ANWB in het afgelopen jaar door de coronacrisis in Nederland 1 MILJOEN! extra kampeerders bij zijn gekomen. Waar de afgelopen 10 jaar het aantal kampeerders in Nederland rond de drie miljoen schommelde zijn dat er inmiddels dus vier miljoen geworden. Een bizarre groei die ik op iedere camping in Nederland merk en ik heb er gemengde gevoelens bij.
Vandaag las ik op Nu.nl dat er volgens deOp nu.nl zegt Marjon Kaper, directeur reizen bij de ANWB: “Nederlanders hebben het kamperen herontdekt”, zegt Kaper. “Na deze zomer kunnen er zomaar eens vier miljoen actieve kampeerders zijn. We vinden dat een leuke ontwikkeling en denken ook wel dat het een blijvertje is.” Kamperen gebeurt vooral in Nederland en landen in de buurt.
Het is overal zo druk
Het komt voor mij niet al een verrassing dat kamperen door Corona zo aan populariteit heeft gewonnen. Onze website heeft vijf keer meer bezoekers dan voor de Corona crisis én op iedere camping waar ik kom is het bijna vol. Zelfs tijdens het winterkamperen én in het vroege voorjaar waren de campings drukbezet. Het lijkt het hele jaar wel hoogseizoen. Voor campingeigenaren natuurlijk erg fijn, maar als kampeerder verlang ik wel weer terug naar de pre-corona rust op de camping. Natuurlijk als straks de grenzen weer open gaan dan verdelen de kampeerders zich weer meer en in het hoogseizoen was het altijd al drukker.
Campingetiquette lessen?
Nu wil ik de nieuwbakken kampeerders niet allemaal over één kam scheren, maar voor een deel van hen zou een lesje campingetiquette niet overbodig zijn. Het is allemaal niet zo moeilijk hoor wees een goede burger voor elkaar en voor de natuur. Dus een paar aandachtspunten:
- Als je wil feesten of met grote groepen wilt kamperen ga dan niet naar een natuurkampeerterrein, natuurcamping of boerencamping. Daar komen mensen voor de rust, natuur en gemoedelijkheid.
- Pas een beetje op je geluidsniveau. Muziek wordt niet gewaardeerd door het merendeel van de kampeerders dus gebruik een koptelefoon en schakel over op fluisterniveau vanaf een uur of 10 ’s avonds.
- Ruim je eigen rotzooi op. Zorg dat je jouw vuilnis bij je houdt en in de afvalbakken gooit, en een beetje kampeerder gebruikt ook geen wegwerpservies. Zo hou je de camping schoon en de flora en fauna gezond.
- Laat je wasbak, afwasbak of douchehokje schoon achter. Dus laat geen troep achter in de afvoer en haal nog even een trekker door de douche nadat je die gebruikt hebt.
- Zet je tent, caravan, camper als het even kan niet boven op die van de buren en zo, dat je zo weinig mogelijk naar de overburen zit te staren. Dit laatste is soms best lastig, maar als het even kan zet je tent of camper eens een beetje scheef.
Campers, caravans en tenten volgend jaar in de aanbieding
Ik zal wel een beetje als een oude man klinken want ondanks alles gun ik het echt iedereen om lekker buiten te zijn en het kamperen te ontdekken. Kaper, van de ANWB, verwacht dat dit een blijvende kampeertrend is. Ik zie dat toch anders.
Ja, ik verwacht zeker dat er mensen zijn die het kampeervirus helemaal te pakken hebben gekregen. Super! Maar er is ook een flink deel dat na één of twee jaar glamping of camperen zodra het kan weer voor een verre reis of strandvakantie zal kiezen. Wel verwacht ik dat zij nu ze éénmaal kennis met het campingleven hebben gemaakt wat vaker een weekendje in eigen land zullen kamperen.
Voor wat betreft de enorme run op campers en caravans. Die zal nadat de grenzen weer open zijn vast langzaam afnemen. Ik zie de eerste gepimpte Corona campers nu al op marktplaats verschijnen en verwacht dat je komende winter al goede deals zult kunnen scoren.
reageer