Kamperen in Nieuw-Zeeland, alles wat je moet weten

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen in Nieuw-Zeeland, hét land van ruige landschappen, Maori, gletsjers en vulkanen. De Nieuw-Zeelanders, ook wel Kiwi’s genoemd, staan bekend als vriendelijk en relaxed. Het land bestaat uit een aantal eilanden, maar op het Noorder- en het Zuidereiland is het meeste te beleven voor kampeerders.  

Doordat het zoveel oogverblindende natuur heeft is kamperen populair in Nieuw-Zeeland onder de kiwi’s zelf maar ook bij toeristen. En zeg nu zelf; wat is er nu mooier dan van de natuur en vrijheid te genieten bij een kampvuurtje terwijl je geniet van het geluid van de golven en stromende riviertjes of onder de fonkelende sterrenhemel! 

kamperen nieuw zeeland

Uitzicht vanaf DOC camping Tapotupotu

Algemene tips voor kamperen in Nieuw-Zeeland

Maar wat zijn precies de regels wat betreft kamperen? Waar vind je informatie over campings en mag je overal zomaar wildkamperen? Op al deze en meer vragen geven we hieronder antwoord zodat je je goed kunt voorbereiden op Nieuw-Zeeland, download in ieder geval vast deze apps.

Heb je een visum nodig?

Visumvrij naar Nieuw-Zeeland reizen is sinds 1 oktober 2019 niet meer mogelijk. Als Nederlander heb je een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) oftewel een visum nodig als je naar Nieuw-Zeeland reist. Dit visum Nieuw-Zeeland kun je online aanvragen en kun je hier gemakkelijk aanvragen en krijg je toegestuurd vanaf New Zealand Immigration

Houd er rekening mee dat de verwerkingstijd van een visum tot 72 uur kan duren. Een NZeTA blijft twee jaar geldig vanaf de datum van uitgifte van het visum, mits je paspoort gedurende die periode ook geldig blijft is. Vergeet niet dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn nadat je uit Nieuw-Zeeland vertrekt.

nieuw zeeland

Wanneer kun je kamperen in Nieuw-Zeeland? 

Als je gaat kamperen, let dan goed op het seizoen en zorg ervoor dat je de juiste kampeeruitrusting hebt. Het kan namelijk erg koud worden ‘s nachts, verder zijn de temperaturen vergelijkbaar met het klimaat zoals we dat in Nederland kennen. 

De beste periode om te kamperen is van december tot maart. Dan is het daar zomer en zijn de temperaturen het mildst. De Kerstvakantie is dus een prima tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken. Wil je toch in onze zomervakantie (juni, juli augustus) naar Nieuw-Zeeland, focus je dan op het Noordereiland. Daar is het altijd warmer dan op het Zuidereiland en schommelt de gemiddelde temperatuur in deze periode rond de 15 graden.  Check sowieso even onze tips voor vertrek naar Nieuw-Zeeland. 

Kamperen met tent + auto of camper?

Nieuw-Zeeland is het best te verkennen met je eigen auto of camper, zo heb je de volledige vrijheid en kun je gaan en staan waar je wilt. Er zijn genoeg campings en camperplaatsen.  Houd er rekening mee dat er in Nieuw-Zeeland links gereden wordt. De afstanden lijken misschien kort op de kaart, maar de wegen zijn smaller dan je gewend bent, vaak heuvelachtig en met veel bochten. Plan dus voldoende tijd in!

camper huren nieuw zeeland

Een luxe motorhome zorgt voor comfort, maar pas op voor smalle wegen. 

kamperen nieuw zeeland dunedin

Foto: Unsplash | Rosan Harmens | De kleine campervans zijn erg populair 

Kamperen met een camper

De meeste kampeerders kamperen in Nieuw-Zeeland met een camper. Er zijn talloze camperverhuurbedrijven in Nieuw-Zeeland zelf of je regelt het vanuit Nederland. Dit zijn enkele bedrijven waar je een camper kunt huren:

 • TravelHome: is een Nederlands reisbureau gespecialiseerd in camperreizen en losse camperverhuur in onder andere Nieuw-Zeeland.  We hebben deze zelf niet gebruikt, wel in de VS, maar horen van mensen veel positieve ervaringen ook in Nieuw-Zeeland. Het is ook onderdeel van de ANWB wat ook wel een veilig gevoel geeft. 
 • Jucy heeft goed uitgeruste middelgrote camperbussen en omgebouwde camper auto’s te huur die relatief goedkoop zijn. 
 • WorldWideCampers is een ook Nederlandse camperreis specialist die in Nieuw-Zeeland het grootste aanbod aan campers heeft. Je kunt een camper oppikken in Auckland, Queenstown, Wellington of Christchurch. Hier krijgen wij veel positieve tips van lezers over m.b.t. de service en kennis. 
 • Camperdays is gespecialiseerd in het verhuren van kleine campervans. Zo heb je het voordeel van een auto waarin je toch prima kunt slapen. 
 • Apollocamper heeft naast campervans ook luxere motorhomes en auto’s te huur. Tip: met het lidmaatschap van Kiwi Holiday Parks krijg je 15% korting.
Lees ook:  13 Must-have apps voor een roadtrip in Nieuw-Zeeland

Op sommige kampeerplaatsen mag je alleen staan als je camper volledig zelfvoorzienend is. Zo’n camper wordt ‘self-contained’ genoemd en moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder een eigen chemisch toilet hebben. Controleer of je camper een blauwe sticker linksonder op de voorruit heeft. Zo weet je dat deze aan alle eisen voldoet. 

Heb je alleen een auto dan mag je enkel op campings staan die een toiletvoorziening hebben. Dit is ook best logisch aangezien het landschap er niet mooier op wordt als er overal toiletpapier rondvliegt. Je mag je camper niet zomaar overal neerzetten dus dit kan alleen op de aangewezen plekken die passend zijn voor jouw type camper. 

Veel camperverhuurbedrijven hebben verschillende modellen te huur, van luxe motorhomes met alle voorzieningen tot kleinere campervans met enkel een kleine kookgelegenheid. Een voordeel van een luxe motorhome is dat er plek is voor meer dan twee personen. Daarnaast ben je volledig zelfvoorzienend dus mag je op bijna op iedere camping staan. Het nadeel is dat je minder wendbaar bent voor als je bijvoorbeeld een stad bezoekt. Dit nadeel heb je niet wanneer je kiest voor een compactere campervan. Echter heb je hierin uiteraard minder ruimte. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een middelgrote camperbus, zo heb je de voordelen van beide. 

auto tent huren nieuw zeeland

Ook een auto huren met een losse tent of daktent is een optie. 

Kamperen met tent + auto

Misschien is slapen in je auto niets voor jou en ga je liever kamperen met de auto en tent. Voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland heb je naast je rijbewijs een Internationaal Rijbewijs nodig. Dit kun je persoonlijk aanvragen bij een ANWB-winkel

Een autoverzekering is in Nieuw-Zeeland niet verplicht. Er rijden dan ook best wat onverzekerde auto’s rond. Mocht je een aanrijding hebben met iemand die niet verzekerd is, ben jij alsnog verantwoordelijk voor de schade aan je huurauto, ook als het niet jouw schuld was. Daarom is het verstandig om het eigen risico van je huurauto volledig af te kopen. Je betaalt natuurlijk iets meer, maar je hebt geen stress dat je zelf de schade moet betalen.

Kampeerspullen meenemen of daar kopen?

Als je gaat kamperen in Nieuw-Zeeland heb je de keuze om je eigen kampeerspullen van thuis mee te nemen of een uitrusting bij aankomst te kopen. Het ligt een beetje aan wat voor ervaring je wilt maar bij de meeste vluchtmaatschappijen mag je maar 21 kg meenemen, wat niet heel veel is. Een auto huren die is omgebouwd is ook een optie bij Jucy bijvoorbeeld. 

Lees ook:  Kamperen in Nieuw-Zeeland, 7 tips voor vertrek

In Nieuw-Zeeland kun je op de volgende plaatsen degelijke kampeeruitrusting kopen: 

Een uitgebreide paklijst vind je hier. Zo ben je er zeker van dat je niets vergeet! 

campings nieuw zeeland bay of plenty

DOC camping bij Bay of Plenty

Soorten campings in Nieuw-Zeeland

Holiday Parks: De zogeheten Holiday Parks hebben meer faciliteiten en zijn over het algemeen centraal gelegen bij steden en toeristische attracties. Kiwi Holiday Parks heeft meer dan 30 campings en biedt een lidmaatschap voor 35 NZD. Hiermee ontvang je 15% korting op overnachtingen, de ferry tussen Noord en Zuid, campervan huur van Apollo, activiteiten, musea, enz. 

Freedom Campgrounds / DOC campings: Als je van vrij kamperen houdt en de echte wildernis van Nieuw-Zeeland wilt ervaren, dan zijn de Freedom Campgrounds iets voor jou! Ze worden beheerd door de Department of Conservation (DOC) en zijn een stuk eenvoudiger dan de Holiday Parks. 

Er zijn drie categorieën DOC-campings

 • DOC Basic. Deze campings zijn gratis en komen het meeste in de buurt van wildkamperen en hebben vaak minimale voorzieningen. Het toilet is vaak een golfplaten hutje en het water is niet altijd drinkbaar. Douches zijn zelden aanwezig. Maar je kunt altijd een verfrissende duik nemen in het beekje of bergmeer, toch? 
 • Standard. Hier is vaak alleen een koude douche en een picknicktafel om te koken. Het water is niet altijd drinkbaar.
 • Serviced. Deze hebben de meeste faciliteiten zoals warme douches, wasruimtes, etc.

Betalen gaat op goed vertrouwen en doe je in de Honesty Box.

kamperen tent nieuw zeeland

Wildkamperen is verboden in Nieuw-Zeeland behalve in de back country

Mag je wildkamperen in Nieuw-Zeeland? 

Let op!: Je mag in Nieuw-Zeeland niet overal willekeurig je tent opzetten of je camper parkeren. Wildkamperen mag alleen op de aangewezen Campgrounds en in de zogenaamde backcountry. ver weg van de bewoonde wereld. 

De Official Camping NZ app bied een overzicht van alle legale gratis en betaalde campings in het land. Bovendien vind je er reviews en kun je er gratis kaarten downloaden. Ideaal, aangezien mobiele data in Nieuw-Zeeland duur is.

Wandelen en hiken

In Nieuw-Zeeland kun je vier seizoenen in één dag ervaren. Bereid je dus goed voor als je een wandeling gaat maken en neem voldoende water, eten en warme kleding mee. Op Planmywalk kun je je avontuurlijke hike plannen. Hier vind je waardevolle informatie over wandelpaden, toegankelijkheid, weersvoorspellingen, actuele waarschuwingen, enz. Ze hebben ook een app en een handige paklijst.

Leave no trace in Nieuw-Zeeland 

Nieuw-Zeelanders zijn trots op hun land en willen de natuur graag schoon en puur houden. Daarom zijn er een aantal regels zodat iedereen nog lang ervan kan genieten.

 • Laat niets achter 
 • Afval scheiden of meenemen
 • Geen bomen omhakken voor kampvuur
 • Wassen, tanden poetsen zonder dat het in de waterwegen terecht komt
 • Volg de lokale regels
 • Kamperen enkel op de daarvoor bestemde plaatsen

Het niet opvolgen van deze regels kan je een boete opleveren van 200 NZD. Een strenge maar rechtvaardige maatregel waar ook op toegezien wordt. 

Kamperen in Nieuw-Zeeland: Een must!

Het is niet voor niets dat kamperen in Nieuw-Zeeland, of het land met een camper ontdekken bij zoveel mensen hoog op de bucketlist staat. Het land verkennen met een auto of camper geeft ontzettend veel vrijheid en is een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven niet vergeet. Of je nu met de omgebouwde auto en tent met je kinderen de Holiday Parks bezoekt of met een luxere camper van Travelhome gaat wildkamperen, Nieuw-Zeeland gaat niet vervelen. 

kamperen campings nieuw zeeland

Tijdelijk onderweg je camper bij zo’n mooi uitzicht parkeren mag natuurlijk wel. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

 • NZ fietsend
  Mogelijk ook wat ervaringen opnemen over de fietsreizen door NZ. AWOL organiseert deze.
  Zelf gefietst met kampeerspullen, dus zou wel een volledig beeld geven van de mogelijkheden in NZ

Laat jouw reactie achter