Wanneer je op zoek bent naar een kleine camping in Normandië op één dag rijden van Nederland waar in de omgeving genoeg te zien is om je twee weken te vermaken, dan is camping Ferme Hay Day een aanrader. Waarom? Dat vertel ik je in deze review…

Wij stonden er in de meivakantie van 2017, toen deze camping net een paar weken open was. En we zijn nog altijd van plan een keer terug te gaan. Een autovrije camping met 20 grote plaatsen bij een prachtige oude hoeve. In de hoeve een B&B waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt zodat we droog konden inpakken. 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Een kleine camping in Normandië

Na lang zoeken hadden we voor de meivakantie een kleine camping in Normandië gevonden, zonder huuraccommodatie. Voor mij altijd een teken dat het wel goed zit met de staanplaatsen. Vlakbij de invasiestranden. Ik herinnerde me deze nog van vroeger, toen ik met mijn ouders ging kamperen. Het maakte toen veel indruk op me dus ik verwachtte dat dit nu ook het geval zou zijn bij onze dochter. Deze camping leek geschikt voor kamperen met tieners. En dus reden we eind april met onze vouwwagen, dochter en hond richting Asnieres-en-Bessin, een ienimini dorpje van een paar huizen en een Mairie in Normandië, op zo’n vijf kilometer van Omaha Beach.

Kleine camping met Nederlandse eigenaren

Camping Ferme Hay Day bleek een kleine camping van Nederlanders die, met hun twee kinderen, een aantal jaar daarvoor naar Frankrijk verhuisd waren. Zij kochten daar een boerderij van een oude man en na een paar jaar van opruimen, verbouwen en herbouwen, hebben zij in deze prachtige streek een geweldige kampeerplek gemaakt.

De camping ademt de sfeer van kamperen bij de boer. Er is geen boerderij in bedrijf maar bij de indrukwekkende entree word je verwelkomt door wat dieren in de omheinde weide.

De kampeerplaatsen liggen op twee grote velden, we mochten zelf een plek uitzoeken aan de rand van één van deze velden. Veel beschutting is er niet maar doordat het terrein groot is, heb je toch voldoende privacy vonden wij. De eigenaresse vertelde dat ze pas een paar weken open waren, toen wij er stonden werd de laatste hand nog gelegd aan het sanitair in een bijgebouw van de oude hoeve.

Behaaglijke avonden in de bar, bij de houtkachel

Grote troef is de gezellige bar, ook gehuisvest in een bij-gebouwtje. Deze is alleen open bij voldoende belangstelling, maar dat was in de week dat wij er waren toch zeker om de dag. In de bar zit een heerlijke houtkachel, erg fijn op koude voorjaarsavonden.

De eigenaren staan zelf achter de bar en samen met de andere gasten (vooral Nederlanders) hebben we daar een paar erg gezellige avonden gehad. Erg leuk ook om te horen welke hobbels de eigenaren van Ferme Hay Day hebben moeten overwinnen, voordat ze zich thuis voelden in Frankrijk. Ook voor de kinderen natuurlijk een hele stap.

Kampvuur met marshmallows

Op de camping vind je een aantal stookplekken, waar je een vuur kunt maken om marshmallows te roosteren, broodjes te bakken of zelfs te barbecueën. Weliswaar geen kampvuur bij je tent, maar het komt aardig in de richting!

Er is een overdekte ruimte waar je bij regenachtig weer, Normandië is natuurlijk niet heel zonzeker, heerlijk spelletjes kunt doen of buiten het zicht van je ouders kunt chillen. De camping is namelijk geweldig voor kleine kinderen, maar ook voor oudere kinderen is er genoeg te beleven. Wat ons betreft past hij in ons favoriete rijtje campings voor tieners. Tot in de late uurtjes rond een vuur en in de omgeving voldoende te beleven.

Ga gerust met kinderen en tieners kamperen in Normandië 

Wij waren zeven dagen in Normandië en hebben ons geen moment verveeld. Ook onze dochter van toen 13 vond deze streek interessant. Vooral ook omdat wij ’s avonds de film Saving Private Ryan keken, op een laptop in onze vouwwagen.

De volgende dag reden we naar Pointe Du Hoc, waar de geallieerden in 1944 aan land kwamen. Door de film kon onze dochter zich voorstellen wat zich had afgespeeld in 1944, zeer indrukwekkend. Pointe du Hoc is toegankelijk met een buggy of rolstoel, maar er mogen sinds een paar jaar geen honden komen. En ze houden ook streng in de gaten dat dit niet gebeurt.

De dagen daarna bezochten we Omaha Beach en het Amerikaanse kerkhof. Maar ook het Duitse Kerkhof wat door zijn eenvoud en triestheid veel indruk maakte op ons. Bij Utah Beach is een geweldig museum dat ook kinderen zeker aanspreekt.

En op dagen dat we geen zin hadden in oorlogsverhalen, reden we makkelijk naar Bayeux (van het tapijt) en Honfleur. Even door de stad slenteren, lekker lunchen op en terras en winkels kijken. een andere leuke plaats in de buurt van de camping is vissersplaats Port-en-Bessin, waar je bij de haven een strandje vindt dat echt helemaal vol ligt met St. Jacobsschelpen. Leuk om de allermooiste te zoeken en als souvenir mee te nemen naar huis. 

Vers brood en pizza-avonden

En als we dan aan het einde van de middag weer op de camping kwamen, was er steeds wel iets te beleven. Een pizza-avond, een spel met andere kinderen, de dieren op de camping. Of een heerlijke douche en met een boek onder de luifel genieten van de rust. Heel eenvoudig maar daardoor juist zo fijn.

Handig om te weten is nog dat er ’s ochtends voor vers brood wordt gezorgd. Als je ’s avonds je bestelling opgeeft ligt er ’s morgens een zak met broodjes voor je klaar. Goed geregeld.

Droog inpakken is wel een dingetje in Normandië

De dagen vliegen altijd voorbij lijkt wel. Onze laatste dag op camping leek heel regenachtig te worden, terwijl we de dagen daarvoor eigenlijk best veel zon zagen. Zouden we dan toch nat in moeten pakken? Liever niet. De eigenaresse van de camping kwam met een geweldige oplossing, er was een kamer vrij in de Bed & Breakfast.

Voor een kleine meerprijs ruilden we onze laatste campingnacht voor een nachtje B&B. Dat voelde luxe, in een heerlijk bed in een erg gezellige kamer, terwijl buiten de regen neerkletterde en onze vouwwagen al keurig droog ingepakt klaar stond voor vertrek naar Nederland. De volgende ochtend heerlijk ontbeten en toen helaas weer terug naar ons eigen Brabant.

Ferme Hay Day, een mooie kleine camping in Frankrijk

Camping Ferme Hay Day in Normandië is wat ons betreft een van de mooiste kleine campings in Frankrijk waar wij ooit geweest zijn. Een ruim campingterrein achter een mooie oude boerderij in een omgeving waar voor ieder wat te beleven valt.

En heb je nog niet genoeg oorlogsverhalen gehoord, stop dan op de terugweg in het Belgische Ieper, daar schijnt een prachtig museum te zijn over de eerste wereldoorlog, inclusief originele loopgraven die ze toegankelijk gemaakt hebben. Ben er zelf niet geweest maar hoor er steeds goede verhalen over!

Over de schrijver

Saskia

Saskia

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

Laat jouw reactie achter

2 reacties

  • Wij hebben naar aanleiding van dit stukje vorig jaar, 2019, onze vakantie op deze camping doorgebracht. Een hele fijne camping met hele fijne eigenaren. We hebben genoten van de rust, de eenvoud, het lekker eten, het bestelde brood, schoon sanitair, kortom alles prima in orde. De omgeving is top, dicht bij omaha beach, waar het vaak heel rustig was, top om onze hond te laten rennen. Zeer veel bezienswaardigheden in de directe omgeving, goede uitvalsbasis om de landingsstranden te bezoeken. Met onze e-bikes hebben we ook mooie tochten gemaakt. Misschien gaan we zelfs in september weer naar deze camping want we zijn er nog niet uitgekeken, en door de corona is het toch anders geworden maar zullen we ons op camping Ferme Hay Day zeker veilig voelen!