land waar je je tentje kunt opslaan op een kleine camping midden in de natuur. Dat is niet terecht. Kleine kampeerplekken zijn er wel degelijk, maar je moet er wel naar op zoek gaan. In het centraal in Oostenrijk gelegen Murtal, rondom het stadje Judenburg, vond ik drie kampeermogelijkheden die ik graag met je deel.
Hoe vind je kleine campings in Oostenrijk?
In Nederland en veel andere landen in Europa zijn we gewend dat alle campings wel zo’n beetje een website hebben en daardoor te vinden zijn met Google. In Oostenrijk is dat anders. Met een Google-zoekopdracht vind je vooral de grote campings, met veel caravanplekken en nauwelijks faciliteiten voor tenten. Voor de perfecte microplek moet je dus verder zoeken. Via internet vind je de eerste plekjes op de inmiddels vast bij je bekende sites als Campanyon en Campspace, maar ook hier is het aanbod best beperkt.
Mijn tip is om gewoon ‘ouderwets’ contact op te nemen met het Toeristenbureau. Elke Oostenrijkse regio, dus ook het Murtal, heeft er een paar. Het personeel is er altijd bijzonder hulpvaardig en als je duidelijk aangeeft wat je zoekt (iets met ‘kamperen’, ‘tent’ en ‘kleinschalig’), delen ze vaak kampeerplekken met je die je zelf echt niet zomaar vindt. En je krijgt er nog gratis toeristische informatie uit de omgeving bij ook!
Speciaal voor jou: drie microcampings in regio Murtal
Als je niet afhankelijk wil zijn van het Toeristenbureau voor je kampeerstek, dan is “Schau aufs Land” een aanrader. Je betaalt er 40 euro per jaar voor, maar krijgt dan wel een overzicht van ongeveer 1000 kleinschalige kampeerplekken in heel Oostenrijk. En het mooie is dat de plekken bijna altijd gratis zijn. Wel wordt er soms een vrijwillige donatie gevraagd, of wordt er, bijvoorbeeld bij een boerenkampeerplek, verwacht dat je wat koopt in de boerderijwinkel.
Kamperen in de bergen: Sabathyhütte in Obdach
Maar goed, het Murtal dus. Dit gebied ligt in het midden van Oostenrijk en het centrale stadje is Judenburg. Op ongeveer 20 kilometer van deze plaats ligt Obdach, waar je op 1600 meter hoogte Gasthof Sabathyhütte vindt. Je kunt er met de auto naar toe rijden en parkeren op de parkeerplaats. De tent kun je vlak bij het Gasthof opzetten, of wat meer afgezonderd hoog op de alm. Je maakt gebruik van het simpele sanitair in de kelder van het Gasthof en als je wil, kun je er ’s ochtends ontbijten of ’s avonds een vorkje prikken in het restaurant.
Bij de Sabathyhütte is het uitzicht prachtig. Bovendien starten er veel mooie bergwandelingen. Ga bijvoorbeeld de uitdaging aan om naar de Zirbitzkogel te wandelen. Deze top van 2396 meter is in ongeveer drie uur wandelen te bereiken. Boven wacht een gezellige berghut met enorme glazen frisdrank op je!
Kamperen bij de boerderij: Bio-bauernhof Adelwöhrer
In Pölstal, ook ongeveer 20 kilometer van Judenburg, kun je je tent opzetten bij biologische boerderij Adelwöhrer. Laat je bij aankomst niet misleiden door de luxe appartementen die er ook zijn: het echte kampeerterrein ligt een stukje verderop in de velden. Naast het kampeerveld ligt een vijver waarin gezwommen mag worden en op de boerderij lopen nog verschillende dieren rond. Bovendien is er een uitgebreide landwinkel waar behalve een keur aan groenten en fruit ook allerlei lekkere specialiteiten uit de streek te krijgen zijn. Smullen!
Je tent aan het eind van het dal: Bergerhube
Berghut Bergerhube vind je helemaal aan het eind van het Triebental, op 1200 meter hoogte. Vanaf Judenburg is het ongeveer 50 kilometer rijden naar dit prachtige dal. Laat je niet afschrikken door de weg naar de berghut: die is behoorlijk lang en gaat over een paar boerenerven. Juist op het moment dat je denkt dat je toch echt verkeerd bent gereden, duikt de hut op.
Bij Bergerhube kampeer je omringd door de bergen en daardoor is het de ideale plek om te verblijven als je van wandelen of mountainbiken houdt. Vanaf de hut vertrekken flink wat routes en elke ochtend is het dan ook een komen en gaan van mensen die een dagje vanaf hier de bergen in trekken. Wandel bijvoorbeeld naar de Himmelkogel, een top van ruim 2000 meter, en geniet van het 360 gradenpanorama dat je daar hebt.
In de zomer is Bergerhube beperkt open, kamperen kan er echter elke dag en ook het sanitair is gewoon altijd open.

Wat is er dan te doen in het Murtal?
Je ziet het: als je een beetje verder kijkt, is het wel degelijk mogelijk om in Oostenrijk te verblijven op micorcampings. En in het Murtal is er ‘s zomers ook nog behoorlijk wat te beleven. Je treft er immens veel natuur, kleine lokale musea en tal van Gasthofe met gutbürcherliche Kuche. Wil je daar meer over weten? Check dan zeker even mijn andere blog met tips voor het Murtal!
Schau Aufs Land
Goed verdiepen
Voordat je gebruik wilt maken van het initiatief van Schau Aufs Land moet je echt even goed hun site nalezen. De €40,- die gevraagd worden voor lidmaatschap zijn niet om te overnachten. Hier wordt gesteld dat er soms een bijdrage wordt gevraagd, op de site wordt gesteld dat het wel de bedoeling is dat je wat koop in de winkel of een bijdrage levert aan de boer die zo vriendelijk is jou te laten staan naast het bedrijf. Daarnaast, het mag voor maximaal 24 uur dan moet je weer een andere camping zoeken. Vervolgens zijn er nog een aantal regels waarvan wordt gevraagd om je daar toch echt aan te houden, Bijvoorbeeld je mag niet afvalwater lozen op de boerderij.
Het klopt wat je zegt, hoewel dit wel de “basis-regels” zijn. veel van de Schau aufs Land” locaties zijn wel soepeler. Zo mochten wij bij Adelwohrer zonder problemen 3 nachten staan en was ook de aankoop in de winkel niet verplicht. Zelf vind ik het overigens wel netjes om toch wat te kopen in de winkel, want je krijgt er immers gastvrijheid voor terug.