Kamperen in de kasteeltuin van het Muiderslot

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Ben je net als ik dol op kastelen en dol op kamperen? En vraag jij je tijdens je bezoek aan drukbezochte kastelen ook altijd af hoe het zou zijn om in alle rust rond te kunnen dwalen door de tuinen? Dan is dit wellicht de perfecte kampeertip voor je. Deze zomer kan je namelijk kamperen in de pruimenboomgaard van het Muiderslot.

Ja, dit lees je goed. Tot half september staan er tentjes tussen de historische pruimensoorten in de pruimenboomgaard van het Muiderslot. Deze zijn te boeken voor een kampeeravontuur op donderdag-, vrijdag- of zaterdagavond.

2

Een echte kampeerervaring in de kasteeltuin

Wanneer je bij kamperen in een kasteeltuin direct aan een luxe glamping denkt, moet ik je bij deze even waarschuwen. Bij het Muiderslot ga je namelijk voor een onvervalste kampeerervaring. In de pruimenboomgaard staat een vijftiental tentjes. Luchtbedden, stoeltjes, tafeltje en lampje zijn al aanwezig. Zelf hoef je alleen nog maar een warme slaapzak, kussens en overige slaapspulletjes mee te brengen. Je kunt dus heerlijk licht bepakt op pad.

Smakelijk gevulde picknickmand

Ook eten en drinken hoef je niet in te pakken. Voor diner en ontbijt wordt gezorgd en op het terrein is een bar waar je lekkere drankjes kunt kopen. Voor ieder tentje staat er een goed gevulde picknickmand klaar. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je honger moet lijden: het kostte ons zelfs moeite om al het lekkers op te krijgen.

Picknickmand

Goed verzorgd programma

Natuurlijk ben je niet alleen maar op het historische terrein om te eten en te slapen in een tent. Het Muiderslot verzorgt een avondvullend programma waar je naar eigen wens aan mee kunt doen. Voor zover het al mogelijk zou zijn in een kasteeltuin, hoef je je absoluut niet te vervelen. Kort na het inchecken kun je je picknickmand afhalen en op zoek gaan naar een heerlijk picknickplekje in de kasteeltuin.

Als je het diner achter de kiezen hebt, is het tijd om op verkenning te gaan door het kasteel en de tuinen. Er zijn audiotours op de binnenplaats te verkrijgen waarmee je op eigen houtje op pad kunt. Vanaf de kasteelmuur heb je bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de omliggende tuin. Uiteraard is er ook een rondleiding met een enthousiaste en kundige gids.

Lees ook:  10 fijne campings met privé sanitair op de Veluwe

Tuinwandeling in de schemer

Voor de echt knusse kampeersfeer wordt er later op de avond een kampvuur ontstoken. Hier kun je gezellig samenzitten met je medekampeerders en worden spannende kampvuurverhalen voorgelezen. Als je liever rustig bij je tentje of elders in de kasteeltuin wilt zitten, kan dat natuurlijk ook. Wij liepen laat op de avond, nadat het kampvuur gedoofd was, nog een rondje door de verlaten kasteeltuin. De weerspiegeling van het verlichte kasteel in het stilstaande water is magisch.

kampvuur

Geclusterde tentplekjes in de pruimenboomgaard

Voor zover ik het kon tellen, stonden er zo’n 15 tentjes in de pruimenboomgaard. Dit is een bescheiden aantal waarvan je de kampeerders gedurende de avond eigenlijk nauwelijks terugvindt in de ruime kasteeltuin. Ook de boomgaard zelf was groot genoeg om met je stoeltjes een plekje te zoeken waar je even rustig afgezonderd kon zitten.

De tentjes staan echter wel in kleine groepjes naast en achter elkaar geclusterd in de boomgaard. Wij vonden zelf dat de tent voor ons wel erg dichtbij stond. Met laagstam pruimenbomen heb je natuurlijk ook geen oneindige keuze waar je je tenten neerzet. 

ons tentje

3

Faciliteiten

Zoals bij iedere camping kan ook hier het benoemen van de faciliteiten niet ontbreken. Op deze tijdelijke kasteelcamping zijn twee ‘sanitairgebouwen’ te vinden: het kasteel en het Waterschild. Tot het kampvuur aangaat, kun je gebruikmaken van de toiletten in het kasteel. Later op de avond is het kasteel afgesloten en kan je enkel nog naar het toilet in het Waterschild. Het Waterschild bevindt zich direct achter de pruimenboomgaard, dus je hoeft ’s nachts niet ver te lopen voor een sanitaire stop.

Douches zijn niet aanwezig op deze ‘camping’. Wat mij betreft geen probleem, aangezien je er toch maar een nachtje staat en de volgende dag alweer vroeg huiswaarts keert. Het is ook mogelijk om ’s ochtends nog een verfrissende duik te nemen in de Vecht. Houd daarbij wel rekening met de vroege uitchecktijd.

Strakke planning

Omdat het kampeeravontuur buiten sluitingstijd van het kasteel plaatsvindt, is er vooral ’s ochtends een redelijk strakke planning. Inchecken kan ’s avonds vanaf 18:00, waarna je alle tijd hebt om rustig te eten voordat je mee kunt met een rondleiding. Uitchecken moet de volgende ochtend al voor half 10. Dat betekent dat je bijtijds op moet staan en een beetje door moet eten. Wij konden het ontbijt namelijk vanaf half negen ophalen, waarmee we een klein uurtje de tijd hadden tot de uitchecktijd. Wij kozen er daarom voor om alvast voor half negen de tassen in te pakken.

Lees ook:  9 heerlijke campings met privé sanitair in Zeeland

Praktisch

Mocht je nu met je stalen ros of met een gemotoriseerde koets naar het Muiderslot komen, weet dan dat je deze op het terrein zelf kunt stallen en dus niet betaald hoeft te parkeren in het dorp. Wanneer je aankomt bij de poort bel je even met een medewerker en dan zal deze de poort voor je openen. Een unieke ervaring om door de poort en langs het kasteel te mogen rijden!

Mocht je de pech hebben dat je in een regenachtig weekend komt kamperen, maak je dan geen zorgen. Ik heb begrepen dat het programma dan enige aanpassingen ondergaat. Ook is er dan een slechtweerruimte voorhanden waar je droog kunt zitten. Slapen doe je, zoals het een echte kampeerder betaamt, natuurlijk nog wel in het tentje.

Ochtendwandeling

(Muider)slotwoord: aanrader voor kasteelliefhebbende kampeerders

Wij kampeerden tijdens het tweede weekend sinds de opening bij het Muiderslot. Het was bij een aantal organisatorische dingetjes nog te merken dat deze opzet nog nieuw was, maar dit werd door de enthousiaste medewerker ter plekke heel fijn en creatief opgepakt.

Ondanks dat deze kampeerbeleving nog in de kinderschoenen staat, vonden wij het een heel bijzondere ervaring die we niet hadden willen missen en iedere kasteelliefhebbende kampeerder aanraden. De tent en het luchtbed waren niet heel bijzonder, maar de locatie in de pruimenboomgaard van het Muiderslot des te meer! Het programma en heerlijke eten maakten deze bijzondere beleving compleet. Wanneer heb je anders de kans om ’s avonds laat door verlaten kasteeltuinen te struinen en naar de weerspiegeling van het verlichte kasteel in het water te kijken? Wij wilden eigenlijk helemaal niet meer gaan slapen, dat begrijp je vast wel…  Reserveren kan via de website van het Muiderslot.

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter