Kamperen met een hond, 10 handige tips van baasjes

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Kamperen met je hond? Saskia, Wijtske en Akke kamperen en hebben alle drie een hond. Soms nemen ze hun trouwe viervoeter mee tijdens hun kampeeravonturen en soms blijft de hond thuis of in de kennel. Is kamperen met je hond veel werk? Wat neem je allemaal extra mee? En, kun je de hond overal mee naartoe nemen? Zijn er speciale regels voor het kamperen met een hond? In deze blog vertellen we onze tips en ervaringen.

Is kamperen met je hond eigenlijk wel leuk? 

Caesar, van Wijtske is echt dol op kamperen. Zodra de schuifdeur van de camper open gaat, springt hij er al in, bang dat we hem zullen vergeten mee te nemen. Meestal gaat hij dus ook gewoon mee, soms kan het niet als we bijvoorbeeld naar een festival gaan waar geen honden toegestaan zijn. Dan brengen we hem naar de kennel. Gelukkig vindt hij het daar ook geweldig. Het is niet altijd handig om een (grote) reu mee te nemen op vakantie, maar voor mij hoort hij bij het gezin en mag daarom eigenlijk altijd mee, tenzij het niet anders kan. 

Ivy van Saskia gaat ook bijna altijd mee kamperen. Alhoewel we best rekening moeten houden met Ivy, nemen we haar graag mee. Het is erg gezellig als ze erbij is en ze vindt het heerlijk om heel de dag samen met ons buiten te zijn. We missen haar echt als ze niet mee is dus we hebben er de nadelen graag voor over. 

kamperen met kleine hond

Mag een hond altijd mee naar de camping?

Een hond is niet op elke camping welkom. Het is daarom handig om dit uit te zoeken of te controleren bij de camping van je keuze. Meestal staat dit wel op de website van de camping. In het boekje van De groene koepel staat een speciaal symbooltje en ook in anwb-gidsen is hier aandacht voor. Ook is er een website speciaal voor hondencampings of check ons eigen overzicht van fijne hondencampings in Nederland

Wanneer je in het voor- of naseizoen naar een camping wilt waar honden eigenlijk niet welkom zijn, kan het lonen om even contact op te nemen. Als er niemand anders op de camping staat, heeft er ook niemand last van je hond en zijn campingeigenaren vaak flexibeler.

Hoe neem je de hond onderweg mee?

Boas, van Akke, gaat niet mee op elke kampeerreis. Dit komt voornamelijk omdat hij een hekel heeft aan autorijden. Ondanks dat hij een fijne eigen plek heeft op de achterbank, doen we hem er echt geen plezier mee. Binnen Nederland proberen we hem wel altijd mee te nemen, maar hij gaat de landsgrens bijna nooit over. 

Ivy zit op de achterbank

Vijf jaar geleden kreeg Sakia Ivy, een Boston Terrier, een klein hondje. Ivy gaat sindsdien de meeste vakanties met ons mee. Alleen in de zomervakantie niet altijd omdat we dan vaak gaan kamperen in Spanje, Italië of Zuid-Frankrijk.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

De autorit is geen probleem, Ivy gaat graag mee in de auto. Zodra onze dochter ernaast gaat zitten, nestelt ze zich op haar schoot. Maar alhoewel ze erg houdt van in de zon liggen, is een warm land voor haar niet fijn. Gelukkig kan ze bij mijn moeder logeren, dus het is geen probleem om haar dan thuis te laten.

Een hond mee in een camperbusje

De hond van Wijtske, Caesar, is een grote hond, het is namelijk een Duitse Staande Langhaar. Dat betekent dat ie wel wat ruimte inneemt in onze Volkswagen T3 camper.

In de meeste landen is het natuurlijk verplicht om hem in een bench te vervoeren, dus die moet dan ook mee. We hebben een vrij kleine bench waar hij maar net in past, maar met zijn eigen kussen erin is het voor hem wel zijn eigen veilige plek en gaat hij er gelukkig graag in.

Voor de jongens die achterin zitten is de bench een fijn voetenbankje. Het is dus soms wel wat krap in de bus, maar als we de bench eruit tillen dan is er weer genoeg ruimte…

Lees ook:  Wat lang op één camping met je doet

kamperen met hond tent

Ik ga kamperen met mijn hond en ik neem mee…

Als je gaat kamperen moet je al veel meenemen. Als je gaat kamperen met een hond moet er nog wat meer mee. Qua extra bagage valt het voor een klein hondje mee. Zijn riem, een extra haring, een waterfles, voer, voerbakjes, een handdoek en een warm kleed of kussen is alles wat we meenemen. Vooral die waterfles is belangrijk. Ook wanneer we gaan wandelen, is het handig om een speciaal flesje voor de hond mee te nemen. Boas heeft bijvoorbeeld zijn eigen dopper, zodat we niet een extra waterbakje mee hoeven te nemen tijdens een wandeling. 

Bij koudere dagen en om alles een beetje schoon te houden, is de handdoek heel handig. ‘s Avonds nat en koud zijn is voor een hond niet leuk, dus we drogen Boas goed af na een wandeling door nat gras. Hij is tenslotte zo groot dat zijn buik ook nat wordt van dauwdruppels in lang gras.

Zorg voor een lange lijn

Want overlast is de belangrijkste regel voor wat betreft het meenemen van honden naar een camping. Op bijna alle campings moet een hond altijd aangelijnd zijn. Daarom is het handig om een lange lijn van bijvoorbeeld een vaste van 10 meter of Flexi lange lijn mee te nemen waneer je gaat kamperen met je hond. 

Een tuigje in plaats van een halsband? 

Omdat Akke haar hondje, Boas, niet zo groot is of op zijn zachtst gezegd erg klein. (Het is een chihuahua, maar dat zeg ik nooit hardop.) Heb ik naast zijn lijn aan een haring genoeg om hem vast te zetten. Voor Caesar en Ivy is wel een sterkere grondpen nodig. Boas kan de haring niet uit de grond trekken. In plaats van zijn halsbandje, draagt Boas een tuigje op de camping. 

hond mee camping

Hup, hond in de rugzak

Saskia heeft voor Ivy een speciale rugzak waar ze in past, dat is vaak handig omdat een hond in een tas net op wat meer plekken naar binnen mag dan aan de riem. Zo is ze al vaak in de rugzak mee in de stoeltjeslift de berg op geweest, maar ook als je een route hebt met heel veel trappen, veel klimmen en klauteren of een ruïne van een kasteel dan is die rugzak echt heel handig. Ik gebruik de rugzak wel als buikdrager, omdat ik haar dan wat beter in de gaten kan houden. 

Wat nemen we nog meer mee?

Naast de Flexi lange lijn neemt Wijtske voor Caesar ook zijn eigen voorraad brokken en eet- en drinkbak mee. Poepzakjes zijn ook onmisbaar op de camping of het strand. Ook hebben we een hondenbidon voor hem zodat hij onderweg ook altijd vers drinkwater heeft, tijdens een lange wandeling of een stadsbezoek. 

De hond vastzetten op de camping

Boas, de Chihuahua van Akke, kan nog gewoon met een haring worden vastgezet, maar bij Ivy gaat dat niet. Overdag kan Ivy aan een lange lijn, die we aan een grondpen vastmaken. Ze vindt dit niet heel fijn en het is ook best onhandig. Binnen de kortste keren ontstaat er een wirwar van touw, stoelpoten en scheerlijnen. En zit Ivy te piepen omdat ze geen kant meer op kan.

Eigenlijk is beter om haar wat verder weg vast te maken, dan voorkom je dit. Maar omdat Ivy graag bij ons in de buurt is, vindt ze dit niet fijn. We zijn dus regelmatig een hele tijd zoet met het ontknopen van haar lijn. En er gaat regelmatig een glas om omdat ze ineens onder de tafel doorschiet en haar lijn achter de tafelpoot blijft hangen.

Het liefst staan we op een kampeerplek waar niet heel veel mensen langslopen. Dan kunnen we haar nog wel verleiden om met een bot in haar mand te blijven liggen. En dat is een stuk rustiger. Haar mand en een groot bot horen dan ook standaard bij onze kampeeruitrustingCaesar van Wijtske zit ook vaak vast aan de trekhaak of aan de deur van de camper. 

kamperen hond mee bench

Waar slapen Ceasar, Boas en Ivy op de camping?

‘s Nachts blijft Caesar meestal buiten, in de  kleine bench, zodat we een fijne waakhond buiten hebben, maar niet op hem hoeven te letten. Het is dan wel belangrijk om echt op tijd op te staan om met hem te wandelen.

We doen sowieso meestal een deken over de bench en natuurlijk staat hij droog, onder de luifel of in de voortent. Als het echt bar en boos weer is dan slaapt hij lekker binnen in de camper, op zijn kussen. Dat is wel even passen en meten en als we dan ‘s ochtends wakker worden, dan krijgen we soms een natte neus tegen ons aan 😉 Op bed of op de bank mag hij echt niet van ons, dat doet hij dus ook niet. 

De bench gaat ook mee in de vouwwagen

Saskia kampeert met een vouwwagen en Ivy slaapt dan in de voortent. Ze heeft daar een eigen hoekje met haar bench, die we helemaal inpakken in dikke dekens. Omdat het ‘s nachts vaak koud is in het voor- en naseizoen, maar ook omdat ze verschrikkelijk hard kan snurken.

Lees ook:  5 x waarom vakantieverwachtingen niet uitkomen

De dekens dempen dat geluid een beetje zodat wij ook kunnen slapen. Gelukkig staan we meestal op campings waar de buurman een heel eind verderop staat, want anders zou deze er misschien wel last van hebben. Ivy is een keer met mijn broer en zijn gezin mee gaan kamperen, in een tent. Mijn broer heeft haar ‘s nachts met bench en al achterin de auto gezet, omdat de hele familie er wakker van lag.

Laat je je hond wel of niet alleen in de tent, vouwwagen of camper?

Tot deze zomervakantie in Zweden liet Wijtske Caesar nooit alleen op de camping, ik was toch bang dat hij de boel bij elkaar zou blaffen, alhoewel hij eigenlijk nooit blaft.

Deze vakantie wilden we graag op de fiets naar een museum in de buurt, maar te ver voor Caesar om helemaal naast de fiets mee te lopen, dus toen hebben we hem voor het eerst achtergelaten in de camper. Het was een koude regenachtige dag, dat zorgde ervoor dat het gelukkig niet heel heet werd in de camper, daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden. Bij terugkomst leek het goed gegaan te zijn, hij had niet geblaft en ook niks vernield.Super zoet geweest dus. Het was wel spannend, maar gelukkig voor herhaling vatbaar. 

En in de tent of vouwwagen dan?

Met een hond kun je lang niet overal naar binnen. Als wij kamperen met een tent, dan moet je je hond bijna altijd meenemen.

Eén keer lieten we hem in de tent, terwijl wij uiteten gingen. Tijdens het etentje ging het regenen en op een tentdoek is dat nogal een lawaai. Boas was volledig in paniek en heeft de hele camping bij elkaar gejankt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Heel soms laat Saskia Ivy wel eens alleen in de vouwwagen, als we zeker weten dat het niet gaat regenen of heel warm wordt. Ivy zit dan in de bench en kan dus geen kwaad doen. Maar liefst nemen we haar mee.

kamperen met hond

Kamperen met je hond in het buitenland? Check dan…

Voordat je naar het buitenland gaat is het natuurlijk belangrijk om te checken welke inentingen je nodig hebt en wat de verdere eisen zijn. Zo is een muilkorf verplicht in Italië, waar we in 2016 geweest zijn. Niet dat we die ooit gebruikt hebben maar we hadden m wel bij ons.

Sowieso is een recente Rabiës inenting in bijna alle landen verplicht, in ieder geval in die landen waar wij vaak naar toe gaan. Het is dan zaak om die op tijd te halen, want meestal moet dat vier weken van te voren gebeuren. En uiteraard een geldig paspoort, ingeënt en ontwormd.

Een paar jaar geleden gingen we met de boot naar Noorwegen, waarbij je moet aangeven bij de douane dat je een hond meeneemt, dat zorgde ervoor dat we supersnel van de boot af konden, uit de file, vóór alle andere mensen aan. Het heeft dus ook z’n voordelen. 

hond koud camping

Kamperen in de kou met een hond

We kamperen regelmatig in de kou. ‘s Avonds als we binnen zitten gaat de kachel aan en Ivy is dan de eerste die daar heerlijk voor gaat liggen. We moeten er soms wel eens iets voorzetten want anders ligt ze echt tegen de kachel aan. We gebruiken een gaskachel dus dat kan echt niet. Ivy is een echte koukleum.

We hebben ooit met Pasen gekampeerd, heel luxe in een ingerichte safaritent, maar koud dat het was! Het was een camping bij een boerderij en de boerin kwam ‘s avonds warme kruiken brengen, om de bedden op te warmen. Ivy kreeg er ook eentje en heeft er de hele nacht bovenop gelegen! Een extra kruik vindt je hond waarschijnlijk erg fijn. 

hond vastzetten camping

Campings met losloopgebieden?

Met de hond het bos in of het strand op is natuurlijk een van onze favoriete dagbestedingen op vakantie. Liefst een bos waar ze los mag lopen. Wij kiezen onze camping hierop uit. Als Ivy meegaat kiezen we een camping met wandelroutes vanaf de camping en met losloopgebieden in de buurt.

Als ik er met wat googelen niet achter kom of er zulke gebieden zijn in de buurt van de camping, dan bel ik de camping vaak vooraf even op om ernaar te informeren. We controleren wel altijd goed op teken als we terug zijn op de camping. Dat geldt voor zowel onze hond als voor onszelf! 

Wij vinden het leuk om af en toe uit eten te gaan en kiezen op vakantie meestal een eetcafé. Bij de meeste restaurants mag een kleine hond wel mee naar binnen, zeker als je het vooraf even netjes vraagt. Ivy ligt dan aan haar riem onder de tafel. We nemen dan een zacht kleed mee en daar ligt ze dan rustig te wachten tot we klaar zijn. Ook dan is een bot fijn, dan verveelt ze zich niet. 

Hoe doe je dat met eten of brokken?

Voor Caesar neemt Wijtske de brokken gewoon mee. Op vakantie eet Ivy echter altijd luxe. Thuis krijgt ze vaak vers vlees maar omdat we in de vouwwagen maar een kleine koelkast hebben en al helemaal geen vriezer, eet ze daar gestoomd vlees. We kopen dat in kuipjes van één portie, zodat we geen geopende verpakkingen hoeven te bewaren.

Neem jij de volgende keer dat je gaat kamperen de hond ook mee?

Een hond mee op vakantie is niet altijd handig, maar we vinden het alle drie gezellig dat onze viervoeter meegaat naar de camping. Wanneer je je vakantie er een beetje op aanpast, dan is kamperen met een hond ook zeker mogelijk. Gaat jouw viervoeter ook mee naar de camping? en wat is jouw lievelings camping met hond

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending