Kamperen op Terschelling, zo doe je dat 8 x zonder gedoe

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen op Terschelling, of eigenlijk op de meeste Waddeneilanden, kan nogal een gedoe zijn. Slepen met al je kampeerspullen, alles inpakken in precies zoveel tassen als je mee mag nemen op de boot, ook al je boodschappen nog meenemen of zeer op tijd een plekje voor je carvan op de boot reserveren. Voor veel mensen is de lol er dan al snel af. Ze laten het echte kamperen op Terschelling dan maar zitten en kiezen voor een huisje of glamping. Dat is jammer want ook zonder gedoe kun je prima kamperen op Terschelling, zelfs voor een weekend of week.

Kamperen op Terschelling met je eigen kampeermiddel

Op Terschelling kun je net als op Texel en Ameland met de auto op de boot. Dat betekent dat je je auto met kar, vouwwagen, caravan of zelfs je camper mee kunt nemen. Dat is echter best een kostbare en vooral omvangrijke onderneming.

Vooral voor een weekend of een week is mij dit ieder geval teveel gedoe. Omdat ik het echter ook niet zag zitten om een weekje in een stacaravan of zelfs safaritent te zitten zocht ik alternatieven. Echt kamperen op Terschelling maar dan zonder het gedoe van inschepen of slepen met je kampeerspullen op de boot. En dat bleek makkelijker dan gedacht.

camping terschelling

kamperen op terschelling

tent huren terschelling

1. Huur een tent inclusief uitzet op een camping naar keuze

In plaats van een huisje, safaritent of stacaravan kun je op Terschelling ook gewoon een tent huren. Wij huurden een tent bij Primakamp. Zij hebben stormvaste Stassar tenten voor 4 of 6 personen. Naast de tent krijg je er ook meteen een hele kampeeruitzet bij. Slaapmatten, klapstoelen, een tafel, een gasstel, keukengerei en schoonmaak spullen. Superhandig!

Wij stonden op camping ’t Wantij in Oosterend maar ze zetten de tenten op iedere camping op Terschelling waar jij ook maar wil kamperen. Dus ook op één van de 4 natuurkampeerterreinen waar verder geen huuraccommodaties aanwezig zijn.

Toen wij op de camping aankwam stond alles al voor ons klaar. We hoefden alleen onze tassen uit te pakken, slaapzakken uit te rollen en klaar. Onze jerrycan bleek bij aankomst lek, maar nog dezelfde middag werd er een nieuwe bezorgd. Naast de standaard kampeerspullen kun je nog extra spullen bijhoeken zoals een kachel, stroomkabel, kinderbedje etc. Qua kampeerspullen hoef je niets mee te nemen.

Lees ook:  Wachten op reeën in een Tiny House op de Voscheheugte

Wel handig is het om zelf nog: Thee- en vaatdoeken, een aansteker, vuilniszakken, wasknijpers, hoeslakens en natuurlijk slaapzakken mee te nemen.

2. Laat iemand anders jouw tent opzetten én afbreken

Wat misschien nog wel het allerfijnste aan de Primakamp tenten is, is dat ze deze tenten al voor je opbouwen én ook voor je afbreken. Hoe makkelijk wil je kamperen op Terschelling maken?  Het opzetten is vooral handig als je zoals wij met de laatste boot aankwamen. Ook het afbreken kwam ons wel goed uit. Wij hoefden de tent alleen maar aan te vegen. De regenbui die begon terwijl wij aan het inpakken waren hadden we geen last van. Geen natte tent om mee te nemen.

3. Laat jouw boodschappen bezorgen voordat je er bent

Wist je dat je ook op Terschelling gewoon je boodschappen kunt laten bezorgen? Een tas met boodschappen meenemen op de boot is voor sommigen toch een gesleep. Hoewel de Picnic nog niet bezorgd op Terschelling kun je bij alle supermarkten, onder andere  de Spar, boodschappen bestellen en deze voor aankomst in je tent laten bezorgen.

4. Laat je bagage bezorgen

Eigenlijk begint mijn vakantie al op de boot naar Terschelling, ik neem ook het liefst de slow boot. Daarna spring je meteen bij de haven van West Terschelling in vakantiesfeer op de fiets om naar je camping te fietsen. Met al je bepakking fietsen is niet nodig want eigenlijk alle fietsverhuurbedrijven hebben een gratis bagage-service. Deze brengt jouw bagage naar jouw vakantieadres terwijl jij ontspannen tussen de duinen doorfietst.

5. Laat de fietsen alvast bezorgen bij je tent

Als je laat op het eiland aankomt, zoals wij, dan is het misschien juist wel fijn om niet meer 10 kilometer te fietsen naar de camping waar je gaat kamperen. Een aantal fietsverhuurbedrijven kan jouw fietsen gratis bezorgen bij jouw camping op Terschelling. Onze fietsen stonden dan ook al netjes voor ons klaar toen we aankwamen op de camping. We zijn er meteen op geklommen en naar een lekker restaurantje gereden.

6. Ga op fietsvakantie

Een totaal andere manier om zonder gedoe te kamperen op Terschelling is door op fietsvakantie te gaan met je eigen fiets en eigen kampeerspullen en tent.  Je pakt thuis alles in zoals je gewend bent. Rijdt je fiets de boot op en weer af en klaar ben je voor een weekendje Terschelling. Je moet dan wel al over deze kleine en lichtgewicht kampeerspullen beschikken want juist dat maakt ook een fietsvakantie best makkelijk op Terschelling. De kinderen vinden het vast een hele belevenis. Op Terschelling zelf hoeven ze zich ook niet te vervelen want voor kinderen is op Terschelling genoeg te doen. 

Lees ook:  Culture Campsite - Slapen in een oude graansilo in Rotterdam

kamperen terschelling

7. Reserveer de boot vooraf

Door de boot vooraf online al te boeken ben je zeker van een plekje aan boord. Vooral in de vakanties en weekenden kunnen de boten op populaire tijden snel vollopen. Daarnaast hoef je dan ter plekke enkel nog je barcode te laten scannen en kun je zo doorlopen. Wijzigen als je toch een boot eerder wilt nemen of juist later is ook online makkelijk te doen en kost zolang de boot niet vertrokken is niets.

8. Wees op tijd met parkeren

Parkeren in Harlingen is op drukke dagen nog best een dingetje. Helaas is het niet mogelijk om vooraf een plek op de langparkeerplaats of in de parkeergarage te reserveren. Het is dus vooral zaak om op tijd aan te komen bij de parkeerplaats. Dan kun je, ook als je omdat alles vol zit langer moet lopen, rustig aan doen en zonder stress de boot naar Terschelling halen om jouw kampeervakantie te laten beginnen.

Kamperen op Terschelling zonder gedoe kan dus wel

Wij hebben een heerlijke week op Terschelling gehad en konden kamperen zonder het gedoe van het meeslepen van als die spullen op de boot. Voor ons was het een uitkomst om zo alles geregeld te hebben. Het vraagt een beetje voorbereiding maar dan kun je daarna op Terschelling kamperen zonder te hoeven nadenken over hoe alles geregeld moet worden en begint je vakantie of weekend weg echt al op de boot.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending