Camping Tonny, een echte outdoor camping in de Ardennen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een bezoek aan Camping Tonny is een garantie voor een actieve vakantie midden in de Ardennen. Op Camping Tonny is het door alle actie op en rond de camping namelijk moeilijk om rustig op je stoel te blijven zitten. Of het moet ’s avonds voor je tent bij je eigen kampvuur zijn, want Camping Tonny is een outdoor én kampvuur camping bij uitstek.

Lekker centraal in de Ardennen

Elke keer sta ik weer versteld van hoe dichtbij de Ardennen zijn. Op nog geen drie uur rijden (300km) van Utrecht tussen Saint-Hubert en Bastogne ligt deze kleinea camping in een echt gebergte. Ja, de Ardennen zijn een echt gebergte! Je voelt je meteen in het buitenland en het buitengevoel omarmt me als ik het door glooiende landschap rijd. Groene heuvels, stromende beekjes en gemengde dennen- en loofboom bossen omringen Camping Tonny. Hier wil je gewoon buiten zijn. Wil je een ander deel vn de Ardennen ontdekken dan zijn natuurcampings Beau Réve en camping Anderegg, beide ook in de Ardennen ook de moeite waard. 

ardennen natuurcamping

Buiten zijn op Camping Tonny

Buiten zijn dat kan dan ook volop rondom Camping Tonny. Vanaf Camping Tonny zijn wandel-, ATB- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden. Deze zijn gratis beschikbaar op de camping. De kortste wandelroute is drie kilometer en goed te lopen met kinderen. Ik heb het bij wandelen gehouden want na een fietstochje van drie kilometer naar de supermarkt op een zware mamafiets had ik de heuvels wel gezien. In het water ging het beter. De rivier de Ourthe loopt met verschillende vertakkingen over en om de camping en daar zwemmen, spelen en vissen vooral de kids de hele dag in.

chorophylle parc

Outdoor heaven voor groot en klein

Iets verder van deze outdoor camping is nog veel meer te beleven in de Ardennen. Omdat Camping Tonny centraal in de Ardennen ligt, zijn de meeste grote bezienswaardigheden niet meer dan 30 á 35 minuten rijden. Op de Ourthe en ook op de Semois kan op verschillende plekken gekanood worden. De grotten van Han, Hotton én Rochefort liggen op fietsafstand.  (Moet je wel tegen wat heuvels kunnen.) Zelf hebben we toch gekozen voor de grotten van Remouchamps, Prijziger en iets verder maar het varen met een bootje door een grot geeft net een extra dimensie én de gids maakte de rondleiding met een beetje humor en achtergrond info meer dan de moeite waard. Voor kinderen tot een jaar of 10 is het Parc Chlorophylle echt een aanrader. Een natuurpark inclusief boomkroonpad en heel veel klim klauter en ontdekruimte waar ze ook nog wat leren over de natuur in de Ardennen.

Lees ook:  6 x Yurt huren in België op écht mooie plekjes!

Camping Tonny kampvuur camping bij uitstek

Bij het binnenrijden op Camping Tonny voel ik dat buitengevoel alleen maar groter worden. De receptie en het restaurant zijn gevestigd in een stoere blokhut. Dat buitengevoel houdt nog even aan want de Ourthe kabbelt lekker over de camping. De rivier is op zijn diepst op kniehoogte en daardoor is het heerlijk plonzen, dammen bouwen en visjes vangen. Zoals het een outdoor camping betaamd is op het tentenveld een grote kampvuurplaats waar bijna iedere avond marshmallows geroosterd worden. Nog leuker is het natuurlijk om voor je eigen tent een klein kampvuur te bouwen. Het leuke is: dat mag natuurlijk op deze  camping zolang je je maar aan de veiligheidseisen houdt. .

camping tonny ardennen

Ieder kind wil de botenrace winnen op Camping Tonny

Geef kinderen een rivier en ze vermaken zich wel. Op Camping Tonny zit dat wel goed.  In de rivier zie je elke dag de dammen groeien, worden met schepnetjes visjes en kikkers gevangen en worden de hele week zelf gemaakte bootjes getest. Deze bootjes gemaakt van PET flessen, takken en slakommen moeten tijdens de Camping Tonny botenrace tegen elkaar strijden voor de snelste rit over de beek. Onze oudste was verbaasd en dolgelukkig toen bleek dat hij de snelste was deze keer en in de prijzen viel.

Verwacht geen groot animatieteam op Camping Tonny, maar er worden wel een paar keer per week leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tot een jaar of 12. Is er een keer geen activiteit dan kunnen ze zich vermaken op de speelweide met speeltuin en het voetbalveld. Voor slechtweer is er ook een overdekte speelruimte met voetbal- en tafeltennistafel of kunnen ze in het restaurant spelletjes of boeken uit de kast trekken. Helaas waren de weergoden ons niet heel gunstig gezind dus we hebben in het restaurant heerlijk warme choco gedronken en de spelletjeskast uitgeprobeerd.

camping tonny plattegrond

Hier vind je de mooiste plaatsen op Camping Tonny

Camping Tonny is autoluw dus geen auto’s bij de tent en dat is fijn. De bijna 100 kampeerplaatsen zijn verdeeld over verschillende velden, de sfeer per veld verschilt een beetje. Op het eerste deel van de camping staan een aantal stacaravans en caravans aan een grindpad. Dit geeft het een beetje een degelijke sfeer. De plekken 4 t/m 7 zijn aanraders voor families met kinderen omdat je daar wat vrijer staat met zicht op de speelweide maar wel met stroom. Ook de plekken achteraan dit veld zijn ruimer en vrijer omdat je wegkijkt over de rivier het landschap in.

Lees ook:  Alle 24 wintercampings om te winterkamperen in België?

Het veld met de plekken 42 t/m 70 is vooral gezellig en daar duurt het in het hoogseizoen niet langer dan vijf minuten voordat de kinderen vriendjes hebben.  De plekken zijn gevoelsmatig wat minder ruim en je staat recht tegenover elkaar. Er staan vooral tenten en vouwwagens met families met jonge kinderen (speelkameraadjes in overvloed!) en er is daar stroom. Dit veld was na veel regen, die hadden we helaas, een beetje drassig.

camping tonny

Mijn favoriete plekken zijn die op het familieveld en het kampvuurveld.  Je staat hier rondom het veld met in het midden meer ruimte of een kampvuurplaats én krijgt echt een natuurgevoel. Je moet dan wel op de koop toenemen dat er geen stroom is.

camping tonny beek

Camping Tonny praktisch

Camping Tonny is begin 2017 overgenomen door Diane en Michel die je samen met hun hele familie gastvrij ontvangen, ze helpen je graag met info over bezienswaardigheden of wandel en fietsroutes in de omgeving. Ze hebben nog veel frisse plannen zoals een fietsenverhuur én een geheel autovrije camping om zo Camping Tonny helemaal van hen te maken.

Voor nu zijn er twee toiletgebouwen. Een nieuwe met wat meer ruimte en een oudere waar ook een babyruimte en wasmachine en droger aanwezig zijn. In het restaurant op de camping kun je binnen of op het terras lekkere lokale bieren proeven én dagelijks lekker en niet duur eten van de kleine kaart. In de ochtend zijn er broodjes van de warme bakker op bestelling.

Moet iedereen naar deze camping in de Ardennen komen?

Camping Tonny is een perfecte camping voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie of een kampvuur camping zoeken en van het buitenleven houden. Ook gezinnen met kinderen tot een jaar of 12 kunnen op Camping Tonny een top vakantie hebben. Hoewel het op Tonny na 22:00 ook in het hoogseizoen behoorlijk stil is denk ik dat echte rustzoekers hier beter buiten het hoogseizoen hun toevlucht kunnen zoeken. Wat mij betreft een mooie camping in de Ardennen met eigenaren die het je graag naar je zin maken.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending