Zo kies je de juiste klamboe – Onze tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Zowel thuis als op de camping gebruiken wij een klamboe. Ik heb zo’n hekel aan muggen én gedurende de nacht is een klamboe één van de meest effectieve methoden om muggen te verjagen en/of te weren. Maar dan moet je wel de juiste klamboe kopen. Daarom een handige lijst met tips waar je op moet letten bij de aanschaf.

Welk soort klamboe voor op reis of op de slaapkamer?

Er zijn verschillende soorten klamboes waar je uit kunt kiezen en welke klamboe je nodig hebt, verschilt een beetje per plek waar je de klamboe gaat gebruiken.

Reisklamboe: Een reisklamboe heb je zowel in eenpersoonsformaat als tweepersoonsformaat. Deze klamboe is helemaal rondom dicht, altijd geïmpregneerd en heeft vaak meerdere ophangmogelijkheden. Dat is handig, want zo slaap je altijd zonder muggen en kun je hem bijvoorbeeld zowel met een lang touw met een karabijnhaak ophangen.

Klamboe met opening: Wanneer een klamboe niet helemaal rond dicht is maar 1 of 2 gordijnopeningen heeft, maakt dat hem beter geschikt voor thuis. Die openingen maken het in- en uitstappen namelijk veel makkelijker en thuis hangt de klamboe toch altijd op dezelfde plek zodat je je ook geen zorgen hoeft te maken of de opening wel dicht kan. Klamboes voor thuis zijn meestal niet geïmpregneerd. Wel altijd even checken of de opening dicht is en ook overdag dicht laten.

Klamboe tent: Een soort tussenoplossing is een klamboe tent. Deze zijn er met stokken of als pop-up tent en zet je dan eigenlijk over je slaapplek heen. Zo kun je zonder bang te zijn voor muggen of andere insecten toch buiten slapen. Je zou deze in principe ook over een eenpersoonsbed heen kunnen zetten, maar de praktijk leert dat een klamboe met opening dan handiger is.

klamboe tent

Een klamboetent of binnentent kan ook een oplossing zijn

Wel of niet een geïmpregneerde klamboe?

De meeste reisklamboes zijn geïmpregneerd. Maar wat betekent dat nu precies?  Een geïmpregneerde klamboe is behandeld met Permetrine of Deltemetrine. Deze stoffen zijn dodelijk voor muggen en insecten.

Een geïmpregneerde klamboe is vooral van belang in landen waar malaria heerst of waar insecten andere ziektes zoals het westnijlvirus over kunnen brengen. De Permetrine of Deltemetrine zorgt ervoor dat de muggen na contact met de klamboe doodgaan. Ze kunnen dan niet langdurig om de klamboe heen vliegen op zoek naar een plek waar jouw lichaam tegen het gaas aan ligt. Gebruik je de klamboe alleen thuis dan is het in Nederland niet per se nodig om voor een geïmpregneerde versie te kiezen.

Lees ook:  Zelfvoorzienend kamperen, deze 6 dingen heb je nodig

Kies je een één- of tweepersoons?

Een klamboe kun je in eenpersoons- of tweepersoonsversie kopen.  Kies bij de eenpersoonsklamboe  altijd voor één die minimaal 100 cm breed is (100 x 200 cm ), dan past hij over ieder bed én kun je hem eventueel ook onder je matras stoppen.

Tweepersoonsklamboes zijn er in verschillende maten: 160 x 210 cm,  200 x 210 cm of 240 x 210 cm. Zorg er ook hierbij weer voor dat de klamboe minimaal 20 cm breder is dan je bed of slaapmat. Op de camping heb je dan meestal aan 160 cm breed genoeg maar thuis moet hij vaak breder zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om twee losse eenpersoonsklamboes te gebruiken. Mocht je regelmatig in hostels slapen dan is dat best een goed idee, omdat daar tweepersoonsbedden niet altijd beschikbaar zijn. Is dat echter niet het geval, kies dan altijd voor een tweepersoonsklamboe omdat dit én gezelliger is én veiliger. Je hebt namelijk een minder grote kans dat de klamboe losschiet en er toch muggen je slaap komen verstoren.

klamboe

Hang de klamboe zoveel mogelijk in het midden van het bed.

Hoe moet je een klamboe ophangen?

De meeste klamboes hebben één ophangpunt. Het beste werkt het wanneer je dat ophangpunt midden boven het bed aan het plafond bevestigt. Des te groter het bed, des te fijner het is om een klamboe met een ring bovenin te kopen. Daarmee spreid je de klamboe verder uit en lig je dus minder snel tegen de zijkant. Ophangen kan op verschillende manieren.

 • Haak in het plafond: Dit kun je thuis makkelijk realiseren en ook in tenten is er eigenlijk altijd wel een plek waar je het touw van de klamboe aan kunt bevestigen.
 • Span een touw: Is er geen haak aanwezig, span dan een horizontaal touw tussen bijvoorbeeld een spijker in de muur, tentstok en een gordijnrail of andere tentstok. Je bevestigt de klamboe daarna aan het horizontale touw boven het bed.
 • Tijdelijke haak: Ook kun je kunststof ophanghaken in de outdoorwinkel vinden die je met een zuignap of eventueel met verwijderbare dubbelzijdige tape aan het plafond bevestigt. Ga je weer weg dan neem je de haak mee. 

Welke klamboe heb ik nodig?

Welke klamboe je dus nodig hebt, hangt erg af van hoe je hem gaat gebruiken. Gebruik je hem vooral thuis, dan is een wat zwaardere klamboe met gordijnopeningen de beste keuze. Wil je ermee op reis dan is een reisklamboe die geïmpregneerd, minder zwaar én rondom dicht is, een betere keus. Welke klamboe neem jij mee?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending