kinderdrager tips

3 tips voordat je een kinderdrager koopt

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Als klein kindje sliep ik regelmatig op de rug van mijn moeder tijdens wandelingen in de bossen van Luxemburg. Deze warme herinnering wil ik ook ons zoontje meegeven én ik wil graag blijven wandelen over kleine bospaadjes. Een goede kinderdrager is dan wel een must. Ik heb er een hele zoektocht op zitten en wil graag mijn tips en bevindingen met je delen.

Tip 1: Kies een kinderdrager met metalen frame

Bij deze zoektocht staat voor mij één ding vast: het wordt een kinderdrager met een metalen frame. Zo’n frame heeft namelijk meerdere voordelen.

De eerste draagzak en draagdoek waren prima toen ons kindje voor de eerste keer meeging op vakantie. Maar nu ons zoontje een jaar is, is hij ook een stuk zwaarder. De eerste draagzak is te klein en ik vind de draagdoek te warm om een heel eind om me heen te knopen, daarnaast kun je die ook niet makkelijk met een slapend kindje afdoen. Dat probleem heb je niet met een kinderdrager met een metalen frame. Je kunt hem namelijk zelfs op de grond zetten met je kindje erin.

tips rugdrager kopen

Wanneer doe je je kindje in een rugdrager?

Wanneer je kindje nog niet kan zitten, moet je trouwens ook niet beginnen met een kinderdrager. Wij hebben het advies voor fietsen met een baby aangehouden. Het nekje van je kindje moet stevig genoeg zijn om de schokken op te vangen die het hobbelen van een wandeling met zich meebrengen. Goed zelfstandig rechtop kunnen zitten is ook een vereiste.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Daarnaast hebben we wel geoefend toen we dachten dat ons zoontje eraan toe was. Dit hield voor ons in dat we zijn begonnen met een wandeling heen en weer in de woonkamer en de tuin en dit hebben we langzaam uitgebouwd. We zijn niet direct een uur gaan wandelen.

Tip 2: Kinderdrager met heupband

Omdat ik een fijne backpack heb en hier destijds ook veel verschillende gepast heb en met bepakking heb gelopen, weet ik hoe het juiste systeem ervoor kan zorgen dat je meer gewicht kunt dragen met meer comfort. Ons zoontje is nu bijna elf kilo en dat ga je hoe dan ook voelen na een tijdje.

In gesprek met mijn moeder vertelde zij dat haar kinderdrager alleen met schouderbanden om kon en dat dit ervoor zorgde dat kind en drager onnodig veel van de rug schommelden. Dat maakt het wandelen extra zwaar. Ze raadde me dan ook aan om te kijken naar een drager met een heupband.

welke rugdrager kopen

Oefenen, oefenen, oefenen

Ik moest wandelen met een kinderdrager wel oefenen. Net als voor ons zoontje was dit wel nieuw. Ja, ik had wel eens met bepakking gelopen, maar dat was voor de zwangerschap. Net als met ‘gewone’ bepakking lopen, kost dit wel extra energie en kracht. Wanneer je een eind wilt lopen, moet je dit wel oefenen.

Er zijn genoeg plekken waar je tips kunt vinden om te lopen met bepakking of hipper: om aan ‘rucking’ te doen. Een van de tips voor langere afstanden is het wandelen met stokken. Dit moet je natuurlijk allemaal zelf weten, maar een goede voorbereiding lijkt mij wel handig.

Tip 3: Kies voor verstelbare onderdelen

Omdat zowel ik als mijn man met de kinderdrager wil kunnen lopen, is het belangrijk dat er een paar onderdelen versteld kunnen worden. Allereerst heb ik een kortere rug. Het is dan ook fijn wanneer we hier op een gemakkelijke manier verschil in kunnen aanbrengen. Natuurlijk zijn de schouderbanden en de heupbanden makkelijk te verstellen.

Daarnaast willen we lang gebruik kunnen maken van onze kinderdrager. Daarom moet ook het zitje voor het kindje gemakkelijk te verstellen zijn. De meeste kinderdragers kunnen een maximum gewicht van zo’n 18 kilo aan. Volgens de groeicurves zou dit betekenen dat je je kindje tot ongeveer vijf zou kunnen dragen. Jongens waarschijnlijk wat korter dan meisjes. Overigens is 18 kilo een heel gewicht, dus ik hoop dat hij dan het grootste deel van de route al gewoon meeloopt. Maar het idee dat je je kindje lang mee kunt nemen, maakt de prijs van een goede kinderdrager wel wat draaglijker.

Want een goede kinderdrager is gewoon duur, ongeacht het merk. Je zit al gauw op een bedrag tussen de €250-€400.

Tip 4: Opbergruimte is handig

Misschien heb je helemaal niet aan deze tip gedacht. Ik in ieder geval eerst helemaal niet. Maar wanneer je een kindje meeneemt, moet je vaak ook luiers, eten en misschien zelfs speelgoed mee. En wat dacht je van een zonnehoedje of juist een muts, muggenspray en zonnebrand? Sinds ik een kindje heb, kan ik in ieder geval niet meer zonder tas de deur uit.

Ik vind het dan ook wel handig dat je die spulletjes kwijt kunt in je kinderdrager. Misschien vind jij de drager met alleen het kindje erin wel zwaar genoeg en draagt je partner een dagrugzak. Dat kan natuurlijk ook.

kinderdrager kopen tips

Welke kinderdrager heb ik gekozen?

Na een lange zoektocht ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de kinderdragers van Osprey Poco. Binnen hun assortiment heb ik twee types vergeleken: de Osprey Poco Plus en LT. De Poco Plus is de meest complete en luxe kinderdrager, maar daar is de prijs ook naar.

De Osprey Poco LT is compacter, heeft iets minder bergruimte, maar voldoet wel aan al onze eisen. Vanwege de prijs kiezen we voor deze kinderdrager en hier hebben we zeker geen spijt van! Over deze kinderdrager heb ik een uitgebreide review geschreven die je hier kunt vinden.

Mocht je meer tips willen over kamperen met een baby, dan is de blog over veilig slapen wel wat voor je. En we hebben ook een handige paklijst gemaakt.

Ik ben benieuwd of je een kinderdrager overweegt en waar deze voor jou aan moet voldoen.

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending