8.0
gemiddeld

Karsten Blueline 10 cm slaapmat, uitgebreide review

Karsten Blueline 10 Single
Beoordeling
 • Prijs
  8.0
 • Slaapcomfort
  9.0
 • Oprollen / uitrollen
  6.0
 • Inpakken
  9.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Steeds meer kampeermerken komen met een eigen 10 cm boxmatras. Zo ook Karsten. Het ‘Karsten Blueline 10 Single self inflatable camping matras’ lijkt comfortabel en qua opblaastechniek mag je van een merk als Karsten kwaliteit verwachten. n deze review testen we of de Blueline Single slaapmat de concurrentie met andere slaapmatten aan kan gaan.

Boxmatrassen maken kamperen comfortabel

De Karsten Blueline Single 1o is net als bijvoorbeeld de Exped Megamat een 10 cm dik Boxmatras.  Zoals je in de slaapmatten test hebt kunnen lezen, ben ik sowieso een fan van dit soort camping slaapmatten. Met een dikte van 10 cm voel je geen ondergrond en door de vlakke bovenkant en rechte zijkanten rol je er minder snel vanaf. Het slaapt gewoon als een matras thuis. 

camping matras boxmatras karsten blueline 10 single

Hoe slaapt de Karsten Blueline slaapmat?

Misschien wel het belangrijkste aspect uit de test: Hoe slaapt dit camping matras?.  De Karsten Blueline Single kan qua slaapcomfort met de betere 10 cm slaapmatten meedoen. Hij ligt comfortabel. Je voelt geen ondergrond. 

Je ziet als hij opgeblazen is een aantal horizontale luchtbanen licht opbollen, maar als je er op ligt, voel je daar niets van en ligt hij gewoon stabiel en vlak. De bovenzijde (tijk) van het matras is van een elastisch polyester. Het voelt comfortabel aan en is goed schoon te maken. Alles bij elkaar voelt het campingmatras echt als een matras van thuis

karsten slaapmat review

Deze slaapmat isoleert als een malle

10 cm boxmatrassen hebben vaak een hoge R-waarde.  Dit Karsten Blueline matras heeft zelfs een R-waarde van 9,5. Zo hoog kom je ze weinig tegen, waardoor hij erg goed isoleert en je er dus ook prima mee in het voor-, najaar en zelfs in de winter mee kunt kamperen. Met deze matras kun je zelfs naar de Noordpool en dan isoleert hij je nog prima van de ondergrond. Zelf is de koudste temperatuur waarbij ik hem getest heb -2º en ik heb geen last van de kou gehad. 

slaapmat karsten blueline 10 single review

Opblazen vergt wat geduld

Vergeleken met andere 10 cm zelfopblazende matrassen zit het matras qua opblaastijd in de middenmoot. Je rolt de mat uit, zet het ventiel open en in een tijd van  6:39 is het matras voor ongeveer 80% opgeblazen, langer wachten maakte weinig tot geen verschil. Dat is te zacht om er meteen op te slapen, dus je moet zelf nog bijblazen om hem op de gewenste hardheid te krijgen. Voor een echt hard matras moest ik 39 keer bijblazen, wat best veel is. 

Lees ook:  Review: Slaapzak Quechua Forclaz 10 van Decathlon uitgebreid in de test

Goed om te weten: Dit soort matrassen moet je eerst een keer of vier opblazen en weer leeg laten lopen  voordat ze hun volledige ‘self inflatable’ kracht hebben bereikt. Voor de test hebben we dit eerst 5 keer gedaan voordat we de 6e keer gingen timen.  

Een flipventiel hoe werkt dat?

Het gebruikte flipventiel is vergelijkbaar met de Bo Camp Ratcliff slaapmat. Voordeel hiervan is dat deze weinig uitsteekt waardoor hij minder kwetsbaar is wanneer hij in de tas zit. Het gebruik is wel even zoeken, maar als je het eenmaal weet, werkt het prima. Je kunt namelijk op het ventiel drukken om het om te draaien. Gele kant buiten of het ventiel op de helft, is leeglopen, witte raster naar buiten is opblazen. Het vergt een paar keer proberen om het ventiel er juist in te krijgen. 

karsten slaapmat blueline 10 single

Gaat makkelijk weer in de zak

Het oprollen van de Karsten Blueline 10 Single slaapmat gaat niet bijzonder moeilijk of makkelijk. Je moet ook hier gewoon de befaamde ‘kniemethode’ gebruiken. Oprollen terwijl je met je knie de mat onder druk houdt zodat deze niet weer volloopt. Je kunt het ventiel dan met de gele kant naar buiten zetten, maar met het ventiel in de half open stand gaat het net iets makkelijker. 

De mat wordt geleverd met twee handige klittenbandstrips om er de slaapmat opgerold mee vast te maken. Daarna past hij makkelijk in de tas. Deze tas heeft geen schouderband, wel twee hengsels en nog 2 extra sjorbanden om de tas compact te houden. De pakmaat is opgerold ongeveer 24 x 77 cm, wat net iets kleiner is dan gemiddeld. Ook qua gewicht is hij met zijn 2900 gram iets lichter dan gemiddeld. Dat is mooi meegenomen.  

karsten slaapmat 10 cm

Karsten Blueline Duo, is dat handig voor 2 personen?

Van de Karsten Blueline is ook een Duo versie, een tweepersoons campingmatras beschikbaar. Ik krijg vaak de vraag of je nu voor een tweepersoons boxmatras of voor 2 x een eenpersoons moet kiezen. In de blog “Moet ik een een- of een tweepersoons versie kopen?” leg ik uitgebreid de voor- én nadelen uit.

De korte versie? De tweepersoons Blueline Duo is comfortabeler, goedkoper dan 2 aparte slaapmatten en heeft een kleinere pakmaat. 2 x de eenpersoons slaapmat is breder. Dat is fijn als je de ruimte hebt, maar alleen de Duo versie past in de standaard slaapcabinebreedte van 140 cm. 2 x eenpersoons is wel  flexibeler waardoor je ze ook sneller als logeerbed gebruikt en je kunt eventueel met de Universal Mat Coupler twee losse matrassen aan elkaar verbinden zonder kier. 

Lees ook:  Slaapmat kopen? Dit is waar je écht op moet letten!

10 cm slaapmat karsten

Technische specificaties Karsten Blueline 10 Single

Karsten Blueline 10 Single
Dikte10 cn
Lengte198 cm
Breedte76 cm
Pakmaat24 x 77 cm
Gewicht2900 gram
R-waarde9.5
VullingFoam
Prijs:Check hierCheck hier
Karsten Blueline 10 slaapmat
Beoordeling
8.0
gemiddeld
Fijne 10 cm slaapmat die goed slaapt en het. Pakmaat en gewicht beter dan gemiddeld, maar opblaastijd en bijblazen minder dan gemiddeld. Alles bij elkaar een prima mat.
 • Prijs
  8.0
 • Slaapcomfort
  9.0
 • Oprollen / uitrollen
  6.0
 • Inpakken
  9.0

Pluspunten

 • Gerecyled materiaal
 • Slaapt heerlijk
 • Relatief ligt
 • Handige tas

Minpunten

 • Blaast relatief langzaam op
 • Ventiel is wennen

Eindoordeel: Review Karsten Blueline 10 Single slaapmat

Qua slaapcomfort kan de Karsten Blueline 10 slaapmat meedoen met de toppers onder de slaapmatten. Hij ligt gewoon heerlijk. Ook de isolatiewaarde is ontzettend hoog, dus je zult het in Nederland niet snel koud hebben met dit matras. Qua pakmaat en gewicht doet dit Karsten matras het ook beter dan gemiddeld, maar qua opblaastijd en zelfopblazend vermogen moet je een beetje geduld hebben. 

Waar te koop?

camping matras boxmatras karsten blueline 10 single

Dit matras is door Karsten Travelstore ter beschikking gesteld voor het testen. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Prijs
  Sending
 • Slaapcomfort
  Sending
 • Oprollen / uitrollen
  Sending
 • Inpakken
  Sending