Beleef zomers Tirol – Onze tips!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Dat je in de omgeving van Seefeld in Tirol fantastisch kunt skiën, weet je natuurlijk. Met het foute “Anton aus Tirol” op de autoradio reed ik erheen en zocht uit of er in de zomer ook wat te beleven valt. En dat blijkt verrassend veel.

Speuren naar kleine campings

Echt veel kleine campings vind je in de buurt van Seefeld in Tirol niet. Er is een beperkt aantal grote campings en verder is het gebied bezaaid met Ferienwohnungen en Gasthofen. Bang zijn dat je in de zomer geen overnachtingsplekje kunt vinden, hoeft dus niet, maar wil je kamperen, dan vraagt dat wat zoeken. Voor een hapje te eten of wat te drinken is er daarentegen keuze genoeg, ook in de zomer.

Seefeld camping

Ondanks het overschot aan binnenaccommodaties lukt het wel om in Tirol te kamperen. Op Europarcs Leutasch kun je bijvoorbeeld terecht met caravan, camper of tent. Europarcs nam deze qua indeling niet meest inspirerende camping een tijdje geleden over en bebouwt nu een deel ervan met hutjes. Het resterende deel blijft camping en vormt een perfecte uitvalsbasis voor alles wat er in de omgeving te doen is. Bovendien beschikt de camping ook nog eens over het beste sanitair dat ik sinds lange tijd tegenkwam.

Lottensee camping
Liever primitiever?

Hou je meer van primitief kamperen, dan is het kampeerterrein van de Lottenseehütte in Telfs een aanrader. Tegen een vergoeding van een paar euro per nacht slaap je daar in het bos achter de hut; reserveren is niet nodig. Het kampeerterrein beschikt over een enkele kraan en een eenvoudig toilet. In de hut kun je terecht voor een hapje en een drankje, en als je geluk hebt, kun je een duik nemen in een bergmeer.

Het meertje bij de Lottenseehütte is er niet elk jaar. Het is namelijk een “a-periodische see”, zoals dat heet, een bijzonder natuurfenomeen waarvan men de werking nog niet precies heeft achterhaald. In het kort komt het erop neer dat er bij veel regen in de lente ondergrondse kamers worden gevuld. Als die vol zijn, overstroomt de weide en ontstaat er een meer, dat na een tijdje ook weer verdwijnt. Op de menukaart van de hut staat het uitgebreid beschreven.

Uitzicht hutte
Eropuit in Tirol!

De actieve kampeerder komt in de omgeving van Seefeld in Tirol goed aan zijn trekken. Er zijn wandelmogelijkheden te over. Wat denk je bijvoorbeeld van een meerdaagse huttentocht? Vanuit het Gaisdal kun je via de berghut Wettersteinhütte en de Wangalm over door koeien begraasde alpenweiden naar boven wandelen. Vervolgens zet je de tocht op een hoogte van ruim 2000 meter over de puinwaaiers aan de zuidkant van de bergen voort.

Lees ook:  6 mooie campings met zwembad in Oostenrijk!

De wandeling vraagt enige conditie en ‘trettsicherheid’, maar is voor niet-getrainde bergwandelaars wel goed te doen. Na een uurtje of 5 klauteren sta je bij de deur van de Rotmoosalm-hütte. Hier kun je behalve genieten van een adembenemend uitzicht, je ook te goed doen aan lokale lekkernijen en grote glazen koude drank. Dat gaat er na zo’n bergtocht wel in!

Zicht op de hutOvernachten op een groot matras

In de berghut kun je overnachten op de ‘matrassenlager’. Dat is een grote slaapzaal op zolder met enkel matrassen. Je overnacht er in je eigen slaapzak en ook al het andere moet je zelf meenemen. Er is beperkt plaats, dus reserveren is aan te bevelen. 

De volgende ochtend wandel je verder richting de Steinersneshütte. Omdat je ‘s ochtends vroeg al vertrekt, heb je grote kans op een ontmoeting met alpen-wildlife, zoals bergmarmotten en gemzen. Na de Steinersneshütte begint vervolgens de steile afdaling naar de Tilfussalm in het dal en dan gaat het relatief vlak weer terug naar het beginpunt.

Geisterklamm SeefeldAanschouw de kracht van water in de Geisterklamm

Zie je een tweedaagse tocht minder zitten, dan is de Geisterklamm een aanrader. Vanaf Leutasch voert een drie kilometer lange wandelroute de kloof in, inclusief een hangbrug en een passage van ongeveer 800 meter over een bergkam. Daarbij kun je zelfs een uitstapje maken naar het buitenland, want de Geisterklamm ligt precies op de grens van Oostenrijk en Duitsland.

Staatsgrenze

De wandeling door de Geisterklamm is gratis. Kun je er niet genoeg van krijgen en wil je de spetters van de waterval in je gezicht voelen, dan kun je vanaf de kloof ook nog naar de Wasserfallsteig, een 200 meter lang pad dat langs de hoge waterval leidt naar het uitkijkplatform. Voor dit pad moet je wel een kaartje kopen.

Katzenkopf Pumptrack

Go downhill van de Pumptrack

Doe je liever iets met wielen? Echte sportievelingen kunnen zich uitleven in Bikepark Katzenkopf. Er zijn hier verschillende, ook voor kinderen geschikte, trails die je met je eigen of een gehuurde mountainbike kunt afleggen. Je fiets gaat samen met jou met de kabelbaan omhoog, en dan kun je in sneltreinvaart naar beneden. Helm verplicht! 

Als dat te veel adrenaline voor je is, kun je er ook voor kiezen boven een potje diskgolf te spelen, een korte wandeling te maken (let op: de markering is beroerd!) of rustig van het uitzicht te genieten vanuit het bergrestaurant.

De grote stad dichtbij

Hoewel er in Seefeld genoeg supermarkten, gezellige terrasjes en andere leuke winkeltjes te vinden zijn, is een bezoekje aan Innsbruck ook de moeite waard. Vanaf Seefeld ben je in een half uurtje in deze hoofdstad van Tirol. Je kunt er slenteren door de Altstad, en je vergapen aan het beroemde huis met het gouden dak.

Lees ook:  8 mooie campings met privé sanitair in Oostenrijk!

Wij bezochten het Audioversum, een museum over het gehoor. Je leert er op een interactieve manier hoe belangrijk geluid en het gehoor voor je zijn. Zo is er een geluidentrap, en kun je in een aparte zaal op geluid achter een boef aan jagen. Gegarandeerd vermaak voor kinderen!

Tot slot nog een Insbbruck-tip: parkeer op een van de P&R’s langs de snelweg en pak vervolgens het openbaar vervoer naar de binnenstad, dat is een stuk relaxter (en goedkoper) dan in het centrum op zoek gaan naar een parkeerplek. 

Seefeld: meer dan wintersport

Seefeld in Tirol is dus niet alleen geschikt om te skiën. Ook in de zomer is er genoeg te beleven voor een week vol vermaak. Zet dit gebied dus zeker op je lijst van vakantiebestemmingen! Onze volgende bestemming Het Murtal met haar mooie minicampings

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending