Wat is het beste kinderzakmes? Dit zegt de test…

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat is het beste kinderzakmes? Dat is een zakmes dat makkelijk is te gebruiken, een zakmes dat extra veiligheid biedt voor kinderhanden én wat je kind makkelijk mee kan nemen. Om dat mes te vinden liet ik kinderen drie kinderzakmessen uittesten. De My First Victorinox, de Opinel no. 7 Junior én de Morakniv Rookie. Het lijken allemaal zakmessen te zijn maar er zijn wel degelijk verschillen. 

Een kinderzakmes moet je dat wel willen? 

Ik ben verschillende keren een onvoorzichtige vader genoemd omdat ik mijn kinderen een zakmes laat gebruiken. Ben ik een onvoorzichtige vader? Nee, zo zou ik mezelf niet beschrijven.  Aan de andere kant ben ik ook zeker geen beschermende ouder. Ik ben de mening toegedaan dan kinderen moeten kunnen ontdekken en dat ze daar veel van leren. 

Lekker buiten rauzen, en meehelpen waar mogelijk. Dat betekent dat ik als ouder oplettend moet zijn maar ook vertrouwen en verantwoordelijkheid aan mijn kinderen geef. Ook als dat betekent dat een driejarige met een hamer in de weer gaat of mijn zevenjarige zoon een zakmes wil.

my first vicotrynox

Vanaf welke leeftijd een kinderzakmes?

Hierover verschillende meningen. Zelf werd ik voor gek uitgemaakt omdat ik mijn kind van 7 een zakmes op zijn verjaardag gaf. Uit een oproep die ik eens op Facebook deed bleek dat er ouders waren die hun vierjarige kleuter al zelfstandig met een Opinel kindermes lieten spelen. Andere ouders vonden hun tienjarige eigenlijk nog te jong. Tot de leeftijd van ongeer 8 jaar is een kinderzakmes sowieso een betere keuze dan een gewoon zakmes voor kamperen. 

Van het gebruiken van een zakmes leren kinderen ontzettend veel. Risico’s inschatten, omgaan met vertrouwen en verantwoordelijkheid én je ziet al snel dat ze die echt wel aankunnen. Een pedagoge die ik ooit vroeg naar vanaf welke leeftijd een zakmes volgens haar een goed idee was gaf aan dat het per kind verschilt, maar dat veel kinderen dat eerder aankunnen dan hun ouders denken.  Onder begeleiding vanaf 4 jaar gaf ze als guideline. 

Geef ze een scherp mes!

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen. Een scherp mes is veiliger dan een minder scherp of zelfs bot mes. Hoewel dat op het eerste gezicht tegenstrijdig lijkt, is het wel waar. Met een scherp zakmes snijden kinderen zonder hakkelen door het hout, hoeven ze minder kracht te zetten en schieten ze minder snel uit.

Elk kinderzakmes uit deze test was scherp genoeg om veilig te kunnen gebruiken. 

Als je kind zijn of haar zakmes veel gebruikt kan het dus ook handig zijn om een slijpsteentje aan te schaffen. Daarmee kun je het zakmes makkelijk weer scherpmaken. 

Lees ook:  9 x Twente met kinderen. Dit moet je echt doen!

kinderzakmessen smal

Kinderzakmessen test

Persoonlijk moest ik bij een kinderzakmes als eerste aan een Zwitsers kindermes denken en dat is ook het eerste zakmes dat ik voor mijn kind gekocht heb. Later hoorde ik dat ook de Opinel no. 7 én de Morakniv Rookie prima kinderzakmessen zijn. 

Deze drie zakmessen zijn de bekendste en meest geadviseerde (beste) kinderzakmessen voor kinderen. De drie messen verschillen echter behoorlijk van elkaar. Daarom heb ik ze alle drie uitgebreid getest samen met mijn kinderen.  We keken naar: is het mes scherp, is het veilig door kinderen te gebruiken, hoe voelt het mes aan als je er mee snijdt én is het makkelijk en veilig mee te nemen. 

my victorinox kinderzakmes

My First Victorinox – Echt Zwitsers kinderzakmes met veel mogelijkheden

My First Victorinox is het meest bekende kinderzakmes van het aloude Zwitserse Victorinox. Dit kinderzakmes heeft net als de andere messen een stompe punt wat extra veiligheid beidt. Het heeft niet zoals de Opinel een inklapbeveiliging. Daarnaast vraagt de My First Victorinox omdat het handvat wat dunner is dan de andere zakmessen om iets meer beheersing waardoor het minder geschikt is voor kleuters. Vanaf een jaar of 7 levert dat minder problemen op. 

De My First Victorinox heeft veruit de meeste mogelijkheden van de 3 zakmessen.  Er zijn twee versies. Eén met 5 tools (flessenopener, mes, pincet, schroevendraaier en tandenstoker) én één met 9 tools (naast de eerdere 5 ook houtzaag, blikopener, draadstripper en schroevendraaier). Dit maakt dit zakmes het meest veelzijdig voor kinderen.  Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren

Een ander voordeel van dit kinderzakmes is dat het geleverd wordt met een draagkoord voor om je nek én een ketting. Met die laatste kun je het zakmes makkelijk aan de broek ban je kind vastmaken zodat ze hem minder snel kwijtraken. Lees de uitgebreide review…

Voordelen My First Victorinox

+ Stompe punt
+ Veel verschillende tools
+ Makkelijk mee te nemen
+ Geleverd met draagkoord en ketting
+ Levenslange garantie
+ RVS

Nadelen My First Victorinox

– Handvat minder geschikt voor onder de 7 jaar
– Geen inklapbeveiliging

Actuele prijsvergelijking My Victorinox

morakniv rookie onderzakmes klein

Morakniv Rookie – Een erg veilig kinderzakmes maar minder makkelijk mee te nemen

Kinderdagverblijven en BSO’s lopen weg met de Morakniv Rookie en ik snap dat wel. Tijdens het daadwerkelijke snijden is de Rookie door zijn handvat, erg stompe punt en vingerbeveiliging het veiligste zakmes. Inmiddels is dit mes helaas lastig verkrijgbaar geworden. De opvolger is het Mora Safe Pro C mes. Dat ook een stompe punt heeft en een beveiliging maar een kunststof handvat vanaf 4 jaar. Vanaf 7 jaar is de Mora Scout 39  met scherpe punt ook een optie. 

Het is echter geen zakmes maar een vast mes dat niet in te klappen is en dat vind ik persoonlijk een belangrijk bezwaar. Als je het mes mee wilt nemen tijdens een wandeling of terwijl het gaat spelen moet het het zakmes altijd opzichtig in een foedraal aan zijn of haar riem meenemen wat veel commentaar oplevert. Om te snijden op locatie dus een perfect kinderzakmes, maar om mee te nemen minder geschikt. Lees de uitgebreide review…

Actuele prijsvergelijking Mora Safe Pro ( alternatief Morakniv Rookie)

amazon.nl Amazon.nl €16,99
3 nieuw €13,90
Bekijk
Last Amazon price update was: 14 juni 2024 22:17

kinderzakmes opinel

Opinel no. 7 Junior – Een simpel én degelijk kinderzakmes

Opinel is natuurlijk een degelijk outdoor merk met evenveel ervaring. Als zij een kinderzakmes zoals de Opinel Junior op de markt brengen dan is daar over nagedacht. Dat is zie in je het  zakmes terug. Het is een simpel zakmes, maar relatief veilig én simpel te gebruiken door kinderhanden. Wil je meer tools dan is een My First Victorinox aan te bevelen, maar qua gebruikersgemak wint de Opinel no 7. Lees de uitgebreide review…

Het My First Opinel zakmes is online in verschillende versies te koop:
– Opinel no. 7 junior met houten handvat in verschillende kleuren
– Opinel no 7 met kunststof handvat en fluit in verschillende kleuren

Voordelen Opinel no. 7 junior

+ Stompe punt
+ Ligt fijn in de hand
+ Inklapbeveiliging
+ Makkelijk te openen
+ Keuze uit hout of kunststof
+ Kunststof  versie met fluit en kettinggat
+ RVS

Nadelen Opinel no. 7 junior

– Weinig extra tools
– Achterkant lemmet scherp randje

Actuele prijsvergelijking Opinel Junior

Conclusie: Wat is het beste kinderzakmes?

Het goede nieuws is dat alle drie de kinderzakmessen uit de test veilige kinderzakmessen zijn. Toch zijn er wel behoorlijke verschillen. Welk mes het meest geschik is hangt af van de leeftijd van het kind én van de manier waarop je het kinderzakmes gaat gebruiken. 

Zoek je een zakmes welke je makkelijk mee kunt nemen en die ook echt in de zak van je kind of kleinkind past? Dan zijn de My First Victorinox én de Opinel no. 7 Junior het meest geschikt. Waarbij de Victorinox de meeste tools heeft én een handige ketting. Nadeel is echter dat dit mes door de grip pas geschikt is vanaf een jaar of 7. Voor jongere kinderen zou ik dan toch voor de Opinel kiezen. 

Gaat je kind het kinderzakmes vooral thuis of op locatie gebruiken en is makkelijk meenemen dus minder belangrijk? Dan zou ik kiezen voor het Morakniv Rookie zakmes of het beter verkrijgbare Mora Safe Pro C kindermes. Dit mes heeft een goede grip en de vingerbescherming maakt hem extra veilig.  Waardoor het ook prima door jongere kinderen te gebruiken is. 

Voor alle kinderzakmessen geldt laat ze eerst onder toezicht gebruiken en leer je kind hoe je veilig een zakmes gebruikt. Kunnen ze dat éénmaal dan kun je ze meer loslaten en dan zijn het mooie tools om je kind risico’s te laten leren inschatten en vertrouwen te geven. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

 • Dag kampeermeneer, Vorige zomer heeft m’n zoon (4) een Opinel 7 gekregen. Niet de junior versie, maar de echte. “Pap, ik wel echt een punt hoor.” En gelijk heeft ie, al die zogenaamde kinderbeschermde messen zijn schijnveiligheid en je kind leert er niets van. De zijwieltjes/zwembandjes onder de zakmessen! Dus kampeermeneer, je bent zeker niet onvoorzichtig! Kleine heeft ‘m nu 10 maanden, 1x mini-sneetje in z’n vinger, dat was alles. Wekelijks gebruik.

 • Ook hier kregen de kinderen al vroeg mesles, vanaf een jaar of 4 met aardappelmesjes om vuur te maken met een magnesiumstick. En op hun 9e kregen ze ieder een eigen Leatherman wave, we geloven hier inderdaad ook niet in de kindervarianten. We hebben allemaal een Leatherman en allemaal ook onder continu bereik. We vertellen ze dus ook waar je het allemaal voor gebruiken kan. Zéker niet onverantwoordelijk, ik denk juist gewoon jong geleerd, wijs gebruikt. Net als andere survival technieken overigens (hoe leuk is het je eigen water te zuiveren en op te drinken) Nee hoor, laat ze de basisbegrippen maar lekker leren!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending