Even ertussenuit: peddel een weekend mee in de Ardennen

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Begin van dit jaar kampeerde ik een nachtje op het domein van Duckwing Outdoor. Het kleinschalige en de gastvrije houding van eigenaren Tanja en Frank bevielen me toen uitstekend. Het bedrijfje uit Huldenberg biedt ook kanoweekends in de Ardennen aan en toen ze me uitnodigden om ook daar eens aan mee te doen, zag ik dat gelijk zitten.

Ons kanoweekend in de Ardennen

De schemering valt eind september alweer vroeg in en het is dan ook al donker als ik camping Confort in Bohan sur Semois oprijdt. Op deze ecologisch beheerde camping in de Waalse Ardennen ligt Backpackers’ camp, een apart gedeelte waar tien safaritenten voorzien van opgemaakte bedden, verlichting en wifi in twee cirkels staan opgesteld. Knapperende kampvuurtjes laten het er sfeervol uitzien.

Langs de oevers van de kabbelende Semois zijn plekken voor kleine tentjes, met stroom, watertappunt en wifi vlakbij. Dat is waar ik mijn tentje neerzet. De komende twee dagen gaat deze camping namelijk onze uitvalsbasis zijn voor een leerzame kanovakantie in de Ardennen.

Backpackers camp

De groep waarmee ik op pad ga, is prettig klein, elf personen in totaal, en bestaat uit een moeder met haar zoon, een familie met twee kinderen en een club van drie vriendinnen. Allemaal met beperkte kano-ervaring, en dat is ook precies waar deze tocht van Duckwing Outdoor voor bedoeld is.

Dit kanoweekend zit niet vol wilde stroomversnellingen, maar het is relaxed peddelen terwijl je tips krijgt over het sturen van de kano en het passeren van laag water.

De grootste kans op een nat pak is bij het in- en uitstappen

Na een (inbegrepen) ontbijt op zaterdagochtend stap ik bij Tanja in voor het vervoer naar het startpunt. Behendig laveert ze haar bus met kanotrailer door de bochten. Aangekomen in Vresse-sur-Semois worden de kano’s afgeladen en te water gelaten.

Dan is het woord aan Frank, die tips geeft over het in- en uitstappen, want, zo leren we, de meeste keren dat er mensen in het water vallen, is bij het in- en uitstappen.

Vlot trekken

Eenmaal in de kano op het water bestaat het eerste kwartiertje uit aanwijzingen over het besturen van de kano en het efficiënt peddelen. Ook vertelt Frank hoe we kunnen zien waar het water het diepst is en dus het makkelijkst te passeren.

Lees ook:  Ons avontuur: 2-daagse sup-tocht in Limburg

Die kennis blijkt geen overbodige luxe, want op sommige plekken is de Semois slechts een tiental centimeters diep en schraapt de bodem van de kano over de stenen. Als je dan de verkeerde kant op stuurt rest er niets anders dan uitstappen en de kano met de hand weer vlot trekken. Overigens is dat niet altijd zo: De waterstand in de Semois is erg afhankelijk van de regenval. Als het flink heeft geregend is hij een stuk dieper. 

Al dobberend op zoek naar ‘the big five’ van de Semois

Binnen de kortste keren heeft iedereen de kano onder controle en dobberen we vrolijk met de stroming mee de rivier af. Daar ontpopt Frank zich niet alleen als kano-expert, maar ook als kenner van de natuur in de Ardennen.

Hij wijst op ‘the big five’ van deze omgeving: zilverreigers, gele kwikstaarten en ijsvogeltjes, die zich werkelijk bij tientallen langs de oevers van de Semois ophouden. Ook speuren we naar vraatsporen van de bever. Het dier zelf laat zich vandaag echter, net als zijn vriend de otter die ook in deze rivier voorkomt, niet zien. Daarvoor is het beter om mei te komen, leert Frank ons.

Brug van hazelaartakken

Zonder dat ik er erg in heb, zijn we alweer twee uur aan het varen. Bij de Pont de Claies is het tijd voor pauze. Deze tijdelijke brug is helemaal gemaakt van hazelaartakken en wordt ieder jaar in juni opgebouwd en eind september weer afgebroken.

Het is een traditie die voortkomt uit de tijd dat er in de omgeving veel tabak werd verbouwd en de boeren behoefte hadden aan een makkelijke verbinding naar de overkant. Nu is het nog steeds een fijne mogelijkheid om met droge voeten aan de andere kant van de rivier te komen, maar vooral ook is het een toeristische trekpleister.Tijdelijke brug

Terug op ons basecamp van het kanoweekend

We stappen weer in de kano en peddelen verder naar onze homebase van dit kanoweekend. Camping Confort komt in zicht en we hebben er in totaal zestien kilometer op zitten. In de overdekte buitenkeuken staat de koffie al klaar. Mensen pakken een boek, spelen een spelletje of duiken in het zwembad, terwijl Frank en Tanja onvermoeibaar bezig gaan met de voorbereidingen voor de barbecue vanavond.

Ardennen

De Ardennen zijn hier prachtig

Zondag hangt er een mooie lage mist over het kampeerveld als ik mijn tent openrits. Als geroutineerde kanoërs maakt iedereen ontbijt en een lunchpakket en zodra het zonnetje door de wolken breekt en de mist oplost, gaan de kano’s te water. Vandaag varen we verder de Semois af, de Franse grens over.

Kano op de Semois

De Ardennen blijken perfect voor een korte kanovakantie

Gelijk vanaf het begin hebben we de slag te pakken en de lol is dan ook groot als juist Frank degene is die ergens in een ondiepte op de stenen vastloopt. De Ardennen zijn hier prachtig: hoge beboste rivieroevers en kruidige weilanden wisselen elkaar af. Langs vliegvissers in waadpakken en bomen vol met zilverreigers en aalscholvers kanoën we verder.

Lees ook:  Een meerdaagse kanotocht in de Biesbosch, zo pak je dat aan!

We horen over de reuzebalsemien, een invasieve exotische plant die wel heel goed eetbaar is, en over de spoorbruggen over de Semois die na tientallen bouwjaren begin deze eeuw al na vijf jaar werden opgeblazen om de opmars van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog te stuiten.  

Na een ruime vijftien kilometer meren we de kano’s aan in Naux, waar de kanotocht ten einde is en Tanja alweer staat te wachten voor de transfer terug.  

Duckwing overzicht 1

Een kanoweekend met Duckwing is kleinschaligheid en natuur

Zowel Tanja als Frank toonden zich dit weekend een voortreffelijke gastvrouw en gastheer. Net als bij het kamperen op het domein van Duckwing weten ze ook hier in de Ardennen precies de juiste combinatie te vinden tussen back to basic en glamping.

Bewust zoeken ze de rust op en houden ze hun kanoweekenden niet in de zomermaanden wanneer het druk is op de Semois en de kans om dieren te spotten klein. De benadering met kleine groepen, aandacht voor de natuur en de goed bevaarbare route maken dit kanoweekend bij uitstek geschikt voor mensen die in een gemoedelijke sfeer eens willen proberen hoe een actieve vakantie ze bevalt.  

Erik was op uitnodiging mee met Duckwing. Zoals je van ons gewend bent is de review onafhankelijk tot stand gekomen.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending