5 vooroordelen over kamperen in Noorwegen en of ze waar zijn…

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke In 2014 ging ik voor het eerst kamperen in Noorwegen. Van te voren had ik al veel gehoord over de schoonheid van de natuur daar. Ook waren er wilde verhalen over wildkamperen en slecht weer. Op basis van mijn ervaringen kan ik over deze drie dingen wel wat zeggen. Maar wanneer je hier zelf een oordeel over wil vellen, moet je toch echt zelf die kant op! En dat is geen straf.

noorwegen kamperen

Mijn eerste keer kamperen in Noorwegen

Tijdens mijn eerste rondreis door Noorwegen heb ik samen met mijn man vooral het fjordengebied in het zuiden van Noorwegen bezocht. We kampeerden toen in onze tent. Deze reis maakte ons zo enthousiast dat we nog een keer die kant op gingen.  Wij gingen samen maar Judith ontdekte dat je het Zuiden van Noorwegen ook met kinderen prima kunt bereizen. 

De tweede keer dat we dit prachtige land aandeden, zijn we via Zweden naar de Lofoten in het noorden van Noorwegen gereisd. Er zijn talloze mooi roadtrips door Noorwegen. Na de Lofoten  reden wij midden door Noorwegen weer naar beneden. We reisden toen met onze kampeerauto. Omdat ik aan de schoolvakanties gebonden ben, reizen we altijd in het hoogseizoen.

kamperen in noorwegen

kamperen in scandinavie

Vooroordeel 1: De natuur in Noorwegen is oogverblindend

Over de schoonheid van de natuur is niets gelogen. De landschappen zijn groots en adembenemend! Om hier optimaal van te genieten moet je wel goede wandelschoenen aan doen, want hoogtepunten zoals Kjeragbolten en Preikestolen vragen een pittige wandeling van je.

Wanneer je vroeg op stap gaat, dan hoef je het prachtige uitzicht van Preikestolen maar met een paar mensen te delen. Begin je de klim rond negen uur ’s ochtends, dan loop je in het hoogseizoen in optocht naar boven.

Vooroordeel 2: Kamperen in Noorwegen doe je alleen  voor de fjorden

Fout, want naast de rotspartijen en hoge bergen zijn de gletsjers ook erg indrukwekkend. Ze doen niet onder voor de gletsjers in IJsland. Wij genoten vooral van de lichte wandeling naar de Jostedalsbreen (Handig om te weten: als er ‘breen’ achter staat, is het een gletsjer). We zijn onderweg bijna niemand tegen gekomen in een geweldig landschap. Alles was zo mooi groen en de combinatie van zo’n groots landschap met de overweldigende stilte, maakt nederig!

Lees ook:  Campingtip Noorwegen: camping Eplet kamperen tussen de fruitbomen in Solvorn

Daarnaast zijn de Lofoten echt zo mooi als je kunt verwachten! Omdat dit niet een geheim is, ben je hier niet alleen. Dat is misschien jammer, maar de Lofoten zijn echt wel een bezoek waard. Het landschap is uniek. De heldere beekjes met ijskoud azuurblauw water en de vormen van de bergen en rotspartijen vond ik echt heel bijzonder.

noorwegen

Toch zou ik niet direct naar de Lofoten reizen. Ik vond namelijk het zuiden van Noorwegen minstens zo mooi. Doordat het daar minder druk is, waan je je veel vaker in een landschap dat je doet denken aan een scène uit Lord of the rings. Tijdens onze ‘terugreis’ door het midden van het land, kwamen we langs de wandtekeningen ‘Bolarein‘ en ‘Bolabjorn’. Deze tekeningen zijn ouder dan de piramiden! Ook de staafkerkjes doen je dromen over een andere tijd. Dit soort vondsten middenin de natuur maken het landschap nog bijzonderder.  

Vooroordeel 3: Wildkamperen kan overal in Noorwegen

Wildkamperen in Nederland is net als in veel Europese landen  verboden maar in Noorwegen mag het. Het romantische beeld van wildkamperen in Noorwegen en haar prachtige landschappen, bleek in het zuiden van Noorwegen niet echt realistisch. Misschien komt dit ook doordat ik altijd reis in schoolvakanties.

De bewoners van Noorwegen geven duidelijk aan waar je niet mag kamperen en de plekjes die over zijn in het zuiden zijn niet echt romantisch te noemen. In het noorden hoopten we meer mooie plekken te vinden.

Op de Lofoten zijn plaatsen aangewezen waar je mag wildkamperen. Tijdens onze reis vonden we één plekje waar we wel hadden willen overnachten, maar alle andere plekken stonden stampvol kleine koepeltjes. We hebben het idee van wildkamperen dan ook de tweede keer maar overboord gegooid. Overigens was het advies van onze reisgids om met een auto niet zomaar ergens te kamperen. Wildkamperen is geschikter wanneer je lopend of fietsend of met de kayak in Noorwegen op vakantie gaat. 

Vooroordeel 4: Campings in Noorwegen zijn niet te doen

Dat gaat echt nergens over. De campings in Noorwegen zijn echt niet een straf hoewel men dat vaak wel denkt. Want wie zoekt er een camping op in een land waar je mag wildkamperen? De camping in Lofthus is een aanrader, maar een prachtige camping die ik jullie echt niet wil onthouden is Eplet. Deze combinatie van hostel en minicamping heeft echt een geweldig uitzicht over het Sognefjord. Wanneer je hier fietsen huurt en met het pontje naar het eeuwenoude houten kerkje aan de overkant van het fjord gaat, kun je na een actieve dag voor je tentje (of op het terras van het hostel) genieten van de omgeving.

Lees ook:  Wildkamperen in Noorwegen, het allemansrecht en onze ervaring

kamperen noorwegen

Vooroordeel 5: In Noorwegen is het ijskoud en regent het alleen maar

De wilde verhalen over verschrikkelijk weer, veel regen en kou bleken overdreven. Tijdens onze eerste reis hebben we één dag verschrikkelijk weer gehad. Voor de rest was het prima.

Natuurlijk is Noorwegen niet te vergelijken met Zuid-Frankrijk. We hebben de dertig graden op beide reizen niet aangetikt. Tijdens onze tweede reis zijn we boven de poolcirkel geweest en waren we laat in het seizoen. Na 15 augustus zet de herfst in. Dit zorgde ervoor dat de nachten koud waren maar ook daar zijn tips voor. 

Op één van de campings wilden ze ons niet in onze tent laten slapen, maar in een hytter met een kacheltje, omdat het rond het vriespunt was ’s nachts. Dit aanbod hebben we met twee handen aangenomen, want daar was het wel koud. Maar overdag hebben we niet steeds lange broeken en dikke truien hoeven dragen.

Eigenlijk vind ik het wel lekker wanneer het niet boven de 25 graden is. Het mooiste aan Noorwegen is toch wel de natuur. Om hier echt van te genieten is een lange wandeling heerlijk. Wanneer het droog is en niet te warm, kun je echt genieten van deze schoonheid. Het weer leent zich erg goed voor een actieve vakantie.

Kamperen in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen: Doen of niet? 

Noorwegen heeft echt wel indruk op me gemaakt. Ik vind de natuur en het weer wel een voordeel. Misschien was mijn beeld van wildkamperen ook wel gewoon te romantisch. Ik ga graag nog eens kamperen in Noorwegen en zou dit land aan bijna iedereen aanraden.  Zie je kamperen en een boottrip niet zitten dan kun je ook prima een rondreis Scandinavië per trein doen. 

Kamperen in Noorwegen, heb jij al plannen? 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

1 reactie

 • Hey Akke!

  Bedankt voor je blog. Vond het heel interessant.
  De eerste week van september we met zijn tweeën voor twee weken de zuiden van Noorwegen ontdekken. We rijden vanuit Groningen en neem dan de Ferry naar Kristiansand. Wij willen graag veel wandelen, kamperen in onze tent, misschien een keer vissen en/of wildplukken.
  Gedurende jullie reizen door het zuiden van Noorwegen, zijn jullie wat parels tegen gekomen de je kunt aanraden?

  Ik hoor graag van je 🙂

  Groetjes,
  Robert

Laat jouw reactie achter