3 tips voordat je een kinderdrager koopt

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Als klein kindje sliep ik regelmatig op de rug van mijn moeder tijdens wandelingen in de bossen van Luxemburg. Deze warme herinnering wil ik ook ons zoontje meegeven én ik wil graag blijven wandelen over kleine bospaadjes. Een goede kinderdrager is dan wel een must. Ik heb er een hele zoektocht op zitten en wil graag mijn tips en bevindingen met je delen.

Tip 1: Kies een kinderdrager met metalen frame

Bij deze zoektocht staat voor mij één ding vast: het wordt een kinderdrager met een metalen frame. Zo’n frame heeft namelijk meerdere voordelen.

De eerste draagzak en draagdoek waren prima toen ons kindje voor de eerste keer meeging op vakantie. Maar nu ons zoontje een jaar is, is hij ook een stuk zwaarder. De eerste draagzak is te klein en ik vind de draagdoek te warm om een heel eind om me heen te knopen, daarnaast kun je die ook niet makkelijk met een slapend kindje afdoen. Dat probleem heb je niet met een kinderdrager met een metalen frame. Je kunt hem namelijk zelfs op de grond zetten met je kindje erin.

tips rugdrager kopen

Wanneer doe je je kindje in een rugdrager?

Wanneer je kindje nog niet kan zitten, moet je trouwens ook niet beginnen met een kinderdrager. Wij hebben het advies voor fietsen met een baby aangehouden. Het nekje van je kindje moet stevig genoeg zijn om de schokken op te vangen die het hobbelen van een wandeling met zich meebrengen. Goed zelfstandig rechtop kunnen zitten is ook een vereiste.

Daarnaast hebben we wel geoefend toen we dachten dat ons zoontje eraan toe was. Dit hield voor ons in dat we zijn begonnen met een wandeling heen en weer in de woonkamer en de tuin en dit hebben we langzaam uitgebouwd. We zijn niet direct een uur gaan wandelen.

Tip 2: Kinderdrager met heupband

Omdat ik een fijne backpack heb en hier destijds ook veel verschillende gepast heb en met bepakking heb gelopen, weet ik hoe het juiste systeem ervoor kan zorgen dat je meer gewicht kunt dragen met meer comfort. Ons zoontje is nu bijna elf kilo en dat ga je hoe dan ook voelen na een tijdje.

Lees ook:  10 x zo overleef je een dagje slecht weer op de camping

In gesprek met mijn moeder vertelde zij dat haar kinderdrager alleen met schouderbanden om kon en dat dit ervoor zorgde dat kind en drager onnodig veel van de rug schommelden. Dat maakt het wandelen extra zwaar. Ze raadde me dan ook aan om te kijken naar een drager met een heupband.

welke rugdrager kopen

Oefenen, oefenen, oefenen

Ik moest wandelen met een kinderdrager wel oefenen. Net als voor ons zoontje was dit wel nieuw. Ja, ik had wel eens met bepakking gelopen, maar dat was voor de zwangerschap. Net als met ‘gewone’ bepakking lopen, kost dit wel extra energie en kracht. Wanneer je een eind wilt lopen, moet je dit wel oefenen.

Er zijn genoeg plekken waar je tips kunt vinden om te lopen met bepakking of hipper: om aan ‘rucking’ te doen. Een van de tips voor langere afstanden is het wandelen met stokken. Dit moet je natuurlijk allemaal zelf weten, maar een goede voorbereiding lijkt mij wel handig.

Tip 3: Kies voor verstelbare onderdelen

Omdat zowel ik als mijn man met de kinderdrager wil kunnen lopen, is het belangrijk dat er een paar onderdelen versteld kunnen worden. Allereerst heb ik een kortere rug. Het is dan ook fijn wanneer we hier op een gemakkelijke manier verschil in kunnen aanbrengen. Natuurlijk zijn de schouderbanden en de heupbanden makkelijk te verstellen.

Daarnaast willen we lang gebruik kunnen maken van onze kinderdrager. Daarom moet ook het zitje voor het kindje gemakkelijk te verstellen zijn. De meeste kinderdragers kunnen een maximum gewicht van zo’n 18 kilo aan. Volgens de groeicurves zou dit betekenen dat je je kindje tot ongeveer vijf zou kunnen dragen. Jongens waarschijnlijk wat korter dan meisjes. Overigens is 18 kilo een heel gewicht, dus ik hoop dat hij dan het grootste deel van de route al gewoon meeloopt. Maar het idee dat je je kindje lang mee kunt nemen, maakt de prijs van een goede kinderdrager wel wat draaglijker.

Want een goede kinderdrager is gewoon duur, ongeacht het merk. Je zit al gauw op een bedrag tussen de €250-€400.

Nog een bonustip: Opbergruimte is handig

Misschien heb je helemaal niet aan deze tip gedacht. Ik in ieder geval eerst helemaal niet. Maar wanneer je een kindje meeneemt, moet je vaak ook luiers, eten en misschien zelfs speelgoed mee. En wat dacht je van een zonnehoedje of juist een muts, muggenspray en zonnebrand? Sinds ik een kindje heb, kan ik in ieder geval niet meer zonder tas de deur uit.

Lees ook:  Quechua MH500 houtbrander voor jou getest

Ik vind het dan ook wel handig dat je die spulletjes kwijt kunt in je kinderdrager. Misschien vind jij de drager met alleen het kindje erin wel zwaar genoeg en draagt je partner een dagrugzak. Dat kan natuurlijk ook.

kinderdrager kopen tips

Welke kinderdrager heb ik gekozen?

Na een lange zoektocht ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de kinderdragers van Osprey Poco. Binnen hun assortiment heb ik twee types vergeleken: de Osprey Poco Plus en LT. De Poco Plus is de meest complete en luxe kinderdrager, maar daar is de prijs ook naar.

De Osprey Poco LT is compacter, heeft iets minder bergruimte, maar voldoet wel aan al onze eisen. Vanwege de prijs kiezen we voor deze kinderdrager en hier hebben we zeker geen spijt van! Over deze kinderdrager heb ik een uitgebreide review geschreven die je hier kunt vinden.

Mocht je meer tips willen over kamperen met een baby, dan is de blog over veilig slapen wel wat voor je. En we hebben ook een handige paklijst gemaakt.

Ik ben benieuwd of je een kinderdrager overweegt en waar deze voor jou aan moet voldoen.

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

7 reacties

 • Wij dragen met draagdoeken en draagzakken
  Hier geen metalen frame, maar doeken en draagzakken, zowel voor de baby als voor de peuter van 2,5. Wij gaan weer zonder kinderwagen/buggy op vakantie. Ieder een kind op de rug/buik en gaan! Mijn tip: pasconsult bij een draagconsulent. Vaak kun je ook een drager huren bij zo’n consulent, bijvoorbeeld voor je vakantie.

 • je hebt niet begrepen waarom een frame juist heel onhandig is
  Jammer dat je een goedbedoeld artikel schrijft op basis van de verkeerde veronderstellingen.

  Mijn zoon is nu al weer 12, maar hij ging vanaf 3 maanden dagelijks 2x mee naar het bos om de honden uit te laten. Dat waren wandelingen van een uur, zowel met mij als mijn man (hij was huisman).

  Wij kochten een ergonomische drager: de bondolino. Had hetzelfde comfort als een draagdoek, maar ging met een brede klittenband onderband sneller om.

  Het belangrijkste verschil met jouw framedrager: je kind maakt contact met je lichaam, en zit met zijn zwaartepunt heel dicht op je. Daardoor voelt het qua balans als een deel van jezelf. Bij de rug drager is je kind verder weg, wat veel zwaarder draagt (denk Aan het hefboom-effect).

  Kinderen vinden dat contact ook fijn, en bij minder warm weer heb je meer controle op hun temperatuur. De houding is beter voor de heupen.

  Op marktplaats vind je vast weleens exemplaar om te proberen.

  Succes met je eigen zoektocht.

 • Deuter comfort plus

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 6.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Deuter comfort plus draagrugzak
  Wij hebben de Deuter Comfort plus tweedehands aangeschaft en deze bevalt super goed. Eerst die van familie gebruikt om te kijken of deze voor ons geschikt was.

  Het aantal afstelmogelijkheden is eindeloos. Hierdoor kunnen mijn partner en ik beide met de drager lopen. In vele landen reeds gebruikt, maar ook gewoon thuis in ons dorp. Super handig dat je de drager neer kunt zetten, zo kan de kleine eventueel gewoon doorslapen terwijl je de boodschappen erin doet. Laats eerst leeg mee, tot we hoorden dat ons doel op een uur lopen was. Dus toen onze zoon moe werd, hop, in de draagzak en door. Meneer zong de hele tijd, dus over contact met de kleine niks te klagen!

  Door het frame neemt de drager meer ruimte in beslag, maar op gebied van gemak en comfort (warmte vooral) wint deze drager het weer van de draagdoeken (die we ook gebruiken voor onze jongste van 1).

  Wij betaalden €100 voor een weinig gebruikte en dat geld is door al onze avonturen samen zich al meer dan waard gebleken.

  • Dag Leon, dank voor je aanvulling en goed dat de Deuter zo goed bevalt.

   Die warmte en het kunnen neerzetten als stoeltje is voor ons ook echt een groot voordeel t.o.v een draagzak.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending